Babypraat Informatief

Spijt van de naam van jouw kind?

2 september 2016

In de Engelse krant The Guardian zag ik gisteren een interessant artikel voorbij komen. Uit een onderzoek bleek dat van de 245 moeders die daaraan deelnamen maar liefst één op de vijf spijt heeft van de naam die zij aan haar kind heeft gegeven! OUCH! Dat vond ik best veel, één op de vijf!

Normale namen

Nu denk je misschien: oh die mensen hebben hun kind waarschijnlijk totaal debiele namen gegeven, zoals sommige celebrities doen bijvoorbeeld. Maar nee, de namen waar de moeders spijt van hadden was niets bizars zoals Moxie Crimefighter of Moon Unit. Nee, deze moeders hebben spijt van namen zoals Charlotte, Anne, Daniel of James. Nou, daar lijkt me toch niets mis mee? Wat mij ook hoogstens verbaasde: maar liefst 12 procent van de moeders heeft altijd geweten dat het de verkeerde naam was, 3 procent wist het toen het kind geboren werd, 32 procent wist het in de eerste zes weken en 23 procent kreeg pas spijt toen het kind naar de opvang of school moest. En waarom kregen ze dan spijt? Sommige namen werden gebruikt door een terreurorganisatie (ISIS), een ander kindje heet Elsa en toen kwam Frozen uit en sommige kinderen vonden zelf hun naam vreselijk waardoor de ouders spijt kregen. Deze dingen kan ik me nog voorstellen (vooral Isis), maar waarom ze spijt hebben van bijvoorbeeld Charlotte wordt niet uitgelegd. Wellicht omdat die namen zo populair zijn in Engeland? Zouden Nederlandse mensen die hun zoon Daan of dochter Tess of Sophie noemen ook spijt krijgen? Omdat er nog andere kindjes in de klas zitten die zo heten? Ik kan het me bijna niet voorstellen!

Spencer

Ons zoontje heet Spencer zoals jullie weten. Waarom? Daar heb ik eerder een blog over geschreven. Het is niet een naam die veel voorkomt, vorig jaar waren er vijf jongetjes die zo genoemd zijn, waaronder dus die van ons. Spijt? Nee, geen seconde. Ik kan me geen andere naam voorstellen voor ons ventje en als ik hem zie, dan zie ik Spencer. Ik kan me niet voorstellen dat hij Bram of Lucas ofzo had geheten. Voor mij is het een echte Spencer, wat dat dan ook moge betekenen. Ik kan me niet voorstellen dat ik spijt krijg, ja of er moet inderdaad een terreurorganisatie zo genoemd worden. Maar die kans acht ik vrij klein.

Het lijkt me zo verdrietig als je spijt hebt van de naam die je jouw kindje hebt gegeven. Het is toch nogal een belangrijke beslissing.
Kunnen jullie je dit voorstellen? Of wellicht zelf spijt van de keuze voor een naam?

Facebook Comments

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Channa 2 september 2016 at 06:01

  Kan mij er helemaal niks bij voorstellen. Gewoon helemaal blij met de namen die wij hebben gekozen.
  Channa onlangs geplaatst…Shoplog kinderkleding van de Lidl + nieuwtje!My Profile

 • Reply MetMirjam 2 september 2016 at 06:54

  Nee hoor, absoluut geen spijt!
  MetMirjam onlangs geplaatst…7 x Gênante momentenMy Profile

 • Reply Jodi - liefthuis 2 september 2016 at 07:05

  Ooow jeetje wat erg. Toen ik zwanger was, was ik bang dat ik spijt zou krijgen. Wat nou als we het uitgesproken hadden en ik vond er niks meer aan. Meer angst eas het want het is nooit gebeurd. Onze kleine heet Raf en is ook echt een Raf.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…De beste deals en de leukste acties, voor baby’s, mama’s en papa’sMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 2 september 2016 at 07:19

  Ik ben heel lang bang geweest dat ik er spijt van zou krijgen. Mijn zoontje heet Jorn en mijn vriend was meteen helemaal weg van die naam. Ik moest heel erg wennen. Zelfs nog toen hij al was geboren. Nu vind ik die naam fantastisch bij hem passen en ben ik blij dat we voor die naam zijn gegaan
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Geluksmomenten tagMy Profile

 • Reply Lilian 2 september 2016 at 07:35

  Jeetje zeg, je denkt er van te voren toch goed overna? Het lijkt mij echt heel vervelend als je je er niet meer fijn bij voelt. Wij zijn nog steeds heel blij met de naam, een naam die echt bij hem past!
  Lilian onlangs geplaatst…Waar je meer over na gaat denken als je ouder wordtMy Profile

 • Reply Monique 2 september 2016 at 08:32

  Ik heb geen seconde spijt gehad van de naam die we onze dochter hebben gegeven (Lise). Nu we een jongensnaam moeten bedenken vind ik het echter wel heel lastig en ben ik bij sommige namen wel bang er spijt van te krijgen. Maar volgens mij raak je zo snel gewend aan die naam voor je kindje dat je je niet anders kunt voorstellen. En gelukkig maar 🙂 Wel spijtig voor de mensen die dat niet zo ervaren!
  Monique onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate Week 31My Profile

 • Reply Jess 2 september 2016 at 08:43

  Geen spijt van de naam die ze uiteindelijk kreeg (Ellie). Maar spijt dat ik niet de namen durfde geven die ik ECHT wilde. Bang voor commentaar of dat mensen het raar zouden vinden. (Pip of Hazel). We hebben haar in de buik lang Ellie of pip genoemd omdat we nog niet zeker waren. Dus Ellie is eigenlijk Pip en omgekeerd.
  Bij de volgende baby volgen we gewoon ons gevoel. Mensen zullen er wel aan wennen. 🙂
  Jess onlangs geplaatst…Diary augustus 2016My Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 2 september 2016 at 09:28

  heb er eigenlijk nog nooit van gehoord, spijt van een naam! Maar ja het kan natuurljik! Lijkt me wel heel rot. Het is wel je kind 😉
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…De Instagram geboden: wat moet je doen om een hippe InstaIcon te worden?My Profile

 • Reply Jeanine 2 september 2016 at 09:33

  Als ons zoontje een meisje was geweest hadden we haar Isis genoemd. (Zonnegodin) Nu zes jaar later toch wel blij dat het een jongetje is geworden. Al blijf ik het een ontzettend mooie naam vinden, is de lading nu toch wel erg groot.

 • Reply Malou 2 september 2016 at 09:44

  Ja precies, de namen van mijn kinderen horen helemaal bij ze. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik ooit spijt zou krijgen van hun namen. Dat je spijt krijgt van de naam Isis kan ik me trouwens wel voorstellen.
  Malou onlangs geplaatst…De naam Lenn AbelMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 2 september 2016 at 09:59

  Ik kan het me wel voorstellen. Ik las een keer dat mensen spijt hadden van de naam Isis die ze kozen toen het nog een neutrale naam was.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Tegelvloer: koud en kil?My Profile

 • Reply Kirsten 2 september 2016 at 10:36

  Ik heb helemaal geen spijt van onze naamkeuze voor ons dochtertje. Het enige wat ik al gehoord heb, is dat Lenne ook soms voor jongens gebruikt wordt.. Al is het voor mij een echte meisjesnaam!
  Kirsten onlangs geplaatst…Weight Watchers: Opnieuw begonnen + eerste weegmomentMy Profile

 • Reply DisneyChicks.nl 2 september 2016 at 10:49

  Ah lijkt me zo erg als je spijt hebt van de naamkeuze! 🙂 Ik heb zelf geen kinderen, maar ik zou zoveel mogelijk rekening houden met de naam zodat ik er geen spijt van krijg.
  DisneyChicks.nl onlangs geplaatst…Dit is het echte verhaal van PocahontasMy Profile

 • Reply Nathalie 2 september 2016 at 11:21

  De naam van onze oudste dochter was toen we hem kozen geen hippe top tien naam, zij werd in maart 2007 geboren en vlak daarna kwam de naam in de top tien en is daar tot op heden nooit meer uit verdwenen. Spijt niet, maar stiekem vind ik het wel jammer dat haar naam nu zo populair is!
  Nathalie onlangs geplaatst…Je had maar één taak…. #YouhadonejobMy Profile

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 2 september 2016 at 12:25

  Lijkt me erg vervelend als je spijt hebt. En al helemaal als je kindje de naam zelf vreselijk vindt!
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Milas 4 maanden oud!My Profile

 • Reply Nicole 2 september 2016 at 13:09

  Oh wat erg, je hoort soms wel dat kinderen hun naam erg vinden maar de ouders zelf ? Nog nooit iemand er over gehoord dat ouders spijt hebben van de naam die ze hun kind gaven. En 1 op de 5 is nog behoorlijk veel!
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog Last WeekMy Profile

 • Reply Charlotte 2 september 2016 at 14:23

  Hoe kan je nou toch spijt hebben van de naam Charlotte? Hihi 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Fabeltjes over het geslacht, jongen of meisje?My Profile

 • Reply Kleine Prinses 2 september 2016 at 18:03

  ik heb ook helemaal geen spijt van de naam van m’n dochter 🙂
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Kleine Prinses aan zee (Nieuwpoort)My Profile

 • Reply Astrod 3 september 2016 at 19:46

  Ik wist toen ik 8 weken zwanger was al hoe mijn zoontje moest heten (terwijl ik niet eens officieel wist dat het een jongen was, noem het moederinstinct) en heb er nooit spijt van gehad! Voor de tweede moet ik nog een naam verzinnen… Vind het nu veel moeilijker omdat het ook bij de eerste moet passen…
  Astrod onlangs geplaatst…Beautybloggers Dilemma Tag + winactieMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Tuigje voor kinderen: ja of nee?

  Een paar jaar geleden toen ik zwanger was van ons zoontje liepen mijn man en ik in een Spaanse dierentuin....

  Sluiten