Opvoeding Spencer

Op controle bij het consultatiebureau omdat Spencer 2 jaar is

12 januari 2017

Het consultatiebureau, het is iets waar veel moeders moeite mee hebben. Ik snap het ook wel, het voelt soms toch een beetje als verantwoording afleggen over wat je aan het doen bent qua opvoeding en hoe het met je kindje gaat. Ondanks dat ik zelf extreem allergisch ben voor mensen die zich willen bemoeien met mijn leven, heb ik (soms toch mijn eigen verbazing) eigenlijk een heel goed gevoel bij het consultatiebureau. Wij zijn er altijd heel blij mee geweest. Niet alleen om de simpele reden dat ik groot voorstander ben van vaccineren en die prikken daar gegeven worden, maar ook omdat ik het fijn vond dat we een plek hadden waar we naar toe konden als we vragen hadden. Spencer is ons eerste kindje en soms hadden we echt geen idee wat we moesten doen met sommige dingen. Een navelbreuk bijvoorbeeld?! Help! De huisarts wilde er niet eens naar kijken. Gelukkig was daar het consultatiebureau. Dat gecombineerd met een fantastische kinderarts die er altijd zit, wiens motto is: “Kijk naar het kind en niet naar de statistieken”, vonden we het altijd een prettige ervaring. Maar we waren er al sinds 14 maanden niet meer geweest, want ons CB doet de 18 maanden controle niet, tenzij daar specifieke aanleiding voor is. Nu Spencer twee is, werd het dus weer eens tijd!

Controle

Spencer is allang geen kleine baby meer die je daar gewoon op een aankleedkussen kunt neerleggen en kunt vermaken met een simpel speeltje. Nee, meneer had al het speelgoed binnen een seconde al gezien en ging lekker zitten spelen. Hij werd uiteraard gemeten en gewogen: 12,3 kilo en 86 centimeter is meneer alweer. Alles prima volgens schema! Toen was het tijd voor het bezoek aan de arts en deed ze wat testjes met hem. Spencer moest onder meer blokjes aanpakken en daarmee spelen, een bal oppakken en zijn oogjes werden getest. Dat was allemaal prima.

Praten

Zelf dachten we dat Spencer misschien iets achterliep qua praten. Als ik in onze omgeving kijk, zie ik veel kindjes van zijn leeftijd die al veel meer woorden zeggen of zelfs al zinnen. Dat doet hij nog niet. Hij zegt losse woordjes en de enige ‘zin’ die hij maakt is: Die happen (eten) of lekker happen. Hij weet wel wat belangrijk is in het leven zullen we maar zeggen 😉 Maar niets bleek minder waar, de woorden die hij allemaal kent zijn meer dan genoeg. Daarnaast merken we zelf ook dat hij heel veel wel begrijpt. Als ik in een boek zeg: wijs de bloem aan, dan doet hij dat prima. Maar het woord ‘bloem’ zegt hij dan niet terug zeg maar. Maar ook dat was heel normaal, hij neemt eerst alles in zich op en dan pas komt het eruit, aldus de arts. Zo zie je maar weer, we moeten onze kinderen niet met elkaar vergelijken. Spencer doet het gewoon hartstikke prima!

Uiteraard was er nog ruimte voor wat vragen, en hebben we onder meer gevraagd over hoe we het tandenpoetsen voor Spencer wat aantrekkelijker kunnen maken (elke avond drama) en hoe we hem van het nagelbijten af kunnen helpen. Daar krijgen we wat handige tips voor en tevreden gingen we weer naar huis.  Ik ben blij dat het voor ons niet voelt als een soort ‘oordeel’ of als iets negatiefs waarbij we ons moeten verantwoorden. Ik kan me best voorstellen dat dat voor andere ouders wel zo voelt, maar wij zien het nog steeds als een positief iets.

Spencer hoeft nu pas weer als hij 3 jaar is. Maar in de tussentijd zullen we er nog vaak genoeg komen met de baby natuurlijk.

Facebook Comments

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Channa 12 januari 2017 at 06:49

  Fijn dat alles helemaal goed is! Hier een beetje een dubbel gevoel bij get consultatiebureau. Heel veel goeds, maar soms ook gezeur. Je moet er doorheen kunnen prikken!
  Channa onlangs geplaatst…Verhuizen of niet?My Profile

 • Reply Malou 12 januari 2017 at 07:08

  Wat fijn dat het zo goed ging!
  Malou onlangs geplaatst…Als je kind opeens weer doorslaaptMy Profile

 • Reply Sylvia 12 januari 2017 at 07:25

  Fijn dat het zo goed ging! Hier ook geen problemen met het consultatie bureau. We worden altijd netjes geholpen

 • Reply Batboy/Krystle 12 januari 2017 at 07:31

  Ik heb geen ervaring met het consultatiebureau. Hier gaan ze naar de kinderarts en daar ben ik er tevreden over.
  Batboy/Krystle onlangs geplaatst…Ik word later net zo groot als papa!My Profile

 • Reply jonna@burgertrutjes 12 januari 2017 at 07:34

  Fijn dat alles goed gaat! Je hebt van dat anti-nagelbijtspul. Misschien is dat wat?
  jonna@burgertrutjes onlangs geplaatst…De blog laten groeien – waarom ik wil dat onze blog groot wordtMy Profile

 • Reply Loes Johanna 12 januari 2017 at 07:49

  Wat fijn dat alles goed ging, en jullie een prettig gevoel hebben bij het consultatiebureau! Ik ben benieuwd bij ons straks als we met onze kleine erheen mogen/moeten.
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Onze huwelijksreis naar Indonesië: Java deel 2My Profile

 • Reply Merel 12 januari 2017 at 20:21

  Prettig dat alles goed gaat. Hoop dat het tandenpoetsen snel beter wordt! Hier ook trouwens erg tevreden over het cb, aardige verpleegkundige en idd ze kijken naar het kind ipv de statistieken.
  Merel onlangs geplaatst…De eerste keer: alles dat je moet weten over de pretecho!My Profile

 • Reply annet 13 januari 2017 at 17:58

  Klinkt super goed, vooral de ontwikkeling van het praten haha je weet wat ik bedoel 😉 en het is natuurlijk ook een heerlijk ventje!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Toch maar een duowagen?

  Nu ons tweede kindje in aantocht is, begon ik een beetje de zenuwen te krijgen over hoe we in hemelsnaam...

  Sluiten