Persoonlijk

Het woord ‘loedermoeder’ irriteert mij

24 juni 2016

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: het woord ‘loedermoeder’ kan mij soms een beetje ergeren. En met soms bedoel ik best vaak. Ik zal mezelf hier ongetwijfeld niet populair mee maken, want het is een veel gebruikt woord onder blogsters en andere social media gebruikers, er is zelfs een heuse ‘tag’ van. Maar ja, het is niet anders. Ik zal het proberen uit te leggen.

Wat irriteert mij dan?

De term loedermoeder wordt gebruikt om te laten zien wat je als moeder wel niet allemaal ‘verkeerd’ doet en hoe fout je soms wel niet bezig bent. Denk aan dingen als “Ik heb mijn dochter een uur op de iPad laten spelen, zodat ik in alle rust kon poepen” of “Ik wilde ongestoord kunnen winkelen, dus heb mijn kind drie Mars-repen laten eten zodat hij maar bezig was”. In het begin kon ik er nog wel eens om lachen, maar al snel sloeg de ergernis toe. Het lijkt wel een soort wedstrijd van ‘wie is de slechtste moeder’ en ‘wie is het coolste en doet de raarste dingen’. Ik vind het echt zo’n gek fenomeen. Je wilt toch allemaal de beste moeder zijn die je kunt zijn? Waarom dan zo lopen pronken met alles wat je fout doet? Ik ben er helemaal voor om niet te doen alsof het leven van iedere moeder ‘picture perfect’ is. Begrijp me niet verkeerd. Dat lijkt me ook ongezond. Maar deze trend waarin het bijna een wedstrijd is wie het het meest verkeerd doet, vind ik ook niet helemaal okee op de één of andere manier. Daarom sla ik alle tweets, blogs en andere posts tegenwoordig over met dit onderwerp.

Waarschijnlijk geef ik er veel te veel betekenis aan en neem ik het veel te serieus, maar soms heb je nou eenmaal niet alles onder controle waar je je aan ergert.

Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Channa 24 juni 2016 at 05:21

  Ach, denk meer dat de term onstaan is om andere moeders te laten zien dat het leven van geen een moeder perfect is, al willen sommige moeders je dat wel laten geloven 😉 ik vind de naam wel grappig, het wedstrijd element om de ergste loedermoeder te zijn heb ik nog even gemist!
  Channa onlangs geplaatst…Hoera, SoMama bestaat 1 jaar! + aankondigingMy Profile

  • Reply Loedermoeder 24 juni 2016 at 13:28

   Ons doel is moeders die onzeker worden van al die perfecte plaatjes een hart onder de riem te steken en te laten zien dat het in het echt heus niet allemaal zo perfect is. Door alle media aandacht, het overweldigende gebruik van de hashtag #loedermoeder en ook door een blog als die van jou denk ik dat we ons doel bereiken (Dank daarvoor)!

   Misschien staan de verhalen, de foto’s of de loedermoedermomentjes je niet altijd aan, dat kan natuurlijk. Maar meestal is overdrijven, sarcasme en satire de beste methode om een boodschap naar buiten te brengen.

   Elizabeth van alweereennieuwemoederblog.nl heeft heel mooi en duidelijk verwoord wat een loedermoeder nou eigenlijk is. En wij staan helemaal achter haar statement.

   Jij niet?

 • Reply Charlotte 24 juni 2016 at 05:53

  Hihi zolang het als grapje gebruikt wordt vind ik het wel grappig. Maar wanneer kinderen pijn of verdriet hebben, en daar wordt de #loedermoeder bij gezet, dan vind ik het zielig…
  Charlotte onlangs geplaatst…Wil jij in mijn vriendenboekje schrijven?My Profile

 • Reply Merel 24 juni 2016 at 05:59

  De bedoeling is inderdaad om het perfecte plaatje te ontkrachten (meestal gecreëerd door de ‘mijn-kind-doet-dat-niet’moeders). En om die reden vind ik het dan wel weer grappig en (nog) niet storend.

  Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat sommige moeders de term er al uit gooien als ze hun kind twee verschillende sokken hebben aangetrokken (gebeurt hier vrijwel dagelijks). Die blogs sla ik waar mogelijk over. Of (wat ik ook zie) elkaar bijna willen overtreffen, zodat je in de toekomst tweets krijgt in het kader van: ‘Zojuist kind achter tv geparkeerd, kan ik eindelijk aan de wijn #loedermoeder’.

  Dus mijn mening: vooralsnog wel grappig, maar ik kies bewust wat ik lees.
  Merel onlangs geplaatst…7x leren van wie ik wasMy Profile

  • Reply Merel 24 juni 2016 at 06:01

   Warrig verhaal, net wakker. Maar ik bedoel dat je met zo’n wedstrijdelement (wat ik wel herken) straks zulke tweets kan krijgen. Dan slaat het de plank volledig mis…
   Merel onlangs geplaatst…7x leren van wie ik wasMy Profile

 • Reply Wilmaaa 24 juni 2016 at 06:18

  Jeej, eindelijk iemand die er ook zo over denkt. Ik erger me er kapot aan, maar ik durf er dan weer geen blog over te schrijven, bang dat ik iemand voor het hoofd stoot ;p Als je iets anders doet ben je direct een loedermoeder, ik drink wijn dusja dan ben je een loedermoeder.. Zo nog bergen kleine dingen..
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Yarah is anderhalf jaar!My Profile

 • Reply Nathalie 24 juni 2016 at 06:48

  Haha, ik denk dat je er teveel ‘gewicht’ aan geeft inderdaad. Ik vind het wel grappig, maar wel afhankelijk van de context waar het in wordt gebruikt.

  Zelf gebruikte ik de term loedermoeder van de week ook! De reden was dat ik helemaal vergeten was dat mijn dochter zou trakteren op school. Best wel een loedermoeder actie, is namelijk niets voor mij.

  De dingen die jij aanstipt zoals een uur Ipad en dat soort “bewuste” keuzes vindt ik een ander verhaal.

 • Reply Shannon Sheila 24 juni 2016 at 07:44

  Ik heb het niet als een wedstrijdje onder de moeders ervaren. De loedermoeder foto’s vind ik meestal wel grappig. Hoop natuurlijk wel dat het momentopnames zijn en het er niet de hele tijd zo aan toe gaat.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Musthave #GoalsMy Profile

 • Reply Bregje 24 juni 2016 at 08:55

  Ik zie het vooral als grapje en neem het met een korrel zout, mijn peuter krijgt ook gewoon groenten en gaat meestal op tijd naar bed 😉 Het is inderdaad meer bedoeld ala tegengeluid tegen het perfecte plaatje, niet al te zwaar aan tillen dus . Ik hoop dat je mijn blogjes wel gewoon blijft lezen 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Ask me anything: de antwoorden #1My Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 24 juni 2016 at 09:14

  Ik heb die tag ook een keertje ingevuld, toen vond ik het nog wel grappig. Alleen nu wordt het echt een heel ding en begin ik mij ook te irriteren. Die website die er is sinds kort is, vind ik bijvoorbeeld echt helemaal niets. Eens met jou dus! En ik speel echt geen mooi weer op mijn website. Ik vind het soms oprecht zwaar, het ouderschap, en zet Naomi ook weleens even voor Nijntje (vind ze fantastisch), omdat ik echt even wat moet klaarmaken voor het eten en ik een dreumes aan mijn broekspijp niet echt handig vind. Maar ik ga niet overal het woord Loedermoeder in verwerken, want eerlijk gezegd voel ik mij geen loedermoeder als ik dat doe 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Eerste hulp bij kolven (tips!)My Profile

 • Reply Annelore 24 juni 2016 at 10:21

  Ik deel je mening volledig. Ik hou niet van het picture perfect-plaatje, maar we moeten ook niet doorslaan naar de andere kant. Hoewel ik mijn kinderen af en toe ook een glas cola en friet geef, is het niet iets waar ik per sé trots op ben. Dat betekent echter nog niet dat ik een loedermoeder ben.
  Ik hou gewoon niet zo van dat hokjesdenken, of het nu voor de grap is of niet.

 • Reply Astrid 24 juni 2016 at 10:54

  Ik vind het meestal wel grappig. Niemand is perfect, toch? Plus als ik een beetje een bad-mom-day heb, als in een zware en vermoeidende dag, dan kan een loedermoerder-post mij soms weer een beetje kracht geven als in een glimlachje en we gaan weer door. Maar ik begrijp je gevoel wel hoor.
  Astrid onlangs geplaatst…Mijn beauty wensenlijstMy Profile

 • Reply Suzanne / Babyisthenewblack.nl 24 juni 2016 at 11:17

  Ik ben het helemaal met je eens. ik zie de satire er zeker wel in hoor maar het wordt zo enorm overtrokken. Toen laatst een hele club zelfbenoemde loedermoeders een bijeenkomst had en daarmee in de krant kwam brak echt mijn klomp. Het artikel werd overal vol trots gedeeld en daar begrijp ik dus geen snars van. Het is hartstikke negatief en hoewel er humor omheen hangt kopt LINDA magazine online wel mooi “loedermoeders geven toe hun kind drie x per week pizza te geven”. Humor of niet, ík zou hier nooit mee geassocieerd willen worden. Er hoeven in mijn opzicht geen labels gehangen te worden aan het ouderschap en al zeker geen tegenhangers opgezet te worden over hoe iets wel of niet moet of gedaan wordt. Niets is perfect en wat ik slecht vind, vind een ander de standaard.

  Met de titel pochen vind ik raar en naïef. Want als je kind online delen een discussiepunt is, wat vinden we hier dan van? Het is voor altijd op internet te lezen hoe jij een loedermoeder bent of was. Humor of niet, het staat zwart op wit.

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 24 juni 2016 at 11:25

   Deze blog heb ik geschreven voor mijn vakantie dus voor het bewuste artikel. Daarom is het nog enigszins genuanceerd voor mijn doen 😉 Maar dat artikel vond ik echt om te janken. Ik snap niet dat je zo in de belangstelling wilt staan. Fijn dat er mensen zijn die het met me eens zijn!

  • Reply Nicole 24 juni 2016 at 12:10

   Ik las gisteren ook een blog hierover bij Shirley. En ik snap je irritatie, ik heb soms ook het idee dat het een wedstrijd is en eigenlijk is het dat ook want je kunt er tegenwoordig ook iets mee winnen. Soms zie je duidelijk in scène gezette foto’s voorbij komen ook. Ik lees ook het meeste niet meer. En ja ook ik snap dat het grotendeels met een knipoog is maar ik herken heel dat tegengeluid op een perfect leventje niet. Misschien volg ik gewoon de echte moeders en niet die perfecte 😉
   Nicole onlangs geplaatst…Recept: zomerse pastasalade met mangoMy Profile

  • Reply Elisabeth 24 juni 2016 at 12:56

   Het was dus echt supergezellig Suus! Het mooie is dat het woord loedermoeder (nog) niet in het woordenboek staat. Wat de precieze definitie is, is dus ook onbekend. Ik denk dat iedereen het begrip een eigen invulling geeft. En voor sommige (mama)bloggers is dat inderdaad overdrijven hoe ‘slecht’ ze het doen. Veelal in de hoop op een hoger bezoekersaantal. Voor mij is de titel loedermoeder iets positiefs, heeft het met empowerment te maken. Met eerlijkheid over het moederschap en gelijkwaardigheid met de vader. Mijn hoop voor de toekomst is dat moeders zich niet gedwongen voelen om zich schuldig te voelen. Als ze hun kind twee verschillende sokken aandoen, een avondje zonder kinderen op stap gaan, of een keertje het huis niet aan kant hebben. Dat kan papa immers ook geen k. schelen. En bovendien wordt het kind daar helemaal niks beter van. 🙂
   Elisabeth onlangs geplaatst…Waarom ik trots ben dat ik een loedermoeder benMy Profile

   • Reply Suus / Babyisthenewblack.nl 24 juni 2016 at 18:54

    Oh maar ik geloof meteen dat het hartstikke gezellig was hoor. Ik geloof zelfs dat ík het gezellig zou hebben gehad. Wat ik zeg is echter iets heel anders. Ik snap niet dat je geassocieerd wilt worden met een dergelijke term.

    En wie zegt dat moeders zich nu wel schuldig voelen als een kind twee verschillende sokken draagt? Ik geloof niet dat de komst van het woord ‘loedermoeder’ in de Dikke van Dalen daar ook maar iets aan gaat veranderen of bijdragen.

    Maar goed, als jij/jullie een definitie nodig hebt/hebben om je gelijkwaardig aan de vader te voelen of om je opvoedskills te kunnen verantwoorden, dan moet je de term natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Ik snap alleen het hele trotse niet naar aanleiding van dat druk in de krant.

    • Reply Elisabeth 25 juni 2016 at 13:29

     Hmm dan kwam denk ik toch niet helemaal goed over wat ik bedoelde in mijn artikel. Sorry, ik ben niet altijd even goed met taal. Wat ik probeerde te zeggen was dat ik mezelf helemaal geen loedermoeder vind. En ik noem mezelf dus ook geen loedermoeder. Andere mensen (lees: vrouwen) doen dat echter wel. Voornamelijk op Facebook, lekker anoniem… 😉 Als dat gebeurt voel ik me niet aangevallen en rot. In tegendeel, ik voel me juist trots. Want die negativiteit zit in hún hoofd, en zegt helemaal niks over mij. Ik ben wie ik ben, en een term als loedermoeder doet daar niks aan af.
     Als ik jouw eerste reactie op dit artikel lees krijg ik het idee dat jij ook weleens negatieve reacties hebt gekregen, maar dat kan ik mis hebben natuurlijk. Ik hoop dat je ze niet aantrekt, want ze zeggen echt meer over degene die ze maken dan over jou!
     En wat mensen wel niet van mij zouden denken als ze bijvoorbeeld deze titel van mijn artikel lezen? Of als ze zien dat ik tussen de loedermoeders in het Parool sta? Tsja, ik hoop dat er een schifting plaats zal vinden. Dat de kortzichtigen afvallen en de mensen die doorlezen en begrip tonen overblijven. Als ze het artikel tot het einde hebben gelezen zullen ze hopelijk tot dezelfde conclusie zijn gekomen als Hans van der Beek:
     “Ik opper: loedervaders bestaan niet. Want elke vader is een loedervader, ze zitten er alleen niet mee.
     Peltenburg laat een appje zien van haar man, thuis met twee kinderen. Geen tekst, alleen een stil­leven van een fles bier, een pot mayonaise en een zak diepvriespatat.
     Juist. Bij mij thuis heette dat gewoon: mannenavond.”
     Elisabeth onlangs geplaatst…Waarom ik trots ben dat ik een loedermoeder benMy Profile

 • Reply Judith 24 juni 2016 at 11:25

  Ik vind de term geweldig, die moet in de dikke van dale. Zelf herken ik mij in het meeste niet. Niet omdat ik zo perfect ben, maar omdat ik twee verschillende sokken geen loedermoeder moment vind. En een uurtje tv ook niet. En als ik stiekem chocola eet, en zij niet mogen, is dat omdat ze nog klein zijn en ik graag nog wat groenten naar binnen werk ipv een bak suiker. Is mijn verantwoordelijkheid om ze gezond te voeden. Dus dat vind ik ook geen loedermoeder moment. Een glas wijn nemen maakt mij wel eens wat relaxter, daar hebben ze meer aan dan dat ik op hoogspanning sta. Ook geen loedermoeder moment dus. Leuke term dus, maar geen shock momenten waarbij ik denk oooh dat is echt loedermoeder
  Judith onlangs geplaatst…AH vs LidlMy Profile

 • Reply Jodi - liefthuis 24 juni 2016 at 11:49

  Ik snap je gevoel. Je bent echt geen slechte moeder als je kind vlekken in z’n kleding heeft, tv kijkt of chocolade eet. ik moet er echter ook wel vaak om lachen omdat ik het juist ook het beeld vind geven van dat we niet allemaal perfect hoeven te zijn, dus juist sarcastisch.
  Hopelijk ben ik duidelijk haha
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een brief aan mijn spruit voor zijn eerste verjaardag…My Profile

 • Reply Elisabeth 24 juni 2016 at 12:40

  Haha wat grappig! Ik schreef nèt waarom ik trots ben loedermoeder te zijn. Maar heb wel eerst even mijn eigen definitie aan het begrip gegeven. Ik ben benieuwd wat je vindt. 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Waarom ik trots ben dat ik een loedermoeder benMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 24 juni 2016 at 14:53

  Zolang de term gebruikt wordt om te laten zien dat niet iedere moeder perfect is, vind ik er niks mis mee. Het wedstrijdje is idd een ander verhaal.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…10 X hoe zorg ik dat mijn tevreden baby genoeg aandacht krijgt?My Profile

 • Reply Loedermoeder 24 juni 2016 at 16:30

  Ach ook de Loedermoeder Award moet je met een korrel zout nemen (hoewel de prijzen wel serieus cool zijn). Ook die is ervoor om aandacht te vragen voor het uiteindelijke doel.
  Loedermoeder onlangs geplaatst…Loedermoeder.nl in het nieuwsMy Profile

 • Reply Marisca | Mamablogger 24 juni 2016 at 16:51

  Ik heb er een aantal maanden geleden al een blogje over geschreven, want irriteerde mij toen ook al stiekem een beetje aan de term. Ik vind het leuk voor die bloggers dat er nu zoveel publiciteit omheen is, maar ik zelf lees het niet meer.

 • Reply Marguerita 25 juni 2016 at 12:31

  Ik kan er wel om lachen, van die gekke streken die de kinderen uithalen. Daarom vandaag ook een loedermoedermoment geblogt (ik ben snel weggegaan en heb het door papa laten oplossen).
  Marguerita onlangs geplaatst…Loedermoedermomentje: het stoepkrijtkapselMy Profile

 • Reply Jessica 25 juni 2016 at 20:20

  Ik snap je ergernis wel, terwijl ik geen mama ben. Op sommige momenten is het #loedermoeder wel heel grappig, als je kind helemaal onder de chocolade zit, in ieder geval op grappige momenten. Maar ik heb ook wel eens momenten voorbij zien komen waar het kindje verdrietig is of pijn heeft, dan vind ik niet dat je dit op social media hoeft te delen met #loedermoeder
  Jessica onlangs geplaatst…60 day challenge – Laatste updateMy Profile

 • Reply Nesrin 26 juni 2016 at 22:23

  Ik sluit mij aan bij jou. In het begin vond ik het grappig maar nu not so much. Ik denk dat elke moeder op haar eigen manier het gewoon goed doet. Die regels f*ck em.
  Nesrin onlangs geplaatst…Huilend op de badkamervloerMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Wil jij in mijn vriendenboekje schrijven?

  Onlangs zag ik bij Jodi van liefthuis.nl een leuke, nostalgische tag die zij heeft bedacht en deze moest ik gewoon even...

  Sluiten