Babypraat Persoonlijk

Kinderen – Wat bewaar je allemaal?

31 januari 2016

Ons zoontje is aankomende week alweer 13 maanden. In die 13 maanden en tijdens de zwangerschap hebben we het voor elkaar gekregen om gigantisch veel zooi spullen te verzamelen voor de kleine man. En wat moeten we allemaal in hemelsnaam met al dat spul? Ik had een heel goed voornemen (vond ik zelf) om 1  grote plastic opbergpak te kopen en daar alle memorabilia in te doen. Dat zou me gelijk dwingen om streng te zijn met spullen bewaren, want die box raakt natuurlijk te snel vol anders. Maar ja…..

Speelgoed

Nu Spencer 1 is, is dat echte babyspeelgoed niet meer leuk voor hem. Dus de rammelaars, bijtringen en van die knuffeldoekjes, kunnen eigenlijk weg. Maar, weg… is dat dan weg naar de kringloop, weg in de prullenbak of weg in de memorabilia-doos? Dat vind ik dus best een lastige. Spencer had niet echt één knuffeltje of doekje waar hij heel erg aan gehecht was. Ik waak hier ook heel erg voor, omdat ik als de dood ben dat ik dat dan verlies en ik een getraumatiseerd kind heb dat zijn lievelingsknuffel moet missen. Ik heb dus heel vaak Spencers speelgoed gewisseld. Voordeel is: raak ik eens wat kwijt is er geen man overboord. Nadeel: Er is dus ook niet echt één stuk speelgoed of dergelijke dat ons aan een bepaalde periode doet herinneren. Dus wat bewaar je dan? Ik vind het lastig kiezen. Het gevolg: Ik heb alles nog. Missie mislukt.

 

Kleding

Wij hebben enorm veel kleding gekregen. En ik heb ook enorm veel kleding gekocht. Conclusie: ik had een vijfling kunnen krijgen en ze hadden allemaal kleertjes genoeg gehad. Als Spencer iets niet meer past doe ik het in een doos. Ik vind het leuk om sommige kledingstukken te bewaren zodat hij dat later nog kan zien of ooit zijn zoontje aan kan doen. Uiteraard hebben we zijn geboortepakje in de memorabilia-doos gedaan. Al is dat inmiddels lichtblauw en was het eigenlijk wit (mijn man heeft het met een knalblauwe hydrofieldoek gewassen). Dat geldt voor nog een paar andere kleertjes die we ook hebben bewaard van toen hij echt nog heel klein was, omdat we dat typische Spencer-kleertjes vonden (omdat hij ze heel vaak aan heeft gehad bijvoorbeeld). Hetzelfde geldt voor kleertjes die we samen in het buitenland hebben gekocht toen ik nog zwanger was. Bijvoorbeeld een romper uit Madrid. De rest (en dat is echt nogal wat) hebben we verdeeld over drie groepen: bewaren voor als er ooit nog een kindje komt, bewaren want ik wil het verkopen via Marktplaats en de doos met kleertjes die weg kunnen. Nu weet ik helemaal niet of Spencer ooit een broertje of zusje krijgt, ik heb nog steeds enorme twijfels over een eventueel tweede kindje. En stel dat het ooit wel komt, en het blijkt een meisje, dan zijn al die dozen met kleding dus eigenlijk best heel nutteloos. Daarnaast denk ik dat ik dan toch weer andere kleertjes wil. Kortom: wat die dozen er eigenlijk doen, I don’t know! Dan de Marktplaats-dozen. Nou ja, jullie hebben van de week al kunnen lezen wat voor een enorme kneus ik ben op dat gebied, dus laat ik daar maar geen woorden aan vuil maken. Ook die dozen hebben een mooie laag stof op zich inmiddels. En dan het deel dat ik weg wil geven. Op zich zou ik die zo weg kunnen geven, ik heb al iemand op het oog, maar misschien kunnen er nog wel kleertjes bij uit de eerste twee categorieën. Het is maar goed dat we een flinke zolder hebben, want ik heb een heleboel dozen met babykleding staan. Zucht.

img_8631

Spijt

Waarom ik al deze spullen nog steeds niet heb weggedaan? Ik ben bang dat ik spijt krijg. Bang dat ik iets weg doe, wat toch een grotere emotionelere waarde had dan ik dacht. Bang dat ik te weinig bewaar en Spencer me dat later kwalijk neemt dat er niets is bewaard gebleven uit zijn jeugd. Mijn moeder bewaarde mega veel van mij. Dat is niet allemaal even zinvol, maar toch wel heel bijzonder. Het geeft me wel een gevoel van dat ze het allemaal heel belangrijk vond. Zo speelt mijn neefje als hij bij mijn vader is met speelgoed van mij van vroeger. Hoe gaaf is dat! Het is dus een beetje lastig. Wat wil ik allemaal bewaren?

Hoe hebben jullie dit gedaan? Bewaren jullie veel van jullie kind(jes)?

Facebook Comments

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Bregje 31 januari 2016 at 07:40

  Oh ik snap je! Ik geef veel kleding door aan andere baby’tjes, maar echt belangrijke spulletjes hou ik zelf en stop ik in een box. Die al bijna vol is overigens. Op het moment dat de keuze voor wel/geen tweede is gemaakt zullen we wel gaan opruimen denk ik. 😉
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van…LindaMy Profile

 • Reply Nicole 31 januari 2016 at 07:49

  Ja echt wel, speelgoed en kleding.. Dat is hier allemaal in overvloed en staat idd op zolder stof te vangen..
  Nicole onlangs geplaatst…Wensen en doelen 2016 update #1My Profile

 • Reply Channa 31 januari 2016 at 08:48

  Haha zo herkenbaar, ik bewaar ook teveel. Ben iets makkelijker met weg doen nu er hier twee rondlopen, anders zou het helemaal erg worden!
  Channa onlangs geplaatst…Het verschil tussen jongens en meisjes (Jamie vs. Fenna)!My Profile

 • Reply Lifesabout 31 januari 2016 at 10:40

  Ik herken die angst om spijt te krijgen heel erg. Nou is het bij ons zeker dat er geen kindje meer komt, maar toch krijg ik het niet over mijn hart om met name de kleding weg te doen. Ik zet mijzelf ook niet onder druk, het komt wel. En dan bewaar ik wel wat kleding als herinnering of voor Sarah haar poppen.
  Speelgoed vind ik minder moeilijk, die sluis ik door naar vrienden.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wereldgerechten zonder pakje of zakje #5. Beef Teriyaki.My Profile

 • Reply Angela Lodder 31 januari 2016 at 11:09

  Heel herkenbaar! Ik ben ook bang dat ik spijt krijg. Hier verkoop ik wat ik bij een tweede kindje (als het dan een meisje zou zijn) niet meer zou dragen. Wat dan nog wel mooi is bewaar ik. Qua speelgoed heb ik toevallig afgelopen dinsdag alles uitgezocht. Naomi speelt met veel dingen niet meer, omdat ze het totaal niet interessant vindt, dus hup naar zolder.
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Nachtelijke babbelsessiesMy Profile

 • Reply Charlotte 31 januari 2016 at 13:09

  Ik heb ook echt alles nog boven op zolder staan. Sowieso hoop ik nog steeds dat er ooit nog een tweede kindje komt en daarom wil ik dus zeker nog niks wegdoen. Ik ben benieuwd of ik het daarna wel weg kan doen haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Fotodagboek #5: mini shoplog Primark!My Profile

 • Reply Heidi 31 januari 2016 at 13:53

  Hier heeft dat echt lang op zolder gestaan.
  In het geval dat we misschien een tweede kindjes zouden krijgen.
  Maar een maal dat ik hoorde dat mijn beste vriendin zwanger was en dat ik meter zou zijn heb ik bijna al mijn kinderspullen weg gegeven aan haar. Alleen het duurste en spullen dat ik geen afscheid van kan nemen heb ik bij gehouden.

 • Reply Reshma 31 januari 2016 at 19:15

  Het liefst wil ik echt alles bewaren, maar daar heb ik uiteindelijk niks aan. Ik bewaar nu echt de dingentjes waar mijn dochter echt waarde aanhecht of waar een mooi verhaal bij zit haha. Meeste geef ik weg aan andere ouders.
  Reshma onlangs geplaatst…SWEET PEPPER SHOP | LEUKE WEBSHOPS #1My Profile

 • Reply Jessica 31 januari 2016 at 21:18

  Zo herkenbaar! Jouw verhaal is mijn verhaal. Ik zit met dezelfde twijfels. Ik heb vooral moeite met het feit dat mensen iets hebben gekocht en dat ik dat niet weg wil doen. Wie weet komt er nog een 2e en wie weet wordt het weer een meisje. Ben er nu nog niet aan toe, maar wie weet. En ik heb ook nog eens veel gekregen van mijn nichtje. Ook grotere maten die dus nog aan de beurt moeten komen. En dat zonder die zolder…hellup!

 • Reply Nathalie 31 januari 2016 at 23:04

  De meiden hebben beide een koffertje met hun babyspulletjes, maar verder bewaren we heel weinig. Deels uit ruimte gebrek, omdat we klein wonen en anderzijds is het voor mij ook opruimen is opgeruimd in huis en in mijn hoofd. Het meeste dat we wegdoen gaat naar goede doelen, mensen die het goed kunnen gebruiken of die we het gunnen.

  Speelgoed gaat eigenlijk altijd naar Speelgoedbank Wageningen, kleding gaat naar mensen die (kinder en gehandicapten) tehuizen voor zien in Portugal en daarnaast gaan er spullen naar vrienden, vriendinnen, familie en bekenden.

  Hier dus niet zoveel moeite met wegdoen 😉
  Nathalie onlangs geplaatst…Tea Topic #3 – Als je één ding uit je verleden…My Profile

 • Reply Nathalie 2 februari 2016 at 11:28

  Haha moeilijk hè opruimen. Ik had er moeite mee toen het wiegje op werd gehaald..
  Nathalie onlangs geplaatst…Interview met draagmoeder AniqueMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Acht bijzondere wonderbaby’s

  Sommige kindjes hebben een hele zware start in het leven. Dat maakt soms ook tot hele bijzondere en ongelofelijke overlevingsverhalen....

  Sluiten