Babypraat Spencer

‘Nee.’ ‘Niet doen.’ ‘Nee, echt niet.’ ‘Nee!’ ‘Dat mag niet!’

8 januari 2016

Ons zoontje is onlangs 1 jaar geworden. Hartstikke leuk dat hij nu meer kan, maar het betekent dat het opvoeden ook is begonnen. En dan bedoel ik hem dus bestraffen als hij iets niet mag doen. Nu schreef ik al eerder dat Spencer een behoorlijke sloper en brokkenpiloot is, dus niets is veilig hier in huis.

Opvoeden baby

Tv-meubel

Het begon een tijdje geleden met ons TV-meubel. Hij pakte alle controllers van de Wii en de XBOX eruit en verder alles wat ‘ie in die kleine klauwtjes kon krijgen. Na héél veel ‘nee!!’, ‘nee, Spencer nee’ en ‘dat mag niet!!’ is het nu redelijk rustig rond het TV-meubel. Onze kleine deugniet heeft namelijk een ander doel sinds hij kan staan: alles wat op de salontafel staat. Precies de goede hoogte voor onze kleine blonde vriend. Vanaf de zijkant kan hij namelijk bijna overal bij. Is dat even leuk. En ik probeer hem nu dus te leren dat hij niets van de tafel mag pakken. Maar ja.. Hoe leer je dat een kindje van 12 maanden met een vocabulaire van zes woorden?

Consequent

Nu zeggen alle opvoeddeskundigen natuurlijk dat consequent zijn de oplossing is. Dus ik roep al weken, ‘nee’, ‘nee, niet doen’, ‘nee’, ‘nee’. Ik word doodmoe van mezelf. Ik tegenstelling tot met het TV-meubel, heb ik nu namelijk nul succes. Ik zie continu die kleine handjes aan de rand van de tafel, dan blonde haartjes en ja hoor! Meneer staat en grijpt alles wat in zijn bereik is. Na een paar keer waarschuwen zet ik hem in zijn box en wordt ‘ie héél boos op mij. Maar denk maar niet dat hij hierdoor leert dat hij niets van tafel mag pakken. De volgende keer is het gelijk weer raak.

En nu!?

Dus ja, wat gaan we doen? Maken we gewoon de hele tafel altijd helemaal leeg, zodat hij nergens bij kan? Laat ik hem de veilige dingen wel pakken? Of blijf ik gewoon nog wekenlang ‘nee’ roepen?

Hoe pakken jullie dat aan?

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Channa 8 januari 2016 at 06:12

  Oooh zo herkenbaar. Ik roep ook de hele dag: Nee, leg terug! Nee, pas op. Nee, niet doen. Bij Jamie combineerde ik het altij met hem oppakken en ergens anders neerzetten, dat werkte wel. Fenna is een ander verhaal!
  Channa onlangs geplaatst…Mijn eerste zwangerschap #JamieMy Profile

 • Reply Elisabeth 8 januari 2016 at 07:38

  Ja dat heeft Jim ook. Wij blijven gewoon rustig en kijken hem aan terwijl we nee zeggen. Daar wordt hij heeeeeeel verdrietig van, maar hij leert t wel. Na n paar keer al. Ik geloof heel erg in Cesar Milan. Voor honden, maar ook voor kinderen 😉
  Elisabeth onlangs geplaatst…Appeltaart met muesliMy Profile

 • Reply Charlotte 8 januari 2016 at 07:40

  Op die foto lijkt hij echt sprekend op jou! Wij hebben zelf niks aan de kant gezet en na een paar keer proberen van Aukjes kant en nee van onze kant was de lol er wel vanaf. Ze weet nu precies waar ze wel en niet aan mag komen.
  Charlotte onlangs geplaatst…Plog 04-01; Aukjes grote bedMy Profile

 • Reply Bregje 8 januari 2016 at 07:57

  Wij hebben niks weggezet, wel veel nee gezegd en net zoals Channa hem weggepakt als hij door bleef gaan. So far so good, ik kan gewoon bloemen op de salontafel zetten. 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Waarom het zo fijn is om te sporten (..en ik het te weinig doe)My Profile

 • Reply Karlijn Slob 8 januari 2016 at 08:59

  Volgens mij doe je het prima. Gewoon volhouden, hij moet op een gegeven moment toch wel begrijpen dat hij niet aan de spullen op tafel mag zitten. Het moeilijkste is het geduld houden om keer op keer nee te zeggen 😉

 • Reply Vlijtig Liesje 8 januari 2016 at 11:35

  Ik pakte dit soort problemen bij de wortel aan: ik zette gewoon een tijd niets op de salontafel. Voor mijn eigen welbevinden! En op een gegeven moment waren de kinderen die fase van alles pakken uit, en kon ik er weer dingen opzetten.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Pack-Bag®My Profile

 • Reply Malou 8 januari 2016 at 11:48

  Héél herkenbaar dit! Ik zeg voor mijn gevoel ook zo’n 1000 keer per dag ‘nee’, en Nomi kan dan ook heel boos worden. Ze wil telkens de afstandsbediening pakken, en de muis is hier ook favoriet. Oh en telefoons, maar over het algemeen ligt die van mij ergens waar ze hem niet kan pakken.

  Maar goed, ik weet zelf dus ook niet zo goed hoe ik dit het beste kan aanpakken. Laten we er maar vanuit gaan dat het een fase is 😉
  Malou onlangs geplaatst…Zwanger: week 9, 10 en 11My Profile

 • Reply Lilian 8 januari 2016 at 14:30

  Haha ja zeker herkenbaar dit! Bij ons is de tafel helemaal leeg en zorgen dat er niks op komt te staan. Voor de rest inderdaad consequent zijn. Hoe leuk en schattig het soms ook is!
  Lilian onlangs geplaatst…Mijn volgende tatoeage (Inspiratie)My Profile

 • Reply Yvonne 8 januari 2016 at 15:20

  Je kunt beter benoemen wat je wilt, namelijk: afblijven! Woorden als ‘nee’ en ‘niet’ worden niet opgeslagen in ons onderbewuste. Het gaat dus héél lang duren voordat je kindje de woorden ‘nee’ en ‘niet’ gaat onthouden. Door juist te benoemen wel gedrag je wél wilt zien, ga je eerder resultaten zien van je opvoeding.

 • Reply Bianca 8 januari 2016 at 19:20

  Ik heb zelf nooit dingen aan de kant gezet en inderdaad alleen maar 380x nee geroepen. Soms viel het kwartje, vaak ook niet haha. Ik ben benieuwd hoe dat straks met de jongste gaat.

 • Reply Annemieke 8 januari 2016 at 21:37

  Ik heb nog geen kinderen dus misschien slaat mijn reactie nergens op haha! Maar ik zou hem denk ik eerst terechtwijzen en dan afleiden en ‘verleiden’ om iets anders, leukers, te gaan doen 🙂
  Annemieke onlangs geplaatst…Bami met pittige tomatensausMy Profile

 • Reply Liess 10 januari 2016 at 18:00

  Ik heb altijd vertikt om dingen weg te halen. Heb dan ook lang nee herhaald tot ze op een gegeven moment wel luisterde.

  Ook met aankomende baby zal ik niks weghalen. Ga niet mn hele huis baby proof maken. Ze moeten leren wat wel en niet mag. Al is dat soms erg vermoeiend.
  Liess onlangs geplaatst…Na de Bevalling : De eerste weekMy Profile

 • Reply Waarom ik de dreumes-fase lastig vind - Everyday-Life 28 maart 2016 at 06:00

  […] schreef er al eerder over: ik kan 1000 keer ‘nee’ zeggen en hij doet het toch. Ik ben echt consequent en zelfs na […]

 • Reply Susanne 26 april 2016 at 13:01

  Wij hebben de salontafel leeg gehaald omdat het gewoon echt niet gezellig meer was als ik de hele tijd nee moest roepen. Nu zijn we een half jaar verder en kan ik weer wat spulletjes op de salontafel zetten die ook echt blijven staat haha. Mijn zoontje begrijpt nu ook beter war het woord nee betekent. Het komt dus goed 😉

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De bizarre wereld van de Reborn Dolls

  Wellicht hebben jullie er wel eens van gehoord: Reborn Dolls. Een wereld waar ik een tijd geleden nog niets vanaf...

  Sluiten