Babypraat Persoonlijk

Hoezo “Één kind is geen kind”? Waar slaat dat op?

12 december 2015

Als ik ergens ontzettend pissig over kan worden is het wel van uitspraken als ‘Één kind is geen kind’. Ik ben zelf enig kind en ik snap werkelijk niet waarom mensen de behoefte hebben om dat soort kortzichtige, onnozele uitspraken te doen. Laatst riep iemand nog tegen me “Één kind is niet genoeg!”. Oh nee? Mag ik dat zelf bepalen alsjeblieft?

Fantastische jeugd

Dat ik enig kind ben, is een bewuste keuze geweest van mijn ouders. En ik kan je vertellen dat ik de meest fantastische jeugd heb gehad die je je maar kunt voorstellen. Ik had een hele goede band met mijn ouders en met z’n drieën hebben we altijd veel leuke dingen gedaan en zijn we een hecht gezin geweest en gebleven. Helaas is mijn moeder vijf jaar geleden overleden. In mijn jeugd ben ik nooit eenzaam geweest of dergelijke. Ik heb wel geleerd heel goed mezelf te vermaken bijvoorbeeld. Ik snap nooit waarom sommige mensen de behoefte hebben om te doen alsof het minderwaardig, of zelfs een beetje zielig is als je als enig kind bent opgegroeid. Ik kan namelijk uit eigen ervaring vertellen dat dat niet waar is.

8J6SO4AGN0-640x250-1449861656

Één kindje

Zelf hebben we momenteel ook één kindje. Komt er ooit een tweede? Dat weet ik niet. Voor mij is ons zoontje al zo bijzonder en mooi, ik weet niet of ik ooit nog een kindje wil proberen te krijgen. Ik ben al zo blij dat het is gelukt na de miskraam en dat het deze keer goed is gegaan. Ik hoop dat ik hem net zo’n mooi leven kan geven als mijn ouders mij hebben gegeven. Ik vind de keus voor eventueel een tweede kindje persoonlijk veel moeilijker dan toen we besloten om te proberen voor de eerste keer een kindje te krijgen. En wij hebben dan nog de luxe dat we die keuze hebben. Er zijn geen medische belemmeringen of dergelijke om het nog een keer te proberen. Maar wat denk je van mensen die het fysiek, medisch of om andere reden niet meer kunnen? Die misschien wel heel graag een tweede kindje willen, maar die het niet gegund is? Mocht er iemand zijn die voortaan de neiging heeft te roepen dat één kind geen kind of gezin is, of dat het niet genoeg is, denk dan maar eens aan die mensen. Hoeveel pijn denk je dat je zo iemand doet?

Eigen keuze

Dus wat ik probeer te zeggen: Laat anderen in hun waarde. Beslis lekker zelf hoeveel kinderen je op de wereld wil zetten. Of dat er nou 10 zijn of 1. Ik heb zelf ook niet de wijsheid in pacht wat het beste is, sterker nog, volgens mij is niets beter dan het andere. Kies gewoon zelf. En ik hoop dat niemand meer de behoefte heeft om minderwaardig te doen over gezinnen met ‘slechts’ één kind.

Facebook Comments

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Channa 12 december 2015 at 07:15

  Precies wat je zegt! Hopelijk lezen de mensen die deze uitspraak doen dit en steken ze er iets van op!!
  Channa onlangs geplaatst…Mama, ik wil winnen!!My Profile

 • Reply Romy 12 december 2015 at 07:19

  Helemaal mee eens en goed om te lezen dat jij als enig kind terugkijkt op een fijne jeugd! Wij zijn er 90% uit dat dochter enig kind blijft door medische risico’s.

 • Reply Bregje 12 december 2015 at 07:35

  Hallelujah!! X!
  Bregje onlangs geplaatst…Blogger Dilemma TagMy Profile

 • Reply Charlotte 12 december 2015 at 08:42

  Sowieso snap ik dat bemoeien nooit zo… Bemoei je gewoon lekker met jezelf… X
  Charlotte onlangs geplaatst…5 x wat je echt in huis moet hebben met een peuter…My Profile

 • Reply Lilian 12 december 2015 at 08:49

  Hoe lekker je mening voor je! Ik vind niet dat je z’n uitspraak kan doen over een ander. Je kunt die gene ook heel erg kwetsen, je weet maar nooit wat er achter zit.
  Lilian onlangs geplaatst…Hoe het moederschap mij verandert heeftMy Profile

 • Reply Nicole 12 december 2015 at 09:05

  Amen!
  Nicole onlangs geplaatst…DIY voor kinderen: 10x kerstboom decoratieMy Profile

 • Reply Hanna 12 december 2015 at 09:06

  Helemaal mee eens!
  Hanna onlangs geplaatst…Mijn toekomstMy Profile

 • Reply Sas 12 december 2015 at 10:16

  Mooi! Zou een artikel van mijn hand kunnen zijn. Ik ben die vooroordelen over enig kinderen zo zat…

 • Reply debs 12 december 2015 at 10:23

  mooi gezegd!
  wij hebben ook 1 kindje. altijd gedacht er 3 te krijgen, haha. maar wij vinden het ook goed zo.
  ons zoontje is lief en slim en GEZOND (en inmiddels 8) en we zijn gelukkig zo! we zijn een hecht gezin die alledrie lekker onze dromen en hobby’s achterna gaan. het is prima te combineren. en ons kindje komt NIETS maar dan ook NIETS te kort.
  is niet gemeen bedoelt, maar ik word eerder ongelukkig als ik mijn vriendinnen hoor klagen en zuchten en steunen na de tweede.
  ik weet nog wel hoeveel ruzie ik met mijn broer had vroeger, nou daar pas ik voor om tot mijn 50e minimaal dat geruzie aan te moeten horen. nee bedankt.
  ik heb liever rust. en zorg dat mijn zoon niets tekort komt. laten opgroeien tot zelfverzekerde jongen.

  aan het begin kreeg ik wel vaak de vraag: geen tweede en sommige waren zelfs zo brutaal om te zeggen ‘wel leuk joh’ als ik antwoordje met nee. zo brutaal! misschien lukte het wel helemaal niet om een tweede te krijgen?

 • Reply Miron 12 december 2015 at 10:48

  Die zin is ooit tegen mij gezegd. Wij hebben één kind en wisten meteen dat we geen tweede wilden. We waren compleet. Heerlijk. Ik heb veel gehoord de laatste 6 jaar over het feit dat we “maar” een kind wilden, maar de zin “één kind is geen kind” heeft me het diepst geraakt. Nog altijd!

 • Reply Lonneke 12 december 2015 at 13:16

  Vermoeiend hoe mensen altijd iets vinden. Het is nooit goed hoor. Wij hebben er voor gekozen om snel voor een tweede te gaan en ik krijg nu de vraag of het gepland is.. Sommige mensen moeten eerst nadenken voor ze iets zeggen.
  Een kind is ook een kind en gezin!

 • Reply Cassandra | Princess-Leia.nl 12 december 2015 at 13:18

  één kind is geen kind? Serieus? Dit heb ik (gelukkig) nog nooit gehoord, maar wat ben ik dan van mijn ouders? Een pop? En Leia van ons? Een Barbie ofzo? Wat onbeschoft! Wij weten nog niet helemaal of we een tweede willen, de wens is er wel, maar ook genoeg risico’s. Krijg vaak te horen dat één kind zielig is. Waarom zielig? Ik vond mezelf echt niet zielig hoor als enig kind.
  Cassandra | Princess-Leia.nl onlangs geplaatst…High heels voor je kerstoutfit shoppen?My Profile

 • Reply Nicolette Weijman 12 december 2015 at 13:22

  Hoi Nicole wij hebben er ook een! En wat voor een,die telt voor tien! Heeft ons zoveel liefde en geluk gebracht en genieten we nog steeds van HEERLIJK! En wat leuk dat ze een leuke vriendin heeft gevonden waar ze jarenlang leuke dingen mee heeft gedaan ja jij Nicole! Marleen zei ooit tegen mij : mama jij vindt het jammer voor mij dat ik geen broers of zussen heb,maar ik heb vrienden die bij me passen dat is ook heel veel waard! Toen dacht ik daar heb je een punt en heb me daarna ook nooit meer druk over gemaakt. Geniet lekker van je heerlijke ventje en laat de mensen maar praten,ervaren dit geluk zelf niet denk ik dan maar. Jij hebt het fijn zo en dat pakt niemand je af! Dikke knuffel en veel liefs, Nicolette❤️❤️❤️

 • Reply Liess 12 december 2015 at 17:05

  Wat is dit voor een raar iets, zijn er echt mensen die dat zeggen?
  Liess onlangs geplaatst…22 weken en counting…My Profile

 • Reply Marushi 12 december 2015 at 18:17

  Wat een dom persoon die dat uit zijn mond heeft weten te krijgen zeg. Het slaat echt totaal nergens op! Waarom is een kind zielig? Ik ben zelf enigst kind en geloof me alles heeft zijn voor en na delen of je nou enigst kind ben of drie broers of zussen heb. -x-
  Marushi onlangs geplaatst…Katten en de verleiding dat kerstboom heet.My Profile

 • Reply Linda 12 december 2015 at 20:28

  amen!
  Linda onlangs geplaatst…Gastblogger Linda – Even me time.My Profile

 • Reply Vandaagismooi.nl 12 december 2015 at 21:15

  Hele dikke amen…

  Hoe veel opmerkingen ik wel niet naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen over het feit dat ik (voorlopig) geen kinderen meer wil. Zelfs de meest bizarre uitspraak ever dat als mijn dochtertje iets zou overkomen dan heb je TENMINSTE nog een kind… Echt WTF! Hoe haal je zo’n opmerking überhaupt in je hoofd, laat staan dat je het daadwerkelijk uitspreekt… Ik kon die persoon in kwestie echt wel wurgen op dat moment.

  Ieder zo zijn eigen keuze en laat elkaar lekker in z’n waarde, inderdaad.
  Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…The Body Shop Tea Tree Clay Mask & Flawless BB CreamMy Profile

 • Reply Henrike Laning 12 december 2015 at 21:59

  Dunya was ook lang enig kind, totdat bleek dat ze nog twee halfbroertjes had. Nu is ze een trotse grote zus, maar ik krijg zelf geen tweede. Misschien had ik het wel gewild met een stabiele relatie, maar niet in mijn eentje. En ik zou niet weten waarom mensen daarover willen oordelen. Ik vind het heel fijn dat iedereen dat zelf beslist.

 • Reply Gaan voor een tweede kindje of niet? Ik twijfel zo! - Everyday-Life 10 februari 2016 at 06:00

  […] man komt uit een gezin met drie zoons. Ik ben enig kind. Daar zat vanaf het begin al het verschil. Het begon dus met dat mijn man drie kinderen wilde en ik […]

 • Reply Wil jij in mijn vriendenboekje schrijven? - Everyday-Life 22 juni 2016 at 05:02

  […] Broertjes/ Zusjes: Nee, ben enig kind. […]

 • Reply Birdy 4 juli 2016 at 08:29

  Ik herken dit zo.. Het word mij al gevraagd al is mijn zoontje krap een half jaar, zelfs hiervoor al..
  Ik ben doodsbang om überhaupt over een tweede na te denken! Ik heb de eerste net overleefd en mag dus zoiezo de eerste 9 maanden niet zwanger raken..
  Hoezo 1 kind is zielig, denk eerst eens na over wat je zegt denk ik liever.. Misschien kan het wel helemaal niet en kwets je mensen ontzettend

 • Reply Waarom we graag een tweede kindje willen (deel 1) - Everyday-Life 25 juli 2016 at 08:34

  […] voor de context: ik ben enig kind en mijn man heeft twee broers. Toen wij samen kwamen en het over kinderen ging, was dat ook ons […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Poppen zijn echt heel erg creepy!

  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind poppen doodeng. En dan heb ik het niet over de...

  Sluiten