Musicals

Waarom ik ruim 30x dezelfde musical zag en meer

31 juli 2016

Volgens mij heb ik er nog niet heel vaak over geschreven, maar musicals zijn een grote liefde van mij. Okee, niet meer zo erg als vroeger (dat is ook niet meer te betalen helaas), maar ik ben er nog steeds gek op. Ik heb in mijn leven heel wat musicals gezien en luister nog steeds vaak muziek uit verschillende musicals. En wat bleek? Er bestaat zelfs een musical tag! Nou, die moet ik natuurlijk even invullen!

Welke musicals heb je gezien?

Dat zijn er dus heel veel, ik zal mijn best doen ze allemaal op te noemen:  My Fair Lady, Elisabeth (Duitsland en NL), Aida, The Phantom of the Opera (Broadway), Sister Act (West End & NL), Wicked (West End & NL), Rent, Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, Miss Saigon, Beauty & the beast, Annie, Aspects of Love, Chicago (West End & NL), Ciske de rat, Fame, Footloose, Hair, Jersey Boys, Legally Blonde, Mamma Mia, Mary Poppins, Moeder, ik wil bij de revue, Little Shop of Horrors, Next to Normal, Nonsens, Pinokkio, Saturday Night Fever, Soldaat van Oranje, Tarzan, The Bodyguard, The Producers, The Sounds of Music, War Horse, West Side Story, Zorro, Anatevka, Hello Dolly!, Titanic, Copacobana, A Chorus Line, 42nd Street, Hairspray, Evita, Les Miserables, We Will Rock you, De Drie Musketiers, Sunset Boulevard, La Cage Aux Folles, Piaf, Marlene Dietrich, Sonneveld, Boyband, Grace Kelly de musical, Diana de musical, De Jantjes, Blood Brothers (West End), Volendam de musical (in de pauze weggelopen), Heerlijk duurt het langst,  All shook up – Love me Tender, Man van La Mancha, Tango de Valentino, Joe de musical, en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer. En dan ook nog een heleboel musical theatervoorstellingen met allerlei hoogtepunten, voorstellingen zoals Opera Meets Musical en soloconcerten van musicalsterren. Ik kan het me niet eens meer allemaal herinneren, maar het zijn er best veel dus.

Wat was de eerste musical die je zag?

Dat weet ik nog als de dag van gisteren. Dat was My Fair Lady in Carré met Paul van Vliet en Vera Mann. Tot op de dag van vandaag één van de allerleukste musicals die ik ooit heb gezien. Ik was gelijk helemaal bevangen. Door de muziek, het spel, het prachtige theater. Toen is het allemaal begonnen!

Welke musical heb je als laatste gezien?

Dat was The Bodyguard in Utrecht met mijn vriendin Annet. Gave show!

Wie is je favoriete musicalacteur?

Dat was heel lang Stanley Burleson, maar hij speelt de laatste paar jaren helaas geen echt mooie rollen meer. Maar hij speelde ‘De Dood’ in Elisabeth en dat was toch wel ontzettend briljant. René van Kooten heeft ook hele mooie rollen gespeeld, ijzersterk als Jean Valjean in Les Miserables. Overigens ook Freek Bartels, ook een geweldige stem.

Wie is je favoriete musicalactrice?

Deze is makkelijk: Pia Douwes. Wat mij betreft de allerbeste musicalster die ons land ooit heeft voorgebracht. Ze heeft ook niet voor niets zoveel internationale bekendheid. Niemand kan zo zingen, niemand kan zo spelen en niemand kan me zo raken. Wat een geweldige heldin. Zij speelde Elisabeth en dat is wat mij betreft de allermooiste musical ooit met de allermooiste hoofdrol voor een vrouw ooit.

Welke acteur/actrice hoef je niet perse te zien?

Ik hou niet van soapsterretjes die zo nodig in een musical gezet moeten worden. Dit is meestal vooral heel gênant voor henzelf en vervelend voor ons om naar te kijken. Antonie Kamerling in Elisabeth als Luigi Lucheni was misschien wel het dieptepunt allertijden van wat ik gezien heb.

Welke musical heeft je het meest verrast?

Poeh. Even denken. Ik denk Diana de musical met Vera Mann als prinses Diana. Het was een ‘one woman show’ en het is natuurlijk verschrikkelijk moeilijk om in je eentje zo lang een publiek te boeien. Maar deze musical was werkelijk een juweeltje, zo mooi zulke mooie muziek en wat mij betreft de beste rol van Vera Mann ooit.

Welke musical vond je tegenvallen?

Oh zoveel. Rent was verschrikkelijk (ik heb de Nederlandse uitvoering van 2000 gezien). Totaal onbegrijpelijk. Meegemaakt dat de halve zaal weg was na de pauze. Zelf ben ik één keer weggelopen in de pauze, dat was met Volendam de musical. Oké, ik had het kunnen weten bij de titel, maar allejezus wat was dat slecht.

Heb je een musical meerdere keren gezien?

Haha, okee nu moet ik even met de billen bloot. Vroeger, toen ik nog een puber was, ging ik heel vaak naar Scheveningen, naar het Circustheater en daar bij de artiesteningang wachten. Om met alle acteurs op de foto te gaan, handtekeningen etc. Dus bijvoorbeeld Elisabeth heb ik 15 keer gezien. Maar daarna kwam Aida en toen zat ik helemaal in de musicalscène zeg maar, ik was er de hele dag online mee bezig, mijn sociale leven bestond grotendeels uit medefans…. en ehmmm… toen heb ik Aida dus volgens mij 32 keer gezien. Dus. Andere musicals heb ik 2 of 3 keer gezien, vaak omdat ik bijvoorbeeld nog in Londen dezelfde show heb gezien of meerdere uitvoeringen in de loop der jaren met een andere cast.

Wat is je favoriete musical nummer en cd?

Mijn leven is van mij van Pia Douwes uit de musical Elisabeth. We hebben het zelfs op mijn moeders begrafenis gedraaid. Ik kan het nu ook niet meer luisteren zonder te huilen, elke keer als ik Pia Douwes zie optreden en zij zingt dit nummer, dan gaan de sluizen open. Maar deze musical is en blijft de allermooiste ooit. Overigens; qua briljante musicalnummers is Defying Gravity uit Wicked ook schitterend.

Van welke musical baal je dat je hem niet hebt gezien?

Ik zou heel graag Tanz der Vampire en Jesus Christ Superstar een keer willen zien.

Naar welke musical kijk je uit?

Momenteel niets. Ik stoor me aan alle musicals die continu maar herhaald worden in Nederland. Voor de zoveelste keer Grease, alweer Beauty and the Beast en ik hoorde dat ze nu weer met The Lion King aankomen. Zo jammer. Haal eens wat origineels naar Nederland. De dag dat Elisabeth weer in het theater komt, verhuis ik overigens naar de stad waar dat gebeurt en ga ik elke avond 😉

Wat zijn je 5 favoriete musicals?

Elisabeth, Les Miserables, Wicked, The Phantom of the Opera en Evita.

Wat is je mooiste musical-moment aller tijde?

Elke keer als Pia Douwes in Elisabeth omhoog kwam in dat schilderij in de beroemde witte sterrenjurk van Sissi. Dan kon je me opvegen. Zo mooi.

Deze tag is van Fotografille. En ja, ik moet natuurlijk één iemand taggen, mijn allerliefste en vrolijkste vriendin Marleen van Burgertrutjes.nl, die ik heb leren kennen via de musicals. Onze eerste ontmoeting was bij de artiesteningang van het Circustheater in Scheveningen. En ja mensen, dat was al ruim 15 jaar terug.

Wat is jouw favoriete musical?

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 31 juli 2016 at 07:05

  Leuke tag! Zelf ben ik maar drie keer naar een musical geweest.
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Recept: Jonna’s snelle pasta met Boursin CuisineMy Profile

 • Reply Charlotte 31 juli 2016 at 07:11

  Liefde voor musicals! Ik ga binnenkort naar the bodyguard, ben benieuwd!
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukje diary #31: dagje weg en bloggersmeetingMy Profile

 • Reply Susan 31 juli 2016 at 07:20

  Haha, 32 keer! Ik ben zelf niet een hele grote musical fan, maar kan sommige wel waarderen. 🙂
  Susan onlangs geplaatst…Kat Von D Lock It concealerMy Profile

 • Reply Jodi - liefthuis 31 juli 2016 at 08:25

  Wat gaaf. Aida vond ik ook wel een geniale musical. Vooral die muziek, smelt.
  Je hebt er echt heel veel gezien, leuk om te lezen
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Zijn dit zijn eerste woordjes?My Profile

 • Reply marleen 31 juli 2016 at 17:00

  Hahaha thanks voor de tag. Nu moet ik ook met de billen bloot. HELP

  ps; PIA DOUWES <3
  marleen onlangs geplaatst…Foto shoplog Primark juli 2016My Profile

 • Reply marleen 31 juli 2016 at 17:01

  ps ps VOLENDAM DE MUSICAL HAHAHAHAHA
  marleen onlangs geplaatst…Foto shoplog Primark juli 2016My Profile

 • Reply Jessica 31 juli 2016 at 19:21

  Wat een leuke tag. Musical kunnen zo ontzettend mooi zijn, helaas zijn ze zo ontzettend duur.
  Jessica onlangs geplaatst…30 Day blog challengeMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Shoppen voor ons zoontje!

  Kinderkleding. Sinds ik moeder ben heeft kinderkleding opeens een magische aantrekkingskracht op me. Shoppen voor mezelf? Wat is dat? Shoppen...

  Sluiten