Opvoeding

Mag jouw kind met een speelgoed pistool spelen?

22 november 2016

Onlangs waren we gezellig met z’n drietjes uit eten in een ontzettend kindvriendelijk restaurant. We bestelden een kinderpannenkoek voor Spencer en toen die kwam, kreeg Spencer er ook een cadeautje bij: een speelgoed pistool. Mijn man en ik keken elkaar aan: willen we wel dat hij met zoiets speelt?

Speelgoed pistolen

Nu was Spencer er nog veel te klein voor om er überhaupt mee te spelen, dus het pistooltje is snel ergens verdwenen, maar daar ging het eigenlijk niet om. Het ging meer om het principe. Vinden we pistolen iets dat als speelgoed gemaakt moet worden en waar we ons zoontje mee willen laten spelen? En het antwoord was ‘nee’. Eigenlijk vinden we pistooltjes helemaal geen speelgoed. Er is genoeg vrolijk speelgoed waar hij mee kan spelen. Ik heb liever dat hij een enorme toren bouwt met Duplo of met de Vrolijke Vriendjes de kamer doorgaat. Waarom zou ik hem moeten laten spelen met een pistool? Ik wil helemaal niet dat schieten en dergelijke als een spelletje wordt gezien. ‘Oorlogje spelen’ wil ik liever ook niet en ik hoef ook geen ‘pief paf poef, nu ben je dood’ (of zoiets) te horen hier in thuis. En later ben ik uiteraard bereid dat uit te leggen, mocht Spencer daar vragen over hebben.

Legaal

Tegelijk vroeg ik me af hoe het eigenlijk zit met speelgoed pistolen. Zijn die legaal? Het antwoord is als volgt: Op echt lijkende speelgoedwapens zijn toegestaan in Nederland, maar alleen voor kinderen tot 14 jaar.

Sja, dus geen speelgoed pistolen hier in huis. Ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken. Staan we hier alleen in of zijn er meer ouders die er moeite mee hebben?

De foto is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply MARIJKE 22 november 2016 at 07:28

  Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Maar afgelopen zomer had mijn dochtertje wel een klein water pistooltje en dat vond ze prachtig. Maar een ‘gewoon’ speelgoed pistool zou ik zelf niet aanschaffen denk ik. Voel toch gek..
  MARIJKE onlangs geplaatst…Foodie in verwachting – Food cravings!My Profile

 • Reply Leonie van Mil 22 november 2016 at 09:24

  Wij hebben hier thuis ook al heel goed over nagedacht. En wij willen het absoluut niet. Ik vind oorlogje spelen niet iets dat leuk gevonden moet worden. Als het onrealistisch is (bijvoorbeeld een laserding of een pijl en boog ofzo), twijfel ik er over of ik dat dan wel goed vind. Maar een pistool komt echt niet in huis.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn favoriete DisneyfilmMy Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 22 november 2016 at 11:14

  “Vroeger’ had mijn neefje zo’n klappertjespistool. Toen zag ik daar echt geen kwaad in (ik was zelf ook jong) maar in de huidige tijd zou ik inderdaad ander speelgoed kiezen. Keuze zat.
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…Vijf redenen waarom ik een levensgenieter benMy Profile

 • Reply Malou 22 november 2016 at 11:28

  Ik vind het ook een dingetje hoor! Nomi en Lenn hebben het gelukkig nog nooit gekregen, maar ik vind het ook geen speelgoed.
  Malou onlangs geplaatst…Lenn is 4 maandMy Profile

 • Reply Rose 22 november 2016 at 12:35

  Je bent niet de enige met die gedachtengang. Ik ken een hele hoop mensen die er tegen zijn, maar mijn man en ik horen daar niet bij 😉 Van kleins af aan ging ik met mijn papa mee naar de schietclub, later heb ik mijn man meegenomen. Er wordt niets gedood, er wordt enkel geoefend om beter te worden in mikken. Veiligheid en gezond verstand gaan boven alles! Ons zoontje heeft zodoende ook een waterpistooltje waar hij zich in de zomer (of in bad) mee kan amuseren. Ik heb heel veel respect voor mensen die “wapens” uit het speelgoed bannen, maar waar trek je de grens? Worden waterpistooltjes geassocieerd met doden of met plezier? En zijn waterballonnen dan eigenlijk ook geen granaten? X Rose
  Rose onlangs geplaatst…Kleine zorgen?My Profile

 • Reply Volgmama 22 november 2016 at 13:15

  Hier hebben ze wel een klappertjespistool en nerf pistool hoor. Hoort wel een beetje bij cowboys, indianen en jongens! Ze gaan er goed mee om dus ik zie de problemen niet.
  Volgmama onlangs geplaatst…Boek review: Het Grote Sinterklaas KookboekMy Profile

 • Reply Channa 22 november 2016 at 14:15

  Ook hier de Nerf pistolen (en pijl en boog) in huis. Wordt gewoon leuk mee op zelfgemaakte schietschijven of op de deuren mee geschoten. Het benul van een echt pistool is er hier nog niet, dus ik vind het voorlopig ook prima zo.
  Channa onlangs geplaatst…Het Mega Sint Spektakel in de Julianatoren: Do or don’t?My Profile

 • Reply Merel 23 november 2016 at 06:10

  Zelf natuurlijk alleen maar meiden, dus ik kan niet goed oordelen wat ik zelf zou doen. Maar gevoelsmatig zou ik het niet willen. Oorlogje is geen spel. Waterpistool vind ik anders, daarbij draait het ook niet zo om dat stukje wat bij een echt lijkend pistool wel komt kijken.
  Merel onlangs geplaatst…Wachten voor een passerende rouwstoet, waarom eigenlijk?My Profile

 • Reply Astrid 23 november 2016 at 17:15

  Ik denk dat mijn zoontje in de zomer best met een waterpistooltje mag spelen. Het is dan de bedoeling elkaar nat te spuiten en dat is in de zomer een leuk spel. Maar van die oorlogsgeweren met alles erop en eraan hoeft van mij eigenlijk niet6. Maar ja, wat als hij dat nou straks echt onwijs leuk vindt en het echt heel graag wil? Ik weet het nog niet hoor…
  Astrid onlangs geplaatst…In de pers: HEMA hals,- en decolleté crème en rimpelvullerMy Profile

 • Reply Mary-Lou 26 november 2016 at 08:27

  Helemaal eens, ik vind het een vreselijk iets en zeker niet geschikt om als speelgoed na te maken. Wel heb ik gemerkt dat je kind, jongen of meisje, er vroeg of laat mee in aanraking komt. Kijk maar naar dat cowboy liedje van Jul en Julia. Van je pief paf poef gaat het dan. En van de zomer was ze voor de deur aan het spelen en ik werp een blik naar buiten en ze rent met een enorm pistool langs achter een ander kind aan.
  Mary-Lou onlangs geplaatst…Ik heb gewint!My Profile

 • Reply Ramona (Kijk, mama!) 26 november 2016 at 08:43

  Ik denk dat je er toch niet aan ontkomt: bij vriendjes thuis dan, later. Ik wilde ze ook niet in huis hebben, maar uiteindelijk gebeurt het toch. Bijv door computerspelletjes, vriendjes, het zien in de speelgoedwinkel. En aangezien ik vier jongens wil ik daar gewoon niet moeilijk over doen. Ook mijn man vindt nerfguns bijvoorbeeld leuk of zijn ‘aardappelpistooltje’ van vroeger. En wat dacht je van klappertjes uit onze tijd? Wat je wel kan doen is ze er mee leren omgaan. Ik zal er ook eens over schrijven, heb hier ook tegenaan gelopen. Succes met de struggle 😉
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Nog een mens gevonden die hardloopt achter de kinderwagenMy Profile

 • Reply Marguerita 26 november 2016 at 09:26

  Ik vind het ook lastig. Ze mogen bij mij alleen waterpistolen, maar dan niet in pistoolvorm maar een vrolijk beestje dat water spuugt. En dat terwijl ik zelf heel graag the a-teampje speelde met verzonnen mitrailleurs…
  Marguerita onlangs geplaatst…Cashbacks en kortingen: wat heb ik geshopt met welk voordeel?My Profile

 • Reply Jacqueline 26 november 2016 at 16:10

  Het is maar net hoe zwaar je het zelf maakt. Mijn meiden (ja meiden! Dat dit iets voor alleen jongens zou zijn, vind ik bijna tegen het oubollige aan. 😉 ) hebben allebei waterpistolen, een kruisboog of een gewoon pistool van nerf. De enige regel is dat ze niet op mensen of eten/drinken mogen schieten en ik heb ze er nog niet op betrapt dat ze oorlogje spelen. Ze verzinnen er juist creatieve spelletjes mee. En in welk opzicht zou het anders zijn om met een bal of een pijltje uit een pistool een toren blokjes omver te krijgen?
  Jacqueline onlangs geplaatst…Afvallen: -8 kgMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Tip! limango: Europa’s grootste online shop voor moeders en jonge gezinnen

  Over mijn liefde voor online shoppen heb ik al vaak verteld. Winkelen met een dreumes is nu eenmaal niet altijd...

  Sluiten