Babypraat

Nieuwe trend in Amerika: Uniseks babynamen

19 januari 2016

Een nieuwe trend in Amerika: geef je baby een uniseks naam. Dus een naam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt wordt. Of gewoon een typische meisjesnaam aan een jongetje geven en andersom. Ik las er gisteren een interessant artikel over bij NOS op 3. Bekend recent voorbeeld is natuurlijk Ashton Kutcher en Mila Kunis die hun dochter Wyatt hebben genoemd, wat traditioneel een mannennaam is.

De NOS haalde een hoogleraar Naamkunde aan (ja, dat bestaat blijkbaar!). Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat vrouwen met een stoere naam meer kans maken in branches die normaal echte ‘mannenwerelden’ zijn. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor deze trend.

Uniseks Babynamen

Jantje

Volgens de hoogleraar hebben we deze trend in Nederland (nog) niet. Wel hebben we natuurlijk in de jaren ’50 een enorme trend gehad met meisjes die een mannennaam kregen, maar dan verkleind. Denk aan Jantje, Pietertje, Sjoerdje, enzovoort. Nu zou dat niet meer in ons opkomen, maar toen was het heel normaal! Maar nu, in de huidige tijd, gebeurt het niet meer zoveel. Namen als Anne bijvoorbeeld, wat eerst een veelvoorkomende mannennaam was, worden niet meer veel gegeven. Blijkbaar willen wij Hollanders toch op papier kunnen zien wat het is; een jongen of een meisje.

Spencer

Nu heet ons zoontje zoals jullie inmiddels wel weten Spencer. Een typische Engelse mannennaam, met bekende voorbeelden als Spencer Pratt (The Hills) of de beroemde acteur uit de jaren ’30 en ’40, Spencer Tracy. De naam is overigens van oorsprong een achternaam, maar werd als derde voornaam gegeven aan Winston Churchill. Sinsdien wordt de naam vaker als voornaam gegeven. Maar toen opeens was daar de hele populaire TV-serie Pretty Little Liars. En daarin heet één van de vrouwelijke hoofdpersonages Spencer. Sja. Ik vind Spencer uiteraard een echte jongensnaam, maar wellicht dat door deze serie er een verschuiving ontstaat. Ik hoop het niet eigenlijk.

Uniseks Babynamen

Dit is onze dochter: Piet Klaas

Dus, zou deze trend naar Nederland overwaaien? Noemen we meisjes voortaan Piet, Klaas of Henk? Ik denk dat het voor de typische Nederlandse voornamen, de klassiekers, niet snel zou gaan gebeuren. Eerder met Engelse voornamen. Zoals Max, Charlie (vind ik zo’n leuke meisjesnaam!), River of Phoenix. Overigens vind ik Memphis ook een hele toffe jongensnaam, maar onderzoek leert dat ook veel meisjes zo heten.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Channa 19 januari 2016 at 06:20

  Er komt straks een tijd dat je er volgens mij niet meer automatisch vanuit kan gaan dat een meisjesnaam altijd maar bij een meisje hoort. Zo was ik heel wat jaar geleden ook verrast dat er ook jongens zijn de Kim heten! Matcht nog steeds niet in mijn hoofd 😉
  Channa onlangs geplaatst…Action & Kruidvat shoplogMy Profile

 • Reply Josan 19 januari 2016 at 06:22

  Deze trend is al langer gaande hoor. Mijn middelste dochter is 7 en heeft 4 namen. Daarvan zijn 3 uniseks. Namen die voorheen voor jongens werden gebruikt. Toen al bewust voor gekozen. Maar zodra een naam voor meisjes wordt gebruikt, wordt het vaak op den duur een meidennaam
  Josan onlangs geplaatst…Budget shopping tip: V&DMy Profile

 • Reply simpel, met een snufje liefde 19 januari 2016 at 07:24

  Ik heb het ook weleens voorbij horen komen. Een jongens met een meisjes naam en andersom. Ik heb toch altijd een beeld bij een bepaalde naam dus als ik dan een jongens zie bij een in mijn ogen meisjes naam dan moet ik altijd wennen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Leven in Amerika….Bijna 8 maanden leven als een Amerikaan.My Profile

 • Reply Yvonne 19 januari 2016 at 07:39

  Soms denk ik weleens dat bepaalde trends juist vooral in Amerika voorkomen. Daar kan alles. Ik ben benieuwd of deze trend naar Nederland komt.

 • Reply Linda 19 januari 2016 at 07:52

  Ik vind dit een stomme trend. heette het dochtertje van blake lively niet james? waar gaat t heen haha..
  Linda onlangs geplaatst…Was alles vroeger zoveel simpeler of leek dat maar zo?My Profile

 • Reply Wilmaaa 19 januari 2016 at 07:54

  Ik dank dat veel namen over een poos voor beide kunnen. In mijn zwangerschap hadden ik de naam Yarah voor een meisje, toen kwam ik een jongen tegen die zo heette en ik dacht echt huh?
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Mijn tips tegen een dipMy Profile

 • Reply Karen 19 januari 2016 at 08:13

  Dit gebeurt alleen echt al zooo lang in de VS, dat ik me afvraag hoe lang je een trend nieuw kunt noemen? 😉 Denk aan Skyler, Johnson, Bill, Johnny, Jacky etc. etc.
  Net zoals in de VS achternamen ook vaak voornamen zijn en andersom: Jackson, Johnson, etc. etc. Zij hebben gewoon een andere namencultuur en ze vernoemen ook meer dan wij.

 • Reply Charlotte 19 januari 2016 at 08:46

  Hier heb je ook steeds meer unisex namen, Guusje, Josje, Renee, Sem, Sam. Ligt een beetje aan de naam maar sommige vind ik echt heel leuk hoor!
  Charlotte onlangs geplaatst…Papa doet het anders…..My Profile

 • Reply MARIJKE 19 januari 2016 at 08:47

  Vind het wel stoer een meisje met een jongens naam. Zoals Nicky, Renee enzovoort. Onze dochter heeft gewoon een echte meiden naam maar vind het wel heel leuk!
  MARIJKE onlangs geplaatst…Havermout appelmoes repenMy Profile

 • Reply Liess 19 januari 2016 at 09:49

  Ik Vind Bobbi zo’n geweldige unisex naam.
  Liess onlangs geplaatst…Blue monday, but really.My Profile

 • Reply Nesrin 19 januari 2016 at 09:49

  Hahaha dit is onze dochter Piet Klaas, dit zou ik ijzersterk maar zielig voor het kind vinden.

  Ik heb bewust voor een Koerdische naam gekozen (voor allebei de kindjes) die ook makkelijk uit te spreken is in het Nederlands. Mijn zoon heeft trouwens wel een uniseks naam maar hier heb ik niet bewust voor gekozen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Iva Natura Cream Peeling (winactie)My Profile

 • Reply Bregje 19 januari 2016 at 11:26

  Sommige unisex namen vind ik heel leuk, net als de wat ouderwetsere Hollandsche namen 😉 Maar het moet voor het kind niet teveel verwarring opleveren of dat hij/zij honderd keer uitleg moet geven 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Hoe was het in het ziekenhuis?My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 19 januari 2016 at 14:43

  Ik heb een dochter die Teuntje heet. Maar verder hebben de kinderen toch wel echte meisjes en jongensnamen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Ondergoed dat je niet voeltMy Profile

 • Reply Linda 19 januari 2016 at 16:09

  Grappig, ik vind het wel stoer soms, meiden met jongensnamen. Daan bijvoorbeeld vind ik ook tof voor meiden. En laat mijn zoontje nu net ook Daan heten 😉

  Ik ben wel benieuwd waarom je hoopt dat de naam van jouw zoontje, Spencer, niet in Nederland ook een meisjesnaam wordt? 🙂
  Linda onlangs geplaatst…Handmade ’n Hip + WinactieMy Profile

 • Reply Eilish 20 januari 2016 at 07:13

  Ik heb juist een meisje in mn hoofd bij spencer… K vind unisex namen echt irritant! Renee, robin… nah. Zou ik nooit kiezen! Ik wil iets bijzonders!
  Eilish onlangs geplaatst…Personal ♥ Bang voor de narcose ?!?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Zwanger zijn met Lupus (CDLE). Hoe is dat?

  Een aantal dagen geleden schreef ik al over het feit dat ik een vorm van Lupus heb, CDLE. Daar heb...

  Sluiten