Babypraat

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

23 februari 2016

Landelijk in het nieuws gisteren: “Opstand verloskundigen tegen onnodige bevalling in het ziekenhuis”. Lees onder meer het artikel in het AD hierover. Wat is er aan de hand? De verloskundigen vrezen dat meer vrouwen in het ziekenhuis moeten bevallen in plaats van thuis en hierdoor onnodige medische ingrepen ondergaan. De zorg als het gaat om geboortes verandert namelijk en in de nieuwe opzet moeten verloskundigen nauwer samenwerken met gynaecologen in het ziekenhuis. Dit al vanaf het begin van een zwangerschap. Nu zijn verloskundigen en ook enkele vrouwenorganisaties bang dat meer vrouwen hierdoor in een ziekenhuis eindigen. En dat willen ze dus niet. Een heleboel voor- en tegenargumenten worden genoemd, maar daarvoor verwijs ik graag naar het artikel in het Algemeen Dagblad.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Ik wilde perse in het ziekenhuis bevallen. Nu had ik een medische indicatie vanwege mijn Lupus, dus ik kreeg het allemaal vergoed. Maar ook al was dat niet het geval, dan had ik het alsnog gewild. Thuis bevallen was (en is) echt een schrikbeeld van me. Stel nou dat er wat gebeurt? Ik zag mezelf al puffend en kreunend een ambulance inkruipen om naar het ziekenhuis te gaan. Mijn voorgevoel bleek te kloppen trouwens; ons zoontje had in het vruchtwater gepoept en dat ingeademd en doorgeslikt en werd vrij snel na de geboorte bij ons weggehaald en naar de kinderafdeling gebracht. Wij waren dus al in het ziekenhuis, gelukkig! Sowieso vond ik het een heel geruststellend idee dat er artsen en allerlei apparatuur in de buurt waren. Daarnaast leek het me zo’n ranzig gedoe, thuis bevallen. Lekker alles onder het groene vruchtwater! Zelfs al had ik het niet vergoed gekregen, dan had ik ervoor gekozen om in het ziekenhuis  te bevallen en zelf de kosten te betalen. Nu verbaasde het me dat veel vrouwen – bijvoorbeeld in mijn ‘pufclub’ – heel graag thuis wilden bevallen en teleurgesteld waren dat ze uiteindelijk naar het ziekenhuis moesten.  Zo zie je maar weer, dat iedereen andere voorkeuren heeft.

Ben jij thuis of in het ziekenhuis bevallen? Wat heeft jouw voorkeur?

 

 

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Channa 23 februari 2016 at 06:21

  Ik wilde ook absoluut in het ziekenhuis bevallen. Had geen medische indicatie en was bereid te betalen, gewoon in het geval dat. Pijnstilling wilde ik niet, dus ook daar deed ik het niet voor. Uiteindelijk was het maar goed ook, Jamie zat klem en ik weet niet of hij een thuisbevalling wel overleefd zou hebben…
  Channa onlangs geplaatst…7x Wat je als moeder absoluut in huis moet hebben!My Profile

 • Reply Tips voor Papa's 23 februari 2016 at 06:51

  Vrouwlief (en ik) wilden ook per se het ziekenhuis om dezelfde redenen: alle medische hulp bij de hand en mocht er iets gebeuren was je al in het ziekenhuis.
  Uiteindelijk 3 dagen voor bevalling medische indicatie vanwege wat te weinig vruchtwater. We hadden ook een aanvullende verzekering waardoor ziekenhuis sowieso vergoed werd. Bij een mogelijke volgende keer weer naar het ziekenhuis!

 • Reply Wilmaaa 23 februari 2016 at 06:58

  Ik moest in het ziekenhuis bevallen, omdat ik in Zeeland woon en daar het ziekenhuis een eind verder ligt van waar ik woon moet je vanaf een bepaalde afstand verplicht in het ziekenhuis bevallen. Ik was alleen al heel erg ver en moest dus waar jij bang voor was puffend en kreunend met de auto naar het ziekenhuis, de verloskundige riep nog naar mijn man, we gaan niet op de snelweg bevallen!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Speelgoed dreumes | dit vindt Yarah heel leukMy Profile

 • Reply Simpel, met een snufje liefde 23 februari 2016 at 07:35

  Ik wilde heel graag thuis bevallen maar ik had een tweeling dus moest naar het ziekenhuis. Omdat ik een keizersnee heb gehad moet ik de volgende keer ook in het ziekenhuis bevallen.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Leven in Amerika….ons appartement!My Profile

 • Reply Bregje 23 februari 2016 at 08:37

  Ik wilde thuis bevallen, omdat het me juist wel mooi leek en fijn om daarna in mijn eigen bed te kunnen kruipen. De logeerkamer was omgedoopt tot verloskamer haha! Helaas moest ik na 35 uur alsnog persend en wel naar het ziekenhuis vervoerd worden :'(
  Bregje onlangs geplaatst…Win een kaartje voor Feel Good & Shop Event!My Profile

 • Reply Charlotte 23 februari 2016 at 08:42

  Ik ben ook in het ziekenhuis bevallen, maar dat was omdat ik dat zelf graag wilde. Achteraf was het niet nodig geweest. Stel dat er ooit nog een kindje komt dan zou ik wel overwegen on gewoon thuis te bevallen.
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes favorieten: 5 leuke apps voor peutersMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 23 februari 2016 at 09:28

  Ik ben drie keer thuis bevallen en twee keer in het ziekenhuis. Ik vond thuis vele malen fijner. De bevallingen in het ziekenhuis waren nodig. Daarom vind ik dat de thuisbevalling ook goed is: als het nodig is sturen ze je echt wel door naar het ziekenhuis.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Griep weer over? Zo voorkom je een tweede!My Profile

 • Reply Vivienne 23 februari 2016 at 10:07

  Thuis bevallen leek me heel fijn, maar durfde ik niet aan. Wij kozen in eerste instantie voor het geboortehuis als goede tussenoplossing, maar door de onvolkomen stuitligging was dit niet mogelijk. Uiteindelijk in het ziekenhuis bevallen via een keizersnede, maar kijk er heel positief op terug gelukkig!
  Vivienne onlangs geplaatst…Mommy update #1: Lily-Rose is geboren!My Profile

 • Reply Nesrin 23 februari 2016 at 10:56

  Ik wilde thuis bevallen maar het werd een geplande keizersnede (toch kwam ze een dag eerder šŸ˜‰ ) en daarna is een thuisbevalling ook niet meer “mogelijk”.

  Ik vind dat elke vrouw moet doen waar zij zich goed bij voelt en hopelijk durven ze dit ook zelf aan te geven en zich niet teveel laten beĆÆnvloeden door derden.
  Nesrin onlangs geplaatst…Vlog 1 | Een gewone maandag, mijn kinderen en Sezen AksuMy Profile

 • Reply Channah 23 februari 2016 at 14:33

  Ik heb in het begin even getwijfeld, maar vervolgens wou ik toch heel erg graag in het ziekenhuis bevallen. Ik vond het toch niet zo’n strak plan om, als het toch fout zou gaan, we met de ambulance alsnog naar het ziekenhuis zouden moeten. Uiteindelijk werd ik halverwege al overgedragen aan het ziekenhuis, en heb ik de laatste weken van mijn zwangerschap daar ook doorgebracht, dus de keuze werd uiteindelijk al voor mij gemaakt.
  Channah onlangs geplaatst…Cadeautjes van Wehkamp | VLOGMy Profile

 • Reply Jennifer 23 februari 2016 at 15:34

  Ik ben thuis bevallen en ik ben daar achteraf ook echt ontzettend blij mee. Het persen heeft relatief lang geduurd, maar heb het gewoon zelf af mogen maken terwijl ik denk dat er wel zou zijn ingegrepen in het ziekenhuis aangezien het hoofdje een beetje scheef in het geboortekanaal zat. En ik vond het ook echt een fantastische ervaring om het gewoon thuis te hebben gedaan. Zou het ook echt zo weer doen!
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 69My Profile

 • Reply Nathalie 23 februari 2016 at 21:49

  De eerste keer had ik toch wel de hoop op een thuis bevalling, meer vanwege de omgeving… over de zooi heb ik nooit nagedacht omdat ik bij 11 weken zwangerschap al wist dat ik een medisch gevalletje zou zijn. Daarmee was de hoop op een thuisbevalling vervlogen, achteraf maar goed ook!
  Nathalie onlangs geplaatst…Magische mok ~ Verrassing! *My Profile

 • Reply Susanne 24 februari 2016 at 04:26

  Ik wilde ook heel graag in het ziekenhuis bevallen. Ik vond het idee dat ik halsoverkop naar het ziekenhuis moest bij problemen niet fijn. Ook maar goed want ik had een enorme bloeding doordat mijn placenta niet wilde komen en moest daarom nog geopereerd worden. Fijn dat dan alles in het ziekenhuis bij de hand is!
  Susanne onlangs geplaatst…Ziekenhuistermen #8My Profile

 • Reply Ilse van Kreanimo 24 februari 2016 at 11:38

  In Belgiƫ is het normaal altijd in het ziekenhuis tenzij je specifiek vraagt om een thuisbevalling.
  Ik had wel een thuisbevalling willen doen, maar manlief zag dat echt niet zitten -stel dat er iets misgaat, dat vergeef je jezelf nooit-
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Voed je kind op, alsjeblieft.My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De leukste zoektermen – Zo vonden jullie Everyday-Life!

  Ik kan altijd erg lachen als er op andere blogs lijstjes verschijnen van zoektermen waarmee bezoekers op die blog zijn...

  Sluiten