Persoonlijk

Sodemieter op met dat vuurwerk! Tijd voor een vuurwerkverbod!

30 december 2015

Oud & Nieuw nadert en de verkoop voor vuurwerk is weer gestart. Één van mijn minst favoriete tijden van het jaar. En dat komt grotendeels door vuurwerk. Ik heb zo’n enorme hekel aan vuurwerk. Ik snap werkelijk niet waarom in andere landen er mooie vuurwerkshows gegeven kunnen worden door gemeentes en waarom in Nederland rotjochies en andere willekeurige malloten die daar zin in hebben, dagenlang mogen rondlopen met vuurwerk en mogen knallen. Waarom is er nog geen vuurwerkverbod voor particulieren? Er zijn zoveel redenen voor!

Kinderen

Terwijl ik dit type ben ik net voor de derde keer naar boven gelopen. Ons zoontje, ziek, lag lekker te slapen, maar werd voor de derde keer wakker van enorme knallen. Ergens in de wijk zijn blijkbaar een stel onverlaten bezig met een soort oorlogsachtige vuurwerktaferelen. Sodemieter op! Ik houd mijn hart vast hoe dat met de jaarwisseling moet. Hoe moet dat arme kind dan in hemelsnaam slapen?

Huisdieren

Één van de zieligste dingen met oud & nieuw is de hond van mijn vader. Die is zoooooo bang voor vuurwerk. Ze durft de dagen voor de jaarwisseling amper meer naar buiten. Als het daadwerkelijk 12 uur is, ligt ze trillend als een rietje in haar mandje. Ik weet dat er kalmeringsmiddelen zijn voor huisdieren met vuurwerkangst, maar het is toch potverdorie te gek dat we onze dieren moeten drogeren alleen omdat mensen zo nodig geld de lucht in willen knallen?

Onveilig

Bij vuurwerk afsteken, gebeuren nou eenmaal ongelukken. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor je gehoor. Een strijker produceert 160 decibel. Dat is 20 decibel boven je pijngrijns. Lachen joh! De meeste ongelukken met vuurwerk gebeuren overigens bij kinderen tussen de 10 en de 19 jaar. En vooral bij jongens. Waarom laten we onze kinderen met dat gevaarlijke spul rondlopen?

Geld

Het is enorme geldverspilling. Er wordt jaarlijks voor miljoenen de lucht ingeschoten. Waarom in hemelsnaam? Doe er wat nuttigs mee, geef het aan het KWF.

Show

Er is een alternatief voor mensen die vuurwerk willen zien (en horen), dit gebeurt namelijk in heel veel andere landen ook al. Gemeentes kunnen een mooie show geven, op een afgelegen plek. Zodat liefhebbers toch aan hun trekken kunnen komen en de rest van de stad er geen last van heeft.

Zo, dat lucht op allemaal. Zoals jullie al hebben gemerkt, ben ik geen fan. De laatste paar dagen loop ik altijd met knikkende knieën naar de supermarkt, als de dood dat één van die opgeschoten rotjochies vuurwerk naar me gooit ofzo.

Wat vinden jullie? Vuurwerkverbod voor particulieren of niet?

 

Facebook Comments

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Josan 30 december 2015 at 06:25

  An sich mag je volgens mij alleen op de dag zelf wat aansteken. Maar zoals wel vaker in Nederland is er soort van gedogen en niemand die het controleert. Mijn buurjongetjes zijn ook al weer lekker bezig. Vorig jaar ging de lantaarnpaal voor ons huis er aan. Meestal zijn jongens en mannen het slachtoffer en dat heeft een reden… Elke keer houd ik mijn hart vast maar totdat het een keer goed misgaat hoef ik niet te wachten op dat er een volwassene ingrijpt. Ik ben voor.
  Josan onlangs geplaatst…Mijn moment van 2015My Profile

 • Reply Channa 30 december 2015 at 06:56

  Pff nou van mij mag het zo zijn tussen 22 uur en 2 uur afsteken en dan klaar. Geen knalvuurwerk maar alleen maar sier en dan is het wel prima. Hier hebben de kinderen er gelukkig weinig last van, maar dan nog toch liever minder geknal.
  Channa onlangs geplaatst…Wat een ellende, die speelgoed bende!My Profile

 • Reply Lilian 30 december 2015 at 07:51

  Ik snap wel wat je bedoelt, hier lopen ze ook al dagen van te voren vuurwerk af te steken. Ik vind het zelf maar niks. Prachtig om te zien dat is het wel. Alleen ik doe er niet aan mee.
  Lilian onlangs geplaatst…Jay heeft epileptische aanvallen, hoe staat het daar mee?My Profile

 • Reply Nicole 30 december 2015 at 08:23

  Hier wordt er nog niet geknald dat scheelt wel.. Alsof de kinderen hier wel opgevoed zijn? Ik weet het niet misschien komt het ergste nog. Maar op Aruba heb ik verschillende shows gezien en dat is zoveel mooier dan zelf afsteken…
  Nicole onlangs geplaatst…Oud & nieuw vieren met kinderenMy Profile

 • Reply Wilmaaa 30 december 2015 at 08:53

  Ik denk dat het op een dag wel uit is dat vuurwerk, ik geef er zoiezo niks om. Ik denk dat er ooit gewoon shows worden gegeven.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Ik ben Yarah, een meisje van 1 jaar!My Profile

 • Reply Maris 30 december 2015 at 09:31

  Hier iemand die er anders over denkt! Ik vind zelf vuurwerk wel leuk, om naar te kijken en ook om af te steken. Maar wel alleen met nieuwjaar en na 0:00.

  Ik denk dat een vuurwerk verbod heel weinig uit zal halen. Het is nu namelijk al zo dat je vuurwerk alleen op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts mag afsteken. Die regels worden duidelijk niet nageleefd. Daarbij met de knallen die ik regelmatig voorbij hoor komen, kan ik me niet voorstellen dat wat je hoort allemaal legaal vuurwerk is.

  Grote vuurwerkshows die gegeven worden door de gemeente (wat mij prima lijkt!) zullen volgens mij ook een klachtenregen opleveren, dan wordt het vuurwerk immers betaald van de “Belastingbetaler”…
  Maris onlangs geplaatst…Leukste hotspots van 2015My Profile

 • Reply Charlotte 30 december 2015 at 10:18

  Ik heb zo’n hekel aan vuurwerk, vind het maar eng. Gelukkig wordt er hier niet zoveel afgestoken van tevoren en het scheelt dat we een beetje afgelegen wonen. Dan zie je wel alles maar zijn de knallen minder hard.
  Charlotte onlangs geplaatst…Mijn jaar in vogelvlucht (tag)My Profile

 • Reply Bregje 30 december 2015 at 16:32

  Ik vind vuurwerk prachtig om naar te kijken,maar dat geknal en die rotzooi vooraf en tijdens oud en nieuw hoeft voor mij ook niet. Denk sat een vuurwerkshow een prima oplossing is!
  Bregje onlangs geplaatst…Breg’s Birthday Bash deel 1: VOORPRETMy Profile

 • Reply Angela Lodder 30 december 2015 at 17:48

  Ik vind het prachtig om naar te kijken, maar voor de rest is het drama. Ik was vanmiddag boodschappen doen op het dorp en overal waar je komt hoor je de knallen. Ik schrik me rot. Hoewel ik het vroeger leuk vond om vuurwerk af te steken met mijn vrienden, krijg ik er nu de kriebels van. In de wijk valt het bij ons reuze mee, alleen maar kindjes die nog geen vuurwerk af mogen steken en de helft van de baby’s kan nog niet lopen hihi. Ben benieuwd hoe het morgen is! En ooit denk ik dat ze het afschaffen en er vuurwerkshows komen, maar wanneer?
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Moedermelk, dat verschil proef je toch wel?My Profile

 • Reply Magalie 30 december 2015 at 21:03

  Snap je goed. Heb zelf een hekel aan die harde knallen. Van mij mag het decibel flink omlaag. Tot 00:30 mooi siervuurwerk en dan lekker op een oor.

 • Reply Marijke 31 december 2015 at 00:16

  Vooral dat harde geknal. De knallen worden elk jaar harder lijkt wel. Nou voor mij hoeft het noet hoor. Hoewel sommig siervuurwerk wel mooi is. En ik vind het toch ook wel leuk om te zien. En dat ik dan in elk geval met de kinderen niet ergens naar toe hoef om het vuurwerk te zien.
  Marijke onlangs geplaatst…Super RC RacecircuitMy Profile

 • Reply Nathalie 1 januari 2016 at 04:28

  Tja, meningen verschillen..
  Ik hou zelf erg van vuurwerk, ben nu 22 jaar oud en ik gebruik altijd en overal mijn verstand bij.
  Sowieso drink ik niet voordat ik mijn vuurwerk af heb gestoken. Dit vind ik niet nodig, omdat je je koppie er bij moet houden.
  Laten we voorop stellen dat een striker niet mag in Nederland. En dat we al van 10 uur in de ochtend naar 6 uur in de avond zijn gegaan..

  Over honden gesproken, ik heb zelf een klein schattig hondje die gelukkig niet bang voor vuurwerk is. Maar als ik zelf vuurwerk af steek kijk ik ten alle tijden of er iets of iemand aan komt. Komen er mensen met of zonder aan? Dan steek ik niets af.

  Een vuurwerk show is weinig aan, de kick om het zelf af te steken is het grootste..

  Even voor de duidelijkheid. Al die jongens en meiden die van alles slopen vind ik behoorlijk hersenloos maar voor diegene die het vuurwerk wel echt leuk vinden en er normaal mee om gaan zoals ik en mijn vriend zou ik het jammer vinden als het word verboden .

  Elk jaar op oudjaarsdag doen wij ook aan carbid schieten. Dit is overigens ook GEEN vuurwerk en mag het hele jaar Door buiten de bebouwde kom. Menig knal is harder dan vuurwerk..

  Er zijn helaas een hoop hersenloze mensen die het voor de normale verpesten.. laten we het daar maar op houden..

 • Reply Tien irritaties! - Everyday-Life 12 september 2016 at 05:02

  […] Echt, ik ben groot voorstander van een vuurwerkverbod. Gewoon ergens een grote show aan de rand van de stad en niet die onzin in woonwijken waar kleine […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Winactie! Win 25 euro shoptegoed bij Sans-Online.nl

  Met de jaarwisseling in aantocht kunnen we onszelf nog één keer dit jaar trakteren op een mooie outfit! Hebben jullie...

  Sluiten