Babypraat

Tips tegen een hoestende baby of dreumes

22 maart 2016

Ons zoontje (14 maanden) kan echt enorm hoesten. Zo erg dat ik al meerdere malen met hem ervoor naar de huisarts of zelfs de spoedpost ben geweest. Ik vond het voornamelijk in het begin echt doodeng, soms klonk het alsof hij stikte. Inmiddels weet ik beter hoe ik er mee om moet gaan, en schrik ik niet meer zo snel. In de loop van de maanden heb ik al behoorlijk wat tips verzameld tegen het hoesten, de ik vandaag graag met jullie deel!

onion-1144620_1280

Een ui naast het bed

Toen de kinderarts me dit met een uitgestreken gezicht vertelde, moest ik wel een beetje lachen. Maar ze meende het bloedserieus. Dus sindsdien ben ik grootafnemer van de uien in de plaatselijke supermarkt. Als ons zoontje (of mijn man of ik) ziek is, leggen we een ui door midden gesneden op een bordje naast ons bed. Ons zoontje slaapt nog bij ons op de kamer, dus we hebben er alle drie profijt van 😉 Wel een beetje jammer dat het zo enorm stinkt.

Bed schuin

Zet het bedje van jouw kindje schuin. Dit zorgt ervoor dat het kindje makkelijker kan ademhalen. Je kunt bijvoorbeeld boeken onder de twee poten van het hoofdeind leggen. Wij hebben zelf een paar handdoeken onder het matrasje gelegd, zodat ons zoontje ietsje schuin ligt.

Neusspray

Let erop dat je de goede koopt! Alleen zoutoplossing. “Gewoon huismerk en de meest simpele, zeker geen Otrivin”, aldus onze dokter. De zoutoplossing zorgt ervoor dat het slijm beter los komt. Overigens kun je dit ook zelf makkelijk maken.

Stomen

Ja hoe moet je stomen met zo’n klein wezentje? Dat vroegen wij ons ook af. Wij pakken het als volgt aan: we sluiten de badkamer goed af (dat wil zeggen: raam en deur dicht) en zetten de douche aan (wij hebben geen bad). Die zetten we op z’n heetst, zodat de er flink wat stoom vrij komt. Door het stomen wordt het slijm dunner, zodat het kindje het beter kwijt kan.

Voldoende drinken

Houd de luchtweg vochtig en zorg dat je kindje voldoende drinkt. Dit helpt echt tegen het hoesten bij onze kleine man!

smoking-1111975_1280

NIET ROKEN!

Mensen die roken in de buurt van hun kind(eren) verdienen wat mij betreft sowieso een pak slaag, maar als je kindje hoest is het dus nóg een extra reden om niet te roken; dit irriteert de luchtwegen namelijk.

Andere middeltjes

Uiteraard heb ik heel veel om me heen gevraagd of er nog andere middeltjes zijn die ik kan gebruiken als ons zoontje zoveel hoest. Uit mijn vriendinnengroep kreeg ik nog de tips Luuf voor baby’s en VSM Tüssikind. Ik moet zeggen dat ik niet weet of dit ook echt helpt.

Ga naar een arts

Wij hebben naast alle bovenstaande middelen gelukkig nog wat achter de rug voor als het echt te erg wordt. Dit is voorgeschreven door onze huisarts. We hebben een My Aerochamber baby met Salbutamol. Dit is een luchtwegverwijder. Als ons zoontje echt enorm hoest, dan geven we hem hier soms een pufje van voor het slapen gaan.

Hebben jullie nog tips voor mij?

Facebook Comments

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Channa 22 maart 2016 at 06:10

  Hier zetten we altijd het bed schuin en soms wat hoestdrank. Meestal is het dan na een paar dagen weer weg. De overige tips zijn hier nog niet nodig geweest. Dus geen tips helaas.
  Channa onlangs geplaatst…Op stap zonder kinderen: de afkickverschijnselen!My Profile

 • Reply Wilmaaa 22 maart 2016 at 06:46

  Ik dacht dat een ui dus alleen voor een verkouden neus was, weer wat geleerd 😉 verder wist ik het wel en heb ik ook geen tips.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Winactie! | de zomer in met een hip telefoonhoesje van telefoonhoesjestoreMy Profile

 • Reply Charlotte 22 maart 2016 at 08:12

  Ik vind dat altijd zo zielig! We hebben ook echt alles al geprobeerd maar of er nou iets echt van hielp? Ik weet het niet…
  Charlotte onlangs geplaatst…Het rapport, voor de leuk of voor de info?My Profile

 • Reply MARIJKE 22 maart 2016 at 08:17

  Onze dochter hoest ook vaak en dan klinkt het alsof ze er in stikt. Vreselijk is dat. Ik heb nog een goede tip, die misschien niet zo gezond is. Slokje suikerwater (glas water met 2 tl suiker) nemen. Dit neemt de prikkel in de keel weg. Dit kreeg ik vroeger altijd en helpt voor mijn dochtertje van bijna 3 ook heel goed!
  MARIJKE onlangs geplaatst…Menu van de week #3My Profile

 • Reply Simone 22 maart 2016 at 08:44

  Die ui dat werkt hier ook goed!
  Simone onlangs geplaatst…Tinder, maar dan voor het bedenken van namen!My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 22 maart 2016 at 11:33

  Ik ging inderdaad wel eens met ze een stomende badkamer zitten zodat ze makkelijker konden ademen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Marcel’s Green Soap: wat ik er van vindMy Profile

 • Reply Nesrin 22 maart 2016 at 15:00

  Oh ja uien! Dit helpt heel goed. Wat betreft de neusspraya geef ik jouw huisarts groot gelijk. Je kunt zelf ook thuis een neusspray maken, hier hoef je geen euro’s voor uit te geven.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eigen helweekMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 22 maart 2016 at 20:27

  Hier nog niet zo erg gehad en ook is ze nauwelijks verkouden geweest de afgelopen 10 maanden. Maar ik ben blij met je tips, want dat gaat uiteraard een keer van pas komen. Ik wist overigens niet dat een ui ook voor hoesten was!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…“Is dit de wereld waarin jij moet opgroeien?”My Profile

 • Reply Yvonne 22 maart 2016 at 21:54

  Je tips zijn volgens mij compleet. Een ui lijkt mij ook stinken maar schijnt echt te helpen. Hopelijk krijg je het hoesten gauw onder controle.
  Yvonne onlangs geplaatst…Recept: Italiaanse ovenschotel met kipfiletMy Profile

 • Reply Je online huishoudcoach 23 maart 2016 at 10:10

  Ik moet eerlijk zijn dat ik dit soort tips krijg en geef bij verkoudheid, niet bij hoesten. Bij slijmhoest weet ik dat je melkproducten moet mijden.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  WINACTIE: Win een designer spaarpot naar keuze!

  Het is maandag dus tijd voor een nieuwe winactie op Everyday-Life! Vandaag wel een heel bijzondere prijs. Jullie kunnen namelijk...

  Sluiten