Babypraat Opvoeding

Speen aanbieden of niet?

19 januari 2017

Momenteel ben ik hoogzwanger van ons tweede kindje. Toen ik van de week de zogenoemde baby uitzetlijst (waarvan je echt niet alles nodig hebt hoor) weer eens zat door te nemen, kwam ik langs de speen. Sja, de speen. Gaan we die weer aanbieden of niet?

Spencer

Spencer, ons zoontje, moest er helemaal niets van hebben. We hadden uiteraard wel spenen. Je wordt er ook helemaal mee doodgegooid in al die gratis dozen en dergelijke. Maar die waren allemaal overbodig. Hij had wel zuigbehoefte, maar van die hele speen moest hij niets hebben. Ik heb volgens mij op een middag elk merk bij Kruidvat gekocht dat ze maar hadden, maar alles vloog zijn mond uit. Hoe klein hij ook was, hij maakte gelijk duidelijk dat hij daar geen behoefte aan had en zodra hij een beetje coördinatie had, duwde hij het weg met zijn handjes. Okee, dat was duidelijk. Ik vond het op zich wel prima, zo hygiënisch vond ik het er nooit uit zien bij andere kinderen, al die spenen die maar overal lagen enzo. En daarnaast; je moet het over een paar jaar ook maar weer afleren. En dat kan soms een heel ding worden, wat ik in mijn omgeving wel eens voorbij zie komen. Wat Spencer dan wel wilde? Op mijn pink zuigen. Ook niet enorm hygiënisch natuurlijk, dus dat hebben we geprobeerd snel af te bouwen. Toch heeft het ons door heel wat huilbuien geholpen 😉 En daarna was het klaar. Hij heeft nooit geduimd of dergelijke. Spencer was er blijkbaar gewoon het kindje niet voor.

Zusje

En nu krijgt Spencer dus op zeer korte termijn een zusje. Gaan we die een speen aanbieden of niet? Waar ik er de vorige keer eigenlijk totaal niet bij na had gedacht, besloot ik nu eens wat meer me in te lezen. Gaan we haar een speen aanbieden? En zo ja, welk merk in hemelsnaam?

Nou, zoals werkelijk met alles rond de opvoeding, bestaan hier uiteraard ook weer een miljoen meningen over. Zo kwam ik op de site van het kenniscentrum voor borstvoeding een interessant artikel tegen over het gebruik van een speen bij borstvoeding. Er zitten blijkbaar nogal wat nadelen aan. Zo schijnt het dat als je borstvoeding geeft, sommige baby’s in de war raken van een speen. Door het zuigen aan de speen, drinkt de baby minder en korter aan de borst, waardoor het kindje dus minder melk binnen krijgt. En voor het zuigen aan een speen (of een pink) is een andere techniek nodig dan voor het zuigen aan een borst. Hmmm. Dat klinkt allemaal niet voor een speen. Ik ben al niet zo’n held met borstvoeding geven, laat ik het mezelf niet moeilijker maken dan nodig.

Zo is er van alles te vinden, van allerlei betrouwbare en wat minder onbetrouwbare bronnen, zoals dat vaak is met opvoedkundige zaken online.

Dus sja, wat gaan we doen? Voorlopig neig ik toch naar nee. Mochten we ’s nachts een keer mega wanhopig zijn als ze niet ophoudt met huilen, kunnen we altijd nog een greep naar een speen doen natuurlijk 😉 Dan sluit ik helemaal niets uit. Moet ik er wel eerst eentje kopen, want door mijn zwangerschapsdementie ben ik vergeten al die gratis boxen op te halen. Oops.

Nu ben ik heel benieuwd, hebben jullie jullie kindje(s) een speen aangeboden? En veroorzaakte dit problemen met eventuele borstvoeding?

De afbeelding is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Nicole 19 januari 2017 at 06:35

  Mijn dochter weigerde de eerste vijf weken ook de speen. Terwijl ze het echt nodig had met haar hartritmestoornis. Ik gaf geen borstvoeding dus haar zuigbehoefte plus het laten dalen van haar hartslag moest eigenlijk met speen. Die eerste weken even de artsen het proberen maar wij niet. Tot ze op Eem gegeven moment het wel wilde.. Ben er erg blij mee geweest, het stoppen ging ook vrij makkelijk. Toch ga ik niet automatisch weer een speen geven. Ik zie wel hoe t loopt..
  Nicole onlangs geplaatst…Werkende moeder: van 5 naar 3 dagen op kantoorMy Profile

 • Reply Channa 19 januari 2017 at 06:45

  Hier bij Jamie aangeboden omdat hij zuigbehoefte had, maar moest niks hebben van de speen. Eigenlijk pas nadat ik stopte met borstvoeding. Fenna heeft nooit iets van de speen willen weten, scheelt ook een hoop gedoe met afleren.
  Channa onlangs geplaatst…Schminken (kindergrime) is leuk!My Profile

 • Reply Leonie van Mil 19 januari 2017 at 06:47

  Toen onze kleine nog heel klein was, wilde ik hem absoluut geen speen geven. Inderdaad ook vanwege de verwarring met borstvoeding. Ik had hetzelfde gelezen. Maar later merkte ik dat hij wel erg graag wilde drinken, ook wanneer hij het niet nodig had. Zoals ’s nachts. Toen ben ik het zo af en toe gaan aanbieden. Maar ook hij weigerde. Prima, dacht ik nog. Want ik ben geen voorstander van een speen. Toen hij met 5 maanden nog steeds geen speen wilde, dacht ik dat hij er nooit aan zou beginnen. Aangezien na 3 maanden de zuigbehoefte begint af te nemen. Met 6 maanden stopte ik volledig met voeden. En toen begon de spenenellende. Blijkbaar was ik zijn grote levende speen en had hij dus wel behoefte aan, maar hij had mij. En toen ineens niet meer. En dus is hij met 6 maanden begonnen met een speen en is het inmiddels een verslaving. Ik bied hem alleen de speen aan als hij gaat slapen. Overdags gewoon lekker kletsen. Het beperkt het kind toch in de spraakontwikkeling. Ik wil gewoon niet dat hij hele dagen met een speen rondloopt. Maar overdags gaat het prima en vraagt hij er ook niet naar.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Navelbreuk update #1My Profile

 • Reply Merel 19 januari 2017 at 06:59

  Ik merkte zelf dat onze jongste geen behoefte had aan een speen naast de borst. Nou ja eigenlijk wilden ze hem alle drie niet. En stiekem vond ik dat best een beetje jammer, kinderen met speen leken altijd zoveel rustiger dan zonder. Inmiddels ben ik blij dat we hem niet hoefden af te leren. Voor alles valt iets te zeggen, maar zeker als je toch borstvoeding wil gaan proberen dan zou ik de speen maar even laten voor wat het is. Kan altijd nog als je vermoed dat de behoefte er toch is.
  Merel onlangs geplaatst…5 (onnodig) grote ergernissen in het verkeerMy Profile

 • Reply Jess 19 januari 2017 at 12:54

  Ik wilde het totaal niet, maar na een paar nachten met mijn pink in haar mond te moeten slapen, toch op zoek gegaan. Ook alles geprobeerd en uiteindelijk een Soothie was hier de oplossing. Lijkt heel hard op een pink en gelukkig nooig problemen gehad met borstvoeding.
  Het is geen verplichting, maar een oplossing 😉
  Jess onlangs geplaatst…Voornemens & homemade granola (+recept)My Profile

 • Reply Fem 19 januari 2017 at 13:56

  Ik had ook al die verhalen gehoord en wilde er geen geven, maar op dag 2 alsnog n speentje gegeven omdat ze duidelijke zuigbehoefte had en huilde als ze niet kon sabbelen. Verpleging gaf aan dat het doorgaans in de praktijk meevalt met speenverwarring…maar goed, wat klopt voor welk kind is natuurlijk niet te voorspellen…

  Na 3 maanden wilde ze hem zelf niet meer (zuigbehoefte was ook minder), dus geen problemen gehad met afleren. Ideaal!

  Succes met de keuze maken!

 • Reply Vlijtig Liesje 20 januari 2017 at 12:54

  Wij wilden geen speen, maar vervolgens bleek het de ultieme methode om onze dochter te kalmeren. Dus daar gingen we….
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Hema klantenpas: is het wat?My Profile

 • Reply jodi - liefthuis 20 januari 2017 at 17:07

  Ik zou gewoon op het moment zelf beslissen. Is het niet nodig, dan vooral niet doen. Goed da je er over ingelezen bent dat scheelt al een hoop.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…11 Bizarre Aliexpress producten voor baby’s en kinderen…My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Low budget tip! Babykleding en babyspullen van de Lidl

  Hebben jullie de nieuwe folder van de Lidl al gezien? Vanaf morgen liggen er zeer goedkope babykleding en -spullen in...

  Sluiten