Persoonlijk

Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is?

9 februari 2016

Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is? Dat is dus een vraag waar ik niet helemaal uit kom. Zoals jullie inmiddels wellicht weten, is mijn moeder overleden. Ons zoontje zal haar dus nooit leren kennen. Hij is 4 jaar na haar dood op haar sterfdag geboren. Inmiddels is mijn vader hertrouwd met een fantastisch leuke vrouw. Voor ons zoontje is zij oma en we noemen haar dan ook oma. Dus Spencer groeit op met een opa en oma van mijn kant, iets waar ik heel blij mee ben, omdat ik zelf nooit echt een leuke opa en oma heb gehad.

Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is?

Oma leeft niet meer

Nu vind ik het natuurlijk wel heel belangrijk dat ons zoontje op latere leeftijd weet wie mijn moeder was. Ik wil wel over haar vertellen en foto’s laten zien en dergelijke. Maar hoe ga ik dat aanpakken? Spencer is nog maar 13 maanden en heeft een vocabulaire van 6 woorden, maar hij ontwikkelt zich zo snel, er komt een tijd dat ik dat uit moet gaan leggen. Want oma is niet mama’s mama. En wie is die mevrouw toch waar zowel bij opa als bij ons thuis een foto van staat? En waarom gaan we om de zoveel tijd naar de begraafplaats? Wat is een begraafplaats überhaupt? Waarom leggen we daar bloemen neer? En waarom gaan we altijd met zijn verjaardag eerst naar haar graf? Ga er maar aan staan. Ik heb werkelijk geen idee hoe ik dat uit ga leggen. Zo weet ik dat sommige mensen zeggen dat een bepaald iemand daar ligt te slapen, op een begraafplaats. En die slaapt altijd. Totdat een kindje in mijn omgeving een keer vroeg of hij dan niet bij opa binnen mocht kijken. Als hij daar ligt te slapen onder de grond, dan heeft hij vast ook een huis onder de grond toch? Dat leek me dus ook geen ideale oplossing.

Op een wolk? Een ster?

Hoe noem je iemand die is overleden eigenlijk? Veel mensen zeggen dat de overledene nu een ster is of op een wolk zit. Of dat iemand in de hemel is. Nu ben ik zo ongeveer de grootste atheïst die er op deze planeet rondloopt, dus dat zijn allemaal kwalificaties waar ik verre van wil blijven. Prima als andere mensen dat zo doen, maar ik wil hem niets wijs maken wat ik zelf absoluut niet geloof. Dus die opties vallen allemaal af. Maar ja, zeggen dat iemand ‘dood’ is, vind ik ook weer zo wat. Ondanks dat ik wel geloof dat je tegen kinderen het beste eerlijk en duidelijk kunt zijn. Zeggen dat iemand niet meer leeft? Is dat een betere bewoording?

Pfff…. Ik vind het een lastige!

Hebben jullie nog tips? Hoe pakken jullie dit aan?

Facebook Comments

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Channa 9 februari 2016 at 06:15

  Hier zat ik laatst nog over te denken en toen dacht ik nog, komt later wel. Maar eigenlijk is het wel goed om je er op voor te bereiden…
  Channa onlangs geplaatst…Schiet nou eens op! Straks komen we te laat!My Profile

 • Reply marnix 9 februari 2016 at 06:23

  Ik denk dat als dit topic naar voren gaat komen… dat ik wel ga zrggen dat die persoon dood is en dat het betekent dat die er niet meer is. Waarna ik waarschijnlijk wat fijne verhalen over de persoon in kwestie wil vertellen.

 • Reply Wilmaaa 9 februari 2016 at 06:41

  Ik denk dat ik ook gewoon zou vertellen dat oma er nu niet meer is en dat ze is overleden. Hoe moeilijk, maar ik ben ook niet van sterren. Wel een lastig dilemma hoor!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Hippe mama outfit | Sans-onlineMy Profile

 • Reply Saskia 9 februari 2016 at 06:43

  Mijn zoontje heeft zijn opa nooit gekend. Maar we hebben bij de foto gezegd dat is opa sterretje. Hij weet dus dat hij nog een opa heeft. En dat is voor hem nu heel normaal. Hij heeft hem nog nooit gezien maar het is wel zijn opa. We hebben hem niet uitgelegd dat hij overleden is. Dat komt vanzelf nog wel een keertje.
  Saskia onlangs geplaatst…De start van een suikervrij en/of suiker bewuster levenMy Profile

 • Reply demallemolenmoeder 9 februari 2016 at 06:54

  Ik zou eerlijk zijn mits ik denk dat mijn kind dat nog niet aantal of begrijpt. De dood hoort (helaas) nou eenmaal bij het leven.Je hebt trouwens ook hele mooie boeken erover.

 • Reply hanneke 9 februari 2016 at 07:08

  Nooit zeggen dat iemand slaapt en niet meer wakker wordt, kindjes kunnen dan heel bang worden om te slapen want wat als ze niet meer wakker worden of papa en mama die niet meer wakker worden.

 • Reply Charlotte 9 februari 2016 at 08:51

  Het lijkt me ook ontzettend lastig om te vertellen. Ik merk dat het kinderen vaak ook nog niet zoveel zegt. In de klas vertelt er weleens een kind dat bijvoorbeeld opa of oma is overleden en dan begint de rest van de klas te vertellen over overleden konijnen enzo. Voor hen is dat net zo erg.
  Charlotte onlangs geplaatst…Een weekendje weg zonder kind…My Profile

 • Reply Malou 9 februari 2016 at 10:10

  Lastig inderdaad.. Zeggen dat iemand ‘niet meer leeft’ lijkt me wel een goede optie, maar ik denk dat veel kindjes dan toch gaan vragen waar diegene nu dan is.
  Malou onlangs geplaatst…Van die leuke dreumes momentjesMy Profile

 • Reply Bregje 9 februari 2016 at 10:45

  Lastige situatie, heb er zelf geen ervaring mee. Ik weet dat mijn schoonzus er heel open over is naar de kinderen, die weten dat hun opa en oma overleden zijn en praten daar ook regelmatig over.
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy day #12My Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 9 februari 2016 at 11:42

  Ik zou gewoon zeggen dat iemand dood is, en dat die persoon er niet meer is.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Waarom ik nooit make-up draagMy Profile

 • Reply Nesrin 9 februari 2016 at 12:04

  Volg je gevoel en wees vooral eerlijk. Ik ben altijd heel eerlijk geweest met dit onderwerp en gezegd dat de dood bij het leven hoort en het ook voorkomt dat mensen door een ziekte kunnen doodgaan of door ouderdom.

  Mijn dochter was 3 jaar 2,5 toen mijn nichtje (van mijn zus) overleed vlak na de bevalling. Ik heb haar meegenomen naar de begrafenis en ben heel helder en transparant geweest want ze zag hoe verdrietig wij waren.

  Nu zijn we vijf jaar verder en hebben meer sterfgevallen gehad en natuurlijk heeft nog veel vragen en we praten er open en eerlijk over.

  Ze heeft trouwens zelf ingevuld waar overleden mensen naar toe gaan 😉 dit vind ik mooi.
  Nesrin onlangs geplaatst…Fit February afvallen & mijn gewicht door de jaren heenMy Profile

 • Reply Lifesabout 9 februari 2016 at 12:19

  Mijn neefjes hebben recent hun vader verloren (mijn broer) en kregen rouwbegeleiding van een vrouw. Zij legde uit door middel van een opgeblazen ballon dat iemand zijn of haar lichaam kapot is (maakte er een gaatje in) en de lucht ontsnapte. Die lucht is de ziel en het karakter die nu overal om ons heen is.
  Vond dat mooi om te zien en een geweldig voorbeeld. Kinderen hebbben veel aan de waarheid en je moet het ook nooit mooier maken dan het is. Hun vader is overal om hun heen en ze kunnen altijd met ze praten. Tip is het boekje van kikker en het dode vogeltje!
  Lifesabout onlangs geplaatst…De tien leukste zomerjassen voor je kleine meisje.My Profile

 • Reply Saskia 9 februari 2016 at 13:44

  Mijn zoontje is ouder, maar hij stelde ook best veel vragen over waar bijvoorbeeld mijn opa is. Wij hebben gewoon verteld dat onze opa dood is, en andere opa ook.
  Saskia onlangs geplaatst…Draagmoederschap: zou ik het doen?My Profile

 • Reply Mona - Vandaagismooi.nl 9 februari 2016 at 15:15

  Wat lastig. Ik heb hier ook nog geen ervaring mee. Toen mijn opa overleed was ik ook nog niet zo heel oud, maar wel oud genoeg om te begrijpen wat dood betekend. Ik zou zelf ook gewoon open zijn en uitleggen wat dood is i.p.v. een sterretje o.i.d.
  Mona – Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…Lief dagboek #1My Profile

 • Reply Mariska 9 februari 2016 at 16:11

  Heel erg moeilijk. Ik kreeg op een of andere bizarre manier laatst op Facebook een advertentie voor een site die over dit onderwerp gaat. Ik zou er niet een sprookje van maken. Het simpel maar eerlijk houden. Kinderen zijn ook vaak slimmer dan je denkt, is mijn ervaring.
  Mariska onlangs geplaatst…Wat te doen met make-up miskopen: de lookMy Profile

 • Reply Els 9 februari 2016 at 16:47

  Niet gemakkelijk. Toch is het heel belangrijk om er eerlijk over te praten. Kinderen moeten ook al leren dat de dood bij het leven hoort. Je vindt hier meer tips hierover: http://www.zenspiratie.be/concrete-tips-om-kinderen-te-helpen-omgaan-met-sterven-rouw-en-verdriet/

 • Reply Liess 9 februari 2016 at 17:30

  Heel eerlijk vind ik het hele sterretje, wolkje weet ik t allemaal heel blah … ik vind het belangrijker om duidelijk en eerlijk te zijn tegen kinderen ookal zijn ze klein. Ik denk dan ook dat ik zou zeggen dat “mijn mama” er niet meer is… en als ze groter worden komen ze nog wel een keer met de vraag.l en dan zullen ze iets meer snappen over de dood.
  Liess onlangs geplaatst…30 weken alweer!My Profile

 • Reply Heidi 9 februari 2016 at 19:56

  Is inderdaad moeilijk.
  Vier maand geleden is mijn vader overleden aan een rotziekte.
  We hebben toen al verteld aan mijn zoontje dat zijn opa ziek was en dat hij in het ziekenhuis lag. We gingen elke dag der heen, alleen bleef hij echter met mijn man in de gang. Op de dag dat hij stierf, vertelde ik mijn zoontje dat zijn opa nu een sterretje is hoog in de hemel. Een sterretje dat altijd over hem zal waken. Op de dag dat hij begraven is, is hij zelf mee gegaan. Dat hij echt kon zien dat zijn opa der niet meer is. Maar bij je is dat een beetje moeilijk omwille dat je kindje nog zo klein is. Ik zou gewoon een beetje wachten tot hij beseft dat hij nog een oma had en dan kan je der mooie verhalen over vertellen en foto’s laten zien. En als je moeder eventueel begraven is eens naar het kerkhof der mee. Zo begrijpen ze het ook wel.

 • Reply miron 10 februari 2016 at 13:31

  Ik ben ook een van de grootste atheïsten die er bestaat 😉 dus ik begrijp goed wat je bedoelt. Laatst vertelde zij dat een kindje had gezegd dat iemand nu een sterretje is. Maar omdat wij daar niet in geloven hebben wij dat ook verteld. We hebben haar trouwens al eerder gezegd dat als iemand dood is, dat diegene dan ook echt dood is. Nergens heen gaat en nooit meer terugkomt. Soms hoor je mensen zeggen tegen kinderen da diegene slaapt, maar dat vind ik zo naar. Want dan denken ze wellicht ook nog dat diegene wakker kan worden, wat natuurlijk niet kan. Ik ben van mening dat je gewoon eerlijk moet zijn tegen kinderen. Ze snappen meer dan wij denken. Succes al die tijd komt dat je het erover gaat hebben.
  miron onlangs geplaatst…Valentijnsdag: wie mag deBloemist.nl verrassen met een boeket?My Profile

 • Reply Rosie - Lifebyrosie.nl 10 februari 2016 at 15:29

  Poeh wat een ontzettend lastig onderwerp zeg. Ik kan me voorstellen dat je dat ontzettend lastig vind :(! Zeggen dat iemand slaapt vind ik persoonlijk heel raar.. Net alsof diegene dan nog wakker kan worden. Ik zou denk ik vertellen dat mama (jij) ook een mama hebt en dat ‘oma’ niet jouw mama is. Als je zoontje verder vraagt zou ik eerlijk antwoord geven dat jouw mama er niet meer is en als hij niet verder vraagt het zo laten. De vragen komen vanzelf en die kun je dan beantwoorden op een zo ‘normaal’ mogelijke manier. Wel heel erg lastig hoor. Ik hoop dat ik (voor mijzelf) mijn hoofd hier nog heel lang niet over hoef te breken :(!

  Liefs!
  Rosie – Lifebyrosie.nl onlangs geplaatst…Fijne dingenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Let’s talk about poep!

  "Heeft 'ie gepoept vandaag?", vraag ik aan de gastouder. "Gisteren namelijk niet en ik hoop niet dat hij obstipatie krijgt....

  Sluiten