Opvoeding

Tot wanneer geef je een fles voor het slapen gaan?

15 november 2016

Elke avond voor Spencer gaat slapen, voeren we hetzelfde ritueel uit. We hebben periodes gehad dat ons zoontje slecht sliep en toen heb ik geleerd dat een vast ritme belangrijk is. Elke avond is het rond een uur of half 7: een fles (koeien)melk, naar boven omkleden, tandjes poetsen en voorlezen. En dan naar bedje toe.  Maar die laatste fles melk, tot wanneer ga je daar eigenlijk mee door?

Te oud?

In januari wordt ons zoontje alweer twee. Sinds hij 1 jaar is, eet hij met de pot mee. We zijn toen ook gestopt met kunstvoeding en overgegaan op gewoon koeienmelk. Overdag drinkt hij geen melk (alleen water), maar voor het slapen gaan heeft hij al die tijd een volle Dr Brown fles melk gekregen. Elke avond zit hij naast me op de bank die fles leeg te drinken. Een heerlijk relax moment voor het slapen gaan, waar hij naar mijn idee echt even tot rust komt. Hij weet dat we daarna naar boven gaan en het omkleden en tandjes poetsen en dergelijke begint. Kortom: een ritueel waar we allemaal blij mee zijn, want het werkt al maanden echt super goed. Maar nu Spencer bijna 2 is, is hij dan te oud voor een fles melk? Dat vroeg ik me van de week opeens af. We letten er op dat hij verder niet te veel zuivel binnen krijgt, maar dan nog. Moeten we daar een keer mee stoppen?

Wisselende meningen

Ik heb wat om me heen gevraagd, maar de meningen lopen totaal uiteen. Sommige zijn met 1 jaar al gestopt omdat het kindje volledig met de pot mee at en dus een fles niet meer nodig was. Anderen zijn doorgegaan tot hun kindje 3 jaar was. Algehele mening was wel dat het heel slecht is om het kindje met een flesje in bed te leggen (dus nadat je de tandjes al hebt gepoetst!), want dit is funest voor het gebit. Een mening die gedeeld wordt door tandartsen overigens. Maar ons zoontje gaat met schone tandjes het bed in. Dus dat kan op dat gebied geen kwaad lijkt me. Ik kan er eigenlijk geen sluitend antwoord op vinden.

Dus vooralsnog ga ik nog even door. Ik hecht heel erg aan het ritueel voor het slapen gaan, omdat we ook sores hebben gehad toen we dit niet deden.

Ik ben wel benieuwd wat jullie ervaringen zijn. Tot hoe oud kregen/krijgen jullie kinderen een flesje voor het slapen gaan?

De uitgelichte foto is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Channa 15 november 2016 at 06:45

  Ik weet het niet meer precies, maar hier zijn we wel voor het 2e jaar gestopt. We hebben toen gewoon gekeken wat er gebeurde als we geen melk meer gaven voor dat ze naar bed gingen en dat gaat prima. Nu hebben ze vaak dorst maar dan staat er wat water voor ze.
  Channa onlangs geplaatst…Persoonlijke update: hoe gaat het nu met Graves?My Profile

 • Reply Merel 15 november 2016 at 06:46

  Vind het een lastige. In principe kan je met het geven van warme melk voor het slapengaan natuurlijk lang doorgaan, volwassenen doen het soms ook nog (moet er trouwens niet aan denken zelf). Maar je zou kunnen overwegen om over te stappen op een bekertje?

  Wij geven in de avond ook nog een flesje, maar moeten daar eigenlijk misschien maar mee stoppen… Weet het niet goed.
  Merel onlangs geplaatst…Laat het vuur oplaaien tussen de luiers!My Profile

 • Reply Tips voor Papa's 15 november 2016 at 06:49

  Hier krijgt J met 2,5 nog (steeds?) een fles melk als hij naar bed gaat. Ook hier behoorlijke gestruggled tot hij een slaapritueel had waar hij zich goed bij voelde.
  Denk dat we het de komende tijd wel af gaan bouwen
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Help, waar is het middagdutje?My Profile

 • Reply Astrid 15 november 2016 at 08:04

  Ik denk dat je gewoon naar Spencer moet kijken. Zolang hij er nog baat bij heeft, waarom niet? Je zou inderdaad kunnen overstappen op een bekertje straks. Maar ik zie geen kwaad in warme melk voor het slapen, zeker niet als hij verder goed eet. Mijn zoontje gaf al vrij snel zelf aan er geen behoefte meer aan te hebben. Die was verzadigd en wilde dan gewoon naar bed.
  Astrid onlangs geplaatst…Echtepostiscool november 2016My Profile

 • Reply Bregje 15 november 2016 at 08:12

  Ik geloof dat we ergens tussen 1 en 1,5 zijn gestopt met de laatste fles, wet t niet meer precies!
  Bregje onlangs geplaatst…Dingen waar ik totaal niet goed in benMy Profile

 • Reply Charlotte 15 november 2016 at 08:38

  Voor het slapen gaan hebben we er afgehaald toen ze een beetje fatsoenlijk met de pot mee ging eten. Ze ging dan ook om 7 uur naar bed dus daar zat te weinig tijd tussen. De ochtendfles hebben we wel nog heel lang gegeven, ook tot bijna 2 jaar geloof ik.
  Charlotte onlangs geplaatst…Hoera! Aukje is jarig!My Profile

 • Reply Mieke 15 november 2016 at 09:09

  Kleine ruim 2 jaar; mee eten spelen bad melk tanden poetsen en nr bed!

 • Reply Yvonne 15 november 2016 at 09:45

  Ons ritueel was op die leeftijd precies hetzelfde en toen vroeg ik me ook ineens af of die grote (de Brown) fles nog wel nodig was. Toen hebben we rond zijn 2e verjaardag geprobeerd de fles weg te laten en dat vond hij prima. Inderdaad kijken wat Spencer zelf zegt. Als hij het er helemaal niet mee eens is, dan zou ik er voorlopig mee doorgaan. Er zijn geen regels :). En wat hiervoor al werd gezegd vond ik ook een goed idee: misschien een bekertje melk proberen in dat geval?

 • Reply MamaPlaneet 15 november 2016 at 10:04

  De meiden gaven zelf aan dat ze het niet meer wilden. Wij kijken naar onze kinderen en wat zij nodig hebben. Toevallig waren ze allebei net 1.

 • Reply Sabine 15 november 2016 at 10:32

  Mijn dochter gaf op vakantie (met 1,5) aan geen fles meer te willen. We hadden toen andere flesvoeding. Eenmaal thuis vroeg ze nog twee keer om de fles, maar accepteerde wel ‘nee’. Van tevoren maakte ik me wel zorgen of ze ooit van die fles af zou komen, maar achteraf gezien was dat nergens voor nodig.

 • Reply Lieke 15 november 2016 at 11:12

  Mason is nu bijna 20 maanden krijgt ook nog een heerlijke fles koemelk s’avonds voor het slapen gaan. Het is juist zo’n fijn rustmomentje en wil er nog niet af..

 • Reply Ramona (Kijk, mama!) 15 november 2016 at 11:22

  Ik had er één van drie jaar die het zelfs nog wilde (had twee broertjes onder hem). Zolang ze nog graag willen na het eten en voor het slapen, waarom afleren? Stopt vanzelf wel. Bijvoorbeeld als ze zelf een keer erg veel gegeten hebben en niet willen of als je het zelf vergeet, of in een vakantie ofzo.

 • Reply Malou 15 november 2016 at 13:58

  Nomi kreeg totdat ze anderhalf was een late voeding (borstvoeding). Sinds Lenn is geboren en zij geen borstvoeding meer krijgt wil ze opeens weer een flesje melk, en die drinkt ze ’s ochtends.
  Malou onlangs geplaatst…Een ochtend zonder wifiMy Profile

 • Reply Yasmin 15 november 2016 at 19:33

  Lekker mee doorgaan tot je zelf merkt dat Spencer of jij er genoeg van hebt. Bij onze oudste hebben we tot bijna 3 jaar nog een fles gegeven. Heerlijk rustmoment voor het slapen.
  Onze jongste wordt in febr twee en krijgt voorlopig ook nog heerlijk de fles.

 • Reply Patricia 15 november 2016 at 20:46

  Sara wordt bijna twee en krijgt nog steeds haar flesje melk s avonds. Zolang ze het lekker vind en er goed door slaapt vind ik het prima. Lars gaf op een gegeven moment aan dat hij geen melk meer wilde ’s avonds. Gewoon op jou gevoel en dat van je kindje afgaan. Wat je zelf zegt als ze met schone tandjes naar bed gaat is er niks aan de hand.

 • Reply M 15 november 2016 at 21:30

  Mijn zoontje nu net 3 krijgt hem niet meer voor het slapen maar alleen sochtends. Dit omdat hij dit ziet bij zijn kleine broertje. Dat is ons rust momentje. Lekker met zn 3en op de bank wakker worden. Ik vroeg me ook al af of dit niet slecht was voor de tandjes. De avond fles denk ik tot 2 jaar ongveer maar weet het niet meer precies. De 2e nu net een jaar en weet ook niet goed wanneer we die af gaan bouwen. Nu merken we dat hij hem nog nodig heeft.

 • Reply Nele 16 november 2016 at 08:54

  Mijn zoontje is 2,2 jaar en we geven ook nog een flesje s’avonds. Na het flesje poetsen we dan zijn tanden.
  S’ochtends krijgt hij ook nog een flesje en een boterham. Wel steeds een beetje minder want dat drinkt hij niet meer leeg.
  Maar s’avonds vraagt hij er echt nog naar, ook al eet hij goed mee aan tafel.
  Ik zou het ook wel graag afbouwen maar zolang hij er echt nog naar vraagt blijven we toch maar geven.

 • Reply Angela | Great Body & Skin 16 november 2016 at 10:19

  Sinds hij (nu 14 maanden) steeds doorlekte snachts niet meer. Grrr … Toen hij iets meer dan een jaar was begon dat. Sindsdien na het avondeten (potje/met de pot mee/zelf eten + toetje) geen vocht meer gaan geven met het oog op de luier. Die avondfles (die we toen nog met pap gaven) gaan aanbieden als late middagsnack vóór het avondeten, maar dan zonder pap. Zo kwam hij overdag goed aan zijn vocht en “melk” (hij eet/drinkt voornamelijk koemelkvrij).

  Als we vroeg eten/hij langer op is savonds en er lang tussen het werkelijk naar bed gaan en het avondeten zit, wil ik hem nu een banaantje geven.

  Ik zie niet in waarom ik hem nog standaard een fles melk moet geven in de avond als hij overdag al aan zijn eiwitbehoefte en vocht zit. Anderzijds zie ik ook niet waarom jij zou moeten stoppen met die fles. Als je kleine dat nou fijn vindt …

  Mijn idee is wel de kleine op termijn zoveel mogelijk echt volwaardige voeding te Laten binnenkrijgen en te kauwen wat gekauwd kan worden, omdat bij kauwen belangrijke spijsverteringssappen vrijkomen die belangrijke enzymen voor de vertering bevatten. Maar goed, wat is nu 1 fles op een hele dag van volwaardige (daarmee bedoel ik dat wat gekauwd kan worden, ook gekauwd wordt, zoals ik geen fan ben van smoothies, maar liever stukken fruit en groenten eet/geef) voeding?
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Buikspieren trainen tijdens de zwangerschap: oefeningen, risico’s, aandachtspuntenMy Profile

 • Reply Lisette 16 november 2016 at 10:52

  Ik ben gestopt toen hij over ging naar een groot bed. Denk dat hij bijna 2 was, en dronk niet altijd meer die fles op. Ging super gemakkelijk. Kijk naar je kind!

 • Reply Melanie 16 november 2016 at 11:23

  Met al mijn kinderen ben ik rond hun 1ste jaar over gestapt op een beker. Mijn jongste is nu 17 maanden. Ik merk dat bij haar de behoefte naar een melk beker in de ochtend al weg is en in de avond ook steeds minder. Ik geloof dat ik met mijn oudste door bent gegaan tot hij ongeveer 3 jaar was. Ik zou zeggen kijk naar de behoefte van je kind. En volg je eigen intuïtie.

 • Reply Ineke 16 november 2016 at 13:35

  We hebben het gewoon gegeven zolang ze er zelf om vragen. Tristan geniet er nog steeds van 🙂
  Ineke onlangs geplaatst…Wat kan je er nou mee met een virtual reality bril?My Profile

 • Reply Joyce 16 november 2016 at 18:35

  Elke ochtend en elke avond (rond 18.30u) krijgt mijn zoon (3 jaar) nog een bekertje warme melk. Hij ontspant er heerlijk van en gaat dan goed slapen. Hij is ook volledig zindelijk en gelukkig heeft die fles melk hier s nachts geen invloed op :-).

 • Reply Kirsten 21 november 2016 at 20:51

  Hier in België wordt het aangeraden om daar nog mee door te gaan en dan groeimelk 2+ te geven. Lenne krijgt nu de 1+. Bij de vorige controle op het consultatiebureau zeiden ze dat ze tussen de 350 en 500ml melk per dag moeten hebben. Van overstappen op koemelk werd nog niet gesproken. Heb ook al gezien op verschillende Nederlandse blogs dat er heel wat verschil zit tussen wanneer er gestopt wordt met de fles voor het slapen, dus geen idee wat het advies is daar 🙂
  Kirsten onlangs geplaatst…Lekkers van de Sint voor een 16maandertjeMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Random favorieten op dit moment!

  Deze blog is een beetje een onsamenhangend zootje van mijn favorieten op dit moment. Zomaar wat dingen die ik met...

  Sluiten