Gastblog Opvoeding

Gastblog: Lees jij jouw baby al voor?

24 november 2016

Gastblog door Serita | DeLeuksteVoorleesboeken.nl

Ben je zwanger of pas bevallen? Of is je kindje al een paar maanden oud? Het is goed om in ieder geval een keer of 5 per week je baby even voor te lezen. Je helpt je kindje er ontzettend mee! We deden het ook en nu zien we het resultaat er van!

Waarom voorlezen aan baby’s?

Als je al vroeg begint met voorlezen helpt dat hun taalontwikkeling enorm. En niet alleen dat, ook bijvoorbeeld sociaal emotioneel krijgt je kindje een extra duw in de rug. Je merkt het natuurlijk niet gelijk en in het begin voelt het misschien een beetje gek, dat voorlezen aan een baby.
Wij hebben het ook vanaf de babytijd gedaan bij onze dochter, eigenlijk lazen we haar dagelijks een verhaaltje voor bij het avond ritueel. Zo konden we ook het verschil duidelijker maken tussen een dutje overdag en echt het nachtslaapje.

Heb je een kindje wat noodgedwongen nog wat langer in het ziekenhuis moet blijven? Dan is het ook een goed idee om elke dag even kort voor te lezen: al doe je een stukje uit de krant voor lezen of een favoriet kinderboek (ik ben nog steeds dol op Pluk van de Petteflet). Dat zorgt er voor dat jullie een sterke band kunnen ontwikkelen ondanks dat je jouw baby toch veel minder zien dan een andere ouder.

Wat ik er nu van merk

Onze dochter is inmiddels bijna 5, gaat dus ook al bijna een jaar naar school. Het verschil in taalontwikkeling en woordenschat begon me op te vallen op het kinderdagverblijf, ze sprak veel beter en kende veel meer woorden dan haar leeftijdgenootjes. Er gaaf om dat verschil te zien en te horen. Ze zit nu in een samengestelde groep 1/2 waardoor het verschil iets minder duidelijk is, er zitten nu natuurlijk ook veel kindjes van 1 a 2 jaar ouder bij haar in de klas. Maar je kunt het nog steeds goed horen. Nu is onze dochter maar één ervaring maar er zijn ook onderzoeken gedaan naar voorlezen aan jonge kinderen.

Onderzoeken naar voorlezen aan jonge kinderen

BoekStart heeft bijvoorbeeld een onderzoek gedaan naar de effecten, zij kwamen tot de volgende conclusies:

 • In boekjes komen complexere zinsconstructies voor, en natuurlijk de plaatjes. Dat zorgt er voor dat ze beter causale verbanden begrijpen en zich een voorstelling van woordjes kunnen maken.
 • Kinderen met moeilijk gedrag (temperament volle) hebben veel baat bij voorlezen. Ze krijgen zo ook op een positieve manier aandacht.
 • Als je jouw baby regelmatig voorleest is het effect in de taalontwikkeling al meetbaar als ze 15 maanden oud zijn! Ze zijn dan vaak al een stuk verder dan leeftijdsgenootjes. Dat effect versterkt alleen maar naarmate ze ouder worden.

Als je wilt gaan voorlezen aan je baby of dreumes kun je vaak het beste beginnen met interactieve boekjes. Denk bijvoorbeeld aan:
Knisperboekjes
Voelboekjes
Flappenboekjes

Zo kunnen ze op onderzoek uit terwijl je voorleest. En zo houd je natuurlijk hun aandacht een stuk beter vast. Je kunt je kindje ook lid gratis maken van de bibliotheek, zo kun je iedere keer weer leuke nieuwe boekjes uit kiezen. Het aanbod verschilt natuurlijk per bibliotheek maar hier hebben ze echt een uitgebreide baby/dreumes afdeling met een heleboel leuke boekjes!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Lilian 24 november 2016 at 08:25

  Wat een leuk en interessant artikel. Wij lezen onze kleine boef ook al vanaf heel klein voor tijdens het avondritieel.

 • Reply Leonie van Mil 24 november 2016 at 08:30

  Ik vind voorlezen zo leuk aan de kleine. Die van mij is 8 maanden en vindt boekjes ook echt leuk. Ik had een boekje speciaal voor baby’s vanaf 0 tot 6 maanden met alleen maar figuurtjes. Voornamelijk zwart wit patronen. Die vond hij al vanaf het moment dat hij zijn ogen open deed zo leuk.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De grote verrassingMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 25 november 2016 at 15:10

  Ik las de kinderen altijd wel veel voor omdat ik had gelezen dat het goed was voor hun taalontwikkeling. En soms wist ik gewoon niets meer te zeggen tegen ze, en dan was een boek voorlezen ideaal
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…De schrijf van trijf: onzin in dieetboekenMy Profile

 • Reply Merel 26 november 2016 at 11:41

  Wij lezen ook veel voor, met name de laatste maanden komt onze jongste vaak op schoot zitten met een boekje. En sinds die tijd gaat haar taalontwikkeling met sprongen vooruit. Mooi om te zien!
  Merel onlangs geplaatst…Lees mee #5: mijn favoriete blogs van de afgelopen weekMy Profile

 • Reply Volgmama 28 november 2016 at 08:23

  Wij doen dat eigenlijk ook, met van die korte verhaaltjes. Woezel en pip en Nijntje vielen hier als baby/peuter in de smaak.
  Volgmama onlangs geplaatst…Uitnodigingen en voorbereidingen voor het verjaardagsfeestje van mijn dochterMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  En toen was het nog maar 11 graden in huis

  Ik was 22 toen ik het huis kocht waar ik inmiddels met mijn gezin in woon. Zo trots als een...

  Sluiten