Culinair Opvoeding

Hoeveel suiker krijgt jouw kind binnen?

23 augustus 2016

Suiker. Als er ergens veel over gesproken en geschreven wordt is dat het wel tegenwoordig. Het zou vergif zijn, het zou voor allerlei problemen zorgen, noem maar op. Ook in de opvoeding begint het een steeds grotere rol te krijgen. Veel moeders letten steeds meer op de hoeveelheid suiker die hun kindje binnen krijgt. Nu moet ik eerlijk zeggen; wij letten er wel op, maar zijn niet heel streng. Ja, ons zoontje mag wel eens een Nijntje koekje en als we ergens op een verjaardag zijn bijvoorbeeld mag hij ook een hapje taart. En ja, als we weg zijn neem ik ook wel eens een pyjamapapje voor hem mee. We letten er dus wel op, maar hebben de suiker niet verbannen uit ons bestaan. Wel drinkt hij bijvoorbeeld alleen maar water thuis, geen diksap of dergelijke. Persoonlijk word ik doodmoe van al die eetregels, je mag helemaal niets meer tegenwoordig. Koeienmelk is niet goed, suiker is zo ongeveer dodelijk, ik weet het af en toe niet meer wat we dan nog wel mogen eten naast een onbespoten blaadje sla en een gekookt ei. Maar ja, dan word je moeder en voor Spencer wil ik het allerbeste dus ik ben er wel mee bezig dan vroeger. En zo raak je er automatisch meer in geïnteresseerd.

De Kleine Keuken

De producten van De Kleine Keuken kwam ik tegen toen Spencer begon met vast eten. Want ja, wat moet je in hemelsnaam op brood doen voor zo’n kleintje? Zo kwam ik terecht bij onder meer de pindakaas van dit bedrijf. Ook de koekjes hebben we wel eens in huis gehad en die vielen ook altijd in de smaak. Ik vond het dan ook een hele eer dat ik werd uitgenodigd voor een bloggersbijeenkomst van dit bedrijf. Dat zijn toch de leukere dingen van het bloggen!

De Kleine Keuken belooft dat er in haar producten geen geraffineerde suikers, slechte vetten, rare toevoegingen of zout zitten. Ideaal dus voor zo iemand als ik. Je hoeft niet meer na te denken wat nou wel of niet goed is, want dat hebben zij al voor me gedaan 🙂

Hoeveel suiker krijgt jouw kindje binnen?

Suiker

Nou en bij die bijeenkomst werd ik flink met mijn neus op de feiten gedrukt kan ik jullie vertellen. Potverdorie. We kregen een presentatie van de oprichtster van De Kleine Keuken en daar werd haarfijn uitgelegd waarom je zo voorzichtig moet zijn met suiker voor een kleintje. Namelijk:

 • Het onttrekt vitaminen en mineralen uit het lijfje van het kindje.
 • Het is slecht voor het immuumsysteem.
 • De bloedsuikerspiegel gaat er van schommelen.
 • Het zet direct om in vet.
 • En het werkt verslavend.

En er werd nog uitgelegd waar allemaal suiker in zit terwijl je het zelf vaak niet eens door hebt. Zo. Daar heb ik goed naar geluisterd. Gelukkig doen we ook een heleboel goed, zo gebruiken we al vaak volkoren producten, drinkt Spencer dus altijd water thuis, elke dag fruit en groente en krijgt hij uiteraard geen snoep of chips ofzo. Maar ja, wel eens een Nijntje-koekje dus of hij krijgt hagelslag op brood. Na de bijeenkomst ben ik er zeker meer op gaan letten, dus het heeft absoluut effect gehad de presentatie. Als tussendoortjes koop ik nu vaak dingen van De Kleine Keuken of in ieder geval dingen zonder suiker. We hebben mazzel en Spencer is ook gek op hartig. Dus op brood is het nu vaak kipfilet of kaas. En dat gaat prima. Toch wil ik hem niet alles ontzeggen en zo krijgt hij soms tussendoor een lekker (water)ijsje en als we op visite zijn snoept hij wel eens wat mee. Ik denk dat het in ieder geval goed is om je er meer van bewust te zijn en een juiste balans te vinden!

Letten jullie op de hoeveelheid suiker die jullie kinderen binnen krijgen?

Facebook Comments

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Channa 23 augustus 2016 at 05:30

  Begin er steeds meer op te letten. En het is best schrikbarend hoeveel suiker er in bepaalde producten blijkt te zitten. Super lastig.
  Channa onlangs geplaatst…Kinderkleding shoppen, zo doe ik dat!My Profile

 • Reply Astrid 23 augustus 2016 at 06:34

  Ik let er wel op en vind snoep bijvoorbeeld echt niet nodig. Water en melk drinken is ook prima, al mag hij van mij soms 1 keer per dag een beetje diksap. (Als ik er aan denk.) En op een feestje mag hij ook gewoon taart en chips eten van mij. Op een gegeven moment rem ik hem wel, anders eet hij de hele tafel leeg 😉 En als hij bij opa en oma is, knijp ik af en toe even mijn ogen dicht… Daar wordt hij natuurijk veel meer verwend.
  Astrid onlangs geplaatst…Paula’s Choice ReviewMy Profile

 • Reply Carlijn 23 augustus 2016 at 07:04

  Ik denk inderdaad ook dat het om de balans gaat. Wel heel fijn dat Spencer van het hartige is, dat scheelt toch weer. Mijn dochters zijn nog maar jong, maar ik let er wel heel erg op. Ik geef ze voornamelijk hartig beleg en als het dan een keer zoet is, is het suikervrije jam. Ik trakteer ze af en toe met een krentenbolletje (daar zit ook heel wat suiker in volgens mij…) en let erop dat ik matig met het geven van dingen als diksap. Al vind ik dat laatste lastig omdat ze er zo dol op zijn en anders helemaal niks drinken, water vinden ze namelijk niks aan. Snoepen doen ze hier nog niet.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: 19 aanwijzingen dat A&M overduidelijk een twee-eiige tweeling zijnMy Profile

 • Reply Lilian 23 augustus 2016 at 07:41

  Overal waar ´te´ voor staat is slecht voor je! Ze maken het tegenwoordig echt wel heel erg lastig. Ik kan er soms best onzeker over zijn omdat ik niet meer weet wat nou wel en niet goed is. Onze kleine boef krijg bijna geen snoep, zoals jij zegt op een feestje of als wij iets eten dan mag hij wel een hapje. Op brood eet hij alleen maar hartig. Hagelslag, pasta, of andere zoetigheid dat kent hij niet. Drinken kreegt hij meestal limonade, wel heel waterig!
  Lilian onlangs geplaatst…6 tips voor een origineel avondje samenMy Profile

 • Reply Charlotte 23 augustus 2016 at 07:48

  Een beetje hetzelfde als jij, ik let er wel een beetje op maar niet teveel. Wij zijn er ook groot mee geworden denk ik dan maar 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Win! Een Rosti Mepal lunchset naar keuze!My Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 23 augustus 2016 at 09:14

  Hahaha klein kaasmonstertje! <3
  ik heb geen kindjes maar suikers werken inderdaad verslavend! Gelukkig ben ik zelf meer van de hartige snacks 🙂
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…Bloggen en privacy – moet ik nu al mijn vuile was online gooien?My Profile

 • Reply Anne 23 augustus 2016 at 09:42

  Wat goed dat je daar zo mee aan de slag gegaan bent, ik let zelf ook op de suikers die ik binnen krijg (en ik ga dan ook graag voor goede suikers uit bijvoorbeeld fruit). Ik heb nog geen kindjes, maar zou er ook zeker op gaan letten wat ik ze zou geven..
  Anne onlangs geplaatst…Chocolate cookies (de gezonde variant)My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 23 augustus 2016 at 09:55

  Ik let er wel enigszins op, maar ik zit er niet bovenop. Wel waarschuw ik ze voor die smerige energy drinks die helaas enorm populair zijn onder scholieren.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Bad Moms is ‘bad’My Profile

 • Reply Kleine Prinses 23 augustus 2016 at 17:52

  ik let er wel op, maar ben er nu ook niet constant mee bezig!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Nieuwpoort – landschapMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Shoplog: IKEA

  Samen met Spencer ben ik gisteren een middagje gezellig naar de IKEA geweest. Ik was even vergeten dat op zondagmiddag...

  Sluiten