Persoonlijk

Hoe zorg je ervoor dat het niet uit de klauwen loopt met de cadeautjes?

13 oktober 2016

Het is alweer half oktober en dat betekent dat de eerste plannen voor de feestdagen al voorzichtig gemaakt worden. Sinterklaas, Kerst en Spencers verjaardag op 4 januari volgen elkaar dan snel op. En dat betekent dus ook: veel cadeautjes. Misschien wel te veel.

Cadeautjes

Wij vieren thuis altijd Kerstavond. Dit is vroeger zo ontstaan omdat mijn vader vroeger altijd werkte Tweede Kerstdag. Op Kerstavond gaven mijn ouders en ik elkaar altijd cadeautjes. Na het overlijden van mijn moeder, is deze traditie verder gegaan met mijn man en mijn stiefmoeder erbij. Spencer vierde vorig jaar zijn eerste Kerstmis en kreeg dus ook cadeautjes. Ik vind het een hele gezellige en belangrijke traditie om dit samen te vieren en ik hecht er dan ook veel waarde aan. Eerst gezellig allemaal samen eten en dan samen gezellig cadeautjes uitpakken die onder de kerstboom liggen. Weken van tevoren zijn we al bezig met het inkopen van de cadeaus en de voorpret is al minstens net zo groot. Sinterklaas deden we nooit aan, omdat we geen kinderen in de familie hadden. Toen kreeg mijn nichtjes kindjes en zijn we met haar Sinterklaas gaan vieren. Vorig jaar was dus ook Spencers eerste Sinterklaas dat wij bij ons thuis hebben gevierd met beide families. Er waren veel mensen (inclusief Sinterklaas himself!) en de kleine man kreeg dus stapels cadeaus. Veel te veel eigenlijk. Maar dan is het nog niet klaar. Op 4 januari is hij jarig en toen hadden we uiteraard weer familie over de vloer. En weer kreeg Spencer een heleboel cadeautjes. Spencer was toen nog te klein om alle te snappen en eigenlijk was het gewoon te veel qua cadeaus. Dit jaar wil ik het dus anders doen.

Nieuwe aanpak

Maar ja, hoe dan hè? Die drie data vallen nou eenmaal vlak na elkaar. Het was een stuk makkelijker geweest als hij in de zomer jarig was geweest, dat had al wat gescheeld. Mijn man en ik zijn het er in ieder geval over eens dat het vorig jaar echt too much was. Hij is nog zo klein en heeft helemaal geen besef van feestdagen of verjaardagen etc. Stapels cadeaus heeft hij helemaal niet nodig. Ons huis overigens ook niet, want man, wat een troep speelgoed heeft dat kind al! Maar ja, aan de andere kant gunnen we hem natuurlijk alles en willen we hem wel iets geven. Dus nu weten we het even niet zo goed. Waarschijnlijk geven we hem één groot iets voor alle drie de dingen (zoals een keukentje omdat hij dat zo leuk vindt) en dan de andere dagen kleinigheden om dat keukentje aan te kleden ofzo. En dan vragen we aan familie alleen kleine en/of nuttige dingen.

Hoe doen jullie dit?

De foto is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Susan 13 oktober 2016 at 06:04

  Oeh lastige! Zelf vieren wij thuis maar 1 dag met cadeaus en hier trekken wij lootjes, dus dat is een andere situatie. Ik weet dat mijn moeder nog wel altijd aparte cadeaus voor iedereen koopt maar hier heeft zij wel een budget voor in haar hoofd!
  Susan onlangs geplaatst…W7 Banana Dreams Loose PowderMy Profile

 • Reply Eline 13 oktober 2016 at 06:41

  Wij zitten met hetzelfde met Yara. Geen cadeautjes met Kerst, maar vieren wel 2 keer Sinterklaas. Van ons krijgt ze voor Sinterklaas en voor haar verjaardag een groter cadeau (Sinterklaas zo’n ding om achter te lopen, 1e verjaardag zo’n Ikea keukentje). Bij dat keukentje kunnen we dan weer spulletjes vragen, zoals pannen, etenswaren enzo. Dan heb je die compleet. Omdat veel mensen toch wel vragen of we nog wensen hebben maken we een lijstje op kadolijstje.nl We vragen dan ook speelgoed voor vanaf 18 maanden, zodat ze de rest van het jaar ook nog wat heeft. Dit bergen we dan gewoon op. Ze is toch nog te klein om dat door te hebben. En kleding. Een pyjama bijvoorbeeld.

 • Reply Nicole 13 oktober 2016 at 07:20

  Hier moeten we nog even kijken hoe of wat omdat mijn schoonfamilie met kerst cadeaus doen en ik dat eigenlijk niet meer wil. Zij hebben nooit Sinterklaas gevierd ivm hun geloof toentertijd maar ik wil eigenlijk niet EN sint EN kerst met cadeaus.
  Nicole onlangs geplaatst…Hallo herfst! – outfit of the FayMy Profile

 • Reply Marloes 13 oktober 2016 at 08:56

  Ik ben zelf 25 januari jarig en wat mijn ouders deden was, elk jaar 500 euro op mijn spaarrekening storten tot ik een jaar of 10 was. Zo had ik toen ik 10 was gewoon al 5000 euro spaargeld! Dat is echt superfijn en een goede kickstart voor de toekomst (dit wist ik overigens pas toen ik 15 werd). Verder kreeg ik denk ik voornamelijk kleine cadeaus van mijn ouders, dus denk aan knutselspulletjes, nieuwe kleding of een dagje weg met het gezin.

 • Reply marleen@burgertrutjes 13 oktober 2016 at 11:47

  Ik zou sowieso kerstavond blijven houden! En sinterklaas vind ik ook enig! Ehh ja
  lastig dus
  want kerst is ook gezellig
  en verjaardagen sla je ook niet over.

  Nee. aan mij heb je niks :’)
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…5 tips om te voorkomen dat je een stuk maand overhoudt aan het einde van je salaris!My Profile

 • Reply Lilian 13 oktober 2016 at 12:34

  Ik kan snappen dat het best lastig is. Zelf ben ik op 18 januari jarig maar ik weet niet precies hoe mijn ouders dit deden. Wanneer het 18 januari was, leek sinterklaas en kerst alweer zo lang voorbij te zijn. Ik denk dat je inderdaad één groot cadeau kan geven met daarnaast allemaal kleine dingetjes.
  Lilian onlangs geplaatst…Weetjes over mijMy Profile

 • Reply Wilmaaa 13 oktober 2016 at 14:28

  Leuk een keukentje, dat willen we ook aan Yarah geven. Bij ons ook al zoveel cadeaus die dagen. Ik vind het een goed idee 🙂
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Gender reveal | we krijgen een …My Profile

 • Reply Astrid 13 oktober 2016 at 14:52

  Lastig he? Je kind bedolven onder de cadeautjes zien is niet fijn. En je huis volgepropt met speelgoed ook niet, haha! Ik leg meestal wat weg nu mijn zoontje nog klein is, dat bewaar ik dan voor a rainy day 😉 Later als hij groter is, moet ik het denk ik maar gewoon accepteren dat hij veel krijgt. Enige wat je kan doen is familie en vrienden vragen het bescheiden te houden denk ik.
  Astrid onlangs geplaatst…Grote Beauty Winactie!My Profile

 • Reply Jessica 13 oktober 2016 at 15:07

  Lastig zo snel jarig zijn na kerst…. nouja lastig… het is even goed plannen. Manlief heeft te maken met gescheiden ouders, altijd lastig plannen. Wij vieren sinterklaas vaak met mijn ouders ( er zijn geen kleine kinderen meer maar we willen dit niet voorbij laten gaan) We gaan dan lekker uiteten en bowlen. Met kerst is het vaak eerste kerstdag bij mijn ouders en tweede kerstdag bij manlief zijn vader. Met zijn moeder hebben we niet heel veel en die doen het altijd met alle zussen, dat moet altijd lang duren.. pff en daar heb ik helemaal geen zin in. Met nieuwjaarsdag komen zijn moeder en al haar zussen ook bij een tante van Vin dus dan zien we die haha.. qua cadeau’s doen we met sinterklaas niks… en met kerst kopen we voor iedereen wat tot de 20-25 euro.
  Jessica onlangs geplaatst…Verjaardagskalender van fotofabriek.nlMy Profile

 • Reply Charlotte 13 oktober 2016 at 15:58

  Ik vrees dat ik hier ook niet zo goed in ben. En mijn familie ook niet haha. Aukje wordt waarschijnlijk ook weer veel te veel verwend….
  Charlotte onlangs geplaatst…Sinterklaas shoplog #1My Profile

 • Reply Merel 16 oktober 2016 at 07:10

  Vind het een lastige. Wij hebben afgesproken met de familie dat iedereen voor Sinterklaas 1-2 cadeautjes kan geven aan de kinderen. Dat is, zeker met die kleintjes, genoeg. Dus een boekje en misschien iets van speelgoed. Zelf geven we ook kleinigheidjes: tamboerijn van Hema, autootjes en een kleurboek. In de avond doen we met de volwassenen en onze oudste lootjes en surprises. Schoen zetten doen we denk ik 1 keer. Ze zijn zo klein!
  Kerst zal ongeveer hetzelfde zijn, maar misschien met iets duurdere cadeaus.

  Kortom, hou het klein en spreek duidelijk met de anderen af hoe je het wil. En willen mensen meer geven, dan kleding of idd aanvullingen op groter speelgoed. Succes!
  Merel onlangs geplaatst…Kennis over borstvoeding: waarom zou je lang voeden?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Zwangerschapsupdate #7 – 23 weken zwanger!

  Ik dacht: het is alweer even geleden, dus tijd voor een nieuwe zwangerschapsupdate! Vandaag ben ik alweer 23,1 weken zwanger....

  Sluiten