Opvoeding

Update: slapen in het peuterbed, hoe gaat het nu?

17 januari 2017

Op Oudjaarsdag ontdekte ons zoontje opeens hoe hij uit het ledikant kon klimmen (lees; keihard vallen). Met gezwinde spoed gingen we dus op zoek naar een peuterbed. Op Spencers tweede verjaardag besloten we de overstap te maken en hem voor het eerst daarin te laten slapen. Nu hebben we met Spencer in het verleden best veel problemen gehad met het (in)slapen, dus we hielden ons hart vast over hoe dat ging. Inmiddels zijn we alweer een tijdje verder, dus tijd voor een update!

Boven verwachting

Nou ik kan kort zijn: het ging boven verwachting goed. Omdat Spencer niet zo’n held is met slapen en hij bijvoorbeeld bij anderen in huis niet makkelijk gaat slapen, waren we best een beetje nerveus. Maar we besloten hem uit te leggen dat hij nu een grote stoere vent was, met een stoer nieuw bed. Mijn man was zo slim geweest een dekbedovertrek met allemaal auto’s uit te zoeken en al snel was Spencer erg onder de indruk van alle ‘toet toets’. Zo enthousiast dat hij de eerste avond zelf op bed klom. Okee, dat was té makkelijk natuurlijk. Zo simpel ging het nou ook weer niet. Na ons vaste avondritueel was het huilen geblazen. Toch wel eng in een groot bedje helemaal alleen. We dachten nu hij een kussen en dekbed had, hij ook zonder slaapzak kon slapen, maar dat was een brug te ver. De slaapzak associeert hij heel erg met slapen, dus die moest aan, hij bleef ernaar wijzen. Poging twee met slaapzak ging al een stuk beter. De volgende avond was het weer huilen, maar ik heb een minuut of 20 naast hem gezeten tot hij rustig was en in slaap viel. De derde avond was al een stuk korter en de vierde avond ging hij zo liggen en slapen. Uiteraard heeft hij de eerste avonden wel gebruik gemaakt van het feit dat hij nu zo zijn bedje uit kon. We zagen hem dan op de babyfoon zijn slaapzak uit doen en naar de deur of zijn speelgoed lopen. Na een paar keer naar boven te zijn gegaan, slaapzak weer aan te hebben getrokken en dergelijke, gaf hij dat gelukkig op.

En nu?

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder. Nu is het bij Spencer belangrijk dat we zijn ritme aanhouden. Dus als we elke dag hem gewoon rond 7 uur op bed leggen, na zijn vaste ritueel (tandjes poetsen, omkleden, boekje lezen), gaat hij zelf liggen in bed. Soms jammert hij nog wat, maar eigenlijk gaat het vrij probleemloos. Doorslapen heeft Spencer eigenlijk altijd gedaan, vanaf 3 maanden. Als hij eenmaal slaapt, dan slaapt hij. Ik ben dus niet bang dat hij ’s nachts opeens met de Zoef Zoef dieren aan de haal gaat of op onderzoek uit gaat. Hij slaapt altijd braaf het klokje rond, en wordt nu meestal rond 8 uur wakker. Dan trekt hij zijn slaapzak uit en gaat op de deur staan kloppen. Of we hem even willen komen halen, haha! Meestal zit hij dan nog even gezellig bij ons in bed.

Al met al was ik zo trots als een pauw. We hebben maanden gehad dat Spencer echt slecht ging slapen en we uuuuuuuuuuuuuuuuuren naast zijn bedje moesten zitten. Deze grote verandering vond ik zelf dan ook heel spannend. Maar binnen een week was het eigenlijk allemaal goed voor hem en ik ben zo blij dat hij niet meer uit dat hoge ledikant kan vallen! Doodeng was dat!!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Astrid 17 januari 2017 at 06:45

  Wat fijn dat dit zo goed is gegaan! Ik heb een tweede ledikant moeten aanschaffen 😉 Mijn zoontje was er nog niet aan toe.
  Astrid onlangs geplaatst…Low budget High end TagMy Profile

 • Reply Malou 17 januari 2017 at 06:49

  Wat fijn dat het zo goed gaat!
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #191; nog meer sneeuw en RapleyMy Profile

 • Reply Mathiske -gelukineenrompertje- 17 januari 2017 at 07:48

  Wat fijn! Oh wat heerlijk dat dat goed gaat
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Sale Shoplog! Zara, Benneton, Uggs!My Profile

 • Reply Loes Johanna 17 januari 2017 at 08:40

  Super fijn!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Gekke eetgewoontes tijdens mijn zwangerschapMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 17 januari 2017 at 09:18

  Wat fijn dat de overgang zo snel en soepel is gelukt. En inderdaad, uit een ledikantje vallen is eng.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…70 Simpele manieren om geld te besparenMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 17 januari 2017 at 15:10

  Wauw wat een topper ben jij Spencer! Heel fijn Nicole en jaloers op het slapen tot 8 uur in de ochtend hihi.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Angst op herhaling voor groeiachterstand van onze zoonMy Profile

 • Reply Nicolette weijman 17 januari 2017 at 15:33

  Geweldig een hele zorg minder!❤️❤️❤️

 • Reply Nathalie 17 januari 2017 at 21:38

  Wat goed! Zo zie je maar hoe het mee kan vallen!

 • Reply Merel 19 januari 2017 at 07:02

  Ah dit geeft de burger moed! Fijn dat het zo goed is gegaan, grappig dat hij jullie om 8 uur ’s ochtends zelf komt halen. Misschien toch hier ook binnenkort maar gaan voor de overstap..
  Merel onlangs geplaatst…5 (onnodig) grote ergernissen in het verkeerMy Profile

 • Reply Kirsten 19 januari 2017 at 08:48

  Zo fijn om te lezen dat de overgang van een ledikant naar een peuterbed zo goed verlopen is!
  Kirsten onlangs geplaatst…Make It Yours op zaterdag 17/12 – Het verslagMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  100 vragen die niemand ooit aan je stelt (en dat is misschien maar goed ook ;-))

  Er zijn van die tags, daar moet ik dan stiekem toch om lachen als ik ze voorbij zie komen. Zo...

  Sluiten