Persoonlijk

Wil ik eigenlijk wel zoveel online delen?

1 augustus 2017

Zoals jullie hebben gemerkt is het nogal rustig op Everyday-Life. Dit komt onder meer door de vakantie, maar ook door een ander dilemma waar ik mee worstel. Ik twijfel heel erg of ik nog wel mijn leven online wil delen. En dan heb ik het voornamelijk over de levens van onze kinderen.

Foto’s in de verkeerde handen

Ik heb altijd (herkenbare) foto’s van onze kindjes gedeeld, zowel op de blog als bijvoorbeeld op Instagram. Ik was altijd wel terughoudend al, zette ze bijvoorbeeld nooit in zwemkleding of dergelijke op de foto. Maar tegenwoordig is zelfs een ‘gewone’ kinderfoto niet meer veilig. De laatste weken is er veel in de media over pedofielen en pedoseksuelen die gewone foto’s van kinderen toch delen en dergelijke. Foto’s waar wij als ouders echt geen kwaad in zien, maar die toch terecht komen op plekken waar wij dat niet willen. Zo waarschuwde een kinderpornorechercheur bij Jinek voor het plaatsen van kinderfoto’s. Erg interessant om terug te kijken overigens.

En ondanks dat ik het natuurlijk ergens wel wist, ben ik daar toch weer van geschrokken. Ik wil niet dat foto’s van onze kinderen bij enge types terecht komen. Ook wil ik niets delen waar zij later eventueel mee gepest kunnen worden of dergelijke. Of überhaupt iets delen waar zij het later moeilijk mee krijgen. Sowieso heb ik mijn Instagram al gewist. Ik had een openbare  account en nu een privé-account. In plaats van bijna 1.000 volgers, nu 66 volgers. Helemaal prima!

Moet alles online?

Naast de foto’s begint het me sowieso meer tegen te staan wat mensen allemaal wel niet online zetten. Complete depressies worden uitgelicht, mensen filmen hun kinderen die zitten te poepen en zetten dat op Instagram Stories, bevallingen worden zonder schaamte gedeeld, (leer)problemen van kinderen worden gedeeld. Ongetwijfeld allemaal vanuit de beste intenties, maar ik merk dat ik er toch een beetje moeite mee begin te krijgen. Wat moet eigenlijk alles wel online? Dit moet iedereen uiteraard voor zich bepalen, maar ik denk dat mijn antwoord hierop ‘nee’ is. Wat er dan nog wel online komt, daar moet ik nog even over nadenken. Misschien kan Everyday-Life in een andere vorm verder. Misschien stop ik ermee. Of misschien begin ik wel heel wat anders.

De rust bevalt me best prima kan ik jullie vertellen overigens. Ik heb bij mezelf de druk weggenomen om elke dag te bloggen en continu ermee bezig te zijn. Ik heb al maanden geen nieuwe samenwerkingen meer aangenomen en dat geeft rust.

 

De afbeelding is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Astrid 1 augustus 2017 at 05:44

  Ik snap je helemaal! Ik denk dat het goed is dat je aan je gezin denkt! Dat is belangrijker dan een blog 😉
  Astrid onlangs geplaatst…Lavera Makeup ReviewMy Profile

 • Reply Sylvia 1 augustus 2017 at 06:44

  Ik worstel ook een beetje met dat punt. Voor nu heb ik besloten om mijn dochtertje niet herkenbaar in beeld te laten komen. Ik ga zeker de aflevering even bekijken.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #30My Profile

 • Reply Maaike 1 augustus 2017 at 08:04

  Ik begrijp het helemaal! Wat sommigen wel niet delen allemaal. Het lijkt wel of sommige personen geen leven buiten het online leven hebben, alles moet online… Ik ben daar ook niet zo van hoor, en mijn Instagram is ook privé.
  Geniet maar lekker van je gezinnetje!!

 • Reply marleen 1 augustus 2017 at 09:07

  Hahaha, ik heb ook niet de behoefte om een poepend kind te zien hoor, man man man!
  Ik zou het jammer vinden als je zou stoppen met bloggen/schrijven.
  Misschien gewoon over andere onderwerpen en wat minder frequent? 🙂
  marleen onlangs geplaatst…RuzieMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 1 augustus 2017 at 09:50

  Een hele goede vraag! Er is ook nog zoiets als privacy. Ik let er ook op wat ik deel en wat niet.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Een onfortuinlijke reeks van gebeurtenissenMy Profile

 • Reply Anne 2 augustus 2017 at 12:44

  Ik snap de keuze dat je je kinderen liever niet in beeld hebt. En ook dat het moeilijk is wat je online wel en niet deelt. Soms staat het me ook tegen dat mensen álles online gooien. Aan de andere kant worden sommige verhalen verteld, zodat je voelt dat je niet alleen bent. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld wel eens geschreven over het gevoel ‘een aansteller’ te zijn, omdat de genezing na een auto-ongeluk in mijn ogen niet snel genoeg ging. Ik kreeg veel reacties die mij niet alleen een beter gevoel gaven, maar de lezers ook een gevoel van herkenning. Uiteraard leidt dat inderdaad naar de vraag: wat moet er allemaal wel niet online? Goed dat je een voor juiste keuze hebt gemaakt en niet tegen je gevoel ingaat!
  Anne onlangs geplaatst…Marga wilde nooit trouwen, maar toen leerde ze Rias kennenMy Profile

 • Reply Nathalie 11 augustus 2017 at 09:32

  Het dilemma wat betreft foto’s van de kinderen herken ik wel, mijn ‘oude’ blog heb ik offline gehaald, dit was een blog waar duidelijk herkenbare foto’s op stonden van de meiden. Ook mijn instagram, facebook en twitter bevatte die foto’s, het duurde een jaar voor ze allemaal waren verdwenen en niet meer vindbaar waren met zoekmachines. Op hun namen vind je nu niets meer, op mijn naam wel, maar geen herkenbare foto’s.

  Het blijft lastig dit soort dingen, ik heb dan ook een jaar lang amper geblogd destijds… omdat ik niet wist wat ik wilde. Schrijven en bloggen is leuk, maar mijn kinderen hebben recht op hun eigen leven en geen ‘internetinvloed’ van hun moeder. Ik wilde niet dat de foto’s in verkeerde handen zouden komen, maar ook wilde ik niet dat als ze groter zijn en hun naam intypen er allerlei foto’s naar boven komen.

  Bij ons staan er wel foto’s van de meiden online, maar dan zijn ze niet direct herkenbaar er staan bijvoorbeeld geen gezichten van de meiden online.

  Wat betreft samenwerkingen? Hier precies hetzelfde! Ondanks mailtjes en verzoekjes doe ik dat niet meer zoveel, het legt me een druk op die ik niet wil. En aangezien ik mijn brood niet hoef te verdienen met bloggen heb ik het naast me neergelegd, komt er iets leuks en passends en heb ik er zin in… prima! Anders niet.

  Neem de tijd en beslis op je gemak wat je wil, het is jouw blog en jullie leven 😉

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Zand- en waterpret in eigen tuin

  Wat is er nou leuker dan zand- en waterpret in je eigen tuin!? Ons zoontje vindt spelen met zand, maar...

  Sluiten