Interieur

En toen was het nog maar 11 graden in huis

23 november 2016

Ik was 22 toen ik het huis kocht waar ik inmiddels met mijn gezin in woon. Zo trots als een pauw was ik! En nog steeds ben ik heel blij met ons huis dat ik inmiddels deel met mijn man, zoontje en volgend jaar met onze dochter erbij. Er is slechts één groot nadeel: het heeft hete luchtverwarming.

Hete luchtverwarming

Mocht je niet weten wat dat is, zal ik het proberen uit te leggen, voor zover ik het zelf helemaal snap althans. We hebben dus geen CV’s of CV ketel in huis. In plaats daarvan zitten er roosters in het plafond waardoor de kamer verwarmd wordt. Naast een boiler (voor het warme water) hebben we dus een luchtverwarmer op zolder staan. Dit is een enorm apparaat met allerlei roosters dat er voor een leek als ik vooral erg indrukwekkend uit ziet. Nu heb ik hier eigenlijk nooit heel erg over nagedacht toen ik het huis kocht. De makelaar verkocht het als een enorm voordeel, aangezien je dus geen CV’s hebt en meer ruimte in de woonkamer. En daar bleef het eigenlijk bij. De vorige bewoners van het huis hebben mijn ouders en ik destijds nog wel naar het systeem gevraagd. Hoe maak je zoiets schoon? “Gewoon de roosters uitzuigen om de zoveel tijd en alles gaat prima”, riep de vorige bewoner. Hij had ook geen onderhoudscontract of dergelijke. Nee dat was echt niet nodig!

Problemen

Nou, jawel dus! De eerste winter dat ik hier woonde begonnen de problemen al. De verwarming deed het niet en het was ijs- en ijskoud in huis. Met als dieptepunt: 11 graden!! Toch maar een monteur erbij en gelijk een duur onderhoudscontract. Die arme man is een dag bezig geweest om alles te reinigen en schoon te maken! Wat een vieze lucht moet ik al die tijd hebben ingeademd! Dat is dus gelijk een enorm nadeel van hete luchtverwarming: als je het niet goed bij houdt en reinigt, adem je dus al die troep in. Soms kan het ook een beetje gaan stinken. In de loop der jaren heb ik bijna elke winter gedoe ermee. Ondanks mijn dure onderhoudscontract. Met als dieptepunt dat de monteur een keer een hele dode vogel uit het systeem haalde die er blijkbaar in was gevlogen. En dat adem je dus ook in hè? Ik ben er echt zo klaar mee.

CV

Nu is het helaas niet zo dat je zomaar over kunt stappen op normale CV’s. Toch heb ik me voorgenomen dat als we ooit verhuizen, dat ik absoluut never nooit meer hete luchtverwarming wil. We willen dan gewoon een huis met CV ketel kopen. Wat voor een merk CV ketel goed is, weet ik nog niet precies, daar heb ik me natuurlijk nog nooit in hoeven verdiepen. Wordt het een Nefit CV ketel of een ander merk? Dat is allemaal iets voor later om ons druk over te maken. Voorlopig zitten we helaas nog aan de hete luchtverwarming vast.

De afbeelding is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 23 november 2016 at 11:36

  Dat klinkt inderdaad niet erg handig allemaal! Zelf droom ik van zo’n houtkachel waarmee je het hele huis kunt verwarmen.

 • Reply Jessica 23 november 2016 at 18:07

  Daar had ik nog nooit van gehoord! Gek dat dat nog in huizen zit uberhaupt! Wij hebben een nefit ketel sinds 1,5 jaar . Super ding!
  Jessica onlangs geplaatst…Picture by Jess #3 – Fotografie op de kinderboerderijMy Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 24 november 2016 at 11:53

  Wij moeten binnenkort ook een Nieuwe ketel, ga er 1 leasen denk ik 🙂
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Shoplog & Winactie – Scoor de tofste cadeaus voor elke gelegenheid bij RadbagMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Koningin van de niet afgemaakte projecten

  Voor sommige dingen heb ik gewoon geen talent. En soms vind ik dat best jammer. Mijn tragiek is namelijk dat...

  Sluiten