Opvoeding

“Slaapt ‘ie nou nog bij jullie op de kamer?”

29 mei 2016

Rollende ogen, blikken vol onbegrip of gewoon ongenuanceerd commentaar. Blijkbaar is het voor veel mensen een totaal onbegrijpelijke aangelegenheid dat ons zoontje van 16 maanden nog bij ons op de kamer slaapt.

Waarom slaapt hij nog bij ons op de kamer?

Mijn naam is Nicole, ons zoontje is 16 maanden en slaapt nog bij ons op de kamer. Soms voelt het alsof ik er voor naar een praatgroep moet als ik al die reacties zie. Waarom slaapt hij nog bij ons op de kamer? Nou daar kan ik heel duidelijk in zijn; omdat dat voor mij goed voelt. Ik vind het gewoon heel prettig om hem dichtbij me te hebben. Misschien is het gekomen omdat toen hij net geboren was, hij de eerste paar dagen van zijn leven op de kinderafdeling moest liggen en dus niet bij mij mocht. Misschien ben ik gewoon een grote softie en kan ik hem niet loslaten. Misschien is het een combinatie van dat alles. Ik vind het gewoon prettig dat hij nog naast me slaapt ’s nachts. Nu helpt het ook dat hij vast slaapt en niet wakker wordt van ons. En ons zoontje maakt ook geen rare geluiden ofzo, dus wij hebben ook geen last van hem.

Generatiekloof

Ik merk dat de verbaasde, afkeurende reacties vooral van mensen van een generatie voor ons komen. Blijkbaar was het in de tijd dat wij zelf klein waren, veel gebruikelijker om een baby gelijk al op dag 1 op zijn of haar eigen kamer te leggen. Van mensen van onze generatie zijn de reacties wat begripvoller. Toch krijg ik heel wat rollende ogen en vragen. “Waarom slaapt hij dan nog bij jullie?”. Omdat ik dat prettig vind. “Hoe lang wil je dat nog volhouden dan? Je kunt hem toch niet eeuwig naast je houden?”. Nou tot hij gaat studeren, zo had ik gedacht. Ik heb niet altijd meer zin om een zinvol antwoord te geven 😉 Ik heb wel met mezelf en mijn man afgesproken dat hij dit jaar op zijn eigen kamer gaat hoor. Hij heeft zo’n leuke kamer, helemaal speciaal voor hem met allemaal leuk speelgoed. Ik ben me mentaal aan het voorbereiden. Onlangs is Spencer al uit logeren geweest en dat ging heel goed. Misschien dat na de vakantie ik er klaar voor ben. En tot die tijd? F*ck alle afkeurende reacties en doe ik gewoon wat voor mij goed voelt.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Ellen 29 mei 2016 at 05:50

  Lekker toch dat hij nog bij je slaapt. Gewoon van genieten en doen wat voor jullie goed voelt.
  Ellen onlangs geplaatst…No spending challenge: dag 7My Profile

 • Reply Aukje 29 mei 2016 at 06:38

  Dat jij je er goed bij voelt is toch het belangrijkste? Nou ja, en jullie zoontje moet zich er natuurlijk ook fijn bij voelen. Maar het is toch fijn om dicht bij je ouders te zijn?
  Ik heb nu 3 kinderen, de jongste is bijna 4. En als ik weet wat ik nu allemaal weet dan zou ik veel dingen anders doen. Dan zou ik ze alledrie langer bij ons hebben gehouden. Maar ja, dat kan ik niet meer terug draaien.
  Aukje onlangs geplaatst…Mooie momenten #8My Profile

 • Reply Channa 29 mei 2016 at 06:51

  Gewoon lekker daar laten slapen, ieder zijn ding toch! Ik kan me er geen voorstelling bij maken, vind het heerlijk dat de kinderen op hun eigen kamer slapen, maar wie ben ik om te zeggen dat jij dat ook zou moeten doen 😉
  Channa onlangs geplaatst…Bekritiserende blikken: moet dat nou?My Profile

 • Reply Nicole 29 mei 2016 at 07:02

  Gewoon doen wat goed voelt voor jou dat is het belangrijkste. Onze kleine meid is wel een lichte slaper en door mijn apneu kon ze ook niet lang op de kamer maar dat vond ik wel erg…
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #4 | trouwdag en eftelingMy Profile

 • Reply Josan 29 mei 2016 at 07:10

  Hahaha ik reageerde altijd dat voordat mijn dochter gaat studeren zw vast wel uit mijn bed is. Tot een maand of 9 deden we aan co-slapen. Nu slaapt ze al weer enkele maanden in haar eigen ledikant op haar eigen kamer. Dat werkte voor ons. Of het werkt is dus belangrijk.
  Josan onlangs geplaatst…Toffe muurprints voor in de kinderkamerMy Profile

 • Reply Charlotte 29 mei 2016 at 07:51

  Als het voor jullie goed voelt dan is het toch goed?! Laat anderen maar kletsen. Ik persoonlijk zou het helemaal niet fijn vinden als Aukje nog bij ons op de kamer zou slapen, dan word ik van elk geluidje wakker haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #22: zwemmen en een mini shoplogMy Profile

 • Reply Henrike Laning 29 mei 2016 at 08:00

  Waarom moeten anderen daar iets van vinden? Je doet wat voor jou goed voelt. Ik heb maar 1 slaapkamer en mijn dochter slaapt dus ook bij mij op de kamer. Vinden we allebei heel gezellig. Ooit hoop ik een groter huis te vinden. Het lijkt me vooral leuk voor Dunya als ze een eigen kamer krijgt.

 • Reply Simone 29 mei 2016 at 08:30

  Groot gelijk. Lekker doen waar jij je goed bij voelt!
  Simone onlangs geplaatst…Review | Vrolijke vriendjes – Prinses PennyMy Profile

 • Reply kim 29 mei 2016 at 10:00

  Ik ken de andere kant,
  Ik heb mijn dochter vanaf dag 1 op haar kamer gelegd, omdat dat voor haar beter was 😉
  En de reacties die ik kreeg waren ook niet mals.
  Leven en laten leven
  (ik heb overigens een blog staan over waarom we niet samen slapen)
  kim onlangs geplaatst…als je me echt zou kennenMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 29 mei 2016 at 10:45

  Groot gelijk Nicole! Lekker doen waar je je goed bij voelt. En ook al is dat toch niet dit jaar, dan niet. Als hij 16 is en met een meisje thuis komt, slaapt hij niet meer bij jullie hoor haha. Naomi sliep de eerste week bij ons op de kamer in de kinderwagenbak. Er was geen ruimte voor een wieg en deze konden we makkelijker wegrijden (de hele kinderwagen stond boven naast mij). Ik kon niet slapen door al die geluidjes, dus ligt ze sinds dat ze 1 week oud is op haar eigen kamer.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Angela als blogger, hoe doet ze dat toch?My Profile

 • Reply Liess 29 mei 2016 at 10:51

  Ik heb die vraag ook al meerdere keren gehad en Bram is pas 8 weken !!
  Liess onlangs geplaatst…PLOG : Over Duitsland, Huilende baby & Shoplog!?My Profile

 • Reply Shannon Sheila 29 mei 2016 at 12:01

  Oh ik liet zoonlief ook best lang bij me in de kamer liggen hoor. Totdat we merkten dat hij beter doorsliep als hij in z´n eigen bedje en kamer lag. Snap ik wel. Dat snurken van papa is natuurlijk niet doen voor die tere oortjes 😉

 • Reply Ilse van Kreanimo 29 mei 2016 at 12:32

  Hier zijn ze telkens ‘moeten’ verhuizen omdat de volgende op komst was 😉
  Je hebt groot gelijk dat je doet wat goed voelt!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Kreanimomentjes is weer terugMy Profile

 • Reply Joyce 29 mei 2016 at 13:54

  Hier slaapt de 21maanden oude meid ook nog steeds bij ons in bed. Ze begint wel in haar eigen bed, maar komt ’s nachts nog regelmatig voor een slokje borstvoeding. Ook de twee oudste van 5 en bijna 7 slapen af en toe nog wel eens bij ons op de kamer. Ach, ooit zal het wel overgaan toch? En ik heb geen zin in slapeloze nachten omdat de omgeving er blijkbaar last van heeft dat ze bij ons slaapt.
  Joyce onlangs geplaatst…Yeah ik mag weer!My Profile

 • Reply Bregje 29 mei 2016 at 18:04

  Inderdaad gewoon doen wat goed voelt! ❤
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van…LisetteMy Profile

 • Reply Kim 30 mei 2016 at 09:59

  De oudste twee hebben tot hun derde lekker bij ons geslapen. Nu zijn ze 9 en 4 en slapen heerlijk in hun eigen bedje zonder problemen. De derde is nu 7 maanden en slaapt ook weer lekker bij ons. Doe wat goed voelt en f*ck de rest. 👍🏻☺️

 • Reply Jessica 30 mei 2016 at 20:22

  Doen waar je je zelf goed bij voelt. Bij sommige kan het niet anders en slaapt het kindje totdat ze verhuizen bij de ouders in een kamer…. Niks mis mee vind ik.
  Jessica onlangs geplaatst…Mijn ervaring met de “Fitbit charge HR”My Profile

 • Reply Nathalie 30 mei 2016 at 21:27

  Volg vooral je gevoel! Doe waar jij je goed bij voelt!

  Bij de oudste hebben we haar naar een aantal maanden op haar eigen kamer gelegd, was verre van relaxt… tot haar vijfde was ze in de nacht wakker! Daarom besloten we het bij de jongste anders te doen en haar bij ons te laten slapen tot ze zelf naar haar kamer wilde, zij is een betere en rustigere slaper als haar grote zus.

  Misschien gewoon geluk, maar toch….
  Nathalie onlangs geplaatst…Afvallen, op dieet of lijnen – #10/2016My Profile

 • Reply Nathalie 1 juni 2016 at 06:59

  Wij hebben er zelfs een ledikant bijgekocht en daar een cosleeper van gemaakt. Ik zou graag willen dat ze op haar eigen kamer sliep. En soms gebeurd dat wel voor een paar uurtjes. Maar ’s nachts word ze wakker en wil ze bv. Toch wel makkelijker zo.
  Nathalie onlangs geplaatst…Ik ben zwanger #Deel 1My Profile

 • Reply Birgit 1 juni 2016 at 08:42

  Zolang jij je er goed bij voelt, moet je je niks aantrekken van anderen.
  Zelf ben ik niet van een generatie voor je, maar wij hebben er voor gekozen om de kinderen vanaf dag 1 op hun eigen kamer te laten slapen. Ook daar kwam commentaar op.
  Iedereen doet het op zijn en haar manier, gelukkig maar!
  Birgit onlangs geplaatst…Bijna Vaderdag!My Profile

 • Reply Omdat het ouderschap niet altijd leuk is! - De rotklusjes van het ouderschap - Everyday-Life 17 juni 2016 at 05:05

  […] dwars doorheen. En als Spencer een keer hoest dan zit ik al rechtop in bed. Hij slaapt dan ook nog bij ons op de kamer, dus ik hoor […]

 • Reply Linda 14 juli 2016 at 09:51

  Jolie slaapt heel goed in haar eigen bed op haar eigen kamer en toch slaapt ze nog minimaal 1x per week bij ons in bed. Heerlijk!
  Ook als ze weer in een sprongetje zit of last heeft van dr tandjes, neem ik haar bij ons. Ik krijg ook wel commentaar, ook van onze generatie trouwens, je zou ze op die manier te afhankelijk maken etc. Onzin! Zich veilig voelen kan alleen maar goed zijn voor de ontwikkeling!
  Gewoon doen waar jij je goed bij voelt!

 • Reply Maaike 3 oktober 2016 at 19:52

  Iedere moeder moet gewoon doen waar ze zich goed bij voelt, en een ander heeft daar helemaal niets over te zeggen 😉.

 • Reply Lastig! - Dreumes op eigen kamer laten slapen 10 november 2016 at 05:00

  […] Spencer 16 maanden was, schreef ik een blog over het feit dat hij nog steeds bij ons op de kamer sliep. Deze blog is heel veel gelezen en hier heb ik ook veel reacties op gehad. Het was destijds voor […]

 • Reply Update! Spencer slaapt op zijn eigen kamer, hoe gaat het nu? - Everyday-Life 1 december 2016 at 05:01

  […] Spencer is nu 22 maanden en heeft dus vrij lang bij ons op de kamer gelegen. Je kunt onder meer deze blog erover lezen die ik schreef toen hij 16 maanden was. Vorige maand schreef ik dat Spencer op zijn eigen kamer sliep, maar dat het nog niet zonder slag […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Frustratie: Laatste afleveringen van TV-series

  Waarom is de laatste aflevering van een (langlopende) serie vaak zo ongelofelijk slecht? Ja mensen, vandaag gaat het over een...

  Sluiten