Opvoeding Persoonlijk

Au! Borstvoeding geven met vasospasmen

4 april 2017

Borstvoeding geven is niet mijn ding. Al die ‘oergevoelens’ die sommige vrouwen erbij hebben, die mis ik volledig. Een klein mankement aan mijn moederinstinct mogelijk, maar het is niets voor mij. Ik voelde me een melkkoe, wilde niet in het openbaar voeden, stuwing is gewoon zwaar klote laten we wel wezen en bovenal: het deed bij mij verschrikkelijke pijn. Dat laatste kwam omdat ik last heb van vasospasmen.

Vasospasmen

Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen, maar daar had ik dus nog nooit van gehoord. Toen ik Spencer voedde twee jaar terug, merkte ik na een paar weken dat mijn tepels opeens helemaal wit werden na het voeden. Daarnaast deed het echt verschrikkelijk zeer. Alsof iemand met messen erin stak. En dit niet alleen tijdens het voeden of met het aanhappen, nee vooral na het voeden was de pijn echt ondragelijk. En dat was best zonde, want Spencer dronk goed en ik had meer dan genoeg melk. Nadat ik een lactatiekundige had geconsulteerd bleek het dus inderdaad vasospasmen te zijn.

In de bestaande literatuur zijn weinig gegevens over dit onderwerp bekend. Pijnlijke tepels ontstaan meestal doordat ze kapot zijn gegaan door kloven. Dit kunnen we vaak terug voeren naar verkeerd aanleggen of een verkeerde voedingshouding. Het verbleken of wit worden van de tepel tijdens, na of tussen de voedingen door wordt zelden gezien. Het verbleken ontstaat door een vermindering of onderbreking van de bloedtoevoer naar de tepel. Zowel de onderbreking als de terugkerende doorbloeding van de tepel gaat voor de meeste moeders gepaard met onverdraaglijke hevige pijn.
Zonder een snelle en competente ondersteuning en een sterke wil van de moeder om verder te voeden, leidt de heftige pijn meestal tot het stoppen met de borstvoeding. (bron: borstvoeding.com)

Met veel hangen en wurgen heb ik het uiteindelijk drie maanden (gedeeltelijk) volgehouden met Spencer. De pijn was echt niet langer vol te houden. Ik ben blij dat ik hem zoveel mogelijk moedermelk heb kunnen geven. Maar was ook vooral HEEL blij dat ik eraf was.

Tweede kindje

En toen raakte ik weer zwanger. Daarmee kwamen gelijk de twijfels. Ga ik mezelf dit weer aan doen? En hoe lang kan ik die pijn verdragen? Ik maakte een afspraak met mezelf: als het kindje een valse start heeft zoals Spencer (die lag de eerste vier dagen van zijn leven op de kinderafdeling), dan ga ik het volhouden net zo lang als nodig is en het kindje volgens mij sterk genoeg is. Is het kindje wel helemaal gezond, dan wil ik het een goede start geven, maar ga ik mezelf niet maanden pijnigen. Gelukkig was ons dit keer een blakend gezonde baby gegund. Jasmijn had een supergoede start, totaal anders dan met Spencer. Helaas was het deze keer met de pijn weer raak. Weer hebben we een lactatiekundige erbij gehaald en weer was alles goed en blijkt het gewoon een fysiek probleem in mij te zijn. Ook Jasmijn dronk goed en kwam goed aan. Ook had ik wederom meer dan genoeg melk.

Maar die pijn! Het was echt niet te doen. Daarbij kwam dat Jasmijn echt non-stop wilde drinken. Soms een paar keer per uur zelfs. Dat ging dus niet.  Ik heb toch een paar dagen doorgezet omdat ik haar graag een goede start wilde geven, maar na een week heb ik het in recordtempo afgebouwd en op dag 10 kreeg ze haar laatste borstvoeding. Inmiddels is ze al 8 weken en ook op flesvoeding gaat het gelukkig hartstikke goed met haar.  Ze heeft wel last van reflux nog steeds, maar het voordeel van flesvoeding is dan weer dat je het kunt verdikken met Johannes Broodpitmeel.

Nu kreeg ik uiteraard wel eens scheve blikken omdat ik ‘zo snel’ al stopte met borstvoeding. Maar goed, veel mensen oordelen zonder dat ze er ook maar iets van weten. Mocht ooit iemand in je omgeving zeggen dat ze vasospasmen heeft, neem dan maar van me aan dat diegene verschrikkelijke pijn heeft!

Al met al ben ik blij dat mijn borstvoedingsdagen erop zitten.

 

De afbeelding is van Shutterstock

 

Facebook Comments

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Patricia | TwijfelMoeder 4 april 2017 at 05:48

  Klinkt heel heftig, maar goed dat je nu ook aan jezelf denkt. Want zoveel pijn hebben, is ook niet fijn.

 • Reply Jonna@burgertrutjesNL 4 april 2017 at 06:00

  Jemig, heftig zeg! Lijkt mij echt super naar!

 • Reply Nicole 4 april 2017 at 06:25

  Pfff dat is echt niet fijn!! En groot gelijk hoor dat je dan die keuze maakt. Spencer en Jasmijn hebben veel meer aan een pijnloze moeder!

 • Reply Charlotte 4 april 2017 at 07:26

  Ik had er ook nog nooit van gehoord. Groot gelijk dat je gestopt bent, en laat anderen maar kletsen. Jouw lijf, jouw baby. X

 • Reply Vlijtig Liesje 4 april 2017 at 09:59

  Vasospasmen kende ik nog niet. Het klinkt bijzonder pijnlijk! Ik kan me voorstellen dat je dan met kromme tenen zit te voeden.

 • Reply Merel 5 april 2017 at 06:03

  Ik vind het nog een wonder dat je zolang volhield! Echt, laat ze maar praten. Ik heb enorm veel bewondering voor je doorzettingsvermogen.

 • Reply Angela - Mama met passie 5 april 2017 at 19:39

  Scheve gezichten omdat je stopte zijn erg jammer. Ik vind dat men niet zo moet oordelen. Ik ben absoluut een voorstander van borstvoeding en ik bewonder iedereen die het doet, hoe lang je het ook doet. Of dat nu een bewuste keuze is of omdat je pijn hebt, dat maakt niets uit. Ik vind het megaknap dat je het alsnog geprobeerd hebt en goed dat je niet hebt doorgezet met die pijn, want borstvoeding geven is prachtig, maar niet ten koste van alles….

 • Reply Lees mee 24: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 9 april 2017 at 19:14

  […] van vasospasmen gehoord? In het kort is het pijnlijk. Iets uitgebreider: verschrikkelijke pijn die je ervaart […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Waarom het beter is dat mijn zwangerschapsverlof er bijna op zit

  Mijn zwangerschapsverlof zit er alweer bijna op. Aan de ene kant vind ik dit vreselijk, want zoveel tijd met de...

  Sluiten