Babypraat Zwangerschap

Weer borstvoeding geven, of toch maar niet?

11 augustus 2016
Net geboren!

Goed, het zal jullie niet ontgaan zijn, maar ik ben dus zwanger van een tweede kindje. Daardoor komen gelijk allemaal vragen in me op. Wat zou ik anders doen met de tweede? Ga ik nu investeren in zo’n fantastische Stokke kinderstoel die ik al jaren wil? Wat voor een kinderwagen neem ik in hemelsnaam, want waar passen nou twee kindjes in? Maar ook wat serieuze dingen, zoals: ga ik weer borstvoeding geven of niet?

Hekel aan borstvoeding

Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar borstvoeding geven was het niet voor mij. Ik vond het vreselijk. Hartstikke mooi die vrouwen bij wie er allemaal oerkrachten vrij komen en het helemaal fantastisch vinden, maar ik voelde me gewoon een melkkoe en had er totaal geen speciaal gevoel bij. Dat kwam voor een deel door de helse pijn die het deed. Ik had last van vasospasme en dat is geen pretje kan ik je vertellen. Daarnaast hapte Spencer veel te veel lucht en had daardoor ook erg veel last en huilde veel. Kolven lukte ook niet, kwam amper wat uit en borstvoeding geven in het openbaar wilde ik al helemaal niet. Nou kortom: niets voor mij. Toch heb ik het drie maanden volgehouden. Wel soms met een flesje kunstvoeding erbij, maar toch, Spencer heeft drie maanden op grotendeels borstvoeding geleefd. Het is nu eenmaal wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding het beste voor je kindje is, dus ongeacht wat ik er verder van vind, dat is geen geheel onbelangrijk feit lijkt me.

En nu verder?

En sja, over pakweg een half jaar zit ik er dus weer mee. Alleen deze keer weet ik wat voor een pijn het doet en hoe ongemakkelijk ik me erbij voel. Dus wat ga ik doen? Ga ik toch weer borstvoeding geven en bijt ik maar gewoon door? Begin ik er helemaal niet aan en bespaar ik mezelf al die ellende en begin gewoon gelijk met flesvoeding? Of kijk ik het aan hoe gezond en op gewicht en dergelijke het kindje is en laat ik het daar vanaf hangen of ik het probeer of niet? Ik vind het een lastige. Mijn verstand zegt dat ik het gewoon moet doen, het is tenslotte het beste voor het kindje en die pijn die overleef ik wel. Mijn gevoel zegt: doe jezelf nou niet al die ellende aan en begin lekker met flesvoeding. Zucht. Eerder had ik bedacht dat mocht ik toch weer borstvoeding gaan geven, dat ik een duidelijke einddatum voor mezelf stel. Dus niet maar aanmodderen zoals bij ons zoontje, nee gewoon zeggen: ik doe het 3 maanden als het lukt (bijvoorbeeld) en dan is het klaar. Voor ik ga werken is het voorbij. Misschien dat ik dan meer rust in mijn hoofd heb. Wat ik overigens niet weet is als je bij de eerste vasospasme had, of het dan sowieso bij de volgende ook zo is. Misschien krijg ik het wel helemaal niet, dat zou fijn zijn! Ga ik uitzoeken.

Hoe denken jullie hierover? Of weer beginnen eraan of lekker laten zitten?

Facebook Comments

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Merel 11 augustus 2016 at 05:43

  Ik zou zeggen wacht tot de baby er is en kijk hoe het voelt. Ben een voorstander van borstvoeding, maar niet ten koste van alles. Zoveel pijn moet je niet willen toch? Daar voel je jezelf ongelukkig door (of in elk geval geniet je toch minder die eerste tijd dan anders) en Spencer is er nu ook nog..

  Je kunt inderdaad een bepaalde tijd met jezelf afspreken. Bijvoorbeeld de eerste week (vanwege de colostrum). En gaat het goed, dan ga je door tot je er klaar mee bent, doet t weer veel pijn dan kun je de beslissing maken te stoppen.

  Hoe dan ook veel succes! En hoop voor je dat het niet weer de kop op steekt.
  Merel onlangs geplaatst…Kraambezoek dat je liever nog even uitsteltMy Profile

 • Reply Anna 11 augustus 2016 at 06:01

  Ik zou het gewoon proberen en kijken hoe het gaat.. Alle baby’s drinken anders, dus misschien gaat het bij deze baby juist heel goed.. En zo niet, stap je gewoon over op flesvoeding en als dat eerder is dan drie maanden is toch ook niet erg 😊 Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en je kleine heeft al iets van borstvoeding binnen gekregen..

 • Reply Nicole 11 augustus 2016 at 06:16

  Ik zou het proberen en dan kijken hoe t gaat. Maar goed dat ben ik en jij bent degene die de keus moet maken.
  Nicole onlangs geplaatst…Shoppen met kortingMy Profile

 • Reply Rita 11 augustus 2016 at 06:57

  Kijk ook vooral wat je prettig vindt wacht tot na de bevalling met beslissen
  Niemand heeft er baat bij dat jij gestrest bent en zeker je kindje niet ,,toch
  En als je gestrest bent komt de melk ook niet echt op gang

 • Reply Nathalie 11 augustus 2016 at 07:00

  Doen waar jij je goed bij voelt. Gelukkig heb je nog even de tijd om na te denken.
  Nathalie onlangs geplaatst…Beddengoed voor alle leeftijdenMy Profile

 • Reply Erika van Koert 11 augustus 2016 at 07:31

  Bij de oudste was het ook drama.teruggetrokken tepels, tepelhoedjes, kloven en helse pijn. Na 3 maanden ben ik er mee gestopt. Eens en nooit meer zei ik toen.
  Maar toen ik weer zwanger was wilde ik haar toch wel een goede start meegeven dus ben weer bv gaan geven maar wel in mijn achterhoofd gehouden dat ik gelijk zou stoppen als het voor een van beide niet prettig was.
  Ze hapte in 1 keer aan , nnooit een kloof gehad en heb het 9 maanden volgehouden. Het kan dus ook anders

 • Reply Charlotte 11 augustus 2016 at 07:52

  In jouw geval is de keuze inderdaad wel lastig. Maar als het niet lekker loopt dan is 3 maanden wel lang hoor. Anders gewoon een een pak kv in huis halen en maar zien hoe het loopt. En het jezelf niet te moeilijk maken, gewoon doen wat voor jou goed voelt.
  Charlotte onlangs geplaatst…Is “dank je wel” teveel gevraagd?My Profile

 • Reply Mathiske 11 augustus 2016 at 07:53

  Wat eerlijk dat je er zo open over durft te schrijven. Ik snap heel goed dat je er dan zo over twijfelt. Normaal ben was van mening dat je jet moet proberen, iedere dag is er eentje. Je doet als mama wat je kunt. Of dat nou fles voeding of borstvoeding is.
  Deze keuze kan alleen jij maken, komt tijd, komt raad.
  Alles wat je kiest doe je uit liefde voor je baby, dus is altijd een goede keuze
  Mathiske onlangs geplaatst…Met je baby op een bruiloft.My Profile

 • Reply -N | Mommies Life 11 augustus 2016 at 08:52

  Wat een lastige keuze! Ik heb er nog geen ervaring mee, maat mij lijkt het dat je moet doen wat voor het kindje en voor jou het beste is. Lastig hoor!
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…Help! Ik loop nu al te hard van stapel!My Profile

 • Reply Lilian 11 augustus 2016 at 10:02

  Jij moet doen waar jij je goed bij voelt. Als jij je er niet goed bij voelt, voelt de baby dat ook en is dat wel zo oke? Het is nog vroeg en heb er nog even de tijd voor om er over na te denken. Ik had met borstvoeding ook z’n pijn en dan ging het weer wel en dan weer niet. Omdat het mij zoveel zorgen bezorgde, stopte ik er mee.
  Lilian onlangs geplaatst…DIY voor kinderen met een plantenspuitMy Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 11 augustus 2016 at 10:11

  Ik ben 1.83 geworden met de fles PK! Ik zou jezelf de ellende besparen :’)
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…Daten in 2016 – in real life, datingsites en hinder op TinderMy Profile

 • Reply Jess 11 augustus 2016 at 11:44

  Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Maar ik hoor wel vaker, dat twee verschillende baby’s niet te vergelijken zijn. Zo is er een mama die haar twee eerste baby’s borstvoeding gaf zonder één probleem en baby 3 heeft haar bloed, zweet en tranen gekost.
  Al geef je de eerste dag, elke druppel bv is een druppel. Ik zou het proberen, maar als ht niet gaat, sla jezelf dan niet voor de kop.
  Jess onlangs geplaatst…Go Hansaplast: Gedaan met saaie pleisters!My Profile

 • Reply Fenna 11 augustus 2016 at 17:03

  Lastige keuze. Ik denk er ook regelmatig over na, je wilt toch het beste voor je kindje maar aan de andere kant zie ik het totaal niet zitten. Daarnaast worden er genoeg kindjes groot van flesvoeding 😉
  Gelukkig hebben we nog even haha.

 • Reply Astrid 11 augustus 2016 at 18:13

  Jij bent de enige die deze beslissing kan nemen 🙂 Ik kon helaas geen borstvoeding geven en mijn zoontje is perfect groot geworden met de fles.
  Astrid onlangs geplaatst…Nieuwe Lucardi sieradenMy Profile

 • Reply Monique 12 augustus 2016 at 07:17

  Hier lukte het de eerste keer niet en dat leverde de nodige frustraties op. Toch wil ik het bij dit kindje (ik ben nu voor de tweede keer zwanger) wel weer proberen. Ik wil er wel voor waken dat ik ermee stop als het weer niet op gang komt. Dat aanmodderen vond ik echt vreselijk!
  Monique onlangs geplaatst…Tip: HEMA nachthemd + poppen nachthemdMy Profile

 • Reply Sas 12 augustus 2016 at 10:59

  Denk toch dat het een hele persoonlijke en eigen keus heb. Ik heb zelf geen kinderen maar moet niet aan borstvoeding denken, misschien als ik eenmaal zwanger ben of kinderen heb dat ik er heel anders over denk.
  Sas onlangs geplaatst…Mijn jeugd in een paar filmpjes #2: Tv serie versieMy Profile

 • Reply Yvonne 12 augustus 2016 at 11:31

  Logisch dat dit iets is waar he over nadenkt. Je kunt het altijd nog eens proberen maar wie weet beslis je pas met zekerheid als je kindje er is.
  Yvonne onlangs geplaatst…Als zwanger worden niet spontaan gaat, deel 2My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Overlast van de buren – Wanneer zeg je er wat van?

  Beter een goede buur dan een verre vriend, gaat het gezegde. En dat is ongetwijfeld zo. Helaas hebben wij daar...

  Sluiten