Babypraat Persoonlijk

Waarom ik wel blij ben met het consultatiebureau

6 januari 2016

Op andere blogs en social media lees je vaak negatieve verhalen over het consultatiebureau, of het ‘consternatiebureau’, zoals het gekscherend wordt genoemd. Soms snap ik dat heel goed, soms vind ik het gezeur. Maar meestal ben ik vooral blij met ‘ons’ consultatiebureau. Waarom?

Vragen

Wij mogen om de zoveel tijd naar het consultatiebureau. En dat vind ik helemaal niet erg. Wij hebben namelijk mazzel en een superleuke kinderarts bij wie we terecht kunnen. Ze is vriendelijk, altijd vrolijk en vooral: down to earth. En daar houd ik van. Niet van dat hysterische of zweverige gedoe, maar gewoon lekker praktisch. Zo is haar motto: kijk naar het kind in plaats van naar de statistieken. Ze neemt ook uitgebreid de tijd, ik kan al mijn vragen aan haar stellen. Meestal verzamel ik in de loop der weken een vraag of drie die ik wil stellen en dan beantwoordt ze die allemaal uitgebreid voor me. Soms ben je (ik tenminste wel) als ‘first time mom’ best onzeker en dan vind ik het prettig als zij even wat dingen uitlegt voor me, bijvoorbeeld over voeding of dergelijke.

Geen huisarts

Soms heb je dan die dingetjes, dan wil je toch dat iemand er even naar kijkt, maar om gelijk de huisarts te bellen, is dan ook weer zo wat. Natuurlijk moet je bij medische zaken er een arts bij halen, maar ons zoontje had bijvoorbeeld een navelbreuk. Ik vond als mega overbezorgde moeder natuurlijk dat het een gigantische navelbreuk was. Ik had wel online gelezen dat dat heel vaak voorkomt en geen kwaad kan, maar ja, ik ben nou eenmaal die overbezorgde moeder. Even gebeld, we konden terecht bij een inloopspreekuur bij een ander CB in een andere wijk en een verpleegkundige heeft even gekeken. Niets aan de hand, viel zelfs wel mee. Dan ga ik toch met een geruster hart slapen. Hetzelfde geldt overigens voor overstrekken of reflux. Heeft ons zoontje ook héél erg last van gehad en al mijn vragen zijn bij het CB beantwoord.

Vaccinaties bij consultatiebureau

Vaccinaties

Ja, ik ben groot voorstander van vaccineren, dus ik vind het heel belangrijk dat er een plek is waar dat gebeurt. Wel meet ik altijd even Spencers temperatuur voor we gaan, om 100% zeker te weten dat hij geen verhoging of koorts heeft, zodat we geen enge dingen kunnen verwachten. Dezelfde kinderarts (ze is echt geweldig) legt altijd uit wat we kunnen verwachten qua reactie en wat we dan eventueel kunnen doen. Nu hebben wij mazzel, want Spencer heeft op wat dufheid na nooit ergens last van. Overigens valt de gehoortest en hielprik ook onder het consultatiebureau. Daarvoor komen ze in de eerste week na de geboorte thuis. Als een kindje drie jaar is, doen ze overigens ook nog een ogentest. Maar ons zoontje is pas 1, dus hoe dat gaat, weet ik nog niet.

Meten en wegen

Nu zijn wij thuis eigenaar van een prachtige mooie babyweegschaal (al is die nu even uitgeleend), maar meten, dat lukt ons met de beste wil van de wereld niet. Heel prettig dus dat dat daar gebeurt. Gelijk wordt alles in een mooie groeicurve gezet en hopsakee, je ziet hoe alles ervoor staat. Zo wisten we bijvoorbeeld in het begin dat Spencer iets achter liep, omdat hij randprematuur is. En inmiddels zit hij met alles op de 0-lijn, meldde de lieve kinderarts ons vorige keer met een brede glimlach.

Nadelen

Natuurlijk snap ik dat er nadelen zijn. Zoals ik al zei: wij hebben echt mazzel met de kinderarts en gewoon een hele goede klik met haar. Dat maakt natuurlijk een wereld van verschil. Ik snap de weerstand bij sommige mensen echt wel. Toen wij thuis een intakegesprek hadden na Spencers geboorte, met echt werkelijk een verschrikkelijke vrouw, had ik ook een heel hoog “Waar bemoei je je mee”-gevoel. Sommige vragen die ze stelde, vond ik gewoon privé. Maar ik vind de nadelen persoonlijk niet opwegen tegen de voordelen.

Tot zover mijn stukje positiviteit voor vandaag!

Hoe zijn jullie ervaringen met het consultatiebureau?

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply simpel, met een snufje liefde 6 januari 2016 at 06:26

  Mijn ervaringen zijn positief en negatief. Heb vaak rare dingen gehad bij het bureau en soms werd er niet goed geluisterd. Ik heb ook weleens een fijne kinderarts gehad, dat scheelt een hoop.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…VLOG resultaat #wegmetchaos challenge / de woonkamerMy Profile

 • Reply Nicole 6 januari 2016 at 06:32

  Hier ook nooit echt nare ervaringen gehad. Ook nooit echt t idee gehad dat ik er super blij mee was ofzo want stelde m’n vragen niet echt aan hen. Maar qua meten en wegen was t wel fijn
  Nicole onlangs geplaatst…Openhartige brief van papaMy Profile

 • Reply Wilmaaa 6 januari 2016 at 07:39

  Fijn dat je er een positieve ervaring mee hebt. Ik heb ook niet echt een negatieve ervaring, behalve van één keer dan.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Hoe we op de prachtige naam Yarah kwamenMy Profile

 • Reply Bregje 6 januari 2016 at 07:45

  Mijn ervaringen ken je 😂
  Zoals t bij jullie gaat hoort t ook, geen betuttelend gedoe, gewoon normaal. Heel fijn dat je zulke goede ervaringen hebt! X
  Bregje onlangs geplaatst…De winnaars van Breg’s Birthday Bash zijn bekend! | Met filmpje!My Profile

 • Reply Lilian 6 januari 2016 at 07:56

  Wij hebben ook een hele lieve, als wie iets willen vragen kunnen we daar bijna altijd terecht. Zij kijkt ook beetje uit haar eigen moeder ogen en ervaringen. Dit vind ik zelf wel fijn, want ja alles kan niet altijd gaan zoals in het boekje staat!
  Lilian onlangs geplaatst…No cleaning typeMy Profile

 • Reply Channa 6 januari 2016 at 07:58

  Hier heel dubbel. Ze hebben belangrijke dingen geconstateerd maar af en toe is het ook een hopeloos gezeur, zucht.
  Channa onlangs geplaatst…Moeder zijn en werken, is het te combineren?My Profile

 • Reply Angela Lodder 6 januari 2016 at 08:28

  Beide ervaringen. Zo hebben we Naomi een tijdje ingebakerd, maar toen het zo warm was van de zomer had ik daar geen goed gevoel bij. We stopten er mee en ze sliep net zo goed zonder haar in te bakeren. Toen we op het consultatiebureau kwamen en ik dat zei, kreeg ik een vernietigende blik van de jeugdverpleegkundige naar me toegeworpen en ze zei: dan moet je het maar zelf weten. Jouw dochter heeft wel behoefte aan regelmaat he. Ik was er toen even klaar mee. Daarna hele goede ervaringen en de nieuwe kinderarts is een jonge meid en heel lief!
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Het leed dat tandjes heetMy Profile

 • Reply Charlotte 6 januari 2016 at 08:39

  Fijn dat je positief bent! Ik vond het ook altijd vreselijk, alleen het laatste bezoekje (met 2 jaar) was voor de verandering wel een “fijn” bezoek. Hopelijk blijft het nu zo!
  Charlotte onlangs geplaatst…Winactie: letter banner van Ik Ben Zo MooiMy Profile

 • Reply Elisabeth 6 januari 2016 at 08:56

  Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Ik ben ook ontzetten blij met het consultatiebureau. En ik persoonlijk heb ook nooit gehad dat ze dwingend of betuttelend over kwamen. En als het enigszins die richting uit gaat zeg ik altijd heel geïnteresseerd: O wat interessant dat wist ik niet. Ik zou er graag meer over lezen, heb je misschien de Pubmed link van wat artikelen die over dat onderwerp gaan?
  Elisabeth onlangs geplaatst…Mijn eigen borstvoedingsverhaal – deel 1My Profile

 • Reply Henrike Laning 6 januari 2016 at 09:05

  Wat fijn dat je het zo getroffen hebt bij de kinderarts. Ik heb veel wisselende ervaringen met het CB. Maar had graag net als jij een fijn persoon gehad die mij het gevoel gaf dat ik een goede moeder was en dat het goed ging met mijn kind. Ik kreeg steeds het gevoel dat ik vooral niet moest denken dat ik het goed deed. Maar soms trof ik ook een heel leuk iemand die meedacht en me geruststelde. Dat vond ik dan wel heel fijn.

 • Reply Linda 6 januari 2016 at 09:38

  Nadat ik naar deze wijk verhuisde kreeg ik ook een betere CB arts helemaal blij was ik. Nu gaan we door naar de schooldokter geen CB meer voor ons.
  Linda onlangs geplaatst…Wie jarig is trakteert! Win een super leuk cadeau!My Profile

 • Reply Roosje 6 januari 2016 at 10:25

  Hier hebben we na een overrompelend intakegesprek zelf de touwtjes in handen genomen. Er komt alleen in Eryn’s file te staan wat wij willen en wij halen eruit wat wij willen. Op de ene locatie beviel het niet (we hadden o.a. een kinderarts met smetvrees), maar sinds we geswitched zijn, zijn het aangename bezoekjes waarbij wij bepalen wat er gebeurt. Prikjes, meten en wegen is erg handig. De volgende keer moeten we helaas naar een andere locatie, want deze locatie sluit. Ben benieuwd hoe het daar is.

 • Reply Suus / babyisthenewblack.nl 6 januari 2016 at 11:09

  Wat fijn om deze positiviteit te lezen over het consultatiebureau. Je hoort en leest inderdaad vrijwel alleen maar negatieve verhalen en ik vind ook dat men elkaar daarin meesleept. Door al deze verhalen had ik zelf al een enorm negatief beeld jegens het CB alvorens ik er ook maar 1 keer een voet over de drempel had gezet. Ik ging daar de eerste keer dus al met een houding heen van “kom maar op”. Dat is eigenlijk hartstikke jammer en in ons geval totaal overbodig.

  Wij hebben namelijk ook super ervaring op het CB. Roos is nu een jaar en drie maanden en we hebben er dus al behoorlijk wat bezoekjes opzitten het afgelopen jaar. Allemaal hartstikke positief en stiekem vinden we het zelfs wel fijn om er af en toe heen te gaan. Even een check-up en soms zelfs complimenten. En dat is natuurlijk sowieso fijn.

  Ik begrijp natuurlijk wel dat wij geluk hebben met een kerngezond kind waar eigenlijk nooit iets mee is en waar we dus nooit commentaar over krijgen. Tuurlijk is het frustrerend als er wel steeds iets aan de hand blijkt te zijn of als er “gedoe” is over statistieken, maar ik vind die “bangmakerij” jegens kersverse ouders belachelijk en totaal niet nodig. Laten we er vanuit gaan dat het CB in eerste instantie iets goeds en fijns is, hoe mensen dit later zelf gaan interpreteren is aan hen. Fijn stuk dit dus XX

 • Reply Saskia 6 januari 2016 at 19:26

  Ik heb altijd alleen maar goede ervaringen gehad met het consultatiebureau. Wij hebben dan ook een hele lieve en betrokken verpleegkundige. De arts vind ik zelf iets minder, maar opzich ook niet vervelend 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn droom is beauty! (eigen webshop beginnen)My Profile

 • Reply Eline 6 januari 2016 at 22:17

  Ik ben er nooit weg van geweest, dat cb. Ik zie er heel jong uit en heb altijd het gevoel gehad dat ze me daarom niet echt serieus namen. Ik heb bovendien twee kindjes waar het altijd goed mee gaat, dus behalve het meten en wegen, vond ik het vaak een beetje zonde van de tijd. Ook heb ik geen rijbewijs dus ik moest altijd met twee kinderen op de fiets naar het cb..

 • Reply Daniëlle 10 januari 2016 at 22:40

  Wat fijn om dit te lezen zeg! Mijn ervaring is juist helemaal niet goed, en daar schreef ik inderdaad ook over ..
  https://buttydaantje.wordpress.com/2015/06/18/consultatiebureau-no/

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Is dit de engste echo-foto ooit!? ‘Duiveltje’ kijkt naar ongeboren baby

  Tumult op internet de afgelopen dagen! Dit allemaal door de echo van een ongeboren baby. Op de echo-foto lijkt het...

  Sluiten