Babypraat Informatief

Durf jij nog op vakantie? – Facts & figures over het zika-virus

6 februari 2016

Het zika-virus beheerst al enkele weken het nieuws. Er wordt over vergaderd tot de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aan toe. Maar wat is het precies? En kunnen zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens nog wel gewoon op vakantie?

Wat is het zika-virus?

Het zika-virus wordt verspreid door Aedes-muggen. Het veroorzaakt zika-koorts. Dit is een ziekte die vanzelf weer voorbij gaat en er is geen behandeling tegen. De symptomen verdwijnen vanzelf weer. Niets aan de hand dus, zou je zeggen. Maar er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Via de placenta kan het zika-virus worden overgedragen naar het kind. Er zijn aanwijzingen dat er een verband zit tussen een infectie met het zika-virus en aangeboren hersenafwijkingen zoals microcefalie. De foto’s van kinderen daarmee heb je vast wel op het nieuws gezien, ze hebben een te kleine schedelomvang. Dit komt door een afwijking van het centrale zenuwstelsel Er wordt nog onderzocht of deze afwijkingen inderdaad worden veroorzaakt door het zika-virus. Het zou dus ook toeval kunnen zijn. Maar in de landen waar het virus voorkomt, is een toename te zien van het aantal kinderen met microcefalie.

microcephaly-comparison%20pic_1453148243419_436989_ver1.0_640_360

Waar komt het zika-virus voor?

Volgens het RIVM is voor het eerst gevonden in Uganda en Tanzania in 1947. In 2007 werden de eerste patiënten beschreven in Micronesië (eilandengroep in de Stille Oceaan). Vanaf eind 2013 werd het zika-virus ook gevonden in Frans-Polynesië, met een epidemie van ongeveer 10.000 patiënten.  Sinds mei 2015 heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika.

Landen waar het zikavirus op dit moment voorkomt
Barbados El Salvador Kaapverdië Samoa
Bolivia Frans-Guyana Martinique Suriname
Brazilië Guadeloupe Mexico Thailand
Colombia Guatemala Nicaragua Tonga
Costa Rica Guyana Panama Venezuela
Curacao Haiti Paraguay Virgin Islands
Dominicaanse Republiek Honduras Puerto Rico
Ecuador Jamaica Saint-Martin

(Bron: ECDC dd. 04-02-2016)

Kun je als zwangere op vakantie naar gebieden met het zika-virus?

Er is momenteel geen negatief reisadvies voor landen waar het zika-virus voorkomt. Het zika-virus komt voor in tropische gebieden. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen met een actieve kinderwens om met een arts de noodzaak van de reis te bespreken. Moet of wil je toch die reis maken? Zorg dat je je aan strikte maatregelen houdt om muggenbeten te voorkomen. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om bedekkende kleding te dragen, vooral ’s avonds en ’s nachts. Een maand na terugkomst kun je veilig zwanger worden.

Zou ik op vakantie gaan?

Ik heb momenteel geen actieve kinderwens en ben ook niet zwanger. Maar zou ik wel in de risicogroep zitten, zou ik mijn reis annuleren. Hoe tof het ook zou zijn. De gezondheid van een eventueel kindje zou boven alles gaan voor mij!

Zouden jullie wel afreizen naar zo’n gebied?

Bron

Facebook Comments

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Leonie van Mil 6 februari 2016 at 09:27

  Ik ben nu 7 maanden zwanger en ik houd het nieuws nauwlettend in de gaten. Ik vind het echt doodeng. Ook omdat er nieuws is geweest dat de mug in Europa voor zou komen. Bleek tot nu toe loos alarm. Maar fijn is het niet als je zwanger bent om dat te lezen. Twee jaar terug ben ik in Brazilië geweest en was echt wen super reis. Voorlopig zou ik in ieder geval die kant niet op gaan. Want na deze hebben wij nog wel meer kinderwensen.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Klaag-blog: Openbaar vervoer en zwangerMy Profile

 • Reply Marije 6 februari 2016 at 09:29

  Mijn man en ik wilden op babymoon naar Curaçao, maar ik ben zó blij dat we uiteindelijk een reis naar Amerika hebben geboekt. Anders had ik het zeker weten geannuleerd, hoe leuk ik de reis ook had gevonden. Dit risico zou ik ook niet willen lopen.
  Marije onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 14My Profile

 • Reply Charlotte 6 februari 2016 at 09:39

  Ik zou ook zeker weten annuleren! Dat is een risico dat je gewoon echt niet wilt lopen! Eng hoor…
  Charlotte onlangs geplaatst…De Charlotte van 10 jaar geleden…My Profile

 • Reply Liess 6 februari 2016 at 10:43

  Ik zou het risico nu als zwangere niet nemen, en ook niet als ik nog een kinderwens heb.. zekere voor t onzekere zeg maar.
  Liess onlangs geplaatst…30 weken alweer!My Profile

 • Reply Malou 6 februari 2016 at 11:20

  Ik zou het risico ook absoluut niet nemen.
  Malou onlangs geplaatst…‘Zo’n moeder word ik echt niet hoor’My Profile

 • Reply Channa 6 februari 2016 at 13:54

  Ik zou ook absoluut annuleren. Je wilt je baby toch niet in gevaar brengen.
  Channa onlangs geplaatst…9x Hoe je huishouden beter organiseren!My Profile

 • Reply Heidi 6 februari 2016 at 19:46

  Ik zou echt niet gaan moet ik zwanger zijn of als ik voor een kind zou gaan. Denk dat niemand het wenst dat hun kind zo zou uit zien met een kleine schedel. Want heb op het nieuws gezien hoe die baby’s der uit zagen en jeetje echt niet mooi vooral omdat ze der een handicapt aan houden. Ik zou zeggen denkt der vooral heel goed aan voor je op reis ga.

 • Reply Debby 6 februari 2016 at 20:40

  Ik ben nu zwanger van mijn Nicaraguaanse vriend en stiekem toch wel een beetje blij dat ik nu niet daar ben… Ik ga dus ook niet meer daarheen voor de bevalling. Ben echter wel van plan om weer daarheen te gaan voor langere tijd, maar denk dat ik er dan voor zou kiezen een tweede zwangerschap ook weer hier uit te komen zitten, mocht dat mogelijk zijn. Ik denk daarentegen dat dit virus zich wereldwijd zal verspreiden. We hebben die mug dan wel niet in Nederland, maar er is sinds kort ontdekt dat het waarschijnlijk ook via sperma overdraagbaar is. Die mug die zit daar echt overal, mensen smeren zich daar ook niet in, dus het risico is groot. Je blijft, neem ik aan als man bijvoorbeeld, drager van het virus. In hoeverre gaat dit doorgaan… Ik vind het wel een beetje eng. Zou op dit moment denk ik ook mijn vakantie annuleren, hoe graag ik hem ook zou gaan zien daar.

 • Reply Kelly 7 februari 2016 at 17:57

  Ik zou het toch ook wel willen annuleren hoor, natuurlijk baal je als je je reis moet afzeggen, maar om je kind aan de eventuele risico’s bloot te stellen? Nee.. Ik zou het de rest van m’n leven mezelf kwalijk nemen

 • Reply Nicky 8 februari 2016 at 10:34

  Het risico zou ik absoluut niet nemen, vind het zeker niet waard. Enge ziekte, hopelijk verspreid het virus zich niet verder.

 • Reply Nathalie 10 februari 2016 at 12:38

  Ik zou het risico ook niet willen nemen.
  Nathalie onlangs geplaatst…De eerste loopschoentjes uitzoekenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Een tatoeage met de naam van je kind: doen of niet?!

  Om de zoveel tijd komt het weer eens in me op dat ik een tatoeage wil. Meestal komen er twee...

  Sluiten