Babypraat Persoonlijk

Laat je een baby huilen of niet?

28 februari 2016

Volgens mij is het al jarenlang een discussie: laat je je baby (’s nachts) huilen of niet? Mijn vader vertelt altijd: toen mijn ouders thuis kwamen uit het ziekenhuis met me, en me ’s avonds op mijn eigen kamer in mijn bedje legden, begon ik te krijsen. Dit schijn ik bijna een nacht te hebben volgehouden. Daarna had ik het door en sliep ik elke avond braaf om 7 uur in mijn eigen bedje. Ideaal dus! Maar dit wel na een nachtje doorhuilen.

Baby laten huilen of niet?

Laat jij je baby huilen of niet?

Onderzoek

Toen ik zwanger was heb ik hier meerdere dingen over gelezen. Ook nu voor deze blog heb ik er nog eens wat onderzoeken bij gepakt. En eigenlijk zeggen ze allemaal wat anders. Er zijn steeds weer ‘nieuwe inzichten’ over of door laten huilen goed is of niet. Aan de ene kant zeggen onderzoekers dat je zo je kindje verwend en dat je dus een kindje leert dat als het huilt, jij aan gerend komt en zo blijf je bezig. Aan de andere kant staan weer onderzoekers die zeggen dat je een pasgeboren kindje nog helemaal niet kunt verwennen en dat het zelfs tot problemen kan leiden als je jouw kindje laat huilen.

baby-821625_1920

Hoe doen wij het?

Zelf geloof ik niet zo in laten (door)huilen. Alsof een pasgeboren baby al kan manipuleren? Ik heb ons zoontje dan ook bijna nooit langer dan 10 minuten laten huilen. De hoofdreden is dat ik het ook gewoon niet kan. Ik vind het dan zo zielig. Spencer huilt ook niet gewoon, die wordt helemaal hysterisch als we hem de laatste tijd in bed leggen bijvoorbeeld. Hij maakt zichzelf zo overstuur, dat hij er helemaal van moet hoesten. En hoe langer ik hem laat janken, hoe langer het duurt voor hij weer gekalmeerd is. Het is ook niet zo dat hij na een kwartiertje ofzo in slaap valt. Neeee… hij kan heeeeeel lang huilen. Gevolg is nu wel dat ik elke avond bezig ben met het in slaap laten vallen van ons zoontje. Daar heb ik ook niet echt zin in. Dus nu denk ik wel eens: hebben we het verkeerd gedaan? Had ik gewoon harder moeten zijn voor mezelf en voor hem? Dan maar enorm huilen, maar geen troostende mama die weer aan gerend komt? Dat voelt ontzettend onnatuurlijk voor me, maar ja, dit is het ook niet. Al ga ik er vooralsnog vanuit dat dit een fase is. Spencer zit vol in de verlatingsangst, ook overdag niet alleen met slapen. Daarnaast komen er vier kiezen tegelijk door dus echt happy is hij ook niet. Ik hoop dus maar dat hij vanzelf wel weer makkelijker gaat slapen en ik hem niet hoef laten door te huilen.

Hoe denken jullie daarover? Baby laten huilen of niet?

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Marijke smit westra 28 februari 2016 at 07:35

  Ik laat het maar afhangen van het soort huiltje. Ik hoor hopelijk goed genoeg wanener er nood aan de man is

 • Reply Channa 28 februari 2016 at 07:45

  Het ligt er bij ons aan hoe ze huilen. Is het puur gezeur of iets anders. Hier hebben ze overigens nooit een hele nacht gehuild dat scheelt denk ik wel, maar een keer een uurtje, ja dat wel. Heeft het geholpen, in beide gevallen wel! Jamie sliep meteen door, Fenna begon na een aantal weken wel weer te huilen (zeuren).
  Channa onlangs geplaatst…Tip! Shoppen bij de grootste speciaalzaak voor Baby & Kind!My Profile

 • Reply Malou 28 februari 2016 at 09:03

  Die kiezen maken het ook niet echt fijner natuurlijk. Ik denk er hetzelfde over als jij, ik kan Nomi ook niet laten huilen. En ik denk niet dat je harder had moeten zijn hoor, volgens mij verschilt het gewoon per kindje of ze wel of niet makkelijk gaan slapen.
  Malou onlangs geplaatst…Plog: we hebben de sleutel!My Profile

 • Reply Charlotte 28 februari 2016 at 09:05

  Nee dat vind ik zo zielig. In het begin sliep Aukje erg slecht in haar eigen bedje. Laten huilen was het advies van werkelijk iedereen om ons heen. Ik heb dat 1 keer gedaan en trof toen een oververhit en volledig overstuur kindje aan dus ik heb het daarna nooit meer gedaan. Het voelde gewoon niet goed en ik had gewoon naar mijn eigen gevoel moeten luisteren en niet naar wat anderen zeggen.
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #9: een weekje zonder papaMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 28 februari 2016 at 09:46

  Laten huilen vind ik ook echt zielig. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dat wel een keer gedaan heb toen we Naomi inbakerde. Na zoveel minuten weer terug, troosten en weer proberen. Verschrikkelijk was dat, het leek te helpen, maar niets was minder waar. Op een gegeven moment leerden we haar huiltjes kennen en Naomi heeft altijd wel eventjes nodig om in slaap te vallen, maar dan is het zo’n ik-kan-niet-slapen-maar-wil-wel huiltje. En soms als er echt niets aan de hand is, dan laten we haar wel huilen, maar nooit langer dan die 10 minuten. Dit werkt voor ons. Iedereen doet wat goed voelt.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Tien jaar geleden…My Profile

 • Reply Simone 28 februari 2016 at 10:29

  Ik vind het ook zielig en ik denk dat het niet ‘werkt’ een baby laten huilen. Ik kan het niet in ieder geval.
  Simone onlangs geplaatst…Hoera! Papa is de liefste bestaat 1 jaar + Winactie!My Profile

 • Reply Roosje 28 februari 2016 at 10:30

  Heel eenvoudig: NIET de hele nacht laten doorhuilen. Eryn huilt alleen als er iets is: een speen kwijt, een nachtmerrie, pijn of angst. Verlatingsangst is ook een angst die je niet moet negeren. Lekker veel kiekeboe spelen. We proberen Eryn wel zoveel mogelijk zelf in slaap te laten vallen. Dat gaat meestal aardig, zonder gehuil. En als ze een poosje met de oogjes wakker ligt zonder te huilen is dat niet zo erg. Sterkte! Deze fase gaat ook weer voorbij. Je doet het goed als moeder!

 • Reply Liess 28 februari 2016 at 12:12

  Ik denk dat het een beetje een combinatie is van beide. Ik spring nooit meteen op, en liet der dan ook zeker wel even huilen, maar op een gegeven moment weet je als moeder zijnde wel dat het teveel is, meestal na een minuut of 10 slaat dat zeurderige wel om naar echt verdriet…
  Liess onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate : week 33My Profile

 • Reply Bregje 28 februari 2016 at 14:02

  Het hangt helemaal van het huiltje af. Ik hoor het als Laurens echt overstuur is en dan laat ik hem niet alleen liggen huilen. Als hij geen zin heeft om te slapen klinkt er een ander geluid en dan laat ik het weleens op zijn beloop en valt hij vanzelf in slaap. Lastig dat Spencer zo overstuur kan raken, dan voel je je echt machteloos :'(
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van…KimMy Profile

 • Reply Nesrin 28 februari 2016 at 14:25

  Een baby laten huilen vind ik not done, zoals je zegt: alsof een baby kan manipuleren.

  Later herkent elke moeder het soort huiltje: is deze “fake” dan kun je het kind laten huilen maar dit zou ook niet lang volhouden.
  Nesrin onlangs geplaatst…Small Talk on Sunday #4My Profile

 • Reply Cindy 28 februari 2016 at 20:44

  Wij laten ons zoontje ook niet huilen. Ik geloof er niet in dat je een baby kunt verwennen. Volgens mij is het ene kind nu eenmaal iets “makkelijker” met slapen dan het andere kindje.
  Cindy onlangs geplaatst…3 Tips om meer rust te vindenMy Profile

 • Reply Elisabeth 29 februari 2016 at 16:03

  Ja weet je… soms heb je gewoon geen keus. Dan huilt je baby sowieso! Als je m in bed legt, want hij wil niet slapen
  En als je m uit bed haalt, want hij is moe. Dan maak ik de keus voor welke van de twee het kortste duurt. En bij jim is dat meestal laten huilen.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Laten huilen – hoe doe je dat?My Profile

 • Reply Susanne 3 maart 2016 at 22:34

  Als ze heel klein zijn dan kun je ze volgens mij nog niet verwennen dus laten huilen is geen optie. Ik denk altijd maar zo huilen is een manier van aandacht vragen omdat baby’s nog niet kunnen zeggen dat er wat aan de hand is. Ons zoontje huilt gelukkig niet veel dus wat dat betreft is het misschien makkelijk praten voor mij. Wanneer hij huilt is er eigenlijk ook altijd wel wat aan de hand, honger, pijn (tandjes) etc. Dus ik troost hem altijd!
  Susanne onlangs geplaatst…Ziekenhuistermen #8My Profile

 • Reply Priscilla 30 maart 2016 at 05:49

  Ik doe het niet. Ik vraag me trouwens ook af of ik mijn baby’s heb “verpest” door ze altijd in slaap te helpen. Maar mijn oudste is na zijn 2e een perfecte slaper geworden dus zolang het alleen de eerste 2 jaar is vind ik het niet erg.
  Maar ik denk me altijd in; Hoe zou jij het vinden, helemaal alleen, misschien wel in het donker en je kunt geen kant op. Ik zou in paniek raken!
  Priscilla onlangs geplaatst…Die ene waarin ik echt best wel down benMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Wat als je zelf het geslacht van jouw baby mag kiezen?

  Ophef rond Chrissy Teigen de afgelopen dagen. Wie?! Ja dat wist ik dus ook niet, maar dat blijkt de zwangere...

  Sluiten