Persoonlijk

Beleven we de wereld alleen nog maar via onze telefoon?

25 april 2016

Zoals ik gisteren  al schreef, was ik met mijn man naar een geweldig concert van Mariah Carey, mijn jeugdheldin. Een recensie daarover heb ik gisteren al geschreven. Maar, naast Mariah, was er iets anders dat me bezig hield: Mensen en hun telefoon.

Zijn we allemaal verslaafd?

Nu ben ik de eerste om toe te geven dat ik ook erg verstrengeld ben met mijn mobiel. Ook ik documenteer veel van mijn leven. Ik bedoel; ik heb zelfs een blog! Daarnaast ben ik actief op social media. Maar als ik gisteravond sommige van mijn medemensen aan de slag zag, dan valt het met mij nog wel mee!

Leven via een telefoon

Voor het concert gingen we uit eten. Tegenwoordig zitten veel mensen dan nog tegenover elkaar aan tafel, maar wel allebei met hun mobiel in de hand. Er moet uiteraard wel getwitterd worden over het eten, even ingecheckt worden op Facebook en een #foodporn foto gemaakt worden voor Instagram.

photography-801891_1920

Daarna is het tijd voor het concert. Eerst even een selfie voor de Ziggo Dome. Daarna een foto van de rij mensen. Daarna in de zaal even een selfie. Even inchecken weer op Facebook dat je nu IN de zaal zit, even weer een foto van de zaal op Instagram en natuurlijk even Twitteren dat je in @ZiggoDome zit bij @MariahCarey.

Maar het allerergste vond ik toen het concert begon. Nu ben ik een enorme bakvis als het op Mariah aankomt, dus ik heb gewoon gelukzalig staan kijken. Af en toe geprobeerd een foto te maken met mijn telefoon en één keer 20 seconden gefilmd. Maar werkelijk waar, meer dan de helft van de mensen die om mij heen stonden, hebben het concert alleen maar door hun telefoonschermpje gezien. Die hebben non-stop alles gefilmd, foto’s lopen maken en alles gelijk op social media gezet. Niets kijken naar Mariah, niet genieten van de sfeer in het Ziggo Dome, niet lekker een drankje drinken, nee, alleen maar gefascineerd door dat scherm.

En dat vond ik zo zonde!!!! Je gaat toch naar een concert om die artiest te zien? Toch niet om alleen maar foto’s en video’s te maken? Zet dan thuis lekker een YouTube filmpje op. Dan zie je even veel. Ik vond het zo’n vreemde gewaarwording!

Hoe denken jullie hierover?

 

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mama Lifestyle Blog 25 april 2016 at 05:41

  Ik vind dat sommige mensen echt verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon. Overal zie je ze staan, het ziet er haast dwangmatig uit. Je zal maar een mailtje of Appje missen. Op de fiets, op het schoolplein, in de speeltuin. Ook ik pak mijn telefoon er vaak bij, maar ik probeer ook heel bewust mijn telefoon soms ook lekker links te laten liggen.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Mijn kinderen en 19 x kattenkwaadMy Profile

 • Reply Channa 25 april 2016 at 06:16

  Heel herkenbaar! Je ziet het zo vaak en ook ik maak me er wel eens schuldig aan. En achteraf denk ik dan ook, waarom? 9 van de 10x bekijk ik de filmpjes niet meer of zelden.
  Channa onlangs geplaatst…9x Wat wij van onze kinderen kunnen leren!My Profile

 • Reply Aukje 25 april 2016 at 07:35

  Inderdaad, ik maak ook even een fotootje en dan gaat de mobiel weg. Ik wil genieten van het moment zelf. En dat gaat niet zo goed via een schermpje.
  Maar ik ben ook te verslaafd aan mijn telefoon, ik kan niet zonder. 🙂

 • Reply Mariska 25 april 2016 at 07:56

  Ik denk dat het minder erg is dan het lijkt. Als je even een foto maakt van je eten, kun je daarna toch nog steeds van je eten genieten? Een heel concert alleen door een scherm zien is wel het uiterste, ik betwijfel ook dat het merendeel van de mensen dat gedaan hebt. Er zitten altijd een paar gekken tussen maar ik denk dat het allemaal wel gematigd is.

 • Reply Bregje 25 april 2016 at 08:47

  Ik ben het hier helemaal mee eens! Zo zonde, want daardoor missen ze de magie van het concert helemaal!
  Bregje onlangs geplaatst…Dezelfde vragen, anderhalf jaar laterMy Profile

 • Reply Malou 25 april 2016 at 09:30

  Ik vind het wel heel erg dat mensen alleen nog maar via hun telefoon naar zo’n concert kijken eigenlijk.. Zelf gebruik ik mijn telefoon ook wel veel, maar zo erg ben ik gelukkig niet.
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #153; terug van weggeweestMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 25 april 2016 at 15:54

  We slaan met zijn allen er echt in door. Ook ik betrap mijzelf er soms op. Maar dan is er toch het moment dat ik denk: even echt genieten. Dan leg ik gauw mijn telefoon weg. Wat je zegt: zonde
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn leven als blogger #6My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Review concert Mariah Carey – Eindelijk de ‘oude’ Mariah weer terug

  Mariah Carey trad zaterdagavond voor het eerst in jaren weer op in Nederland, in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ik...

  Sluiten