Babypraat Persoonlijk

Als de arts je als kersverse moeder niet serieus neemt

14 oktober 2015

“Dokter, ons zoontje hoest zo enorm. Soms is het net of hij stikt, zo erg”
“Nou. Dat is hem nog niet gelukt zo te zien!”
Met deze volslagen misplaatste grap begon eerder deze week het gesprek tussen mij en de arts op de spoedpost van het ziekenhuis. Ons zoontje hoest nu al 3 weken elke avond de longen uit zijn lijf. Daarnaast is hij strontverkouden. Ik was al eerder naar onze eigen huisarts gegaan en die heeft hem een puffer gegeven om de luchtwegen wat open te krijgen. Ook ben ik uiteraard al aan de slag gegaan met Luuf, uien naast het bed en een zoutoplossing neusspray. En dat helpt allemaal helemaal niets. Vorige week waren we er even lekker een paar daagjes tussenuit naar België en bij terugkomst thuis was het hoesten ’s avonds zo erg dat ik een beetje (erg) ongerust werd. Inmiddels lag Spencer ook een hele tijd te huilen, iets wat hij normaal nooit doet. Alle trucjes die normaal helpen om hem stil te krijgen, hielpen niet.

Spoedpost

Ongerust belde ik de huisartsenpost. De mevrouw aan de telefoon was gelukkig heel aardig en begripvol en maakte gelijk voor ons een afspraak. Uiteindelijk zaten we dus om middernacht bij de spoedpost. Toen de dienstdoende dokter de deur open deed, dacht ik al: Dit wordt niets. Hij zag er onverzorgd uit en had een enorme wond op zijn arm met korsten, zag er zó ranzig uit! Maar goed, je zit daar met je zieke kind en hij heeft er voor gestudeerd, dus ik bleef maar even zitten. En toen begon dus het gesprek zoals bovenaan de blog staat. En ik snap echt wel, die dokters zien honderden vrouwen die net moeder zijn geworden en helemaal overbezorgd zijn. En ik snap echt wel dat je daar als man die tegen zijn pensioen aan zit echt geen zin in hebt. Maar ik als ongeruste moeder zit ook zeker niet op zo’n arts te wachten. Ik heb me ingehouden, maar wel duidelijk gemaakt dat ik snap dat ik voor hem overbezorgde moeder nummer zoveel ben, maar wel serieus behandeld wens te worden. Geloof dat hij een beetje schrok van het feit dat ik zijn briljante grap totaal niet grappig vond en daarna heeft hij de kleine nog wel serieus onderzocht. Het kwam erop neer dat Spencer geen longontsteking heeft en dat het gewoon een geïrriteerd strottenhoofd is en een fikse verkoudheid. Hij moet er zelf overheen komen. Nu heeft Spencer een talent: Hij kan thuis uren liggen huilen, maar zodra hij een arts ziet, dan begint hij te lachen en te zwaaien. Zucht. Ik voelde me dus enorm voor lul zitten. Maar volgens de dokter kwam dit omdat hij even in de buitenlucht was geweest en nu al een tijdje rechtop zat. Het advies was dan ook: Niet meer plat slapen. Verder moest ik me vooral geen zorgen maken en het zou echt wel goedkomen. Om vervolgens met zijn arm vol met korst te zwaaien en te roepen: Don’t worry mama, be happy! Dus……

Twee typen artsen

Inmiddels ben ik erachter dat er twee soorten artsen zijn. Het type dat je altijd serieus neemt omdat je met een heel jong kindje komt en jij als moeder je kindje het beste kent. Of zoals de kinderarts in het ziekenhuis tegen ons zei: Je bent expert over je eigen kind. En je hebt het type arts dat zich vooral irriteert aan (over)bezorgde moeders en het daardoor een beetje afwimpelt. Deze spoedpost-arts viel duidelijk in de laatste categorie!

Facebook Comments

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Rita 14 oktober 2015 at 16:48

  Belachelijk,je zou hem ff lekker een knal willen verkopen pffff wat denkt hij wel ff lollig doen is echt misplaats

 • Reply Bregje 14 oktober 2015 at 19:09

  Wat een flapdrol zeg!! Goed dat je t ff hebt laten merken! En jij bent inderdaad de expert!
  Bregje onlangs geplaatst…Breg blogt de week weg #3My Profile

 • Reply Marjolein 14 oktober 2015 at 19:56

  Wat eens schrik he als je kindje zo blijft hoesten. En jammer dat er artsen zijn die dan zo reageren!
  Marjolein onlangs geplaatst…Kinderlokkers… Hoe licht jij je kind voor?My Profile

 • Reply Bianca 14 oktober 2015 at 20:33

  Nee joh! Wat een volstrekt belachelijke opmerking!
  Bianca onlangs geplaatst…Waarom ik in het donorregister staMy Profile

 • Reply Jantien 15 oktober 2015 at 07:38

  Of je moet gewoon niet zo uit de hoogte doen, ten eerste heb je je kind al Spencer genoemd, hoe haal je dat al in je hoofd. Dan is Spencer ook nog een jongen, terwijl het een meidennaam is. Enne, de arts heeft je toch goed geholpen of zie ik dat verkeerd? Terwijl jij vól vooroordelen het gesprek aanging. Misschien iets minder ‘blabla’ en gewoon meer op jezelf letten.

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 15 oktober 2015 at 08:30

   Fan van Pretty Little Liars zeker? Verder ga ik geen woorden vuil maken aan je ongenuanceerde reactie.

  • Reply Linda 15 oktober 2015 at 08:32

   Nee Jantien is een lekkere naam. Kijkt zeker tiener tv? Spencer is gewoon een jongens naam hoor.. Betekenis en herkomst van Spencer

   Spencer is een Engelse jongensnaam.

   De betekenis van de naam is `aanbieder`.
   bron: http://www.babybytes.nl/namen/jongens/Spencer

   Dus misschien even feiten checken voor je een grote mond opzet 😉 fijne dag Jantienus!
   Linda onlangs geplaatst…Voorleesverhaaltje: Astronaut BradyMy Profile

  • Reply Tamara 15 oktober 2015 at 08:35

   Jeetje meid, als je je verveeld ga je toch lekker een kleurboek kopen en je daar op afleven? Of nog een afleveringetje PLL kijken, alhoewel ik me gezien je reactie afvraag of je daar oud genoeg voor bent?

  • Reply Channah 16 oktober 2015 at 13:31

   Mijn hemel, wat een zure reactie dit zeg. Uiteraard heb je het recht om ergens wat van te vinden, maar dit kan ook op een andere manier gezegd worden. Bovendien is Spencer wel degelijk een jongensnaam, trouwens, ik heb nog nooit gehoord van Spencer als meisjesnaam, eerlijk gezegd..
   Channah onlangs geplaatst…Mijn sportschemaMy Profile

   • Reply Nicole @ Everyday-Life 17 oktober 2015 at 11:21

    In de TV-serie Pretty Little Liars zit een meisje dat Spencer heet. Ik denk dat ze daarop doelt. Maar heel zuur inderdaad!

 • Reply Linda 15 oktober 2015 at 08:28

  Ik vind Spencer een hele mooie naam 😉 <3
  Linda onlangs geplaatst…Voorleesverhaaltje: Astronaut BradyMy Profile

 • Reply Channah 16 oktober 2015 at 13:32

  Ik ken ze. Vreselijk. Tijdens en na mijn zwangerschap veel met het ziekenhuis te maken gehad (hellp syndroom) en ik heb alle type artsen voorbij zien komen. Het ergste vond ik nog wel dat ik met mijn kindje van een paar weken oud bij de huisartsenpost zat omdat ze niets meer dronk en alles eruit spuugde, ‘ach, ze heeft wel wat reserves. Ik zie niet waarom ik er nu direct iets aan zou moeten doen’. Toen ben ik toch even flink boos geworden daar. En uiteindelijk geholpen, haha.
  Channah onlangs geplaatst…Mijn sportschemaMy Profile

 • Reply Miranda de Jong 16 oktober 2015 at 13:49

  Wij hebben met zo’n kinderarts te maken gehad. Ben uiteindelijk opgestapt en heb me nooit meer laten zien. Bij mijn eigen huisarts kwam ik wel verder en werd ik wel serieus genomen. Ook hebben we eens meegemaakt dat we uit het ziekenhuis werden “gestuurd” omdat mijn zoon niks mankeerde. Ik vertrouwde het niet en heb de huisartsenpost gebeld. Ik kreeg te horen dat het ziekenhuis er al naar gekeken had en dat ze daarop vertrouwden. We zijn de nacht vreselijk in gegaan en vreselijk uitgekomen. Gelijk om 8.00 uur hing ik aan de telefoon met mijn eigen assistente bij de huisarts en een paar uur later kon ik terecht, die stuurde me naar het ziekenhuis om nogmaals foto’s te maken en ja hoor een gebroken been. Kind heeft 6 weken lang van heup tot teen in het gips gezeten… #foutje ?!?

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 17 oktober 2015 at 11:21

   Meen je niet? Gelukkig heb je toch doorgezet en ben je naar je eigen huisarts gegaan!

 • Reply Doortje 16 oktober 2015 at 18:49

  Hé, zó ontzettend jammer dat er ook altijd dit soort dokters zijn… Over het plat liggen: ik heb onder het matras van Merel een aantal opgevouwen oude theedoeken onder haar hoofdeind geplaatst toen ze een keer heel erg verkouden was en die liggen er nog steeds 😉 Welke tip heb jij gekregen? Liefs

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 17 oktober 2015 at 11:19

   Van de arts moesten we Spencer in een buggy of maxicosi laten slapen. Maar aangezien hij al kan kruipen, zitten, rollen etc, durfden we dat niet aan uit angst dat hij eruit zou vallen.

 • Reply Sheila 18 oktober 2015 at 13:45

  Oh, wat zwaar irritant als je zo behandeld wordt door een arts. Kom op, je zit er niet voor niets. Is het ondertussen wel verbeterd?

 • Reply Tips tegen een hoestende baby of dreumes - Everyday-Life 22 maart 2016 at 06:03

  […] echt enorm hoesten. Zo erg dat ik al meerdere malen met hem ervoor naar de huisarts of zelfs de spoedpost ben geweest. Ik vond het voornamelijk in het begin echt doodeng, soms klonk het alsof hij stikte. […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Telefoonetiquette #tag – Ben ik verslaafd aan mijn mobiele telefoon?

  Op SoMama zag ik de Telefoonetiquette-tag! Een interessante, aangezien ik ook een liefdevol huwelijk met mijn telefoon heb, haha! En...

  Sluiten