Persoonlijk

Ermee stoppen of niet? Geen foto’s meer van ons zoontje online?

18 mei 2016

De laatste tijd twijfel ik over mijn blog. Niet over of ik ermee doorga of niet. Ik vind schrijven namelijk nog steeds hartstikke leuk. Nee, ik twijfel of ik nog langer (herkenbare) foto’s van ons zoontje online wil zetten.

Babyfoto’s

Toen ons zoontje geboren was, zat ik zo vol trots en enthousiasme dat ik zijn foto op al mijn social media en later ook hier op de blog heb gedeeld. Uiteraard heb ik er wel over nagedacht dat ik geen naaktfoto’s of foto’s van hem als hij ziek is of slechts gekleed in een zwemluier of iets dergelijks online zou zetten. Maar daar hield het eerlijk gezegd ook wel een beetje mee op. Nu denk ik niet dat mensen hem later nog herkennen van zijn babyfoto’s, dus daar zie ik nu ook nog niet echt een probleem mee. Maar ja, onze kleine boef wordt ouder, hij is nu 16 maanden. En hoe lang ga ik nog door om herkenbare foto’s van hem online te zetten? Hoe ouder hij wordt, hoe groter de kans is dat hij later nog herkend wordt op deze foto’s. En wat voegt het eindelijk toe? Ik weet niet of het jullie opgevallen is, maar bij de blogs van de afgelopen weken heb ik weinig tot geen foto’s van ons zoontje gebruikt. Echt sporadisch stond er wat van hem bij. Ik kan het prima af met stockfoto’s vooralsnog. Echte ‘plogs’ (foto-overzichten), maak ik toch niet echt, omdat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van die stijl van blogs. Dus mocht ik besluiten om geen herkenbare foto’s meer van hem te plaatsen, dan zal ook niet echt iemand het missen denk ik. De laatste tijd heb ik zoveel enge verhalen gehoord van mensen wiens foto’s werden misbruikt voor allerlei dingen waar ze zelf geen invloed op hebben. Ook kinderfoto’s die op profielen werden gebruikt zonder toestemming. Dat wil ik ons zoontje besparen. Om over de vele viespeuken en enge mensen op internet nog maar te spreken.

Foto's zoontje online zetten

Social media

En dat brengt me op het onderwerp social media. Ik heb naast een blog ook Twitter, Instagram, Facebook en Snapchat. Nu is het hele idee van Snapchat dat een foto snel weer verdwijnt en je kunt het zien als iemand tóch een screenshot van jouw foto maakt. Dus daar zou ik waarschijnlijk soms nog wel wat plaatsen. Op Facebook plaats ik alleen op mijn privé-account af en toe iets. Die is helemaal afgeschermd en dat kunnen dus alleen vrienden en familie zien. Op de Facebook-pagina van Everyday-Life plaats ik eigenlijk alleen mijn blogs. Het ‘probleem’ zit ‘m dus in Instagram. Nu ben ik sowieso geen fan meer van dit medium. Ik plaats er ook zelden nog maar wat op en kijk er lang niet meer elke dag op. Maar wat doe ik daarmee? Geen herkenbare foto’s meer? Of een slotje erop?

Kortom: ik ben er nog niet uit, maar neig er wel sterk naar om ermee te stoppen. Wel lastig. want ik blog natuurlijk veel over ons zoontje en om hem dan helemaal niet te laten zien, vind ik ook weer gek.

Hoe gaan jullie hiermee om?

 

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Charlotte 18 mei 2016 at 06:35

  Lastig is dat hè, ik deel echt super veel van Aukje op internet, misschien dat ik met de foto’s stop als ze naar de basisschool gaat ofzo. Ik weet het ook nog niet..
  Charlotte onlangs geplaatst…Wordt dit mijn jurk voor de bruiloft van mijn zus…?My Profile

 • Reply Leonie van Mil 18 mei 2016 at 06:46

  Toen mijn kleine net geboren was, heb ik één foto van hem op Facebook gezet. Eentje van een afstandje. Daarna geen herkenbare foto’s meer. Ookal haal je ze er van af. De foto’s zijn toch altijd terug te vinden. Ik wil dat hij later zelf kan kiezen welke foto’s hij wil dat anderen te zien krijgen. Vooral in het tijdperk van digitaal pesten, wil ik gewoon geen enkel risico lopen dat er ook maar iets terug te vinden is van hem, waar zij hem later mee zouden kunnen pesten. Hoe onschuldig het ook is in onze ogen. Maar het is lastig. Ook ik ben super trots op mijn kleine en zou het liefst alle schattige kiekjes met iedereen willen delen. Maar ik kies er toch voor om het niet te doen
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nieuw projectjeMy Profile

 • Reply marnix 18 mei 2016 at 06:50

  Sja. Persoonlijk eerder zorgen maken wat je schrijft. Dat is namelijk veel eenvoudiger te vinden later. Dit is een blog iedereen kan het lezen. Google wordt niets in de weg gelegd te indexeren. Die enge mensen kunnen natuurlijk ook heel persoonlijke dingen van jou kind leren. Maar voornamelijk werkgevers / klasgenoten iemand die een hekel heeft aan je zoon, een pester. Waar zou die meer aan hebben een normale kinderfoto of een verhaal dat hij driftbuien heeft?

 • Reply Nicole 18 mei 2016 at 07:19

  Ik plaats vooralsnog nog steeds herkenbare foto’s. Ben wel aan het minderen (qua blog dan) maar dat komt vooral door de verschuiving die plaats vind op m’n blog en niet doordat ik bewust minder foto’s plaats.
  Nicole onlangs geplaatst…Praatjesmaker #1My Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 18 mei 2016 at 07:50

  Ik vind het ook lastig. Op mijn blog plaatste ik iedere maand een update met de maandfoto van Naomi. Deze week komt de laatste online en stop ik met de maandelijkse updates. Simpelweg, omdat het leuk is om te lezen tot 1 jaar en ik het leuk vond voor haar om bij te houden. Uiteraard blijf ik mijlpalen delen, maar dan kan ook met een foto van de achterkant wellicht? Verder plaatste ik laatst de cakesmashfoto’s en de uitnodiging online. Verder eigenlijk ook niet veel. Op instagram dan weer wel en dat zet mij meer aan het denken. Kortom, een onderwerp waar ik ook nog echt goed over na moet denken en het er even met Stephan over moet hebben.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Onze zomervakantie burgerlijkheid ten top?My Profile

 • Reply Bianca 18 mei 2016 at 07:56

  Ik deel alleen herkenbare fotos opmijn persoonlijke afgeschermde facebookpagina. Op mijn blog en bijbehorende social media zijn ze anoniem, zonder naam en niet herkenbaar in beeld. Ik heb niet de indruk dat dit storend is voor mijn lezers. Ik heb hier vooral voor gekozen omdat ik geen keuzes voor hen wil maken en met het digitale tijdperk en cyberpesten in het vooruitzicht. Net als wat leonie hierboven aangeeft. Heel persoonlijke keuze dus maar ik voel me er zo prettig bij.

 • Reply Simone 18 mei 2016 at 08:21

  Als fotograaf zijnde was dit tijdens de zwangerschap al een lastige keuze, maar we hebben samen besloten dat we van begin af aan geen herkenbare foto’s plaatsen op openbare social media kanalen. Heel af en toe op FB, waar we alleen vrienden en familie op hebben en die geheel afgesloten is voor de buitenwereld, maar die foto’s verwijder ik zelfs na een week weer ;-). Laatst op IG voor het eerst een foto geplaatst, en ook die na een dag of 2 verwijderd. Iedereen die hem wilde zien, had hem dan toch wel gezien. Het is een keuze die je zelf moet maken, of samen met je partner. Ik heb heel erg veel rust in de keuze die wij maakten en vind het heel erg prettig dat er niets te vinden is van ‘m.
  Simone onlangs geplaatst…Alles over lens filtersMy Profile

 • Reply Wilmaaa 18 mei 2016 at 08:38

  Ik denk er ook over na om er misschien een stuk minder te plaatsen. Of mer van de zijkant of achterkant. Vind het inderdaad ook lastig wat betreft het schrijven over je kind, maar geen foto te hebben. Ik ben er al zolang over aan het nadenken, maar kom er ook niet echt uit. Misschien maar heel af en toe iets plaatsen, en niet volop in het gezicht?

 • Reply Vlijtig Liesje 18 mei 2016 at 09:45

  Ik plaats soms wel foto’s van mijn kinderen, maar vraag hen of het goed is. Ze zijn dan ook al wat ouder.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Lees jij een boek wel eens meerdere keren?My Profile

 • Reply MetMirjam 18 mei 2016 at 12:36

  Ik heb er heel bewust oor gekozen om mijn dochter niet herkenbaar op mijn blog te zetten. Wat ik overigens tegelijkertijd heel erg jammer vind, want ik ben natuurlijk wel hartstikke trots op dat mooie koppie. 😉

 • Reply Mathiske's mama blog 18 mei 2016 at 13:51

  Ik twijfel er ook wel ns over, maar kan het eigenlijk niet laten om jet wel te doen. Misschien als ze ouder is dat ik daar anders over denk. Maar voor nu, zet ik het lachende bekkie er nog graag op
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Dingen die niet handig zijn aan de zomer.My Profile

 • Reply Ilona 18 mei 2016 at 16:41

  Een tijdje terug verscheen er een blog op http://www.northflix.nl over deze vraag, een blog waar veel bloggers over vielen. Niet lang daarna werd er van één van de beledigde bloggers een foto gebruikt door een bedrijf voor een landelijke foto campagne over hoe het niet moet. Deze blogger had namelijk een foto van haar kind gepost terwijl deze hele druiven at, en in de campagne lieten ze zien dat je ze moet doorsnijden tegen stikkingsgevaar. En nee, er was geen toestemming gevraagd voor het gebruik van deze foto. Het mag gewoon. Reden te meer om goed na te denken of foto’s van je kind op je blog wel verstandig zijn.

 • Reply Jodi - liefthuis 18 mei 2016 at 17:41

  Ik heb daar ook bewust over nagedacht toen ik ging bloggen. Ik deel nu ook veel maar ga er vanuit dat hij idd onherkenbaar is voor later.
  Ik denk er ook wel eens over na hoe het moet gaan over een tijdje, ook interessant om de eerste meningen van anderen te lezen en te horen.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG: Onze heerlijke vakantie in het exotische…..My Profile

 • Reply Tessa 18 mei 2016 at 19:59

  Wij hebben ervoor gekozen geen herkenbare foto’s van onze zoon te plaatsen. Inderdaad, soms voelt het een beetje gek in combinatie met mijn blog maar tot nu toe lukt het prima met onherkenbare foto’s, foto’s van andere zaken en stockfoto’s. Instagram vind ik juist erg leuk! Maar daar deel ik dus ook veel andere dingen zoals natuurfoto’s.

 • Reply Kim 18 mei 2016 at 22:44

  Ik gebruik in mijn blog eigenlijk nauwelijks de namen van mijn kinderen of zichtbare foto’s gebruik.
  (nu zijn mijn kinderen 4 en 6 dus die hebben beide hele herkenbare koppies)
  Ik plaats alleen zichtbare foto’s op mijn fb en die is helemaal afgeschermd
  Nou is mijn blog zowiezo al geen echte mamablog
  Dat helpt wel denk ik
  Mijn gastblogster Annemiek is er ook voorzichtiger in aan het worden
  Kim onlangs geplaatst…mijn 3 gastblogstersMy Profile

 • Reply Mèlanie 19 mei 2016 at 08:49

  Ik heb hier ook heel erg over nagedacht. In het begin plaatste ik best nog wel wat van Liam, ook op Instagram. Nu probeer ik het wel veel minder te doen, en als ik het doe dan probeer ik zoveel mogelijk van de achter of zijkant een foto te nemen. Bij foto’s die ik wel plaats van hem zet ik nu een copyright neer. Niet dat dat veel zin heeft maar het geeft me toch een soort van veiliger gevoel haha. Voor de rest deel ik zoveel mogelijk plaatjes die bij een artikel passen..
  Mèlanie onlangs geplaatst…Belangrijke dingen die we voor ons huwelijk af kunnen strepen…My Profile

 • Reply Nathalie 19 mei 2016 at 22:24

  Het is lastig!
  Alleen stoppen met herkenbare foto’s is niet genoeg, denk ik…

  Zelf heb ik mijn oude blog uit de lucht gehaald, vervolgens helemaal opnieuw begonnen op mijn huidige plekje.
  Op de site vermeld ik geen namen van de meiden en zo min mogelijk herkenbare foto’s! Soms is het op het randje, maar op basis van naam vinden mensen geen foto’s (herkenbare) foto’s van de meiden.

  En ja, het zal door een ‘freak’ misschien nog gevonden worden, die foto’s van toen. Maar ik denk dat het voor de gemiddelde gebruiker het niet voor elkaar krijgt… onlangs zelf gezocht en een collega die daar ‘goed’ in is en ook hij krijgt het niet voor elkaar, zelfs niet met de wetenschap hoe ze heten.

  Kortom, ik heb gekozen voor anonimiteit voor de meisjes, niet voor mezelf.

 • Reply Astrid 22 mei 2016 at 07:52

  Wij plaatsen al vanaf de geboorte van onze zijn geen herkenbare foto’s van de kids. Wel eens van achteren, of de handen alleen en sowieso ook geen namen. Toch blijft het lastig, denk helemaal als je echt een persoonlijke blog heb. Dat heb ik niet dus dat maakt het iets makkelijker.

 • Reply Ik ben social media moe - Everyday-Life 24 mei 2016 at 06:01

  […] vind ik dan ook weer zo wat. Daarnaast wil ik eigenlijk heel erg gaan minderen met het plaatsen van herkenbare foto’s van ons zoontje. Nu deel ik wel eens mijn blog op Instagram, maar daar is het eigenlijk het medium niet voor, ook […]

 • Reply Roelina 1 mei 2017 at 10:05

  Lastig he, ik worstel daar ook mee. Plaats dan ook vaak foto,s waar mijn zoons met de rug op staan of gedeeltelijk. Een gulden middenweg

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De leukste series op Netflix om te binge-watchen!

  Het binge-watchen van TV-series, oftewel marathonkijken, is populair: vier op de tien Nederlanders bekijken regelmatig twee of meer afleveringen van...

  Sluiten