Opvoeding Persoonlijk

Strontvervelende kinderen of strontvervelende ouders?

18 augustus 2016

Indoor speelparadijzen, you either love them or you hate them. Wij (en vooral Spencer) vinden ze hartstikke leuk. Soms ga ik echter per ongeluk in de schoolvakanties en vergeet ik dat de rest van het land ook naar zoiets gaat, helemaal als het regent. En dan zijn er dus vaak HEEL VEEL KINDEREN. Soms is dat leuk, soms ook heel vervelend. Sommige kinderen zijn namelijk gewoon strontvervelend een uitdaging en zo heb ik de laatste tijd twee keer gehad dat ik iets meemaakte met andermans kind dat me echt niet aan stond. Maar wanneer zeg je daar wat van?

Slaan en duwen

Toen Spencer nog niet kon lopen enkele maanden terug en alleen kon staan, werd hij een keer een paar keer omver geduwd door een mega irritant jochie. Spencer stond in een soort huisje/hutje op alle knoppen te drukken en aan alles te draaien, toen er een jongetje binnenkwam dat een stuk groter en ouder was. Het jongetje wilde ook aan alles komen wat aan de wanden hing, en ging door roeien en ruiten om daar te komen. Spencer werd meerdere malen op de grond geduwd en kreeg een klap. Nouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, dan komt de uberbitch oermoeder in mij naar boven en dat pik ik dus echt niet. Ik zeg het jochie dat ‘ie niet mag duwen en zeker niet mag slaan. Ik had net zo goed tegen zo’n rubberen stuk LEGO kunnen lullen, want dat had echt geen effect. Hij gaat gewoon door. Gelukkig kwam daar moeders aan. Mooi, dacht ik! Die zal haar zoontje wel even terecht wijzen. En wat denk je dat ze zegt? “Als hij vervelend is, moet je hem gewoon corrigeren hoor!”, en ze keert zich weer om. Ik, totaal verbouwereerd, stamel wat en zeg dat hij inderdaad erg vervelend was. Dan herpak ik me en zeg: “Volgens mij is het jouw kind hoor!! Jij moet hem corrigeren!”. De vrouw doet alsof ze me niet hoort en loopt weg. Het jongetje geeft ons zoontje weer een duw. Als die moeder niet wil opvoeden, dan doe ik het maar. Ik word boos en leg uit dat zijn gedrag echt niet kan. Ik zeg dat hij maar weg moet uit het huisje als hij niet normaal samen kan spelen met een ander kindje en dat hij eigenlijk sorry moet zeggen. Geschrokken kijkt de knul mij aan. Hij rent weg, naar zijn moeder. Ben benieuwd wat die ervan gezegd heeft. Vast niet zoveel want een half uur later zag ik hem een ander kind een duw geven.

Springen

Vorige week zat ik wederom in een indoor speelparadijs. Deze keer zat Spencer in een soort mini ballenbak samen met een ander nog veel jonger kindje. Degenen die bekend zijn met indoor speelparadijzen weten dat er vaak een deel is voor de echte kleintjes en daar mogen dus ook alleen kindjes van 4 jaar en jonger komen. In dat deel zaten wij dus. Relaxed zaten Spencer en het andere kindje een beetje met de ballen te spelen. Totdat er twee kinderen aan gerend kwamen, over de zijkant van de ballenbak springen en zo hop middenin in de miniballenbak springen. Waarvan één meisje dus bovenop ons zoontje. Aangezien die ballenbak rond was en maar een diameter had van pakweg 1,5 meter, had ze de kindjes zo kunnen zien zitten. Er lag namelijk alleen een laagje ballen op de grond en niet een laag van een halve meter hoog zoals in een echte ballenbak. Deze keer bleef ik niet rustig en heb ik haar van hem afgeduwd en gezegd dat ze weg moest gaan en in het deel moest spelen voor de grotere kinderen. Ik schat dat ze een jaar of 7 was. Het meisje schrok en ging er vandoor. Spencer had gelukkig niets, maar voor hetzelfde geld had hij wat gebroken door dat lompe kind. Ik keek om me heen of ik de ouders van het grietje zag, maar zag alleen een stel dat moest lachen om het hele geheel. De humor ontging mij even, maar goed. En wat denk je? Later kom ik erachter dat zij de ouders zijn van het meisje! Ze vonden het gedrag van die kleine springer dus wel grappig. Wáárom spreek je je kind daar niet op aan? Waarom stuur je je kind niet naar het deel voor de oudere kinderen? Ik snap het echt niet. Aangezien ik vol zwangerschapshormonen zit en ik waarschijnlijk iets feller uit de hoek was gekomen dan normaal, heb ik het maar laten gaan. Maar de stoom kwam echt uit mijn oren.

Nu zal Spencer later zeker geen engeltje zijn en hij zal ongetwijfeld dingen gaan doen jegens andere kinderen die niet kunnen. Maar als ik dat dan zie, dan ben ik absoluut van plan om hem daarop aan te spreken. Dat deze ouders het maar op zijn beloop laten en hun kinderen niet corrigeren, snap ik niet zo goed. Ik vind het ook zielig voor die kinderen, want zij worden er op aangekeken, terwijl de verantwoordelijkheid (in ieder geval voor een groot deel) bij de ouders ligt.

Hoe kijken jullie hier tegenaan?

 

 

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Merel 18 augustus 2016 at 05:27

  We hebben het hier thuis weleens over dit soort dingen. Irritant gedrag bij kinderen is echt veel beter te handelen als je ziet dat ouders in elk geval hun kind corrigeren.

  Ik zat een tijdje terug ook in de ballenbak en er kwam een schoolklas. De ‘begeleiding’ was intensiever bezig met hun Facebook timeline dan die kinderen, met als gevolg dat er een stuk of twintig kleuters rondraasden in het deel voor kleintjes.

  Toen een paar jongens ballen begonnen te gooien (rond de 4-5, geen deel van de klas maar alle geduld was op), schoot ik ook uit mijn slof. Gevolg: huilend kind, maar t was wel klaar. Moeder stond schaapachtig op afstand te kijken.

  Lang verhaal, wil maar zeggen dat je niet de enige bent die zich stoort aan wangedrag 😊
  Merel onlangs geplaatst…Help! Ons kleine meisje wordt een tienerMy Profile

 • Reply Channa 18 augustus 2016 at 05:35

  Hele grote irritatiefactor inderdaad. Vooral de ouders die totaal niet opletten of die het zien en niet corrigeren.
  Channa onlangs geplaatst…Onze favoriete babynamen: Jamie & FennaMy Profile

 • Reply Simone 18 augustus 2016 at 06:59

  Je hebt helemaal gelijk! Die ouders zouden moeten opvoeden. Die kinderen zijn er in feite ook de dupe van. Wat moet daarvan terecht komen?
  Simone onlangs geplaatst…Shoplog meisjeskleding H&M, Prenatal, KiabiMy Profile

 • Reply Charlotte 18 augustus 2016 at 08:01

  Ik vind het super moeilijk om andere kinderen aan te spreken als ik weet dat de ouders in de buurt zijn. Ik ben toch bang voor hun reactie ofzo. Maar als het echt te erg wordt dan zeg ik er wel wat van. Van de week zaten twee kinderen tegen elkaar te spugen en Aukje was daar ook aan het spelen, daar heb ik dus wel wat van gezegd want dat vind ik echt zo vies!

 • Reply Judith 18 augustus 2016 at 08:07

  Oooooh zo herkenbaar, ook een van mijn grootste frustraties in zo’n normaliter heerlijk speelparadijs (ik ga -buiten de vakanties dan idd-ook expres in de ochtenden zodat er geen grotere kids zijn, toch erg eigenlijk he). Ik spreek kinderen sowieso aan als ze roekeloos bezig zijn en geen rekening houden met de kleintjes in ‘hun’ hoekje.

 • Reply Sherry 18 augustus 2016 at 08:14

  Ik heb geen kinderen maar van mijn vriendinnen die het wel hebben begreep ik dat er ouders zijn die hun kind heilig vinden. Als je het kind zelf aanspreekt kun je gedoe krijgen met de ouders. Maar als je kind te klein is vind ik dat je recht hebt op Het andere kindje aan te spreken als hun ouders dat niet doen. Het beste is om je kind als hij wat ouder is het andere kindje laten aanspreken. Sommige kinderen luisteren en anderen weer niet. Ik erger me aan moeders die hun koost maar in de speeltuin of ballenbak achterlateb omdat ze hun zat zijn.

 • Reply Kirsten 18 augustus 2016 at 08:44

  Jammer dat veel ouders niet beseffen dat het gedrag van hun kind echt niet kan. Goed dat je zelf gecorrigeerd hebt, zou ik ook gedaan hebben in jouw geval!
  Kirsten onlangs geplaatst…10 things I hate(d) about being pregnantMy Profile

 • Reply -N | Mommies Life 18 augustus 2016 at 09:40

  Irritant als ouders niet optreden tegen hun eigen kind. Kinderen zijn vaak ook al brutaal tegen volwassenen. Zo waren wij laatst met onze nichtjes bij een all you can eat speelparadijs en wij stonden netjes in de rijtje wachten en een paar kids kropen voor en duwde andere aan de kant… Waar is de opvoeding?!
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…Nu al foliumzuur slikken?My Profile

 • Reply Lilian 18 augustus 2016 at 09:50

  Soms sta ik ook met verbazing te kijken hoe andere ouders hun kind opvoeden! Wij hadden er laatst ook al last van bij Megapret. Je mag daar in tot twaalf jaar maar ik weet zeker dat sommige kinderen ouder waren. Nou die letten totaal niet op en vooral niet op de kleintjes. Ze lopen ze zo om ver. Dat vind ik niet normaal. Een beetje opletten is toch niet zo moeilijk!
  Lilian onlangs geplaatst…Lieve lieve kleine boef, deze is voor jou!My Profile

 • Reply Tamara TS 18 augustus 2016 at 12:23

  Ik sta er telkens van te kijken wat kinderen tegenwoordig allemaal mogen doen zonder correctie. Bij ons in de supermarkt is het regelmatig een ramp met losrennende kinderen die aan je duwen, trekken, met de kar in je benen rijden, dingen uit de schappen trekken etc., op een leeftijd dat wij vroeger gewoon braaf in het karretje moesten blijven zitten. Ik snap wel dat er tegenwoordig kindvrije vakanties worden aangeboden. Het ligt alleen niet aan het vervelende kind. Het ligt aan ouders die niet willen of kunnen opvoeden.
  Tamara TS onlangs geplaatst…Een rok en een crop top voor nop! DIYMy Profile

 • Reply Astrid 18 augustus 2016 at 12:29

  Ja herkenbaar 🙂 Maar mijn ervaring is heel eerlijk gezegd dat ik kinderen van andere mensen (of in ieder geval mensen die niet dichtbij me staan zoals van familie of vrienden) vaak al snel irritant vind. Je eigen kind (of kinderen die eigen voelen) is en blijft jouw middelpunt he? Als een kind mijn kind zomaar duwt of slaat en hij wordt niet gecorrigeerd, dan zeg ik daar zeker wat van. Kom nou… GRR! Als mijn kind lelijk doet, krijgt hij ook een standje. En te oude kinderen stuur ik ook gewoon weg bij de kleintjes als ze te wild spelen. Niet alleen voor mijn kind, maar ook voor de andere baby’s die daar onschuldig rondkruipen.
  Astrid onlangs geplaatst…Favoriete Bloggers van dit moment #3My Profile

 • Reply Merel 18 augustus 2016 at 12:37

  Ik vind dit een van de irritantste dingen die er zijn. Kinderen kunnen vervelend zijn en daar heb ik nog geen moeite mee, zolang hun ouders maar corrigeren.

  Laatst heb ik (per ongeluk weliswaar) een jongetje aan het huilen gemaakt toen hij de dochter van een vriendin hard bekogelde. Hij was minstens 5, zij 2. En zijn moeder die zat erbij en keek ernaar…
  Merel onlangs geplaatst…Is jouw peuter een slechte eter? Wees creatief!My Profile

 • Reply Merel 18 augustus 2016 at 12:48

  Ik irriteer me er kapot aan wanneer ouders hun kinderen niet corrigeren. Vervelend gedrag heb je niet altijd voor het zeggen, maar je hoort daar dan in mijn ogen wel iets van te zeggen.

  Laatst stoorde ik me heel erg aan een overdosis grote kleuters (5 en 6) in het baby-peutergedeelte. Toen twee jongens de dochter van mijn vriendin (2) bekogelden met ballen was voor mij de maat vol. Ik stormde naar binnen en wees hem kwaad terecht. Zijn moeder stond verderop iets anders te doen. Even later huilde hij bij haar uit van schrik, wat ik dan wel weer sneu vond (hij had gewoon thuis moeten leren dat je lief speelt en niet gooit)… Maar goed, hij was er wel mee opgehouden.
  Merel onlangs geplaatst…Is jouw peuter een slechte eter? Wees creatief!My Profile

 • Reply Marleen@Burgertrutjes 18 augustus 2016 at 14:45

  oh VERSCHRIKKELIJK hahaha! Dat je je in hebt weten te houden :’)
  Marleen@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Burgertrutjes Playlist – augustus 2016 #1My Profile

 • Reply Armande 18 augustus 2016 at 15:05

  Volgens mij heb je dat prima afgehandeld. Ik heb zelf geen kinderen dus gelukkig hoef ik nooit in zo’n speelparadijs te zijn, maar ik zou er vast en zeker bovenop zitten.
  Armande onlangs geplaatst…Welke boodschappen zijn duurder in Duitsland?My Profile

 • Reply Mathiske's mama blog 18 augustus 2016 at 15:58

  Ik snap niet dat ouders niet gewoon nee tegen hun kind zeggen en ze gewoon op hun plaats zetten. Wat moet daar van terecht komen?
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…#OOTD Bruiloft Outfits!My Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 18 augustus 2016 at 18:31

  Ik zou er denk ik wat van zeggen, ondanks dat ik zelf geen kinderen heb! Maar het ligt er ook aan hoe de situatie is…. Lastig!
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Burgertrutjes Playlist – augustus 2016 #1My Profile

 • Reply Omgaan met vervelend gedrag bij andermans kinderen - Lotus Writings 16 december 2018 at 11:40

  […] kind zou letten.’ Even later schreef ook Nicole van Everyday-Life hoe een zevenjarig meisje haar anderhalfjarige zoon in de ballenbak besprong. Zijn ouders? Die keken lachend toe en deden er niets aan. En dat snap ik dus niet. Hoe kun je nu […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Hoe belangrijk een mooie reis kan zijn

  Zoals de vaste volgers van mijn blog inmiddels weten, is 5,5 jaar geleden mijn moeder overleden. Dit heeft uiteraard grote...

  Sluiten