Opvoeding

Advies gevraagd: zoontje klimt en valt uit ledikant

1 januari 2017

Gisteren kreeg ik de schrik van mijn leven; ons zoontje was namelijk uit zijn ledikant gevallen bij zijn middagdutje. Gelukkig ging het met hem al sneller beter dan dat het met mij ging. Hij moest gelijk heel hard huilen en was al zelf rechtop op de grond gaan zitten toen ik bij hem was. Ik hoefde hem maar een paar minuutjes te troosten toen hij alweer naar allemaal speelgoed wees en wilde spelen. Ik daarentegen zat twee uur later nog te trillen. Op de babyfoon kon ik deels zien wat er gebeurde, helaas kon ik niet snel genoeg bij hem zijn. Spencer trekt heel vaak zijn slaapzak uit, maar gaat dan vaak daarna gewoon slapen. Soms wandelt hij wat door zijn bedje en ligt wat te zingen. Maar gisteren ontdekte hij opeens dat hij zich op kon drukken op de rand, en hopsakee een soort rare koprol volgde en hij viel keihard op de grond.

Slaapzak uit

Uiteraard heb ik hem uitgebreid in de gaten gehouden, maar hij mankeerde volgens mij echt helemaal niets. Godzijdank. Maar ja, hij was nog steeds hartstikke moe en moest toch slapen, dus ik heb hem weer in zijn slaapzak gehesen en weer in zijn ledikant gelegd. Deze keer stond ik echter achter zijn slaapkamerdeur met babyfoon in de hand. En dat was maar goed ook, want binnen een minuut was zijn slaapzak uit en drukte hij zich weer op aan de rand. Nu was ik er gelukkig bij om hem op te vangen. Okee, dat gaat dus niet meer.

Nu hebben we met de slaapzak al van alles geprobeerd, maar wat we ook doen, die kleine gymnast van ons lukt het toch om het uit te trekken. Binnenstebuiten, achterstevoren, vraag me niet hoe hij het doet, maar binnen de kortste keren zie ik weer blote voetjes wapperen in de lucht. Overigens denk ik ook dat hij met slaapzak aan uit bed kan klimmen, want hij drukt zich op met zijn handjes.

Peuterbed

Nu was mijn eerste reactie: ik moet een peuterbed kopen. Als hij dan eruit valt, valt hij tenminste maar een heel klein stukje. Maar ja het grote nadeel is natuurlijk dat hij er dan ook zo in en uit kan klimmen. En als ik mijn ondernemende kleine boefje een beetje kan inschatten, dan klimt hij 10000 keer per nacht zijn bedje in en uit. En hij is nog te klein om echt dingen aan uit te leggen. Ik heb ook wat gelezen over spijlen uit het ledikant halen, maar dat kan volgens mij bij die van ons niet en daarnaast klimt hij dan alsnog de hele nacht in en uit zijn bedje.

Kortom; ik heb geen idee wat we nu moeten doen. Ik durf hem nu niet meer alleen te laten omdat ik zo bang ben dat hij weer uit zijn ledikant valt. Daarnaast ben ik zo bang dat hij hetzelfde doet met het traphek boven aan de trap, dat ik het eigenlijk ook niet meer aan durf dat hij los rond loopt boven. Gisteravond was hij zo moe (hij had zijn middagdutje overgeslagen natuurlijk door dit alles) dat hij tegen mij aan in slaap viel en ik hem slapend in bed heb kunnen leggen. Maar ja, we zijn er juist zo trots op dat het zo goed gaat met slapen, dus dat wil ik ook niet verpesten.

Heeft iemand een gouden tip? Wat is wijsheid?

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Joyce 1 januari 2017 at 08:37

  Ai, uit bed klimmen en vallen is best gevaarlijk. Ik leer met mijn EHBO cursussen dat wanneer kinderen van hoger dan hun eigen lengte vallen, ze hoe dan ook een dokter moeten zien. Zelfs als het midden in de nacht is.

  Dat alleen zou voor mij al een reden zijn om direct actie te ondernemen en bijvoorbeeld een peuterbedje aan te schaffen.

  Luuk ging in een peuterbed 2 maanden voor hij 2 werd. En ik was ook bang voor gespook, maar niets is minder waar. Hij bleef keurig liggen. En ’s morgens komt hij uit zichzelf naar ons toegetrippeld. Maargoed, wij wonen op een flat en hebben geen trap in huis.

  Ik zou dus zijn slaapkamerdeur dichtdoen en de deurklink omhoog zetten. Tegen de tijd dat hij daar bij kan en snapt hoe het werkt, kun je hem prima uitleggen hoe het zit met het gevaar van de trap. Succes in elk geval! Ik vond Luuk zo groot worden vanaf dit punt 😉

 • Reply Erika van Koert 1 januari 2017 at 09:08

  Ons zoontje deed dat ook met anderhalf jaar.
  Wij hebben wel een peuterbed gekocht en de deurklink omhoog gezet zodat hij zijn kamer niet uit kon. De eerste dagen ging hij idd spelen ipv slapen maar uiteindelijk wint de vermoeidheid.

 • Reply Sabine 1 januari 2017 at 09:25

  Van sommige Ikea ledikantjes kun je een semi-peuterbed maken door de zijkant er af te halen. Voor 25 euro heb je ze tweedehands en kun je proberen of dat iets voor jullie is (eventueel met valhekje).

 • Reply Bregje 1 januari 2017 at 09:32

  Oh wat een schrik! Denk dat een peuterbedje met hekje toch de oplossing is. Hij snapt al meer dan je denkt, dus zou hem het vertrouwen geven, komt vast goed!!
  Bregje onlangs geplaatst…JARIG!My Profile

 • Reply Nathalie 1 januari 2017 at 10:31

  Ander bedje… zijkant uit het ledikant of iets. Maar zorgen dat als hij valt hij niet van hoog kan vallen.

  Onze oudste klom ook uit bed. We hebben toen een ouderwets bedje gekocht waar het matras dieper ligt dus een opstaande rand houdt waardoor ze er niet uit kunnen rollen.

  En vaak eruit komen? Zou best nog wel eens mee kunnen vallen.

 • Reply Malou 1 januari 2017 at 10:32

  Ooh dat is schrikken zeg! Ik heb geen idee eigenlijk, maar ik volg de comments even. Nomi probeerde het laatst ook..
  Malou onlangs geplaatst…Best gelezen artikelen van 2016My Profile

 • Reply Nicolette weijman 1 januari 2017 at 11:04

  In ieder geval het bedje niet zo laten! Als hij de smaak te pakken heeft om eruit te klimmen gaat ie het vaker doen. Desnoods zolang je nog geen ander bedje hebt het matrasje op de grond leggen. Veel succes metde grote jongen!❤️️❤️️❤️️

 • Reply Helene 1 januari 2017 at 11:16

  Idd wordt het tijd voor een peuterbedje..zal in het begin ff wennen zijn voor jullie, maar als je Spencer steeds teruglegt, gaat hij het wel begrijpen.Sterwtensoep ermee..

 • Reply Marian Zw. 1 januari 2017 at 11:31

  Voor zolang je geen peuterbedje hebt zou je kunnen proberen de slaapzak achterstevoren aan te trekken. Dan kan hij hem niet uit doen. Maar dan moet je wel zeker weten dat hij zichzelf niet met slaapzak en al over de rand van zijn bedje gooit. Zo eentje heb ik er hier ook bij gehad. Het peuterbedje van ikea was de oplossing, de plank hield hem nog tegen in zijn slaap maar hij kon aan het voeten einde gewoon uit bed klimmen. Een van mijn meiden wilde gewoon geen slaapzak meer aan. Dus die slipe toen nog even in het peuterbedje zonder slaapzak. Maar daarna ook al snel naar het peuterbed

 • Reply Simone 1 januari 2017 at 14:02

  Ja ik ben nog niet op dit punt aanbeland gelukkig, maar ik zou als ik jou was toch het peuterbed maar aanschaffen als ik dit zo lees.
  Simone onlangs geplaatst…Hoe was jou kerst? Mijn kerst was verkoudenMy Profile

 • Reply Denise 1 januari 2017 at 15:44

  Oh wat moest dat een schrik zijn geweest zeg! Gelukkig mankeert hem niks. Helaas heb ik de gouden tip niet, maar ik zie dat er al voldoende tips zijn gegeven.
  Denise onlangs geplaatst…Sociale fobie, mijn angst die ik al jaren hebMy Profile

 • Reply Els 1 januari 2017 at 16:16

  Ik zou ook kiezen voor een bed met een rand aan om niet uit te vallen. Ons zoontje van 20 maand slaapt daar ook al in. Jammer genoeg kunnen ze dan inderdaad wel gemakkelijk hun bed uit, maar gelukkig krijgt hij de deur naar de gang nog niet open.

 • Reply Kirsten 2 januari 2017 at 07:34

  Kan mij voorstellen dat dat schrikken is.. Ik zou ook maar voor een groter bed kiezen waar hij niet van zo hoog kan uitvallen.. Denk dat er voor de rest niet veel mogelijkheden zijn..
  Kirsten onlangs geplaatst…ByPictures #21 Rare slaapplaats, kinderboerderij & KerstMy Profile

 • Reply Volgmama 4 januari 2017 at 18:52

  Kun je niet een zijkant van het ledikantje af halen?
  Volgmama onlangs geplaatst…Win 4 tickets voor het Nederlands IJsbeelden Festival in AmsterdamMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Must-read artikelen van andere blogs! #2

  Het is alweer driekwart jaar geleden dat ik een overzichtje deelde met must-read artikelen van andere blogs. Ik lees tegenwoordig...

  Sluiten