Informatief Persoonlijk

Wat te doen met de placenta

11 januari 2016

Nadat ik was bevallen van ons zoontje, moest ik nog de placenta eruit persen. Dat vond ik mooi klote! Denk je klaar te zijn, krijg je nog een prik in je been en hopsakee, daar mag je nog een keer. Maar goed, het was gelukt. “Wil je ‘m zien?”, vroeg de verloskundige. Verdwaasd kijk ik haar aan. Waarom zou je in hemelsnaam die placenta willen zien? Na 48 uur geen slaap, heel veel emoties en adrenaline was ik niet meer helemaal helder en de nieuwsgierigheid won. De verloskundige liet het vruchtvlies met de placenta zien. Ik denk dat ik welgeteld 1,5 seconde naar dat ding heb gekeken en er klaar mee was. Mijn man daarentegen vond het hele bevallingsproces uitermate fascinerend en de daarbij behorende placenta ook. “Daar zat jullie kindje in”, en de verloskundige wijst naar dat ranzige hoopje bloed en vlies dat op tafel ligt. Sja. Ik heb daar geen enorm romantische gevoelens bij sorry. Er zijn ongetwijfeld vrouwen die dat hartstikke bijzonder vinden om eens van dichtbij te gaan bestuderen, maar daar ben ik er dus niet één van. Dus daar ging mijn vruchtvlies met placenta. Naar de medische prullenbak.

Zwanger

Nu zijn er natuurlijk allerlei mogelijkheden met je moederkoek. In Nederland, maar vooral in andere landen gaat de placenta lang niet altijd de prullenbak in. Ik zette er een paar mogelijkheden voor je op een rijtje:

Opeten

Dit is denk ik het meest bekende voorbeeld en gebeurt ook in onze Westerse cultuur steeds meer. De placenta zou vol zitten met goede voedingsstoffen en daardoor een extra ‘boost’ zijn voor de net bevallen vrouw. Er zijn zelfs allemaal recepten voor. Jakkie. Volgens verschillende experts is het trouwens helemaal niet zo gezond. Het is namelijk ook een hormonenbom en als je iets genoeg hebt als kersverse mama is het wel hormonen. Die wil je niet (nog meer) in de war brengen. Daarnaast zijn er helemaal geen richtlijnen voor hoe je de placenta moet bewaren en voor de hoeveelheden waarin je het kunt eten. Het opeten lijkt mij dus echt een gigantisch ranzig idee, dat je je moederkoek eet. Maar er zijn vrouwen die er smoothies van maken! Of een lekkere lasagne. Bij de gedachte moet ik al kokhalzen.

Begraven

Er zijn ook moeders die de placenta willen begraven. In de tuin bijvoorbeeld. In de Islam schijnt het zelfs zo te zijn dat de navelstreng en placenta bij het kindje begraven moeten worden, mocht dat overlijden tijdens de zwangerschap of geboorte. In Japan gaat de placenta in een cilindervormige houten doos. De priester duidt vervolgens een plaats rond het huis aan waar deze moet worden begraven. In Korea worden placenta’s begraven op zogenoemde Koninklijke kerkhoven. De placenta wordt behandeld met een groot respect, want het brengt hun geluk.

placenta-202640_1920

Verbranden

In bepaalde culturen is het gebruik om de placenta te verbanden. Bijvoorbeeld in delen van Roemenië. Daar wordt de placenta verbrand bij koppels die geen kinderen meer willen. De assen worden verwerkt in een drankje dat de man drinkt. Hij zou dan onvruchtbaar worden.

Doneren

Okee, je doneert niet de placenta zelf, maar bloed. Ik ben niet in een ziekenhuis bevallen waar dit een optie was, anders had ik dit zeker willen doen. De navelstreng en de moederkoek zijn namelijk rijk aan bloedstamcellen. En deze kun je doneren! Hiermee kunnen stamceltransplantaties worden gedaan, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie.

Ps: dit zijn stockfoto’s. Ik heb geen foto’s lopen maken van mijn placenta 😉

Bronnen 1, 2 & 3.

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Channa 11 januari 2016 at 06:11

  Ojaaa, mijn placenta kwam niet. Toen deze wel kwam hing hij al in mijn gezicht voordat ik er erg in had! Zat er ook niet echt op te wachten haha. Ik ben wel in het ziekenhuis bevallen maar over doneren is mij niks verteld. Zonde!
  Channa onlangs geplaatst…De grootste discussies tussen moeders (Mommy Wars) #tagMy Profile

 • Reply Josan 11 januari 2016 at 06:26

  Lol er bestaan foto’s van. Maar zelf kan ik niet tegen bloed dus het was niet mijn ding.
  Josan onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie: Zenner Galaxy QueenMy Profile

 • Reply simpel, met een snufje liefde 11 januari 2016 at 07:25

  Ik heb mijn placenta nooit gezien, had ene keizersnee. Ze zeiden wel dat hij opgestuurd zou worden voor onderzoek, nooit meer iets van gehoord. Het is niet echt mijn ding, maar ik vind wel dat er meer aandacht aan besteed mag worden. Vooral dat doneren vind ik erg goed.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…week 2, met een snufje liefdeMy Profile

 • Reply Jennifer 11 januari 2016 at 08:11

  Ik moest en zou mijn placenta zien en vond het prachtig om te zien waar mijn baby in had gewoond. Maar ook thuis bevallen, dus doneren was geen optie en daarom mocht de verloskundige het uitzoeken met dat ding en toen ik gedoucht en al weer in bed geparkeerd werd was het al weg. Waarheen heb ik nooit gevraagd.
  Jennifer onlangs geplaatst…Melle is 1 jaar!My Profile

 • Reply Bregje 11 januari 2016 at 08:11

  Ieuw, opeten! Heb hem ook gezien en vond het maar een gek ding. Als ik had geweten van het navelstrengbloed had ik dat wel gedoneerd als het had gekund. Maar daar hebben we nu niks meer aan 😉
  Bregje onlangs geplaatst…De muziek van….JoyceMy Profile

 • Reply Meike 11 januari 2016 at 08:12

  Ik heb ook in een waas naar m’n placents gekeken en dat was het dan ook. Ik kreeg er geen warme gevoelens van.
  Meike onlangs geplaatst…Kwesties in de opvoeding in de tag: Mommy WarsMy Profile

 • Reply Nesrin 11 januari 2016 at 08:12

  Bijzonder hè zo een placenta. Ik heb er niks mee gedaan maar ben wel blij dat alles in orde was met de placenta (twee keer).
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #2My Profile

 • Reply joelie 11 januari 2016 at 08:13

  Roemenië.wat een gelul da worden de Placenta naar de bevalling gewoon weg gegooid en in duitsland en nederland ook dit is echt een fake verhaal

 • Reply Jane 11 januari 2016 at 08:16

  Ik heb de placenta wel gezien. Ik vond het fascinerend om te zien waar ze 9 maanden lang in heeft gezeten. Door onze medische geschiedenis was het helaas niet mogelijk om te doneren dus ook bij ons in de prullenbak. We hebben er foto’s van en deze was per ongeluk in onze digitale fotolijst gekomen 😨😨 dat was niet zo fijn met een huis vol visite…

 • Reply Deborah 11 januari 2016 at 08:46

  Ik wist van begin af aan dat ik dat ding niet wilde zien.
  Ook al zei me vk dat hij er heel gezond en schoon uitzag.
  Gelukkig heb k niet hoeven persen omdat ding eruit te halen. Ging van zelf. Voelde opeens iets eruit vloepen haha
  En van dat doneren had k niet eens iets gehoord anders had k t zeker gedaan !

 • Reply Charlotte 11 januari 2016 at 09:19

  Getver je wil dat toch niet opeten?! Ik kan me niet meer herinneren of ik hem heb gezien, denk het niet. Heb er volgens mij ook niet heel veel moeite voor hoeven doen om hem eruit te krijgen maar ook dat weet ik niet meer zeker…
  Charlotte onlangs geplaatst…Een vlog van Frans BauerMy Profile

 • Reply Malou 11 januari 2016 at 10:15

  Doneren vind ik wel mooi, de rest zou ik niet zo snel doen. Die van mij bleef muurvast zitten en na de keizersnede moest hij los gekrabd worden (aldus de gynaecoloog) en hij kwam er in heel veel kleine stukjes uit.
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #141; nieuwe huis voorbereiden en wokkenMy Profile

 • Reply Angela Lodder 11 januari 2016 at 12:13

  Wat een ding he die placenta! Ze hield hem omhoog en zei: dit is hem dan, de placenta. Wil je er een foto van maken? Eh… stephan en ik keken elkaar aan en schudden hard ons hoofd haha.
  Angela Lodder onlangs geplaatst…VakantiestressMy Profile

 • Reply Lifesabout 11 januari 2016 at 12:13

  Bah….sommige rituelen wil je liever niet weten haha. Ik heb mijn placenta niet gezien want was onder narcose. Hij is wel bewaard en opgestuurd om te onderzoeken op eventuele stolsels. Gelukkig was alles perfect. Mijn zus heeft hem wel gezien en het is een bijzonder gezicht, maar je moet er wel tegen kunnen denk ik…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Maak van koken een feestje! Hoe krijg je meer plezier in de keuken?My Profile

 • Reply Elisabeth 11 januari 2016 at 14:55

  Ik wilde hem wel heel graag zien! Hij was heel mooi rond vind ik…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Pip Squigz WinactieMy Profile

 • Reply Jeanine 11 januari 2016 at 15:18

  Haha ik wist ook niet goed wat ik ervan moest denken. Heb het maar weg laten gooien. Mijn man vond het ook zo fascinerend! Ik zou een volgende keer eventueel wel willen doneren. Maar opeten? Yuk.
  Jeanine onlangs geplaatst…Dingen die je in de sauna denktMy Profile

 • Reply Nathalie 11 januari 2016 at 15:37

  Bij beide meiden is het “gewoon” weggegooid, ik heb er niet zoveel mee….
  Dat opeten draait mijn maag wel wat bij om, brrr!
  Nathalie onlangs geplaatst…Prijsmepper, low budget shoppen!My Profile

 • Reply Saskia 11 januari 2016 at 20:49

  Oh sorry maar: bah. Het zal er vast mee te maken hebben gehad dat ik twee keizersnedes heb gehad maar ik vind dit niet zo lekker. Kan mij er niets bij voorstellen dat mensen dit gaan eten. Brr.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Tandjes, uit eten & BenefitMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 12 januari 2016 at 11:48

  Wij hebben hem begraven! Dat opeten zie ik echt niet zitten!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Gordijnen wassenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  De TV-series die je moet zien dit jaar!

  Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik een enorme TV-serie-addict. Ik volg er echt enorm veel. Ook dit jaar komen...

  Sluiten