Persoonlijk

Help! Slecht gebit na de zwangerschap

21 april 2016

Ik had altijd een mooi, sterk gebit. En behoorlijk probleemloos kwam ik altijd de controles bij de tandarts door. Binnen vijf minuten stond ik weer buiten. En toen raakte ik zwanger. “Elke zwangerschap kost een tand!”, riep mijn tandarts nog gekscherend. Om vervolgens snel “Nee hoor, geintje, dat is een fabel!” te roepen. Nou, mooi niet dus, in mijn geval.

Eerst controle na de bevalling

De eerste tandartscontrole na de bevalling was één grote onaangename verrassing. Niet alleen omdat mijn tandarts niet meer bleek te werken wegens gezondheidsredenen en vervangen werd door een één of andere feeks. Nee, vooral omdat ik drie, ik herhaal DRIE gaatjes had. Dat was in een paar maanden tijd meer gaatjes dan in alle 30 jaar ervoor bij elkaar opgeteld. Hoe kon dat nou weer? Zwangerschap had toch geen invloed op het gebit?

 

Slecht gebit na de zwangerschap

Elke zwangerschap kost een tand

Nu is het dus wel echt een fabel dat elke zwangerschap een tand kost. Toch blijkt het niet helemaal uit de lucht te zijn gevallen. Volgens tandartsplein.nl is er wel een aantal factoren waardoor het gebit van een zwangere vrouw kan verslechteren. Zo voelen zwangere vrouwen zich soms niet lekker, waardoor poetsen er nog wel eens bij in schiet. Ook eten zwangere dames vaak meer zoetigheid tijdens de zwangerschap en hebben ze meer eetmomenten op een dag. Ook dit is niet heel bevorderlijk voor het gebit. Je mag overigens wel gewoon naar de tandarts tijdens de zwangerschap, maar pas op met eventuele röntgenfoto’s en/of verdoving.

Slecht gebit na de zwangerschap

Kokhalzen van tandpasta

En opeens realiseerde ik het me. Ik was zelden tot nooit misselijk tijdens mijn zwangerschap, maar van twee dingen ging ik over mijn nek: de geur van gekookte broccoli en de smaak van tandpasta. Daardoor was ’s ochtends tanden poetsen echt elke dag weer een strijd. Al kokhalzend probeerde ik er wat van te maken, maar ik kan me zomaar voorstellen dat het minder grondig was dan als ik normaal gesproken doe. Zou daar de oorzaak liggen voor mijn verslechterde gebit? Ik denk dat het kan. Inmiddels heeft de tandarts (de feeks is inmiddels vervangen door een veel leukere tandarts) de problemen verholpen en is mijn gebit weer om door een ringetje te halen. Ik besteed nu elke ochtend en avond extra veel aandacht aan het poetsen en probeer mijn gebit goed te houden!

Hadden jullie ook gebitsproblemen na een zwangerschap?

 

Facebook Comments

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Channa 21 april 2016 at 06:19

  Na de zwangerschap van Jamie had ik nergens last van. Na de zwangerschap van Fenna ineens twee gaatjes. Tja is het toe te schrijven aan de zwangerschap? Geen idee, misschien….
  Channa onlangs geplaatst…Win 2 Kneipp doucheproducten! Moederdag Winactie #4My Profile

 • Reply Charlotte 21 april 2016 at 06:42

  Daar heb ik gelukkig geen last van! Ik heb een vrij sterkt gebit dus daar ben ik wel blij mee!
  Charlotte onlangs geplaatst…Een gezond ontbijt, waar mijn buik geen last van krijgtMy Profile

 • Reply Bregje 21 april 2016 at 07:14

  Ah balen zeg! Ik had al niet zo’n best gebit, maar het is er niet beter op geworden helaas… 🙁
  Bregje onlangs geplaatst…Help! Ik snap mijn vrouw niet!My Profile

 • Reply Leonie van Mil 21 april 2016 at 07:18

  Ik ben net 3 weken geleden bevallen en ik ben nog niet naar de tandarts geweest. Wel vrees ik er wel voor. Ik heb tijdens mijn zwangerschap wel last gehad van mijn gebit, maar ik durfde niet naar de tandarts. Bang voor het slechte nieuws en ik wilde er tijdens mijn zwangerschap toch niks aan doen. Ik herken ook wel het overslaan van tandenpoetsen vanwege moeheid. Vooral ’s avonds. ’s Ochtends probeerde ik er dan extra aandacht aan te geven om het weer een beetje goed te maken 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Theeleuten #2My Profile

 • Reply Marjolein 21 april 2016 at 08:13

  Grappig dat je hierover schrijft, want ik heb ook sinds de zwangerschap/bevalling veel meer last van mijn tanden. Gauw maar even naar de tandarts bellen voor een afspraak 😉

 • Reply Ineke 21 april 2016 at 12:29

  Hier was vooral het knarsetanden dat ik deed in mij slaap tijdens zwangerschap de boosdoener van mijn slecht gebit!

 • Reply Lilian 21 april 2016 at 18:36

  Hier was ik ook bang voor. Mijn moeder kreeg naar de zwangerschap ook een heel slecht gebit, dus ik was gelijk bang aangezien ik zevenkleuren stront poep als ik aan de tandarts denk. 😛 Gelukkig valt het bij mij nog mee. Toen ik dit mijn tandarts vertelde dat ik dacht dat ik er ook last van zou krijgen, ik kreeg als antwoord dat ze 20 jaar geleden veel minder wisten over de tanden en dat de tandpasta en al die andere producten nu veel beter ontwikkeld zijn.
  Lilian onlangs geplaatst…Koningsdag: Fashion KidsMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 22 april 2016 at 08:20

  Wat naar zeg! Hopelijk blijft je gebit om door een ringetje te halen 😉 Ik heb nog steeds een goed gebit, ondanks het vele spugen tijdens mijn zwangerschap.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Mama vertelt: Sylvia, mama van MilaMy Profile

 • Reply Nathalie 23 april 2016 at 07:11

  Ja helaas heb ik ook regelmatig een gaatje.. Of het door de zwangerschappen komt weet ik niet want het zit ook in mijn familie helaas.
  Nathalie onlangs geplaatst…Op vakantie naar Baby Bay? Check deze nieuwe reclame van Evian!My Profile

 • Reply Suus / babyisthenewblack.nl 24 april 2016 at 22:22

  Oh zo herkenbaar! Ik had altijd een geweldig gebit zoals jij, nooit gaatjes. Sinds de zwangerschap bloedend tandvlees en andere ellende. Bah 🙁
  Suus / babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Nieuwe rubriek: ‘Hoe babygondisch is…’My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Shoplog – Winkelen bij de kringloopwinkel!

  Ik vind kringlopen en rommelmarkten fantastisch. Ik kan echt heerlijk rondneuzen in tweedehandswinkels of op een leuke vlooienmarkt. Dus als...

  Sluiten