Opvoeding

Technologie in de opvoeding

9 mei 2017

Je kunt er tegen blijven vechten, maar je kunt het ook omarmen. Technologie wordt een belangrijk onderdeel van onze maatschappij en ook in de opvoeding zie je dit terug. Hoogst waarschijnlijk weet jouw kind net zo goed als jij (of zelfs beter) hoe een tablet of smartphone werkt. Het opvoeden van een kind in de huidige tijd is lastig. Want waar ligt de grens? Wat doen andere ouders? Met deze tips kun je jouw kind in ieder geval op een verantwoordelijke manier opvoeden in de wereld van technologie.

Combineer het aangename met het nodige

Het verbieden van technologie heeft geen zin. Je kind ziet vriendjes, buurkindjes, nichtjes en neefjes allemaal op hun tablet en verstopt achter GSM hoesjes. Tref een regeling met je kind om hem op bepaalde momenten wel gebruik te laten maken van de apparaten. Creëer een puntensysteem waarbij de kids door dagelijkse klusjes te doen leren dat ze niet zomaar iets krijgen. Bijvoorbeeld voor het dekken van de tafel, het opruimen van speelgoed, schoonmaken van het konijnenhok… Hang een kleurrijke lijst op in de kamer om alles bij te houden. Zo zien ze het leuke spelelement en zullen ze (hopelijk) uit zichzelf en met plezier de klusjes gaan doen. Verzilver de punten op vaste momenten en laat ze als beloning de iPad 2017 hoes weer openslaan.

Leren met technologie

Mario Kart is natuurlijk hartstikke leuk om te spelen. Maar je kunt je kind ook een ander spel op de tablet of spelcomputer laten spelen. Allerlei bureaus zijn continu bezig met het ontwikkelen van games en apps waar een leercomponent in verwerkt zit, zodat kids niet alleen plezier hebben, maar ook nog wat leren. Squla is een voorbeeld van een organisatie die leren omzet tot een spannend spel. Rekenen, taal, geschiedenis, topografie… Alles wat je kind op school leert, kan ook als spel gespeeld worden. Wanneer jouw kind moeite heeft met een bepaald vak, vindt ‘ie het vaak ook niet leuk om te doen. Van een bijles met daarin nóg meer rekenen of taal zal jouw zoon of dochter dus niet warm worden. En geef ze eens ongelijk. Door dit op spelenderwijs te doen heeft je kind veel minder door dat het bezig is met leren en krijgt ‘ie ook nog eens een duidelijke uitleg bij dingen. En andere voordelen? Een tablet is nooit moe, heeft oneindig geduld, kan direct feedback geven, onthoudt waar je kind gebleven is en is altijd rechtvaardig. Je kind blij, jij blij. Win-win!

Doe het samen

Papa zit verstopt achter z’n U Feel Lite cover, mama zit op d’r tablet en de kids allebei op hun spelcomputer. Zo creëer je natuurlijk geen sfeervolle thuisomgeving. Maar ook technologie kun je samen doen. Er zijn verschillende spelletjes op de Wii of andere spelcomputers die je met het hele gezin kunt spelen. Denk aan Wii Party of Wii Play waarbij je het huis verandert in één grote spelomgeving. Oké, het is inderdaad anders dan een potje Monopoly of Mens Erger Je Niet. Maar het is wel quality time met je kids en je bent als gezin iets aan het doen.

Dagje weg

Musea zijn ook steeds meer bezig met interactief vermaak voor kinderen om ze zo spelenderwijs kennis te laten maken met een onderwerp. Een dagje weg naar een museum met de kids is dus voor hen vaak net zo leuk als voor jou. Vind je het toch wat aan de dure kant? Dat valt best mee! Via Vakantieveilingen, Social Deal of andere aanbiedingensites kun je vaak voor weinig geld allerlei leuke dagjes weg scoren.

Hoe gebruik jij technologie in de opvoeding?

 

Content van Smartphonehoesjes.nl

Facebook Comments

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Leonie van Mil 10 mei 2017 at 11:16

  toevallig hadden mijn vriend en ik het er ook over. Hoe gaan we om met alle hippe technologieen? Bieden we hem ook de IPad aan? Hij is nou eenmaal erin geinteresseerd. Op zich ben ik wel een voorstander. Wat je zegt: het hoort nou eenmaal bij onze moderne maatschappij. Maar wel met mate. Zoals alles in het leven. Dus we hebben een kindvriendelijke IPad hoes aangeschaft en hij mag van mij leren om om te gaan met de IPad. Maar niet meer dan een aantal minuten per dag. En niet onder het eten.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Jouw foto op Canvas | ReviewMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Over hoe het moederschap écht is! – Mumlife Raw Tag

  Het moederschap gaat helaas niet altijd over rozen. Sterker nog, soms is het gewoon ronduit zwaar. Omdat het fijn is...

  Sluiten