Opvoeding

Tuigje voor kinderen: ja of nee?

1 september 2016

Een paar jaar geleden toen ik zwanger was van ons zoontje liepen mijn man en ik in een Spaanse dierentuin. Het was zomer en druk in de dierentuin. Al snel viel ons iets op: heel veel ouders hadden hun kind aan een tuigje. Dus of een tuigje om hun bovenlijfje met een riempje eraan, of een rugzakje met een riempje eraan. Maar het merendeel van de kinderen liep aan een lijntje. Mijn man en ik hadden nog geen kaas gegeten van het ouderschap, maar uiteraard wel overal een mening over en het “dat zouden wij allemaal heel anders doen” was ook niet van de lucht. Ik vond het er maar raar uitzien, kinderen aan een tuigje, het zijn toch geen honden?

Rondrennende dreumes

Nu zijn we alweer ruim 2 jaar verder. Inmiddels zijn we de trotse ouders van een kleine blonde dreumes met meer energie dan een gemiddeld duracell konijn op extra sterke batterijen. Nu hij aardig kan lopen, wil hij niet meer in de kinderwagen zitten vaak. Ik probeer hem dan ook als het mogelijk is te laten lopen, zodat hij zich daar ook meer in kan ontwikkelen. Maar ja, het risico is, dat hij er dan ook wel eens vandoor gaat. Ook als ik bijvoorbeeld even wat afreken of dergelijke. En dat vind ik doodeng. Nu ik 17 weken zwanger ben kan ik hem nog redelijk goed optillen enzo, al vind ik hem wel zwaar worden, maar als ik straks hoogzwanger ben, hoe ga ik dat dan doen? Continu oorlog met hem voeren en hem in de kinderwagen doen (die overigens ook geen pretje is om steeds in en uit te klappen)?

Tuigje

Toen zag ik op Instagram opeens weer een tuigje voorbij komen. Met een rugzakje eraan, en een soort riem dus. Ja inderdaad, net als bij een hond. Maar ja, misschien is het wel helemaal zo gek nog niet? Het zou wel een oplossing zijn wellicht. Of zou iedereen je dan de hele dag aankijken alsof je een één of andere kindermishandelaar bent? Zou het kindje er last van hebben? Ik zie die Houdini van mij er overigens ook voor aan dat hij binnen 2 seconden uit het tuigje is hoor. Die wurmt zich ook zo uit de autostoel.

Sja, ik weet het niet. Ik ga er nog maar eens over nadenken.

Hebben jullie wel eens een tuigje overwogen of zelfs gebruikt bij jullie kind(eren)?

Facebook Comments

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Merel 1 september 2016 at 05:18

  Heb hem om bovenstaande redenen overwogen. Met name toen ze veertien maanden was, al vier maanden liep en totaal niet luisterde. Uiteindelijk niet gedaan, omdat ik het toch een beetje zielig vond. Dan maar krijsend in de kinderwagen en lopen als we tijd hadden. Uiteindelijk leren ze met zo’n tuigje natuurlijk nog steeds niet goed luisteren en naast je lopen. Maar waar ik vroeger zulke ouders ook veroordeelde, doe ik dat nu niet meer. Soms is het de betere oplossing geloof ik.
  Merel onlangs geplaatst…Mijn blog: waarom de naam Lotus Writings?My Profile

 • Reply Channa 1 september 2016 at 05:30

  Nooit overwogen, vind het verschrikkelijk! Snap dat het soms lastig is. Ik had een lopende dreumes terwijl ik bekkeninstabiliteit had, maar kon hem gelukkig gewoon aan de hand laten meelopen en hij luisterde prima. Dus ook nooit over na hoeven denken.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #26 – School, boodschappen & waterballonnenMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 1 september 2016 at 06:51

  Ik kan nu heel stellig “Nee” roepen. Ik vind dat je je kind ook de kans moet geven om te leren luisteren en fouten te maken.. Maar als het je kind in gevaar brengt en het kind ligt anders continu in het water, dan is het misschien niet eens zo’n gek idee. Het ligt echt aan het kind en aan de situatie. Wel gek dat ze in Spanje dat meteen maar als een oplossing zien. Voor mij zou het eerder het laatste redmiddel zijn
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Tijd te kortMy Profile

 • Reply Rita 1 september 2016 at 07:03

  Zou zeggen als nodig is bv in drukke winkel of winkel straat ,,af en toe is toch niet erg alleen handig 😉

 • Reply Kirsten 1 september 2016 at 08:36

  Ik weet het niet goed of ik het zou gebruiken. Via zo’n weggeefgroep op Facebook heb ik er wel eentje liggen, maar Lenne luistert goed dus heb ik het nog nooit gebruikt. Denk dat het bij ons in de kast zal blijven liggen uiteindelijk, maar ik snap wel dat het op sommige momenten echt handig kan zijn. Altijd wegrennen en erachter moeten lopen is ook niet ideaal.
  Kirsten onlangs geplaatst…10 things I love(d) about being pregnantMy Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 1 september 2016 at 08:42

  Ben zelf geen moeder, maar moet zeggen dat ik het er altijd apart uit vind zien…. Maar als het kind er niet slechter van wordt waarom niet?
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Favoriete make-up en verzorgingsproducten augustus 2016My Profile

 • Reply Lilian 1 september 2016 at 08:45

  Ik vind het echt een raar gezicht, zelf zou ik het niet gebruiken. Een kind moet zich ook leren te gedragen. Natuurlijk is het voor iedereen anders.
  Lilian onlangs geplaatst…Waar je meer over na gaat denken als je ouder wordtMy Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 1 september 2016 at 10:31

  Hahahha als jij Spence bij je hebt aan n tuig dan ga ik echt neit meer naast je lopen hoor :’)

 • Reply Astrid 1 september 2016 at 11:35

  Ik denk dat ik er niet snel naar zou grijpen. Maar als je echt een renner hebt die niet luistert en je bent in een megadruk pretpark… Dan kan ik het me soms wel voorstellen.
  Astrid onlangs geplaatst…Favoriete beautyproducten augustusMy Profile

 • Reply Cindy - levenalsmama.nl 1 september 2016 at 13:22

  Ik heb hem wel eens overwogen, maar tot noch toe niet die stap genomen.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…September: 30 dagen opruimenMy Profile

 • Reply Linda 1 september 2016 at 19:32

  Ik heb het serieus overwogen. Ik heb twee peuters waarvan er een een weglopertje is en de ander een copycat. De wegloper vindt het allemaal reuze grappig en het maakt niet uit wat ik zeg of doe, ineens is ie ervandoor. En hij heeft nog niet het besef dat je niet zomaar een weg over kan steken. De ander zet het dan ook op een sprinten, maar dan net de andere kant op. Uiteindelijk heb ik een tandembuggy gekocht. Eentje mag eruit, de ander houdt de buggy vast. En luistert ie niet, zitten ze er allebei in. Werkt ook ideaal 🙂

 • Reply Tamara TS 1 september 2016 at 22:06

  Zo’n tuigje hadden we begin jaren 80 ook gewoon nog. Zo’n leren dingetje dat een beetje leek op iets dat bij een Oostenrijkse outfit hoorde. Ik heb zelf geen kinderen, maar dus wel met zo’n tuigje gelopen en dat was helemaal niet zielig. Juist handig, want ik ben als kindje zijnde nooit kwijtgeraakt.
  Tamara TS onlangs geplaatst…Mijn Nagellak Stash ( & Winactie)My Profile

 • Reply Gerdi 2 september 2016 at 08:53

  Ik denk er de laatste paar weken ook steeds meer over na, maar prop Youri toch maar steeds weer in de kinderwagen.. Gelukkig word het luisteren wel steeds beter en zolang hij niet halverwege uit de wagen word gehaald en er daarna weer in word gestopt vind hij het gelukkig wel prima!

 • Reply Yvonne 2 september 2016 at 09:26

  Ik heb het een keer gezien in het park bij de vijver en ik had er wel begrip voor maar ik zou het bij mijn zoontje nooit gedaan hebben. Hij zou aan een tuigje denk ik net zo hard gillen als wanneer hij tegen zijn zin in de buggy moet zitten vermoed ik.
  Yvonne onlangs geplaatst…Mijn doel voor september: beginnen met hardlopenMy Profile

 • Reply Kleine Prinses 3 september 2016 at 09:54

  als het echt niet anders kan, dan moet het wel! Liever dat dan een vermist kind 🙂
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Kleine Prinses aan zee (Nieuwpoort)My Profile

 • Reply Henrieke 3 september 2016 at 11:29

  Ik ben geen moeder dus ik heb hier wel een mening over. 😉 Zielig is het op zich niet, en voor sommige kinderen zal het echt nodig zijn hoor. Maar als het geen noodzaak is dan zou ik het gewoon niet willen doen. 🙂

 • Reply Jessica 4 september 2016 at 10:15

  Volgens mij hebben mijn ouders dit wel eens bij mijn zusje gedaan. Die had teveel energie voor in de buggy, maar was dan ook zo snel dat ze zo weg was… Dus om een vermist kind te voorkomen en haar wel haar energie kwijt te laten raken hebben wij af en toe wel zo een tuigje gebruikt.
  Jessica onlangs geplaatst…Happiness by Jess #3 Happy new stuffMy Profile

 • Reply Daenelia 6 september 2016 at 20:21

  Vooropgesteld, iedereen moet het zelf weten, en ik weet dat er best wel terechte redenen zijn om een loslopend kind aan te lijnen. Soms denk ik dat het bij sommige ouders ook wel eens mag … Maar mijn eerste reactie op een tuigje is toch echt ‘Neeeeeeeeeeee!’. Het lijkt me een laatste redmiddel. Maar als je zelfs je hond kunt trainen om op commando terug te komen, zonder geweld te gebruiken, dan moet je dat toch ook aan een kind kunnen communiceren, hoop ik.
  Maar … er zullen best uitzonderingen zijn. Ook niet alle honden luisteren, tenslotte.

 • Reply Maaike 7 september 2016 at 15:30

  Wij hebben hem wel af en toe gebruikt hoor en toevallig wonen wij in Spanje ;). Vaak als we gingen wandelen liep mijn zoontje liever zelf dan dat hij in de kinderwagen zat en in een drukke stad als Barcelona kan dat best gevaarlijk zijn. Hij was toen ongeveer anderhalf jaar.
  Maaike onlangs geplaatst…Zomer in Barcelona – 2016My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Zwangerschapszwemmen, yoga of toch pufclub!?

  Tijdens de zwangerschap kun je van alles doen qua cursussen, sporten of andere dingen. Er is zoveel keus, dat kiezen...

  Sluiten