Persoonlijk

Waarom ik een hekel had aan borstvoeding geven

5 november 2015

Als je op Instagram, Facebook en andere social media kijkt, is het net of borstvoeding geven voor de meeste mama’s zo’n beetje het mooiste op de planeet is. En voor veel vrouwen zal dat ook zo zijn. Maar voor mij niet. Dat speciale (oer)gevoel dat veel vrouwen erbij hebben, dat had ik echt totáál niet. Sterker nog, ik vond borstvoeding geven verschrikkelijk. Ik heb het 3 maanden volgehouden, omdat Spencer een (rand)prematuur was en ik wist dat het voor hem het allerbeste was.  Dus ja, ik weet hoe belangrijk het is en hoe goed het voor je kindje is. Maar mooi? Nee, dat vond ik niet!

Pijn!!!

Borstvoeding geven deed bij mij verschrikkelijke pijn. Ik had vasospasme. Mijn tepel werd tijdens en vooral na het geven van de borstvoeding spierwit. Meestal wordt deze aandoening veroorzaakt door verkeerd aanleggen, maar de oorzaak is niet altijd te achterhalen helaas (bron). Door de vasospasme was borstvoeding geven elke keer een straf. Tranen in mijn ogen van de pijn. Daarom kreeg Spencer al soms een flesje kunstvoeding tussendoor om mij even rust te geven. Daarnaast bleef Spencer maar kotsen. Hij hapte te veel lucht mee als ik hem aanlegde en het lukte ons niet om het beter te krijgen ondanks de hulp van een lactatiedeskundige. Reflux noemde de dokter het in eerste instantie en Spencer heeft zelfs medicatie ervoor gehad en we hebben een echo laten maken. Toen bleek dat hij dus vol met lucht zat. Gelukkig kregen we toen heel veel tips en kochten we flessen van Dr Brown’s. Wat een uitvinding. Spencer spuugde niet meer en was gelijk 10 keer vrolijker. De keus was snel gemaakt: ik zou stoppen met borstvoeding en we gingen over op flesvoeding.

DSC00652-640x250-1446589249

Kolven, wat een drama

Uiteraard had ik door kunnen gaan met kolven en dat in de flessen kunnen doen. Maar kolven en ik; dat was geen goede combinatie. Vanaf het begin al niet. Ik voelde me verschrikkelijk tijdens het kolven, echt letterlijk een melkkoe. Daarnaast had het ook weinig nut, want er kwam bijna niets uit. Ook al keek ik naar filmpjes van Spencer of had ik hem live naast me; voor een hele voeding moest ik wel drie keer kolven. Dat schoot dus niet op.

Borstvoeding geven in het openbaar? Hell no!

Naast de pijn en het lucht happen had ik nog een ander issue met borstvoeding geven. Ik wilde het echt niet in het openbaar doen. Daar voelde ik me echt totaal niet prettig bij. Prima dat meiden hun blote tiet op Instagram zetten, maar dat is echt niets voor mij. Niet iedereen hoeft mijn blote borst te zien, daar ben ik gewoon te preuts voor. Dus ik gaf alleen borstvoeding als mijn man, nicht, vader of stiefmoeder erbij waren. En het gevolg daarvan was, dat ik dus best aan huis gekluisterd zat. Dat was mijn eigen schuld, dat weet ik ook wel, maar toen ik er dus mee stopte was het voor mij een soort bevrijding. Ik kon weer weg! Hoppa flesjes mee en gaan met die banaan. Respect hoor voor vrouwen die het overal doen en geen gêne hebben, maar helaas ben ik daar ondanks mijn grote mond toch niet één van.

Nog een keer?

Mocht ik ooit nog een kindje krijgen, dan denk ik dat ik voor mezelf een duidelijke einddatum stel. Zodat het niet zo’n frustratie wordt als het nu was. Ja, ik wil het wel weer geven omdat het echt het allerbeste is voor je kindje. Maar misschien spreek ik dan met mezelf af van ik doe het 6 weken (of iets dergelijks). Dan heb ik een duidelijke einddatum en kan ik daar naar toe werken.

Ik heb overigens geen foto’s van dat ik borstvoeding gaf. Ook praktisch geen foto’s van Spencer aan de fles. Daarom staat er een mooie foto van Spencer bij die een paar uur nadat hij was geboren is genomen 🙂

 

Facebook Comments

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Channa 5 november 2015 at 06:34

  Lastig hè, het lijkt zo makkelijk en vanzelfsprekend maar dat is het absoluut niet 🙁 eerste keer ging hier ook belabberd, tweede keer ook maar toen ben ik ook meteen weer gestopt. Het moet voor beide partijen wel leuk blijven.
  Channa onlangs geplaatst…Go-daddy-go TAGMy Profile

 • Reply Josan 5 november 2015 at 06:41

  Naast dat het moet lukken is borstvoeding geven is ook een mind set. Ik kom er steeds meer achter dat er voldoende vrouwen dit geven zonder er rooskleurige gevoelens bij te hebben. Zelf ben ik ook zo’n twijfelende al 6 maanden fulltime borstvoeding gevende moeder. En na 2 kinderen groot gebracht te hebben met de fles is dat best wennen. Maar ook wel weer een interessante ontdekkingstocht.
  Josan onlangs geplaatst…Borstvoeding heeft een slechte naam en dat is terechtMy Profile

 • Reply Maai 5 november 2015 at 08:30

  jeetje meis! Je hebt het goed gedaan toch. Borstvoeding geven is voor veel mensen fijn, voor mij ook, maar zeker niet altijd hoor. Snap dat het zo lijkt maar er zitten naast de vele voordelen toch echt ook nadelen aan. Je hebt het nog lang volgehouden. Wat betreft kolven kan ik je de hand schudden. Bij mij lukte het ook niet, al stond ik nog zo op knappen. Petje af!
  Maai onlangs geplaatst…Verslaafd aan mijn telefoonMy Profile

 • Reply Bregje 5 november 2015 at 16:28

  Ooh Nicole, zo herkenbaar!! Ik vond het vreselijk en ben na 2 weken gaan afbouwen. Kolven vond ik ook een ramp! Of ik er een volgende keer weer aan begin? Laten we eerst maar eens zien of er een volgende keer komt 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Doei Oktober!!My Profile

 • Reply Marushi 5 november 2015 at 20:11

  Ik hoor echt van de meeste mensen in mijn familie dat het allemaal vlekkeloos is vergaan. Alleen een vriendin had heel veel moeite en pijn, maar die heeft het toch doorgezet en uiteindelijk ging de pijn wel weg.
  Marushi onlangs geplaatst…Film review – No escapeMy Profile

 • Reply fatimama 5 november 2015 at 22:08

  Nou hier hetzelfde. 3 kinderen gewoon de borst gegeven en bij nr 4 deed het ineens zoveel pijn. Ook helemaal wit tijdens het voeden. Ik kon niet eens een bh aan de eerste maanden terwijl dat echt wel moest. Ik had aldoor steken. Ik stond echt op het punt om te stoppen en ik was van plan een blik poedermelk te kopen. Tot ik op het blik keek en besloot dat ik nog even geduld zou hebben. De pijn is uiteindelijk weggegaan en inmiddels krijgt hij al 2 jaar en nog wat borstvoeding. Het was met tijden echt helemaal niet zo tof en die roze wolk was er sowieso niet maar ik ben echt blij dat ik volgehouden heb.

 • Reply Eeuwige controverse tussen moeders - De Mommy Wars-tag - Everyday-Life 12 januari 2016 at 06:09

  […] heb drie maanden borstvoeding gegeven, maar vond het werkelijk verschrikkelijk. Was zo blij dat ik eraf was. Het deed […]

 • Reply Angela Lodder 18 januari 2016 at 13:19

  Een dikke respect dat je het 3 maanden hebt volgehouden! Dat is echt ontzettend lang als voeden voor jou zo pijnlijk was en je er eigenlijk niet gelukkig van werd. En wat sneu dat Spencer zo veel spuugde, ik vond dat bij Naomi ook altijd zo zielig, maar dat was lang niet zo erg want medicijnen waren niet nodig. En mocht je een tweede kindje krijgen, dan kun je het altijd proberen en als het niet lukt of je vindt het niet fijn, ben je zo overgestapt 😉
  Angela Lodder onlangs geplaatst…En slaapt ze nu al door?My Profile

 • Reply Simone 3 april 2016 at 08:25

  Ik vind het knap dat je het ondanks die pijn toch probeert! En ook nog zo lang volhoud.
  Simone onlangs geplaatst…Tepelhoedje | Een vloek of een zegen?My Profile

 • Reply De meest opvallende zoektermen #2 - Zo vonden jullie Everyday-Life! - Everyday-Life 9 augustus 2016 at 05:02

  […] OOK!!! Voelde me net een melkkoe en er kwam ook niets […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Tien maanden – Tien momenten waarop ik die kleine wel op kan vreten

  Vandaag is Spencer alweer tien maanden. Tien maanden!! Om maar alvast een lekker cliché uit de kast te trekken: Wat...

  Sluiten