Babypraat Persoonlijk

Help, onze dreumes (13 maanden) wil niet meer slapen!

16 februari 2016

Ons zoontje is nu ruim 13 maanden. Hij ging altijd heel makkelijk slapen. Op de bowlingbaan in zijn kinderwagen, op schoot midden op een verjaardag, noem maar op. Was hij moe en was ik te laat met hem op bed leggen? Dan ging hij gewoon zelf lekker slapen. Thuis ging ook alles soepel. We deden ons vaste ritueel en dat was dat. Maar helaas, zo is het niet meer. Het gaat zelfs van kwaad tot erger.

Dreumes wil niet slapen

Verlatingsangst?

Sinds een paar weken is het anders. Hij gaat met geen mogelijkheid meer slapen thuis zonder dat ik erbij ben. Zodra ik de slaapkamerdeur dicht trek, wordt hij woedend. Huilen, gillen, het is zo zielig. Ik geloof zelf niet in je kind door laten huilen en ik ging er eigenlijk ook vanuit dat dit slechts een fase is. Dus liet ik hem op bed naast mij in slaap vallen en legde ik hem dan weg. Geen urenlange drama’s meer, geen hysterische huilbuien meer, geen avonden alleen maar daarmee bezig zijn. Binnen vijf minuutjes lag hij heerlijk te slapen. En dat ging een paar weken prima.

Hysterisch

Maar sinds een paar dagen werkt dit niet meer. Al zit ik naast hem, al houd ik hem vast, al zitten mijn man en ik allebei naast hem, al ligt hij tussen ons in op bed, hij gaat niet meer slapen. De hele dag is hij mega vrolijk en slaapt hij ook prima. Maar ’s avonds is het bal. Hij wordt hysterisch zodra hij moet gaan slapen. Tot aan kokhalzen van het huilen aan toe. Ons vaste ritueel werkt niet meer; flesje melk, voorlezen, liedje zingen, tandjes poetsen en slapen. Ja, alles vindt hij prachtig, tot aan het slapen. Dan is het schreeuwen geblazen. Ik word er echt een beetje wanhopig van. Ik heb al van alles geprobeerd, voor het slapen gaan in bad met lavendel enzovoort. Als baby werd hij altijd rustig van white noise, maar ook dat heeft geen effect meer. Zelfs tegen al mijn principes in heb ik geprobeerd om hem door te laten huilen. Maar ook dit heeft geen nut. Hij gaat echt niet slapen. Gevolg is dat ik hem de afgelopen dagen maar weer naar beneden heb gehaald. Dan maar met ons een beetje TV kijken. En het gekke is, rond een uur of 9 valt hij zonder gedoe, zonder gehuil zo bij mij op schoot in slaap.

Oplossing?

Dus wat moet ik nou doen? Misschien leg ik hem (rond 7 uur/half 8) gewoon nu even te vroeg weg voor hem? Heeft hij er nu behoefte aan om iets later te gaan slapen? Is dit een fase? Hebben jullie advies voor mij?

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Channa 16 februari 2016 at 06:16

  Wat een ellende. Als het in jullie ritme past dan misschien wat later op bed leggen? Ik hoop dat het een fase is. Hier heeft zoiets nooit langer dan een week geduurd en wij deden ook altijd gewoon maar wat goed voelde.
  Channa onlangs geplaatst…5x Hoe het huishouden/schoonmaken leuk maken! + WINACTIEMy Profile

 • Reply Wilmaaa 16 februari 2016 at 08:08

  Misschien is het inderdaad te vroeg. Yarah wil ook echt niet slapen als het te vroeg is en dan laten we haar gewoon nog even spelen. Zoiezo heeft Yarah veel minder slaap de laatste tijd nodig. Misschien Spencer ook wel, aangezien ze van dezelfde leeftijd zijn? Wel heel lastig hoor! Succes!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Ik wil ook gezond zijn #4 | ziek, ziek en nog eens ziekMy Profile

 • Reply Linda 16 februari 2016 at 09:08

  Ik heb geen advies voor je maar wilde je even een dikke knuffel geven <3
  Linda onlangs geplaatst…Wanneer je moeder bent, kan dat écht niet meer.My Profile

 • Reply Romy 16 februari 2016 at 09:56

  Wat vervelend he? Ik herken dit van onze dochter en bij haar is het een combi van verlatingsangst en het hangen aan mij. Wij zitten hier al maanden in en het enige wat we kunnen doen is er voor haar zijn. Straks krijgt ze een groot bed, misschien helpt dat. En ik probeer haar overdag juist bezig te houden en voldoende te prikkelen. Het is enorm pittig… Veel sterkte!
  Romy onlangs geplaatst…Het favoriete speelgoed van een meisje van 2 jaarMy Profile

 • Reply Angela Lodder 16 februari 2016 at 10:28

  Poeh dat is heel lastig! Geen tips, want Naomi is een stuk jonger. Knuffel voor jou! X
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Je gaat zeker binnenkort stoppen met voeden?My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 16 februari 2016 at 11:04

  Hij heeft ook wel de leeftijd voor eenkennigheid. Misschien speelt dat een rol.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Uitvaartfotografie: foto’s van de begrafenisMy Profile

 • Reply Charlotte 16 februari 2016 at 14:32

  Wat een ellende meis! Ik kan me je gevoel helemaal voorstellen! Bij ons hielp het heel erg als Maikel haar dan in bed legde. Dan ging het vaak wel goed, heel vreemd. Hopelijk is deze fase snel voorbij! Dikke knuffel!
  Charlotte onlangs geplaatst…De speen afleren, zo is het ons gelukt!My Profile

 • Reply Nesrin 16 februari 2016 at 16:50

  Ik kan je geen advies geven behalve dat je je gevoel moet volgen. Laat zien dat je er bent en dat er grenzen zijn. Het zal hoogstwaarschijnlijk en fase zijn en ik hoop dat deze niet lang duurt voor jullie want het is moeilijk.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eetdagboek afvallen en bewegen week 2My Profile

 • Reply Nathalie 16 februari 2016 at 20:50

  Wij hebben het bij de oudste destijds heel erg gehad…. we wisten ons echt geen raad meer. We probeerde van alles, ze sprak nog niet dus vragen kon maar zelden echt een reactie. Op een gegeven moment gaven we aan dat ze zo naar best zou gaan en dat ze even moest doen wat ze nog wilde (hoe klein ook) en hoe ze wilde gaan slapen. Na een week denk ik, vond ze de rust om wel te gaan slapen… al was dat wel met één van ons bij haar in de buurt. De kinderen slapen hier nu wel met de deuren open, dat blijken ze fijner te vinden.

  Ik hoop dat het echt een periode is en dat het snel beter gaat voor jullie!

  Veel succes en knuffel voor de kleine!
  Nathalie onlangs geplaatst…Gevuld brood, lunchtip!My Profile

 • Reply Elisabeth 16 februari 2016 at 23:14

  Jim heeft het heel af en toe ook nog. Er zijn twee oplossingen bij hem. Of je haalt hem uit bed en hij gezellig bij ons op de bank zitten en spelen met zijn knuffel. Of in slaap laten huilen. Soms moet dat wel bij hem, anders wordt hij oververmoeid en is hij overdag heel verdrietig…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Jorinda probeerde vanalles, maar bleef pijn houden tijdens het voedenMy Profile

 • Reply Bregje 17 februari 2016 at 09:10

  Heftig lieffie. Ik sluit me aan bij de rest, volg je gevoel, misschien iets later naar bed kan helpen. Dikke knuffel!
  Bregje onlangs geplaatst…De roodharige hunk: zijn verhaal #2My Profile

 • Reply Mila 17 februari 2016 at 09:11

  Ik herken precies hetzelfde van mijn dochtertje van die leeftijd. Hier was het deels verlatingsangst. Maar het had er ook mee te maken dat zij toen nog 2 keer per dat sliep. Toen ze nog maat 1 keer ging slapen ging het plots vanzelf over. Misschien werkt dat ook voor jullie? Of slaapt hij al 1 keer overdag?

 • Reply Rosie - Lifebyrosie.nl 17 februari 2016 at 14:15

  Pff herkenbaar dit zeg, ZO lastig. Vind het heel naar voor je. Ik denk dat je inderdaad misschien dan toch moet proberen hem een uurtje later naar bed te doen? Zelfde ritueel blijven doen? Ik kan je niet zo goed helpen. Mijn Flynn is nog maar 4 maanden maar wil nu alleen nog een ochtend slaapje doen. ’s Middags is hij ZO moe maar zodra ik hem in bedje leg is het oorlog. Idd krijsen, schreeuwen, spartelen, hoesten en proesten. Ik weet het soms ook niet meer.

  Maar dat is overdag, snachts is het zoveel lastiger. Je hebt zelf ook behoefte aan even die tijd voor jezelf. Ik hoop dat het een fase is en het snel over gaat! Sterkte! XXXX
  Rosie – Lifebyrosie.nl onlangs geplaatst…To-do voordat je baby er is!My Profile

 • Reply Jeske 17 februari 2016 at 23:23

  Helaas geen tips.. het is gewoon een rot leeftijd wat slapen betreft. Die van mij wilde met 2,5 niet meer slapen overdag. Veel te jong wat mij betreft. Als ze s’ avonds moest slapen was ze te moe, dus 1 grote krijs partij. Nu heb ik wel een systeem, probeer als ik zie dat ze echt heel moe is rond een uur of 4 te gaan wandelen met de buggy. Dan valt ze meestal binnen 5 minuten in slaap. Die 30 minuten zorgen ervoor dat ze het tot half 8 trekt. Maar er zijn dagen….
  Jeske onlangs geplaatst…Anne Kien: Ruis op de lijnMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  (GESLOTEN) WINACTIE: Win het boek over (kinder)feestjes: Help, Help, Hoera!

        Tijd voor weer een nieuwe winactie hier op Everyday-Life.nl! Deze week kunnen jullie kans maken op een superleuk boek:...

  Sluiten