Babypraat Persoonlijk

Gaan voor een tweede kindje of niet? Ik twijfel zo!

10 februari 2016

Mijn man en ik waren gisteravond op kraambezoek. We mochten een prachtig, klein, heel schattig wondertje aanschouwen. Mijn man gooide al zijn charmes in de strijd en hield de baby continu vast, troostte het kindje toen het huilde en gaf het de fles. Heel lief allemaal. Dit deed hij niet zonder motief overigens 😉 Hij wil namelijk heel graag nog een kindje. En ik heb enorme twijfels. Mijn man hoopte met dit charmeoffensief mijn eierstokken door de kamer te laten vliegen.

baby-428395_1920

Gaan we voor een tweede kindje of niet?

Mijn man komt uit een gezin met drie zoons. Ik ben enig kind. Daar zat vanaf het begin al het verschil. Het begon dus met dat mijn man drie kinderen wilde en ik één. Uiteindelijk is hij bijgedraaid en wil hij heel graag twee kindjes. En ik nog steeds één (denk ik). Zoals jullie weten hebben we een zoontje. Hij is het allermooiste en meest bijzondere dat me ooit is overkomen en ik kan me geen leven meer zonder hem voorstellen. Maar als ik een gezin voor me zie, zie ik drie mensen. Papa, mama en een kindje. Zo ben ik zelf opgegroeid en ik heb echt een fantastische jeugd gehad en was heel close met mijn ouders. Mijn man ziet dus meer kindjes voor zich. Hij heeft hier allerlei argumenten voor; het is zo leuk voor ons zoontje dat hij dan een speelmaatje heeft, een kindje leert delen, noem maar op. En deels zal dit ongetwijfeld ook kloppen, maar ik ben zelf enig kind en ik weet dus dat je ook een fantastische jeugd kunt hebben als je geen broertje of zusje hebt. Ook kun je leren delen of samen spelen als je alleen bent. Je hebt tenslotte nichtjes en neefjes en vriendjes en vriendinnetjes toch?

Korte en lange termijn

Nu is het zo dat ik echt wel soms denk aan een tweede kindje hoor. Ik zou het allemaal best nog een keer mee willen maken, als het ons gegund is. Een zwangerschap is ondanks dat ik er niet van genoten heb, een ontzettend bijzonder iets. En alles weer opnieuw mee maken, lijkt me ook heel leuk. Dus op korte termijn zegt mijn gevoel ‘ja’! Maar ik denk ook op de lange termijn. Hoe ziet ons leven er dan uit? Ik vind het heerlijk dat we met één kindje zoveel vrijheid hebben. Dat je toch nog behoorlijk mobiel bent en veel weg kunt. Ik ben bang dat als er nog een kindje bij komt, dat mijn vrijheid wordt ingeperkt en ik veel minder mobiel ben. Mijn man werkt ’s avonds en in het weekend, dus ik ben veel alleen. En alleen met twee kinderen lijkt me heel pittig. Daarnaast is het natuurlijk ook financieel een verschil. Ik wil mijn kind(eren) wel een heel mooi leven geven met alles erop en eraan. Dus als ze later willen studeren, dan wil ik dat wij dat ook kunnen betalen voor ze en dergelijke. En in de tussentijd wil ik zelf ook nog wel een leuk leven hebben. Dus op reis, naar het theater, naar concerten, noem maar op. Dat is ook allemaal niet gratis. Nu denk ik aan de andere kant gelijk weer: waar een wil is, is een weg, dus als ik twee kindjes zou hebben, zou ik ook wel een manier vinden om alles toch te regelen en een goede balans te vinden.

Gaan we voor een tweede kindje?

Twijfel

En zo twijfel ik dus echt enorm. Al weken lang. Nee, al maanden lang. Het wisselt zo ongeveer per dag wat ik wil. Nu neig ik naar nee, maar morgen kan dat zo weer anders zijn. Ik word best moe van mezelf. En er zit ook een soort van tijdsdruk op. Ik wil namelijk dat het leeftijdsverschil tussen Spencer en een eventueel broertje of zusje niet al te groot is. En ik wil zelf klaar zijn voor mijn 35e met oog op het verhoogde risico op miskramen vanaf die leeftijd. Ik word deze zomer al 33, dus het is niet zo dat ik hier nog eeuwig over na kan denken.

Oh jongens, ik kom er niet uit. En ja, ik snap dat dit een enorm luxeprobleem heb. Ik ben heel blij dat we überhaupt de keuze hebben. Ik snap heel goed dat dit voor sommige andere stellen anders is.

Hoeveel kindjes hebben jullie? Hebben jullie daar lang over getwijfeld?

Facebook Comments

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Tips voor Papa's 10 februari 2016 at 06:48

  Ik snap je twijfels heel goed; je hebt inderdaad wat meer ruimte en vrijheid met maar 1 kleintje die je in de gaten moet houden. Aan allebei de situaties zitten natuurlijk voor en nadelen, maar denk dat het gevoel (en of het überhaupt lukt/gegund is) het belangrijkste is.
  Wij zijn ook heel gelukkig met J, maar willen ook nog graag een 2e. Ondanks dat wij hier allebei wel over op 1 lijn zitten, wegen wij ook nog alles heel erg tegen elkaar af, dus kan me voorstellen dat als je (nog) niet echt op een lijn zit, dit extra moeilijk is.
  Zorg er in ieder geval voor dat jullie uiteindelijk geen spijt krijgen van wat de beslissing dan ook mag worden.
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Date Night: Genieten in een sterrenrestaurantMy Profile

 • Reply Elisabeth 10 februari 2016 at 07:38

  Ik begrijp he twijfel heel goed. Maar eigenlijk, als je er objectief over nadenkt, is een paar maanden twijfelen nog niet zo lang. Het gaat over iets heeeeeeeeeel ingrijpends. Iets dat (hopelijk) de rest van je leven één van de belangrijkste dingen in je leven blijft. Daar mag je echt rustig over nadenken.
  Elisabeth onlangs geplaatst…José’s boodschap over borstvoeding: leuk, grappig, fijn, irritant en volop genieten!My Profile

 • Reply Angela Lodder 10 februari 2016 at 08:05

  Stephan komt uit een gezin van drie en zou ook graag drie kindjes willen. Ik kom uit een gezin van twee en zie twee kindjes voor mij. Net als jij vind ik het ook belangrijk dat wij de studies betalen voor de kindjes die we hebben. Een aantal mensen op het werk zijn zwanger en mijn collega kan ieder moment bevallen. Als ik dat dan zo zie, gaat het wel een beetje kriebelen, maar de volgende dag denk ik weer: neeee nog niet hoor. Goed dat je hier zo over na denkt, want het gaat niet om een paar schoenen dat je uit kiest. Het is een hele belangrijke beslissing. En zoals je zelf schrijft, qua uitstapjes en dergelijke, daar kom je dan echt wel uit!
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Hoe denkt Stephan echt over borstvoeding?My Profile

 • Reply Charlotte 10 februari 2016 at 08:48

  Al jouw twijfelpunten zijn precies ook de twijfelpunten van mijn man. En “we hebben zo zo goed nu, wat als er dadelijk iets mis gaat?” Lastig hoor, maar jullie komen er vast wel uit samen! X
  Charlotte onlangs geplaatst…8 x favoriete uitspraken van mijn peuterMy Profile

 • Reply Simpel, met een snufje liefde 10 februari 2016 at 08:48

  Ik snap je twijfel al moet ik zeggen dat bij ons juist mijn man was die van die twijfels had voor een derde. Onze 2 eerste kinderen zijn een tweeling dus ik heb nooit geweten hoe het is met 1 kindje. Ik wilde al heel lang een derde, maar mijn man zag allemaal beren. Uiteindelijk zijn we ruim een jaar geleden er toch voor gegaan, maar helaas nog zonder resultaat. Door het lange twijfelen van mijn man, plus drukte op zijn werk waardoor ik alles alleen moest doen en het nu niet lukken om zwanger te worden zit er dadelijk bijna 8 jaar tussen onze tweeling en een derde. 4 jaar langer dan ik eigenlijk had gehoopt. Maar ja, je kunt het leven niet uitstippelen zoals je wilt.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Mijn miskraam….ik wist niet eens dat ik zwanger was.My Profile

 • Reply Channa 10 februari 2016 at 08:53

  Wij hebben er twee, dit hebben we altijd geroepen dat we dat graag wilde. Na de eerste vond manlief het eigenlijk toch wel best, maar samen besloten toch voor de tweede te gaan. En het bevalt prima, is allemaal heel goed te doen!
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #3 – Inbraak, Universiteit van Leiden & het krijspaleis!My Profile

 • Reply Romy 10 februari 2016 at 09:08

  Ik ben enig kind, mijn man heeft nog een broer. Opgroeien als enig kind vond ik niet erg, ik had genoeg kinderen om me heen en vond het lekker om me af en toe terug tw trekken. Ik snap je twijfels heel goed; het is niet dat je in dit geval kunt zeggen ‘bij twijfel gewoon doen’ of zo. Het gaat om een ingrijpend iets!

  Wij zijn er grotendeels over uit dat het bij 1 kind zal blijven. Combinatie van een risico- zwangerschap, mijn leeftijd, en de goden niet willen verzoeken.
  Romy onlangs geplaatst…3 x fijne producten met amandelolieMy Profile

 • Reply Kirsten 10 februari 2016 at 09:18

  Ik snap het maar al te goed.. Ben zelf enig kind en papa B. heeft 2 zussen. Ik heb altijd gezegd dat ik maximum 2 kindjes wou, maar papa B. zei altijd minimum 2. Nu is het wel al zo dat hij er niet meer dan 2 wil, maar ik ben nog niet zeker of ik er wel nog eentje wil.. Ik hoop dat jullie er uitraken en een beslissing nemen waar jullie allebei je kunnen in vinden.
  Kirsten onlangs geplaatst…ByPictures #2My Profile

 • Reply Wilmaaa 10 februari 2016 at 09:32

  Voor mij veel redenen om nog een kindje te willen. Idd dat maatje wat zo leuk is en het lijkt me leuk zo twee aan twee. Michiel en ik liggen op hetZelfde niveau en dan je twee kindjes ook. Maar wel goed over nadenken inderdaad 😉
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Hippe mama outfit | Sans-onlineMy Profile

 • Reply Hanna 10 februari 2016 at 09:51

  Ik denk dat je het ook wel aan jezelf merkt als je er zelf aan toe bent of niet. Ik merkte bijvoorbeeld bij mijn eerste zwangerschap dat ik niet echt afscheid nam van het ‘zwanger zijn’ . Toen wist ik al dat ik nog een keer zwanger zou willen worden! En ik denk dat je een tweede automatisch weer in je hart sluit! En een paar maanden twijfelen is nog helemaal niet lang! Dus neem je tijd! X

 • Reply Eveline 10 februari 2016 at 10:46

  Wat ben ik blij dat ik nog niet aan kinderen toe ben 😉
  Mijn moeder kreeg nog een tweede kindje toen ik 15 was en ik baal ervan dat mijn zusje niet eerder is geboren. Voor het oogpunt van je kindje maakt het niet uit of er een broertje of zusje bij komt. Zolang jij en je man er zelf achter staan.
  Jij weet niet beter dan enig kind, je man weet niet beter dan meerdere kinderen en jullie kind(eren) weet(weten) dadelijk ook niet beter 🙂

 • Reply Iris 10 februari 2016 at 10:54

  Moeilijk hoor! Zelf had ik die twijfel niet, ik wilde er altijd 4, maar we hebben het toch maar bij 2 gehouden vanwege bv. leefstijl die we willen vasthouden, financiën, maar ook rust. 2 Kinderen is echt een vrolijkheid in huis. De interactie tussen broer en zus (in mijn geval) is zo bijzonder om te zien en om mee te maken! Maar blijf vooral bij jezelf, spijt zul je denk ik nooit krijgen van een kind, maar het is wel belangrijk dat je achter je eigen keuzes kunt staan!

 • Reply Marjolein 10 februari 2016 at 11:27

  Wat een herkenbaar verhaal. Mijn man komt uit gezin met 3 kinderen maar heeft altijd gezegd ik wil er 2 want kinderen horen een eigen kamer te hebben. Hij heeft altijd zijn kamer moeten delen met broertje. Ik ben wel enigst kind en riep altijd ik wil 2 kinderen want dat lijkt mij leuk dat kinderen samen opgroeien. 6 jaar terug werd onze zoon geboren. Na 2 jaar stopte ik met de pil. Maar toen kregen we alle twee te maken met gezondheidsproblemen. Bij mij is de oorzaak gevonden na 3 jaar en door juist medicatie kan ik nu zonder problemen leven. Bij mijn man is daarintegen nog steeds geen oorzaak gevonden van zijn rug problemen. Dus hebben we vorig jaar besloten om het bij 1 kindje te laten. Want we kunnen nu alles doen wat we willen. We werken alle twee en hebben ouders als oppas. Bij evt 2e kindje moeten we ook naar andere opvang kijken dus dat hebben we ook meegewogen en kunnen nu lekker op vakantie waar we naar toe willen.
  Voor buitenwereld ook duidelijk. We kregen steeds vragen wanneer komt er een tweede en als we nu onze beweegredenen vertellen vind iedereen het ook gewoon. Alleen onze zoon wil wel graag een broertje of zusje want dar ziet hij bij klasgenootjes en het is hem heel moeilijk uit te leggen waarom er geen broertje/zusje komt. Gelukkig heeft hij een neefje en nichtje onder hem die hij heel vaak ziet en waar we ook veel mee doen.

 • Reply Nathalie 10 februari 2016 at 12:29

  Lijkt me best een lastige keuze. Succes.
  Nathalie onlangs geplaatst…De eerste loopschoentjes uitzoekenMy Profile

 • Reply Bregje 10 februari 2016 at 12:52

  I feel you! Hier dezelfde twijfels als jij, alleen hebben we ze allebei. Komt tijd, komt raad, ik geloof er wel in dat je de keuze kunt maken als je er klaar voor bent. Dikke kus!
  Bregje onlangs geplaatst…De roodharige hunk: zijn verhaalMy Profile

 • Reply miron 10 februari 2016 at 13:09

  Mijn man en ik hebben beiden broers/zussen, maar we hebben bewust gekozen voor één kind. Eigenlijk met de redenen die jijzelf ook allemaal noemde. We zijn compleet zo, het voelt goed.
  Ik vind het mooi dat jullie er zo goed over nadenken, dat doet niet iedereen. Ik wens jullie in ieder geval succes met nadenken, want het is nogal een keuze 😉 Maar hoe het ook uit gaat zien, jullie zijn een prachtig gezin!
  miron onlangs geplaatst…Valentijnsdag: wie mag deBloemist.nl verrassen met een boeket?My Profile

 • Reply Heidi 10 februari 2016 at 14:53

  Wij hebben ook erg getwijfeld en hebben dan de keuze gemaakt dat we maar bij een kindje blijven. Ook omwille dat alles zo mega duur is. Nu kan ik mijn zoontje alles geven wat hij wil. Ik zou zeggen denk der vooral zeker over na voor je de stap neemt.

 • Reply Magalie 10 februari 2016 at 18:34

  Wat mooi en eerlijk geschreven! Herkenbaar. Ik ben ook enig kind en nooit iets gemist…Ook veel getwijfeld. ik wil graag een tweede maar mijn man NOG niet. Ben ook wel huiverig voor een tweede hoor…alles zal opnieuw gaan veranderen en ben nu al vaak moe 🙂 laat staan opnieuw nachtvoedingen…Succes meis, met deze “beslissing”
  Magalie onlangs geplaatst…Een dag uit het leven van…My Profile

 • Reply Nicole 10 februari 2016 at 20:17

  Ik herken veel twijfels van je wel hoor, ondanks dat ik wel rammelende eierstokken heb. Mede daarom hier dus ook nog geen tweede kind. Ik vind wel dat we een tweede kindje net zoveel moeten kunnen bieden en de eerste dan ook nog steeds..
  Nicole onlangs geplaatst…Papa kookt: hachee met frietMy Profile

 • Reply Nathalie 10 februari 2016 at 21:03

  Neem ondanks alles de tijd voor een dergelijke keuze!
  Mijn man is enigst kind, ik heb een zusje…. bij ons was het juist mijn man die nadrukkelijk een wens had voor twee kinderen.
  Nathalie onlangs geplaatst…Mommy is home alone TAGMy Profile

 • Reply Waarom we graag een tweede kindje willen (deel 1) - Everyday-Life 24 juli 2016 at 07:06

  […] ook. En dat kan ik me ook wel voorstellen, aangezien ik altijd heel erg open ben geweest over mijn twijfels om voor een eventueel tweede kindje te gaan. Er is me de afgelopen week héél vaak gevraagd waarom mijn man en ik toch graag nog een kindje […]

 • Reply Maaike 7 september 2016 at 16:32

  Wij hebben ook best getwijfeld, mijn man eigenlijk meer dan ik. Ik wist al die tijd toch al diep van binnen dat ik het wilde. Uiteindelijk zijn we er toch voor gegaan maar helaas eindigde de zwangerschap in een miskraam. Na dit te hebben meegemaakt en de blijdschap die we in eerste instantie voelden toen ik opnieuw zwanger was, weten we het helemaal zeker. We willen heel graag nog een tweede!
  Maaike onlangs geplaatst…Zomer in Barcelona – 2016My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is?

  Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is? Dat is dus een vraag waar ik niet helemaal...

  Sluiten