Opvoeding Persoonlijk

Waarom het moederschap doodeng is

16 mei 2016

Moeder zijn. Ik vind het soms doodeng. Wat kun je om een klein wezentje toch veel zorgen hebben en onzeker zijn of je het allemaal wel goed doet!

Twijfel

Ik had mezelf natuurlijk voorgenomen toen ik moeder werd om heel relaxed te zijn, niet te stressen als er wat zou gebeuren en zeker niet overbezorgd te zijn. Yeah right. Dat is echt goed gelukt hoor, ahum. Niet dat ik de hele dag als een stresskip rondloop, maar toch ben ik wel (over)bezorgd vaak. Is ons zoontje ziek? Dan Google ik gelijk tot ik een ons weeg wat er aan de hand zou kunnen zijn en zoek ik advies van andere moeders in mijn omgeving. En dan slaat de twijfel toe. Moet ik de dokter bellen? Ik wil niet zo’n meelijwekkende blik van de huisarts die denkt ‘Ach daar heb je weer zo’n overbezorgde moeder’. Maar ja, je wilt ook niet iets missen omdat je door je eigenwijsheid niet naar de dokter bent gegaan.

moederschap doodeng

Overbezorgd

Dat is misschien nog wel mijn grootste issue. Overbezorgd zijn. Je wilt je kindje niet bang maken, en als ik heel bezorg of ongerust reageer op dingen, maak ik hem bang natuurlijk. Dus als hij valt (en dat is nogal vaak…) dan probeer ik niet gelijk ongerust op te springen en op hem af te rennen. Nee, ik kijk of hij zich echt bezeerd heeft en dan kom ik pas in actie. Negen van de tien keer is er niets aan de hand en gaat hij gewoon weer verder met waar hij mee bezig was. Dat mijn hart in mijn keel zit, probeer ik dan maar zo goed mogelijk te verbergen. Hetzelfde is met eten. Door al die verhalen over kinderen die stikken in druiven die in de breedte in plaats van de lengte zijn gesneden, ben ik daar dus ook helemaal mee bezig.

Druiven durf ik eigenlijk überhaupt niet te geven. En als ik ze wel geef,  ben ik in staat om ze in 10 stukjes te snijden eer die kleine boef het onder zijn neus krijgt. Wat nergens op slaat, want hij propt ook grote stukken van een koekje of een banaan of dergelijke in zijn mond en dan is er niets aan de hand. Maar ja… die bezorgdheid hè.

Loslaten

Nu komt dit natuurlijk allemaal voort uit het feit dat ik buitengewoon veel houd van dat kleine blonde manneke dat nu 16 maanden in ons midden is. Daarnaast voel ik zoals elke moeder een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Stel je voor dat er iets gebeurt en dat het jouw schuld is als moeder? Denk niet dat ik mezelf dat ooit zou vergeven. Ik zal moeten leren loslaten en ook leren erop te vertrouwen dat dingen goed gaan. Maar poeh! Dat wordt een flinke uitdaging!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Channa 16 mei 2016 at 07:51

  Herkenbaar, denk dat elke moeder hier last van heeft.
  Channa onlangs geplaatst…Verbazing in de supermarktMy Profile

 • Reply Ilse van Kreanimo 16 mei 2016 at 09:23

  Het overbezorgde is er bij mij wat afgesleten ondertussen.
  Loslaten vind ik vooral moeilijk bij nummer drie – wsl omdat het de laatste is!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…To ‘HelloFresh’ or not to ‘HelloFresh’?My Profile

 • Reply Jess 16 mei 2016 at 09:37

  Zeer herkenbaar. Ik denk dat Google mij al ziet komen. Maar helemaal niets mis mee, maakt duidelijk dat we onze kapoenen graag zien
  Jess onlangs geplaatst…Gastblogger Britt: Zero wasteMy Profile

 • Reply Wendy 16 mei 2016 at 10:00

  Oh, ja. Hier ook zo een hoor! Haha, ik dacht ff een hele chille mama te worden maar, uhm, da’s een beetje mislukt. Maar ja, weet je, onze kleintjes zijn alles voor ons dus het is logisch dat we zo bezorgd zijn, toch 😉
  Wendy onlangs geplaatst…Mini babymoon: nachtje Limburg!My Profile

 • Reply Leonie van Mil 16 mei 2016 at 14:50

  Heel herkenbaar. Ik ben ook constant ongerust.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nieuw projectjeMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 17 mei 2016 at 07:45

  Herkenbaar! En loslaten is het sleutelwoord, maar het moeilijkste van alles.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Mijn kolfavontuur is nu echt ten eindeMy Profile

 • Reply Charlotte 17 mei 2016 at 08:33

  Zooo herkenbaar! Volgens mij gaat dat gevoel ook nooit meer over…
  Charlotte onlangs geplaatst…Zoals je mij nog nooit zag…My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Hoe ga je om met een dreumes met driftbuien?

  Ik dacht dus dat driftig gedrag van ons kleine manneke eventueel zou beginnen bij twee jaar. Terrible twos zeggen ze...

  Sluiten