Persoonlijk

Vuurwerk, ik vind het doodeng

17 oktober 2015
Vuurwerk

Vuurwerk

Onlangs las ik bij Breg Blogt een blog over haar angst voor autorijden. Dat deed me denken aan waar ik eigenlijk bang voor ben. En dan bedoel ik niet hele zware dingen, als bang voor de dood of bang voor dat er iets gebeurt met één van mijn dierbaren. Maar meer de angsten zoals bang voor spinnen, of zoals Bregje dus: bang voor autorijden. Nou, lang hoefde ik er niet over na te denken, want ik heb één iets waar ik ontzettend bang voor ben: vuurwerk. Ik vind het verschrikkelijk. De combinatie van het vuur en de knallen zijn mijn nachtmerrie. Ik haat het echt zo. Ik vind het ook niet mooi om te zien. Ook siervuurwerk vind ik eng. Oud en Nieuw vind ik sowieso al een stom feest, je zit maar te wachten tot het middernacht is en dan moet je vaak ook nog allemaal mensen een gelukkig nieuwjaar wensen waar je totáál geen zin in hebt. Dat is nog tot daar aan toe. Maar dat vuurwerk!! Het begint al dagen van te voren. Ik durf dan dus amper over straat. Ik ga echt niet meer naar de supermarkt lopen. Het klinkt de dagen voor de jaarwisseling hier al als een oorlogsgebied met overal van die knallen. En dan heb je ook nog van die rotjochies die het leuk vinden om rotjes of iets dergelijks naar je toe te gooien. Dan durf ik dus niet meer naar buiten. Maar goed, dan is het eindelijk middernacht, heb je iedereen gezoend en dan begint de echte ellende: het vuurwerk. En dat betekent dus voor mij dat ik nog uren binnen zit opgesloten, want ik durf echt niet naar buiten als er vuurwerk is.

Vuurpijl vlak over mijn hoofd

Een paar jaar geleden had ik besloten dat ik over mijn angst heen moest komen. Met een vriendin heb ik Oud en Nieuw op de Dam in Amsterdam gevierd. Ik dacht: dat is de ideale manier om over mijn angst heen te komen, want dan sta ik er middenin. En daarna zal ik toch over straat moeten om naar de locatie te gaan waar we een feest hadden. Een heleboel flessen drank later had ik rond middernacht wel het idee dat ik mijn angst aardig had overwonnen. Ik stond tenslotte midden op de Dam en ik was nog niet van de angst bezweken. Het was middernacht en we dronken nog een halve fles drank leeg en wensten wat mensen om ons heen een geweldig gelukkig nieuwjaar. En toen barstte het vuurwerk los. Dat kon ik allemaal nog redelijk aan, maar toen besloot een malloot die wat achteraan in het publiek stond om een vuurpijl niet verticaal, maar horizontaal het publiek in te schieten. Die vuurpijl schoot dus over de hoofden heen. Ik raakte volledig in paniek en ben nog nooit zo snel uit een mensenmassa gevlucht. De rest van de nacht heb ik binnen doorgebracht en ik durfde ook niet meer naar buiten. Missie om over angst heen te komen: volledig mislukt.

Verbod

Jullie zullen inmiddels begrijpen: ik ben groot voorstander van een verbod op vuurwerk. Voor die mensen die het wel leuk vinden, kan de gemeente een mooie show geven ergens op een industrieterrein, maar dan hebben mensen zoals ik er geen last van. En de huisdieren ook niet.

Waar zijn jullie bang voor?

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Bregje 17 oktober 2015 at 10:07

  He wat rot zeg! Snap het wel, die knallen en het onvoorspelbare! Ik ben met oudjaar jarig, dus weet niet beter dat er geknald wordt op mijn verjaardag 😉
  En mijn angst ken je al 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Hier word ik blij van!My Profile

 • Reply Lifesabout 17 oktober 2015 at 10:48

  Oh dat herken ik heel erg…mijn moeder kreeg ooit een rotje tegen haar brilglas en sindsdien sta ik binnen om 0.00 haha. Vind het wel mooi om te zien, maar niet om er tussen te staan.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 11-17 oktober.My Profile

 • Reply Lilian 19 oktober 2015 at 21:01

  Oh, ik ben ook wel een beetje bang voor ‘live’ vuurwerk. Helemaal sinds ik een paar jaar geleden in Duitsland en in Denemarken oud en nieuw heb gevierd, die mensen zijn echt helemaal gek daar, gewoon bommen die ze voor je voeten gooien.

  Afgelopen jaar zaten we aan de achterkant van het huis voor het raam. Anna was ook wakker geworden en samen keken we naar het siervuurwerk. En dat was prima te doen 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…Als ik een dag Wolter Kroes zou zijn…My Profile

 • Reply Eline 21 oktober 2015 at 13:16

  Ik ben er ook zeker geen fan van! Wel veilig achter het raam, maar je zult mij zelden buiten zien staan als er vuurwerk is.

 • Reply Poppen zijn echt heel erg creepy! - Everyday-Life 11 december 2015 at 05:19

  […] Nu is de natuur op dit gebied lief voor me geweest: ik heb namelijk een zoontje gekregen. De kans dat die met een pop rond wil lopen, is toch wat kleiner. Gelukkig maar. Een stoer actiefiguur kan ik nog wel aan 😉 Nu is het leven zonder poppen goed te doen. Ik heb er eigenlijk nooit last van. Ik ben gek op rommel- en vlooienmarkten en soms als ik daar opeens tegen een kraam met poppen aanloop, schrik ik even, maar loop snel weer door. Je zult snappen dat het opzoeken van de foto’s voor deze blog enorme zelfkastijding was! Maar goed, verder kun je poppen behoorlijk mijden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn angst voor vuurwerk. […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Mijn TV-serie ABC!

  Omdat ik nogal verslaafd ben aan het kijken van TV-series, werd ik door SoMama uitgedaagd om mee te doen aan 'Mijn...

  Sluiten