Muziek Persoonlijk

Mijn top 5 Nederlandstalige liedjes

28 september 2015

Ik houd heel erg van Nederlandstalig muziek. En dan bedoel ik niet die ellende als Frans Bauer, Wolter Kroes en Thomas Berge. Daar heb ik namelijk een enorme hekel aan. Maar Acda en De Munnik, Maaike Ouboter, BLØF en nog veel meer kan ik wel enorm van genieten. Daarom leek het mij leuk mijn top 5 van Nederlandstalige liedjes te delen met jullie. Ook de minder bekende nummers. Doen jullie ook mee?

Komen ze! In willekeurige volgorde:

Maaike Ouboter – Dat ik je mis
Wat een stem heeft die meid toch. Zo mooi en zo helder. Dit liedje heeft ze voor haar overleden ouders geschreven. Elke keer als ik het hoor moet ik aan mijn overleden moeder denken. Ik houd het dan ook zelden droog als ik dit nummer hoor. Toen mijn man en ik in de zaal zaten bij 10 jaar Giel Beelen  in Carré en Maaike dit lied kwam zingen was ik 5,5 maand zwanger. Ze kwam het podium nog niet op of ik begon al te grienen. Overigens is dit niet haar enige mooie liedje hoor. Ze heeft er zoveel. Ik vind haar teksten prachtig. Bijna poëzie. Is toch prachtig dat ze met zo’n liedje zoveel mensen kan raken? En weet je wat ik zo bijzonder vind? Ze heeft ook een liedje dat heet ’23 april’. En dat was mijn moeders verjaardag.

Acda en De Munnik – Morgen is ze weg
Ik ben groot fan van Acda en De Munnik. Wat een helden! Helaas zijn ze uit elkaar, vind ik nog steeds héél jammer. Maar gelukkig hebben ze een schat aan liedjes gemaakt. Prachtige bekende liedjes zoals ‘Lopen tot de zon komt’ en het heerlijke ‘Het regent zonnestralen’. Maar één van mijn favoriete liedjes is dit veel minder bekende nummer ‘Morgen is ze weg. Die tekst vind ik zo ontzettend mooi. En als die twee heren samen zingen, magisch!

BLØF – Zo stil
Alweer een liedje over de dood. Lekker opbeurende smaak heb ik eigenlijk hè? 😉 Maar ook dit is weer echt één van mijn favorieten. BLØF vind ik sowieso geweldig. Heel veel goede nummers. En Paskal Jakobsen vind ik ook een fantastische zanger. “Nu er stilte bij ons was in plaats van jij”.

Herman van Veen – Liefde van Later
Ik weet niet of veel mensen van mijn generatie dit lied kennen, maar het is echt een juweeltje! Dit lied stamt al uit 1969 en de muziek is van Jacques Brel. Het is nooit als single uitgebracht, maar toch een klassieker geworden. Luister goed naar de tekst! Wellicht kennen jullie het van Mirjam van der Loo die in 2014 auditie deed voor The Voice of Holland met dit nummer.

Maarten van Roozendaal – Red mij niet
Helaas veel te jong overleden, Maarten van Roozendaal. Ik ben niet bekend met al zijn werk, maar dit nummer heb ik echt grijs gedraaid. Ik ben atheïst en dit nummer is dus helemaal op mijn lijf geschreven. Alweer zo’n briljante tekst. “Een hemel met jou, is de hel voor mij”. Die zin alleen al! Geweldig!

Facebook Comments

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Nicole 28 september 2015 at 08:24

  Ken alle nummers. De laatste vind ik zelf niet zo, maar smaken verschillen 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Een dagje op pad met het gezinMy Profile

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 28 september 2015 at 16:06

   Gelukkig wel! Doe je ook mee met het plaatsen van jouw vijf favoriete liedjes?

 • Reply Annelore 29 september 2015 at 11:13

  Ik kende alleen Maaike Ouboter, de rest ga ik ook eens beluisteren.
  Mijn absolute nederlandstalige kippenvel-favorieten blijven Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud (zo puur, zo breekbaar) en Mia van Gorki (en bij uitbreiding alles van Gorki)
  Annelore onlangs geplaatst…Over die roze wolk… en dat gouden randje…My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  And the winner is….

  Channa van SoMama! Gefeliciteerd, jij hebt de producten van Lief! Lifestyle gewonnen! Mail je gegevens naar info@everyday-life.nl en dan komen...

  Sluiten