Persoonlijk

Trouwen als je moeder is overleden

19 juni 2016

Onlangs hebben jullie een deel van het verhaal van onze bruiloft kunnen lezen in deel 1 en deel 2 van de trouwambtenaar from hell. Daarin heb ik al even aangestipt dat mijn moeder helaas al was overleden toen ik ging trouwen. Vandaag ga ik proberen uit te leggen hoe ik het heb ervaren om te trouwen zonder haar erbij en hoe wij hebben geprobeerd haar toch een rol te geven die dag.

Geen drama

Vooraf was ik er heel duidelijk over: ik wil geen dramatische toestanden. Ik heb dat heel duidelijk gecommuniceerd naar iedereen die ook maar iets met de organisatie te maken had of een speech of dergelijke wilde geven. Niet omdat ik haar wilde doodzwijgen, maar juist omdat het al zwaar genoeg is om te moeten trouwen zonder dat je moeder erbij is. Ik vond het al zo zwaar. Het was echt niet nodig dat allemaal mensen zouden zeggen van “Goh, wat erg dat je moeder hier niet bij kan zijn”. Dat wist ik zelf wel hoe erg het was.

Ik was zwanger en emotioneel en wilde dat onze trouwdag een vrolijke gebeurtenis zou worden. Het mocht niet overrompeld worden door verdriet.

Dus onder strikte instructies gingen we aan de slag. Iedereen heeft zich hier overigens keurig aan gehouden.  Alles was luchtig en vrolijk en mijn vader heeft het heel kort aangestipt in zijn speech (“We gaan er geen dramatische toestanden van maken”), en het was gewoon een vrolijke speech compleet met optreden met een vriendinnengroep van mij.

bruiloft (97 van 358)

Hoe hebben wij haar dan herdacht?

Ik had gelijk het idee dat ik in het blauw wilde trouwen. Blauw was mama’s lievelingskleur. Ik was 5,5 maand zwanger, dus een witte maagdelijke jurk zou toch niemand meer intrappen 😉 Na een paar weken zoeken had ik de perfecte jurk gevonden. Gewoon bij de OTTO, haha! Had ik al gezegd dat onze bruiloft ook erg low budget was? Het was een koningsblauwe jurk, precies de kleur die Maxima bij de inhuldiging droeg. Ik weet zeker dat mama dit een mooie kleur had gevonden. Toen ik ging passen was ik nog niet zo ver zwanger, dus ik heb de jurk in drie maten besteld en allemaal gepast met een kussen op mijn buik. Mijn man en ik hebben erg veel lol gehad samen. Ja, je leest het goed, we hebben gewoon samen naar de jurk gekeken en hij was erbij toen ik het paste. Ik vind dat altijd zo’n spastisch gedoe dat de man het niet mag zien. Hij moet het toch ook mooi vinden? Maar de jurk was goedgekeurd en mijn dikke buik paste er ook nog in gelukkig!

Boeket

Mijn vader is inmiddels hertrouwd met mijn stiefmoeder. En nu hebben we mazzel, zij is namelijk niet alleen een fantastisch leuk mens, maar ook nog eens een formidabele bloemist. Zij zou dus mijn trouwboeket maken. Ik koos voor rood met wit (rood is mijn lievelingskleur). Mijn stiefmoeder heeft van het boeket ook een kleine versie gemaakt. Deze hebben Kevin en ik de avond voor ons huwelijk samen bij haar graf gelegd. Op de dag zelf zijn we niet meer naar de begraafplaats geweest, omdat het qua tijd lastig werd en ook omdat ik bang was dat ik de dag dan al zo emotioneel zou beginnen, dat het niet meer goed zou komen de rest van de dag. Het meest bijzondere heb ik echter niet gepland, maar heeft de vrouw van mijn vader gedaan. In mijn trouwboeket dat ik de hele dag bij me had, zat een heel klein medaillon met een foto van mijn moeder erin, je kunt het hieronder op de foto zien. Hoe lief en bijzonder is dat? Zo had ik haar toch nog de hele dag bij me!

bruiloft (210 van 358)

Op de trouwambtenaar na hebben we dus een prachtige dag gehad. Mijn moeder speelde zeker een rol, vooral in mijn gedachten, maar het verdriet overheerste niet. En voor mij was dat perfect. Een trouwdag moet toch een vreugdevolle gebeurtenis zijn!

Facebook Comments

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Nicole 19 juni 2016 at 06:05

  Heel mooi zoals je haar er toch een beetje bij had. Een vriendin van me ging in de ochtend van haar bruiloft wel bij t graf van haar vader langs en had er achteraf spijt van ivm het verdriet wat ze meedroeg de hele dag. Haar make up is veel bijgewerkt toen.. Maar ieder z’n keus en vind het heel mooi die medaillon ook!
  Nicole onlangs geplaatst…Eigenwijs de week door #7 | Een kortere weekMy Profile

 • Reply Leonie van Mil 19 juni 2016 at 06:22

  Prachtig hoe je de medaillon bij je droeg de hele dag. En wat een goed idee. Mooi hoe je daar bent opgekomen. Fijn dat het zo een mooie dag was zonder dat het te emotioneel werd. Het lijkt mij ook erg zwaar
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoe daag ik een tevreden baby uit?My Profile

 • Reply Channa 19 juni 2016 at 07:46

  Wat een mooie manier om zo toch je moeder erbij te hebben! <3
  Channa onlangs geplaatst…Het leed dat hormonale anticonceptie heet #deel2My Profile

 • Reply Bregje 19 juni 2016 at 09:21

  Heel bijzonder hoe je stiefmoeder dat voor je heeft gedaan. Je mama zal trots op je zijn geweest! ❤
  Bregje onlangs geplaatst…Liefste papaMy Profile

 • Reply Hanna 19 juni 2016 at 09:47

  Het lijkt me ontzettend lastig. Mijn moeder kijkt er ook heel erg naar uit dat ik ga trouwen dus het lijkt me dan heel zwaar als ze zo’n dag niet kan meemaken.
  Hanna onlangs geplaatst…OP REIS || Bepalen van je bestemmingMy Profile

 • Reply Jessica 19 juni 2016 at 14:53

  Wauw ik vind dat je dit heel mooi hebt gedaan. Je moeder in gedachte bij jullie door “kleine” dingen op de grote dag te hebben (gedaan) Heel mooi!
  Jessica onlangs geplaatst…Onze stedentrip naar BerlijnMy Profile

 • Reply Kim 19 juni 2016 at 16:12

  Ik ga er geen dramatische toestand van maken, maar moest wel even een traantje wegpinken

 • Reply Charlotte 19 juni 2016 at 20:27

  Super mooi dat je moeder er zo toch een beethr bij is geweest. En wat ontzettend lief van je stiefmoeder! Een vriendin van mij gaat binnenkort trouwen en zij merkt dat ze het nu ook met de voorbereidingen al erg moeilijk vindt. Passen van de jurk zonder je moeder etc. Lijkt me ook zo moeilijk.
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #25: papa’s verjaardag en datenightMy Profile

 • Reply Angela - Mama met passie 20 juni 2016 at 08:56

  Wauw wat ontzettend lief van je stiefmoeder! Mooi dat je op verschillende manieren je moeder er bij hebt kunnen betrekken. Gaaf dat er ook een klein boeket was en je die samen nog bij haar hebt neergelegd <3
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Unboxing: First Birthday SwapMy Profile

 • Reply Ilse 20 juni 2016 at 09:47

  Wat mooi dat je in het blauw getrouwd bent en een boeketje bij haar graf bent gaan leggen. Vind ik echt een mooie gebaren.
  Fijn dat je zo’n prachtige dag hebt gehad.
  Ilse onlangs geplaatst…Gezondheidsupdate 3: Post Lyme Disease, verslag en start behandelingMy Profile

 • Reply Merel 21 juni 2016 at 09:39

  Heel mooi hoe jullie je moeder op zo’n symbolische manier toch bij de dag betrokken. Kan me voorstellen dat je inderdaad al verdrietig genoeg bent zonder constant herinnerd te worden door anderen, lijkt me moeilijk. Bijzonder van je stiefmoeder.
  Merel onlangs geplaatst…‘Smartphones? Ja op de middelbare misschien…’My Profile

 • Reply Maris Maria Renne 2 juli 2016 at 10:12

  Prachtig! Echt heel mooi en goed doordacht hoe je hier invulling aan hebt gegeven. En ook bijzonder liefdevol en respectvol van je stiefmoeder om zoiets voor jou te maken. Brok in mijn keel momentje hier <3
  Maris Maria Renne onlangs geplaatst…Piña Colada for Breakfast!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Omdat het ouderschap niet altijd leuk is! – De rotklusjes van het ouderschap

  Het ouderschap, het is natuurlijk prachtig, mooi, ontroerend, speciaal, noem maar op. Maar het is niet altijd dikke pret! Charlotte...

  Sluiten