Persoonlijk

Over hoe het moederschap écht is! – Mumlife Raw Tag

9 mei 2017

Het moederschap gaat helaas niet altijd over rozen. Sterker nog, soms is het gewoon ronduit zwaar. Omdat het fijn is om te lezen dat andere moeders het ook niet allemaal makkelijk hebben en ook worstelen met bepaalde dingen, is de Mumlife Raw Tag in het leven geroepen. Over het ‘rauwe’ moederschap dus, hoe het écht is! Niet alleen hoe het eruit ziet op Instagram met een modieuze witte achtergrond 😉

Gaan we dan!

Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit.

Beter! Ja, vandaag ging het eindelijk een stuk beter vergeleken met de rest van de week en vorige week. Spencer was hartstikke vervelend al dagenlang en luisterde nergens naar. In plaats daarvan was hij boos, gooide met spullen en wilde opeens niet meer slapen. Ik was inmiddels wanhopig, want uren met hem zitten tot hij in hemelsnaam gaat slapen, dat is een stuk lastiger nu Jasmijn er ook is. Ik snap ook niet waar het vandaan komt, want we hebben echt maandenlang geen enkel probleem met hem gehad met slapen. Maar vandaag hadden we opeens weer ons vrolijke ventje terug! Blijft een peuterpuber van twee natuurlijk, maar geen gekke dingen en ook slapen ging een stuk beter. Phew!

Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?

Met moeders van mijn eigen generatie valt het gelukkig wel mee. Natuurlijk doen we allemaal dingen waar andere moeders het niet mee eens zijn, maar ja dat is nou eenmaal zo. Ik heb er eigenlijk geen moeite mee als de meningen flink uiteenlopen, dat maakt het leven ook wel interessant. Met moeders van vorige generaties heb ik soms meer moeite. Ik heb zoveel commentaar gehad dat Spencer lang bij ons op de kamer sliep, dat ik niet lang borstvoeding heb gegeven, dat ik niet streng genoeg ben etc etc. ‘Vroeger’ was toch alles blijkbaar beter voor veel mensen en lieten we kinderen gewoon door janken de hele nacht. Sja, dat doe ik dus niet.

Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal.

Ik moet zeggen dat beide kinderen tot nu toe best aardig voor ons zijn geweest op dat gebied. Natuurlijk zitten ze allebei wel eens onder, maar dat hoort erbij. Er schiet me zo wel één incident met Spencer te binnen. We waren uit eten (gelukkig niet in een al te chique restaurant) en op een gegeven moment kon je echt niet meer om de poeplucht heen. Dat was dus afkomstig van onze blonde dreumes. Ik heb hem naar de wc’s getild en daar was de schade al snel duidelijk: alles zat onder. Hij had goedkope kleertjes van Zeeman aan en die heb ik daar allemaal zo in de prullenbak geflikkerd. Gelukkig zijn we vrij trouw in het meenemen van reservekleertjes, dus een pak billendoekjes later was Spencer weer brandschoon en konden we verder eten 😉

Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?

Het is tot nu toe één keer voorgekomen in de supermarkt. En één keer midden op straat, maar dat zag niemand gelukkig. In de supermarkt heb ik hem afgeleid en allemaal koekjes en drinken gegeven om hem zoet te houden. Die keer op straat heb ik hem gewoon opgepakt en ben verder gelopen.

Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Toevallig hebben we deze week de tablets weggelegd omdat ik vond dat hij er te vaak om zeurde. Grappige is dat na een dag geen tablet hij er niet eens meer om vraagt. Maar het was ’s ochtends als ik ging douchen dat hij mocht kijken en ’s avonds na het eten met een fles melk. Dus dat zal in totaal een uurtje per dag geweest zijn. Dat is nu dus niet meer zo. Dus in principe geen schermtijd nu dagelijks, maar we kijken dan wel een keer een leuke film op Netflix en daar blijft het bij. Ik heb liever dat het een beloning is dan een dagelijkse gewoonte.

Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Ik heb altijd knakworstjes in huis, dus ik trek nog wel eens een blik open als ik niets anders heb. Patatjes erbij en je hebt een soort van maaltijd. Of gewoon broodjes. Maar we koken meestal wel gewoon.

Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Eventjes moeilijk gehad toen Spencer naar bed moest en weer ging huilen en in paniek raakte. Gelukkig viel hij in slaap toen ik bij hem bleef zitten. En ik ben boos op hem geworden toen hij voor de zoveelste keer uit de autostoel wilde klimmen tijdens het rijden. Vraag me niet hoe hij het doet, maar die kleine Houdini weet zich overal uit te wurmen.

Wat was het beste moment vandaag als moeder?

Spencer en Jasmijn allebei bij me op de bank en allebei dikke pret en gekke bekken trekken. Spencer bleef haar en mij maar kusjes geven en samen gierden ze het uit van het lachen.

Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Als ze allebei slapen lekker een serie kijken of aan mijn blog werken. Niet echt een quilty pleasure ofzo, maar wel heerlijk om even rust aan mijn hoofd te hebben!

Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

Eigenlijk bijna nooit. Ik werk 32 uur per week en blijkbaar voelen moeders die (veel) werken zich vaak schuldig, maar dat heb ik niet. Ik word er nu eenmaal blij van en dat lijkt me voor de kinderen ook veel zinvoller als ik blij ben. Daarnaast moeten de rekeningen betaald worden.

Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden.

Ik denk dat het vooral het algemeen beeld is van dat moeders willen voordoen alsof alles altijd een mooi roze (of blauw) sprookje is waarin de kindjes goed luisteren, altijd hun groente en fruit eten, nooit een driftbui hebben en zeker nooit expres iets op de grond gooien.  Dat beeld is niet reeeël en wat mij betreft kunnen we beter wat opener zijn over dat het soms gewoon ronduit klote is om het maar eens op z’n Hollands uit te drukken.

Deze tag is oorspronkelijk van de Australische blogster Elise Sheree. Vertaald door Little Wonder World.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Channa 9 mei 2017 at 05:36

  En dit is precies hoe het is. Mooie momenten maar ook hele lastige momenten! Veel dingen zijn heel herkenbaar.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #29 – Geocaching, dierentuin & vakantieMy Profile

 • Reply Jeanine 9 mei 2017 at 06:36

  Haha die driftbuien heb ik wel al vaker meegemaakt. Altijd mensen die zich er dan mee gaan bemoeien. Maar gelukkig weer ik (meestal) mijn hoofd koel te houden. Je bent een top mama.
  Jeanine onlangs geplaatst…My nametags: zo onthoud ook papa van wie dat ondergoed nu ook alweer was (win zelf ook een setje)My Profile

 • Reply Wilmaaa 9 mei 2017 at 06:43

  Haha hopen dat het een fase dus is. Yarah heeft namelijk sinds een week dat ze niet meer wil slapen en alleen in slaap valt als we bij haar op de kamer liggen. Niet echt ideaal dus. En hier ook genoeg momenten die zeker geen rozekleur en maneschijn zijn.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…A mom´s diary | hoe gaat dat nou met twee kindjes?My Profile

 • Reply Astrid 9 mei 2017 at 08:36

  Haha, het einde van je blog is precies hoe ik het ook zie. Vaak is het genieten en rijkdom. Maar af en toe is het ook gewoonweg PIEP! 😉
  Astrid onlangs geplaatst…Shoplog: Fitbit bandjes van Ali ExpressMy Profile

 • Reply marleen 9 mei 2017 at 08:47

  Hahahaha Spence in de peuterpubertijd! Hij mag wel een keer een weekendje bij tante Marleen en ome Frank komen logeren hoor! 🙂
  marleen onlangs geplaatst…Als ik iets aan mezelf kon veranderen? Heb je even?My Profile

 • Reply Michelle 9 mei 2017 at 19:49

  Vrijwel alles is wel herkenbaar! Vooral de guilty pleasure haha. Hele leuk tag overigens. Misschien neem ik ‘m nog eens over 🙂
  Michelle onlangs geplaatst…Waarom ik nog een keer naar New York wilMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De was doen: 5 trucs om het jezelf gemakkelijker te maken

  Vooral wanneer je kinderen hebt, lijkt het soms alsof de berg met was nooit kleiner wordt. Wij draaien dan ook...

  Sluiten