Geen categorie

Zwanger? Vijf tips voor je zorgverzekering

31 oktober 2015
Zwanger

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt een enorme kneus als het op bepaalde administratieve dingen aan komt. En met bepaalde dingen bedoel ik zo ongeveer alle dingen. Vriendinnen van mij zitten uren uit te pluizen waar de energierekening het laagst zou zijn, of hoe ze een paar euro van het televisie-abonnement kunnen afsnoepen. Ik niet. Ik heb al 100 jaar dezelfde dingen lopen en dat vind ik helemaal prima. Behalve met mijn zorgverzekering, daar heb ik wel aandacht aan besteed. Vooral toen ik zwanger was. Want ja, hoe werkt dat dan eigenlijk? Ik wilde perse in het ziekenhuis bevallen. Ook wilde ik wel een fatsoenlijk aantal uur kraamzorg tegen een redelijke prijs. Oh ja, en zo’n mooi kraampakket! Gratis natuurlijk, want ik had geen zin om daar nog tientallen euro’s voor neer te leggen. Nu ben ik vrij goed verzekerd, ik geloof met 3 sterren zelfs, dus ik zat er wel warmpjes bij. Ben je zwanger en heb je een beetje hulp nodig met je zorgverzekering? Independer helpt je daar graag bij en geeft vijf tips over je zorgverzekering.

Zwanger?

Tip 1: bepaal in welk ziekenhuis je wilt bevallen

Wil je bevallen in het ziekenhuis? Bedenk dan in welk ziekenhuis dat moet gebeuren en controleer of jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met dat ziekenhuis. Anders krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. Vraag dit op tijd even na bij je zorgverzekeraar, zodat je niet achteraf een vervelende rekening krijgt.

Tip 2: voor de belangrijkste zorg ben je altijd verzekerd

De belangrijkste zorg die je tijdens je zwangerschapsperiode nodig hebt, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld kraamzorg, verloskundige hulp, echo’s (uitgezonderd de pretecho) en bevallen in het ziekenhuis. De basisverzekering is voor iedereen verplicht en voor iedereen gelijk; je hebt dus sowieso recht op deze vergoedingen! Voor kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, betaal je wel een eigen bijdrage. Om die vergoed te krijgen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Meer daarover kun je hier lezen op de site van Independer:

Tip 3: veel zorg rondom zwangerschap valt niet onder eigen risico

Voor zorg uit de basisverzekering betaal je in veel gevallen een eigen risico. In 2016 stijgt dit eigen risico naar 385 euro. Maar kraamzorg, verloskundige hulp, echo’s en een bevalling in het ziekenhuis zijn uitgesloten van het eigen risico. Alle extra kosten die je maakt, bijvoorbeeld voor medicijnen of bloedonderzoek, vallen wel onder je eigen risico.

Tip 4: vergelijk zorgverzekeringen

Ga je volgend jaar bevallen? Dan is het verstandig om hiermee rekening te houden als je wilt overstappen van zorgverzekering. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen met elkaar en kijk waar jij de beste vergoedingen kunt krijgen voor kosten rondom de zwangerschap en bevalling.

Tip 5: kind kan ‘gratis’ worden meeverzekerd bij ouders

Je kindje hoeft nog geen eigen zorgverzekering af te sluiten, maar kun je bij een van de ouders ‘gratis’ meeverzekeren. Zorgkosten van kinderen vallen meestal binnen de basisverzekering, maar niet altijd. Verzeker je kind daarom altijd bij de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft. Op die manier profiteert je kind daar ook het meest van. Pas vanaf hun 18de moeten kinderen zelf een zorgverzekering afsluiten en betalen zij daar ook premie voor.

Ik hoop jullie op deze manier op weg te hebben geholpen!! Succes met het kiezen van een goede zorgverzekering!

 

Dit bericht is een samenwerking met Independer.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Interview: Sint voor elk kind

Velen van jullie zullen al druk bezig zijn met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Zoals ik eerder schreef, ben ik al...

Sluiten