Persoonlijk

Overlast van de buren – Wanneer zeg je er wat van?

10 augustus 2016

Beter een goede buur dan een verre vriend, gaat het gezegde. En dat is ongetwijfeld zo. Helaas hebben wij daar geen ervaring mee. Onze buren zijn namelijk….. best vervelend af en toe. En dat vind ik best een lastige soms. Want ja, wanneer zeg je er wat van en wanneer laat je het gaan?

Geluidsoverlast

Onze buren maken veel herrie. En dan bedoel ik ook: véél herrie. Ze kunnen niet normaal de trap oplopen of normaal een deur dichtdoen zonder dat het klinkt alsof ze enorme ruzie aan het maken zijn. Muziek staat altijd net 10 tandjes te hard en dochterlief schreeuwt graag in de tuin. Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal dingetjes die ik maar laat lopen. Weet je, wij hebben soms een jankend kind dat we niet stil krijgen, hebben ze soms ook ongetwijfeld last van. Maar toen kwamen de feestjes. Feestjes op doordeweekse avonden met heel veel jongeren in de tuin en harde muziek. Op een zaterdagavond ofzo laat ik het meestal maar gaan als het binnen de perken blijft. Maar gewoon op een doordeweekse dag vind ik dat dus echt niet kunnen. Daarnaast dreunt het soms zo erg dat ons zoontje er wakker van wordt. En daar trek ik de grens. Dus bellen we soms aan, dreigen we met het bellen van de politie als een één of andere opgeschoten jongere open doet enzovoort. En dat vind ik eigenlijk heel vervelend. Maar ja, we hebben er wel last van.

Alles voor de goede lieve vrede

Nu vind ik het namelijk best tricky met buren. Je wil ze ook niet tegen je hebben. Misschien heb je ze een keer nodig, als de gezamenlijke schutting omwaait bijvoorbeeld. En je wilt ook niet dat ze al je bol.com pakketjes slopen die daar bezorgd worden omdat jij overdag werkt. Daarnaast zijn het veel jongelui (de ouders zijn er bijna nooit) en dan onder het mom van ‘we zijn allemaal jong geweest’, laat ik het vaak maar op z’n beloop. Maar ja er is wel een grens. En soms wordt die echt overschreden. Twee jaar terug was ik het zó zat toen heb ik een klacht ingediend bij de woningbouw. Onze straat is huur- en koopwoningen door elkaar. We werden toen uitgenodigd voor een gesprek, maar ik was hoogzwanger en zoals jullie weten wat te vroeg bevallen…. een dag voordat het gesprek zou plaatsvinden. Dat ging dus niet door. Daarna is het er niet meer van gekomen en stond mijn hoofd er niet naar. En eerlijk is eerlijk: het werd een stuk rustiger toevallig. Maar de laatste tijd merk ik dat het weer aanwakkert. Dus komt het dilemma weer: zeggen we er wat van, of niet? Ik vind het een lastige!

Hebben jullie ervaringen met dit soort dingen?

Facebook Comments

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Merel 10 augustus 2016 at 05:45

  Lastige! Wij hebben nu gelukkig de liefste en meest begripvolle buren ooit (die minstens 1 keer per dag last hebben van gillende kinderen, soms ook een schreeuwende ouder)

  Eigenlijk vind ik het een stukje fatsoen, na 10 uur is alle lawaai voorbij doordeweeks. In t weekend laat je het weten wanneer je een feestje hebt.

  Misschien kun je eerst zonder de woningbouw om de tafel met elkaar en uitleggen dat je geen problemen hebt met de weekends, maar doordeweeks wel. Sterkte!
  Merel onlangs geplaatst…Aanrader met jonge kinderen: een ochtendje strand!My Profile

 • Reply Rita 10 augustus 2016 at 07:10

  Ik zou ‘m er wel wat van gaan zeggen ,dat het echt niet kan kijk af en toe een feestje heeft iedereen wel eens
  Maar het moet geen ergenis worden dan gaat je woongenot achter uit en dat wil je eigelijk niet hebben
  Dus bel aan spreek ouders en kinderen er op aan
  En vertel gewoon dat jullie er overlast van hebben en dat je niet zo,’n lastig persoon bent
  Maar dat dit eigelijk niet kan ,en dat ze rekening moeten houden met andere mensen
  Als,dit later blijkt niet te verbeteren weer aan bellen en vertellen dat het zo niet opschiet en dat je graag goed kontact met de buren wil houden ,dat je woningbouw op de hoogte gaat brengen
  Maar idd dit zijn vaak moeilijke dingen en niet echt fijn ,je gaat je er steeds meer over opwinden

 • Reply Vlijtig Liesje 10 augustus 2016 at 07:32

  Het lijkt mij ook erg lastig. Het beste is denk ik toch om eens met hen te gaan praten. Bij een kopje koffie bijvoorbeeld om een goede sfeer te scheppen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…7 effecten van gordijnen op je interieurMy Profile

 • Reply Mariëlle 10 augustus 2016 at 07:47

  Snap dat je het lastig vind, maar als het echt de spuigaten uitloopt waarom er dan niet iets van zeggen op een nette manier? Mensen hebben vaak zelf niet door dat ze overlast veroorzaken voor een ander. Zo reed ik regelmatig met een lekker deuntje op een flink volume de straat in, mijn buren hebben kleine kinderen en ik dacht daar niet over na. Nadat ze het me gevraagd hebben zet ik altijd even de muziek wat zachter voor ik de wijk in rijd. Zo kan het dus ook!
  Mariëlle onlangs geplaatst…Filorga -Nutri-Filler LipsMy Profile

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 10 augustus 2016 at 07:47

   Klopt helemaal. Lastige is dat het pubers zijn die eigenlijk altijd alleen zijn zonder ouders.. En is lastig om een gesprek mee te voeren 😉

 • Reply Nicole 10 augustus 2016 at 08:08

  Oh, blegh, wat lastig dit zeg 🙁 Ik vind dat je er wel wat van moet zeggen, maar ik begrijp dat het zo lastig is. Je wilt bonje met de buren taferelen voorkomen lijkt me! Zelf hebben we t rustig met de buren; we wonen in een (voormalig) seniorencomplex en de meeste buren zijn dus ook op leeftijd.. al kunnen ze wel zeuren (de automatische deur beneden staat uit, omdat die herrie maakt??? Waardoor wij met zware tassen keihard moeten duwen om m open te krijgen en de oude mensen hebben allemaal zo’n knopje waardoor die open gaat……), verder hebben we geen last. Bovendien zitten we bovenin haha. Toen wij ons 3 maanden geleden voorstelde aan de buurvrouw zei ze direct ‘ik ben heel erg gesteld op mijn rust, jullie hopelijk ook’. Met andere woorden; geen herrie! Haha.

 • Reply Charlotte 10 augustus 2016 at 08:10

  Wat lastig zeg! Misschien lezen ze dit wel en lost het probleem vanzelf op 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Shoplog nieuwe collectie!My Profile

 • Reply Kim 10 augustus 2016 at 08:21

  In mijn vorige woning had ik altijd hele fijne buren. Nadat mijn buurman overleed kwam er een jonge meid in… nou serieus, daar wil niemand naast wonen. Tijdens het verhuizen belde ze al aan dat ze last had van een doos die voor mijn voordeur stond. (Die had ik er ’s ochtends neergezet zodat ik hem een paar uur later mee kon nemen naar de berging..). Ze klaagde echt overal over. Ik werd er niet goed van. Heel vervelend vooral omdat ze zelf voor heel veel overlast zorgde. Ze blowde, had nachtenlang feesten en was heel agressief.

  Ze had met iedereen ruzie en stond vaak trillend voor mijn deur. Op een gegeven moment heb ik mijn grenzen aangegeven en gezegd dat we hier samen wonen. Het is een portiek. Soms hoor je wat (ik loop met sokken in huis, heb geen kids, geen tv, heb de muziek zacht aan en organiseer geen feesten in huis.. van overlast kan gewoon geen sprake zijn. Ik heb nog nooit klachten gehad maar juist altijd te horen gekregen dat ik zo lekker rustig ben.)

  Mevrouw begon meteen te trillen en te schreeuwen. Ik ben rustig gebleven en heb gezegd dat het geven en nemen is. We moeten het samen doen en agressie is niet de oplossing voor dit soort problemen. Lang verhaal kort. Op het begin werd ze rustig (ze gaf aan het fijn te vinden dat ik ermee om kon gaan en rustig bleef.. tja het is mijn oude werk haha). Later begon ze echter zo te flippen nadat ik WEL de woningbouw begon in te schakelen dat ze zelfs mijn deur heeft geprobeerd in te trappen en de politie moest komen. Ik ben nog nooit zo geschrokken. Een van de redenen waarom ik dus snel verhuisd ben.

  Mijn tip; kijk goed naar wie je tegenover je hebt. De dame die ik naast mij had wonen kwam uit een lagere klasse, had nooit geleerd om te communiceren, had agressie problemen en verslavingen. Kortom; verhuizen was bijna de enige optie.. mochten je buren wat netter zijn dan zou ik proberen te komen met een voorstel waar iedereen blij van wordt.

  Veel succes!

 • Reply Jess 10 augustus 2016 at 09:02

  Wij kunnen er van meespreken. Buren die tot heel laat buiten ruzie maken. Hun (kleine) kinderen buiten opsluiten als straf in onze gezamenlijke tuin. Geuroverlast, huiselijk geweld,… manlief is daar ooit de kinderen gaan weg halen en de politie gebeld. De dronken man was op de dronken mama aan het slaan. Zoiets komt altijd terug. De buurman kwam manlief achterna en wilde vechten. Een heel gedoe en wij durven de politie niet meer bellen. Moeilijk dus. Succes!

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 10 augustus 2016 at 09:08

  Altijd lastige situaties… Zelf ooit last gehad van een stalkende buurman, ben toen maar verhuisd. Niet de juiste oplossing, maar ik kon op dat moment de strijd niet aangaan. Helaas heb ik ook geen gouden tip…
  Jonna@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Review: Gezichtsreinigingsborstel Aliexpress versus BraunMy Profile

 • Reply Letitia 10 augustus 2016 at 09:36

  Oef.. heel vervelend! Ik woon in een rijtjeswoning, huur, en de huizen zijn ontzettend gehorig. Gelukkig heb ik leuke en rustige buren maar binnenkort gaat er eentje verhuizen. Ben benieuwd wat er voor in de plaats komt! Ik zou toch weer even langsgaan als het nu weer aanwakkert. Als dat niets uithaalt toch maar via de woningbouw weer een gesprek zien te regelen. Lastig!

 • Reply Lilian 10 augustus 2016 at 10:25

  Vreselijk zeg! Ik zou alsnog die afspraak maken bij de woningbouw en tja als je kindje er van wakker wordt gewoon de politie bellen. Ik snap dat je ze een beetje te vriend wil houden maar toch, ze kunnen best een beetje rekening houden.
  Lilian onlangs geplaatst…Day of my life 3#: Dagje uit naar MegapretMy Profile

 • Reply marleen@burgertrutjes 10 augustus 2016 at 10:29

  Superlastig. Ik zou idd ook de woningbouw inschakelen.
  marleen@burgertrutjes onlangs geplaatst…Review: Gezichtsreinigingsborstel Aliexpress versus BraunMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 10 augustus 2016 at 11:00

  Poeh wat lastig zeg! Ik weet ook niet zo goed wat ik zou doen. Totaal geen ervaring mee dus. Hierboven al wat tips, dus ik hoop dat het jullie helpt 🙂
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Alles over onze eerste gezinsvakantieMy Profile

 • Reply Yvonne 10 augustus 2016 at 13:29

  Vervelende situatie en vooral omdat het jongeren zijn. Praten is toch de beste oplossing. Misschien met de ouders erbij? Wij hebben al 3 jaar last van de buren. Dit zijn koop woningen. Het huis naast ons is gekocht door een stichting en zij verhuren het aan ontspoorde jongeren die onder wekelijkse begeleiding wonen. Wij hebben last van hen omdat zij snachts leven en bezoek hebben en de huizen zijn gehorig. Ik ben altijd rustig en vraag vriendelijk of het zachter kan. Als dat niet helpt komt mijn vriend. Die heeft de laatste bewoner bij zijn kraag gevat en flink bedreigd. Dit is misschien niet de juiste methode maar de overlast was wel meteen over..
  Yvonne onlangs geplaatst…#30 Day Blog Challenge NL: Favoriete quotesMy Profile

 • Reply Sterre 10 augustus 2016 at 15:48

  Een anoniem briefje in de bus doen met een linkje naar dit artikel haha;) Ik zou niet weten wat ik zou doen, maar lijkt me heel vervelend! Hopelijk wordt het na de vakantie weer minder!
  Sterre onlangs geplaatst…Jij bent een badassMy Profile

 • Reply Kleine Prinses 10 augustus 2016 at 19:01

  wij hebben ook luidruchtige buren… het is soms echt verschrikkelijk! Wij hebben helaas al een paar keer de politie moeten bellen omdat het te erg was!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Review: markers finecolour (aliexpress)My Profile

 • Reply Lynn Mahieu 10 augustus 2016 at 19:13

  Helemaal herkenbaar! Wij hebben helaas ook zo’n buren die je continue hoort roepen tegen elkaar en tegen de kinderen… Tot nu toe zijn wij altijd heel braaf geweest en hebben niets gezegd, maar ik vrees dat we toch een keer gaan ontploffen en dat belooft niet veel goeds, hihi 😉

 • Reply Jessica 10 augustus 2016 at 20:48

  Lastig hoor! Wij hebben ontzettend fijne buren (oudjes 65 jaar), daar hebben we dus geen last van, maar naast ons wonen Marokkaanse mensen, en die kunnen nogal lawaai maken. Het is daar ook vaak open huis, maar goed, ze zijn ontzettend aardig, hebben mee betaald aan de schutting en we krijgen geregeld lekkere gebakjes/koekjes/broodjes. Maar eerlijk is eerlijk, nu ze 6 weken op vakantie zijn… HEERLIJK!!!
  Jessica onlangs geplaatst…Review film – Bad MomsMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 11 augustus 2016 at 05:12

  Ik heb twee keer eerder buren gehad die veel geluidsoverlast maakten. Echt heel naar. Onze ervaring was dat er iets van zeggen echt totaal niet hielp. Wij vroegen het normaal en als antwoord kregen wij: ” zo leef ik nou eenmaal”. Nu hebben we leuke buren. Alleen willen zij niet binnen roken en waait de rook (vooral nu in de zomer) steeds bij ons naar binnen. Met die kleine van mij, vind ik dat dus echt niet fijn. Maar ja, je kan niet iemand verbieden in zijn eigen tuin te roken. Dus dat vind ik nu wel lastig om aan te kaarten.
  Succes ermee. Hopelijk komen jullie er een beetje uit.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…The ice cream-tagMy Profile

 • Reply Daenelia 15 augustus 2016 at 13:21

  Wij hadden ooit beneden-buren die rustig om 3 uur ’s nachts keihard muziek gingen draaien. Zo hard, dat ik letterlijk te teksten kon verstaan. En toegegeven, het waren lekkere nummers, mijn smaak, maar toch, he? Je wilt nog een paar uurtjes slapen voor je naar je werk moet. En in een flat ga je niet om 3 uur in je ponnetje en slofjes naar beneden om te vragen of het aub ietsjes minder mag.
  Dus herhaaldelijk de politie gebeld.
  Dat hielp.
  ’s Nachts dan. Want op zaterdagochtend werd er ook wel vaak de Venga Boys gedraaid. Minder mijn smaak, dat dan weer wel. Maar ja, overdag had ik er dan weer geen probleem mee. 🙂
  Voordeel van de politie bellen, zeker ’s nachts, is dat je niet zelf de confrontatie hoeft aan te gaan. En agenten zijn daar toch wat handiger in. Die doen het vaker. Plus … je bent vast niet de enige buur die er last van heeft? Dus wie zegt dat jij gebeld hebt.
  Daenelia onlangs geplaatst…Way back: onze platenspelerMy Profile

 • Reply Hester 30 juni 2017 at 14:41

  Helaas zitten wij nu in zo’n situatie. Het is inderdaad erg lastig en vermoeiend. Op een gegeven moment overwogen we zelfs geluid te huren, om het lawaai van de buren te kunnen overstemmen.

 • Reply S.c kuijpets 4 mei 2018 at 08:21

  Wij hebben een buurvrouw die overlast veroorzaakt.
  Kinderen springen 20x v.d bank ze loop met meubelen te gooien te schreeuwen enz.
  Ben al 4jr bezig met de verhuurder om dit aan te,pakken kroonenberg groep.
  Deze geeft geen gehoor aan de problemen.
  De,buurvrouw op nr 201- heeft er alles aan gedaan om het geluid te verminderen.
  Kleden op de vloer..krijgen wij per brief te horen……niet waar… 1 kleed onder de tafel. .wij hadden gevraagd om iemand de vloer te laten inspecteren omdat ik weet dat die vloer niet goed is.
  We hebben fotos,gezien die NIET van haar vloer zijn.
  Er,word gezegd,dat ze naar de winkel is geweest waar de vorige eigenaar de vloer heeft gekocht.om te vragen of de vloer in een flat mag en er een goede ondervloer ligt.
  Ook dit is na navraag niet het geval..dit.adres heeft nooit daar een vloer gekocht.
  Ja kroonenberg groep b.v allemaal leugens .
  Wat ga,je,er aan doen om ons woongenot te verbeteren er zij meer mensen die last hebben van haar.
  Wij gaan dit tot de bodem uitzoeken..sociaal media enz.
  Zijn er meer mensen waar gewoon niet naar,gefluisterd word?
  Waarom worden mensen die overlast veroorzaken het hand boven het hoofd,gehouden?

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De meest opvallende zoektermen #2 – Zo vonden jullie Everyday-Life!

  Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik een lijstje met zoektermen waarmee jullie op mijn site terecht...

  Sluiten