Persoonlijk

Een koopwoning, was dat nou zo verstandig?

21 april 2017

Op mijn 22e kocht ik mijn eerste eigen woning. Een eengezinswoning, je weet ten slotte maar nooit. Ook al wist ik toen nog heel zeker dat er écht geen kids zouden komen. Nou goed, we weten hoe dat is gegaan en inmiddels woon ik dus niet meer alleen, maar met een man en onze twee kindjes. Ik ben nu bijna 34 en de woning bevalt nog steeds en is ruim zat voor ons viertjes. Maar jeetje, soms heb ik wel een beetje spijt van dat ik een koopwoning heb en geen huurhuis.

Betere tijden

Toen ik dit huis kocht, was dat dus nog ver voor de crisis. Toen kon alles nog en werd het aangeraden om een woning te kopen, want dat was dan je bezit en zou alleen maar meer waard worden. Dat liep dus ietsje anders, maar inmiddels gaat het met de huizenverkoop al een stuk beter gelukkig. Toch heb ik destijds onderschat hoeveel werk het zou zijn, een eigen woning. Ik woonde daarvoor in een klein huurflatje. Ik had een keer flinke lekkage bij een raam. Woningbouwstichting gebeld en binnen een dag was het opgelost. En dat was eigenlijk ook best wel handig.

Veel werk

Een koopwoning, of althans het onderhoud daarvan, blijkt gewoon verschrikkelijk veel werk. En als je niet handig bent, niet huiselijk bent ingesteld en misschien van nature ook een beetje lui bent zoals ik, dan kan dat knap lastig zijn! Want jeetje, moet die buitenboel nou alweer geschilderd worden? Dat hadden we toch net gedaan? Oh, was dat alweer vijf jaar terug? Was toch fijn geweest als er een woningbouwstichting was die dat allemaal regelde. Of bijvoorbeeld als je lekkage hebt! Wij hadden echt flinke problemen met een dakraam bij ons aan de straatkant. Ik was hartstikke zwanger van Spencer en de babykamer moest af. Helaas lekte het flink. Blijkt dus dat je al die goten schoon moet maken erboven. Zat een heel pak blaadjes in. Wist ik veel dat je onderhoud moet plegen aan je dakraam. Al doende leert men natuurlijk, dus inmiddels ben ik er wel wat handiger in, in dat hele huiseigenaar zijn. Maar ja, nu is bijvoorbeeld binnenkort de CV-ketel aan vervanging toe, is toch ook een flink bedrag dat even neergelegd moet worden. Was toch fijn geweest als dat voor je betaald werd 😉

Voordelen

Natuurlijk heeft het ook voordelen. En wellicht dat ik het huis zelfs ooit met winst kan verkopen. En het is ook wel tof dat het helemaal van onszelf is. Dat probeer ik mezelf maar voor te houden althans als er weer ergens een lekkage is 😉

 

De afbeelding is van Shutterstock

Deze blog is een samenwerking met Dakraamshop.com.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Shirley 21 april 2017 at 05:49

  Het is wel waar ja. Mijn reden om een huis te kopen, was het feit dat huren niet lukte. Ik ben nog heel erg blij met mijn huis, maar op een bepaalde manier vind ik het ook een ‘last’.
  Shirley onlangs geplaatst…Weet je waar die steen me aan doet denken?My Profile

 • Reply annet 21 april 2017 at 06:09

  Heel herkenbaar. Ik ben superblij met ons huis. Maar hiervoor altijd een huurhuis gehad en als ik kon kiezen zou dat nog steeds mijn grote voorkeur hebben. Vond ik vele malen handiger met al het onderhoud e.d.

 • Reply Leonie van Mil 21 april 2017 at 06:12

  Ja het heeft zeker voor- en nadelen. Ik ben erg blij dat we alles zelf kunnen bepalen wat we aan het huis doen. Maar zodra er iets kapot is, is het jammer dat we geen huisbaas hebben van wie het probleem is 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Theeleuten #6My Profile

 • Reply Nicole 21 april 2017 at 06:33

  Dat lijken me inderdaad wel grote nadelen aan een koophuis. Ik ben echter 32 en kan nog steeds geen huis kopen. Gooi dus al jaren geld in de prullenbak (lees huur) en dat vind ik dus ook wel zonde. Maar ja wat niet kan dat kan niet.. dus tot die tijd maar genieten van de voordelen..
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 33 – bekkenfysioMy Profile

 • Reply marije 21 april 2017 at 06:41

  Al die sorres is dus een van de redenen waarom ik voor een huurhuis kies. Word al gestressed bij het idee dat ik al die dingen zou moeten doen
  marije onlangs geplaatst…Plus Size Fashion Friday: Voorjaarstrend “witte blouse”My Profile

 • Reply Mathiske -gelukineenrompertje- 21 april 2017 at 06:50

  Dat is wel waar ja. Zeker als je net als wij ook eigenlijk een nieuwe ketel of nieuwe keuken wil/moet. Een rib uit je lijf. Maar wij kunnen dan weer zelf kiezen en dat kan met een huurwoning niet.
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Paas-Plog. Amstel Gold Race, weekend Maastricht en brunch.My Profile

 • Reply Jonna@burgertrutjesNL 21 april 2017 at 07:04

  Kevin is Timmerman, dus dat is wel een uitkomst voor alle klusjes in en om het huis 🙂
  Jonna@burgertrutjesNL onlangs geplaatst…Gekke chick – waarom ik een weirdo ben!My Profile

 • Reply Femke 21 april 2017 at 07:45

  Herkenbaar hier, toch zou ik niet willen ruilen… Af en toe hebben we een paar zorgjes extra, maar elke euro die je betaalt blijft natuurlijk van jou en dat is dan weer bij een huurhuis niet. Ik vind het een mooie zekerheid voor later!
  Femke onlangs geplaatst…Week #37My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 21 april 2017 at 09:38

  Ik vind het stoer dat je op zo’n jonge leeftijd al een huis kon kopen. Maar ik herken wel wat je zegt over het werk en het onderhoud. En een huurhuis lijkt me vrijer voelen. Je kunt makkelijker weg heb ik het idee.

  Huisvlijt
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Maaltijd laten bezorgen wordt steeds gewoner!My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 21 april 2017 at 09:39

  Excuus! Ik had een link in mijn comment geplaatst. Kun je die voor mij verwijderen. Dat was niet de bedoeling!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Maaltijd laten bezorgen wordt steeds gewoner!My Profile

 • Reply Nicolette weijman 21 april 2017 at 19:26

  Ha Nicole wat de verwarmingsketel betreft is huren met een onderhoudscontract misschien een Optie kost een paar tientjes per maand en je kunt altijd bellen als er iets loos is! Kan je al dat geld weer voor iets anders gebruiken.😂😂😂

 • Reply Patricia | TwijfelMoeder 22 april 2017 at 05:41

  Daarom ben ik fan van nieuwbouw: toch wat minder onderhoud, haha. We gaan nu zelfs volledig zelf bouwen. Dan is het echt ons ding.
  Patricia | TwijfelMoeder onlangs geplaatst…Moeder worden als je spastisch bentMy Profile

 • Reply Jessica 23 april 2017 at 21:43

  Wij hebben sinds 5 jaar een koopwoning. Het is de ouderlijk woning van mijn man en hij heeft daardoor ook flink wat kunnen regelen met de woningbouw met betrekking tot de gebreken die het huis had. Het huis hebben wij flink onder de vraagprijs gekocht (doordat het van de woningbouw was) en hebben hierdoor bij de hypotheek extra kunnen lenen voor verbouwingen die we gedaan wilde hebbn. Dikke winst zullen wij in ieder geval wel maken als we het verkopen…. Maar ja een koopwoning kost veel geld, ik wil niet weten wat het ons al heeft gekost tot nu toe….
  Jessica onlangs geplaatst…Boeken gelezen – Ik hou van (deel 2)My Profile

 • Reply Josefien 25 april 2017 at 07:33

  Mijn mening is dat je altijd moet kopen als je daartoe in staat bent (en het wil natuurlijk). En aflossen natuurlijk, maar dat moet tegenwoordig (deden wij al voordat het moest).
  Zie het als pensioenopbouw. Mensen die hutten bouwen niets op, tenzij ze hetzelfde bedrag op een aparte rekening zetten en dat hoor je zelden…

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Tip tegen onrustige baby’s: white noise

  Als je net als wij een baby (of baby's) hebt die nogal onrustig zijn en moeite hebben met het vatten...

  Sluiten