Opvoeding

Schermtijd voor een dreumes, wat is verantwoord?

18 oktober 2016

Kinderen en schermtijd, het was weer een hot topic gisteren in het nieuws. Volgens onderzoek van een Duitse psychiater maken smartphones, tablets en andere computerschermen kinderen alleen maar dommer en is het slecht voor de concentratie. Steve Jobs-scholen (waar kinderen les krijgen met een iPad in plaats van lesboeken) is zelfs kindermishandeling, aldus de Duitser. Ai. Dat liegt er niet om. Mocht je het gemist hebben, hier op RTL Nieuws kun je een uitgebreid artikel lezen erover.

YouTube

Nu is ons zoontje helemaal weg van de tablet. Ik weet niet precies wanneer het is begonnen of hoe het is gekomen, maar als hij een tablet in zijn handjes krijgt, weet hij precies waar YouTube zit en hij klikt zo filmpjes aan die hij leuk vindt. Dan moet je denken aan Mickey Mouse Clubhuis en Peppa Pig. Zodra hij de tablet ziet, begint hij al te lachen en is hij helemaal blij. Nu ben ik zeker niet tegen kinderen en beeldschermen. Ik denk dat het zeker nuttig is als Spencer wat groter is om woordjes te leren of te leren rekenen of weet ik het. Daar zijn we nog niet (denk ik). Nu is het vooral entertainment voor hem. Ik vind het heel lastig om in te schatten wat de maximale tijd is dat hij mag kijken (hij is 21 maanden). Sommige experts zeggen: onder de 2 sowieso geen beeldschermen. Nou, dat is al mislukt. Zelf probeer ik het te beperken tot ’s avonds na het eten een filmpje kijken en dan maximaal een kwartiertje ofzo. Soms krijgt hij tijdens het eten koken de tablet, maar dan mag hij na het eten niet meer kijken. Ik sta er niet naast met de stopwatch, maar controleer wel wat hij kijkt. Ook speelt hij graag een spelletje waarbij je een kleurplaat kunt inkleuren op de tablet. En de Fisher Price-apps zijn ook populair.

Ouderwets speelgoed

Overdag verstoppen we de tablet, en geloof me, dat is nog een hele uitdaging, want waar we hem ook stoppen, die kleine weet het altijd te vinden 😉 Maar dan geven we niet toe en mag hij niet kijken. Gelukkig kan Spencer zich ook heel goed vermaken zonder tablet en sleept hij al zijn Vrolijke Vriendjes het hele huis door, is gek op tekenen en kleuren en kan zich heel goed vermaken met gewoon lekker ouderwets speelgoed. Daarom denk ik, zoals met alles, dat het een kwestie van de juiste balans is en zie ik niet gelijk gevaar als hij een paar minuten Mickey Mouse Clubhuis kijkt.

Toch vind ik het een hele lastige kwestie. Je wilt het toch allemaal goed doen als ouder, maar ja, wat is goed? Wanneer is schermtijd te veel schermtijd en wanneer ben je verkeerd bezig? Ik vind het een lastige.

Mogen jullie kindjes op de tablet spelen of een filmpje kijken?

De foto is van Shutterstock

Facebook Comments

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Channa 18 oktober 2016 at 06:18

  Hier mogen ze dat, maar met mate. Alleen vind ik het ook heel lastig bepalen wanneer het teveel is…
  Channa onlangs geplaatst…Diagnose: de ziekte van GravesMy Profile

 • Reply Susan 18 oktober 2016 at 06:20

  Lastig! Ik denk wel dat het niet te veel moet gebeuren. Tegenwoordig zie je ouders met tablet en al in een restaurant zitten want dan zijn de kinderen zo lekker rustig..
  Susan onlangs geplaatst…Maybelline Fit Me Matte+PorelessMy Profile

 • Reply Maaike 18 oktober 2016 at 06:54

  Mijn zoontje vindt de tablet ook geweldig en kijkt ook graag tekenfilms maar hij speelt net zo goed met zijn Lego of autootjes of ander speelgoed. Ik denk dat het af en toe echt geen kwaad kan en zelfs leerzaam kan zijn, zolang je kind ook nog oog heeft voor anders speelgoed en ook graag lekker buiten speelt. (Ik heb dat TV programma overigens niet gezien.)
  Maaike onlangs geplaatst…Meertalig opvoeden, hoe gaat dat in zijn werk?My Profile

 • Reply Lor (Mama's Jungle) 18 oktober 2016 at 08:34

  Ik ben officieel eigenlijk een beetje tegen schermpjes en we hebben het hier goed uit kunnen stellen tot na 2 jaar. Maaarrrrr, nu ik in mijn zwangerschap een beetje beperkt ben qua energie is het stiekem wel heul handig! Dus nu kijkt peuter elke ochtend soms wel dik een uur op een beeldscherm. Verantwoord? Nee, ik vind van niet. Maar het is voor nu wel even heel fijn en peuter is sowieso blij 😉 Ben benieuwd hoe het straks gaat als de baby er is.. haha.
  Lor (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Spam je blog/ linkparty: zwangerschapMy Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 18 oktober 2016 at 08:40

  Kan er nog niet over mee praten maar balans lijkt mij het belangrijkste.
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Tien dingen die enger zijn dan een horrorclownMy Profile

 • Reply Lilian 18 oktober 2016 at 13:31

  Mijn zoontje is 27 maanden en hij kijkt eerlijk gezegd nog helemaal niet om naar de tv, tablet of telefoon. Soms vind ik het wel eens handig en zet ik hem aan tijdens het koken maar hij kijkt er niet echt na. Vijf minuten, dan is zijn aandacht verdwenen en staat hij bij mij in de keuken. Nou prima als hem dat nog niet interesseert, dat scheelt mij om hem daar ervan te weerhouden. In de toekomst als hij het misschien wel leuk gaan vinden zou ik zeggen denk max. een uurtje voor vermaak! Voor school is het natuurlijk anders. Het is ook een beetje lastig in te schatten.

 • Reply Angela - Mama met passie 18 oktober 2016 at 15:55

  Naomi mag van ons in de ochtend een half uurtje Bumba kijken, vind ze helemaal geweldig. En in de avond voor het slapengaan kijken we een aflevering tiktak. Soms tijdens het koken zet ik haar voor de tv, omdat ik dan even wat kan doen. Ze is 17 maanden, maar het is en blijft een lastig onderwerp. Ze vindt het gewoon echt heel erg leuk, maar wij houden het dus ook behoorlijk tegen 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Waterpokken, help mijn kind heeft ze!My Profile

 • Reply Merel 18 oktober 2016 at 18:23

  Eigenlijk niet. We zijn geloof ik een uitstervende soort haha, maar gebruiken onze telefoon alleen in noodgevallen voor de kinderen. Alleen onze oudste heeft sinds kort een eigen tablet.
  Merel onlangs geplaatst…Volle maan en 7 andere ‘excuses’ voor gedrag van je kindMy Profile

 • Reply Kirsten 18 oktober 2016 at 21:57

  Ik probeer het momenteel echt nog te beperken. Thuis zet ik vrijwel nooit iets op op tablet of tv, maar ik weet bijvoorbeeld dat Lenne van mijn schoonmoeder elke dag dat ze daar is (normaal 2 dagen per week) 2 afleveringen Bumba mag kijken. Bij mijn mama is dit niet het geval.
  Kirsten onlangs geplaatst…Eetdagboek #6 Dinsdag & vrijdagMy Profile

 • Reply Malou 19 oktober 2016 at 06:49

  Ja lastig inderdaad.. Nomi kijkt ook wel eens een filmpje, maar ik wil niet telkens weer filmpjes opzetten.. ’s Ochtends staat de tv hier wel vaak aan, maar de helft van de tijd is ze met andere dingen aan het spelen.
  Malou onlangs geplaatst…Je kind aan de antibiotica?My Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 19 oktober 2016 at 10:07

  Ik denk dat je het goed doet hoor. Hij zit toch lang niet de hele dag achter zo’n ding? En straks als ie wat groter wordt lekker buitenspelen enzo! Nu zit je ook wel aan ‘binnen’ vast, helemaal omdat je ook zwanger bent en niet dagenlang door de speeltuin kan dartelen hahaha! Komt helemaal goed!

 • Reply Yvonne 19 oktober 2016 at 19:19

  Mijn zoontje gebruikt geen laptop of tablet. Hij kijkt wel tv. ’s Morgens een half uurtje en ’s avonds nog even oor het slapen. In het weekend kijken we weleens een film met zijn drieën. Ik heb veel liever dat hij speelt dan de hele tijd voor de tv hangt, dus ik zet hem echt zonder pardon uit als ik het genoeg vind.

 • Reply Sheila 21 oktober 2016 at 13:25

  Ik vind dat het allemaal om balans draait en je je niet zo druk moet maken om wat anderen er van vinden. Je kan zelf inschatten of je kind er goed mee om gaat. Wil hij alleen maar op een dag met een tablet bezig zijn en laat hij het fysieke speelgoed liggen en wil hij niet meer naar vriendjes? Dan lijkt het me duidelijk te veel. Mijn zoontje is nu 23 maanden. Hij speelt er elke dag op. Kijkt Peppa Pig en speelt veel spelletjes. Spelletjes die ik nuttig vind. Puzzels, plaatjes koppelen, woordjes en dat soort dingen. Ik voed hem tweetalig op, dus de tablet is wat dat betreft onmisbaar. Zo kan hij naar de Engelse Peppa Pig kijken, bijvoorbeeld. Daarnaast speelt hij graag met duplo, is hij gek op andere kindjes, rent hij graag de speeltuin of de zandbak in als de deur een seconde open is. Dus of het mij dan boeit dat hij de ene dag er 2 uur op zit en de andere dag een kwartier. Niet echt dus. Ik zie dat het prima in balans is en daar gaat het om.
  Sheila onlangs geplaatst…Schaam jij je wel eens voor je partner?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Wat wil ik allemaal doen tijdens mijn zwangerschapsverlof?

  Oké, het duurt nog ruim twee maanden, maar een beetje dagdromen mag best toch? Vanaf de dag voor kerst heb ik...

  Sluiten