Persoonlijk

Weer aan de anticonceptie, maar welke?

19 april 2017

Eind vorige week had ik nacontrole bij de gynaecoloog. Dit is bij ons ziekenhuis standaard als je medische indicatie hebt en de hele zwangerschap in het ziekenhuis hebt gelopen zoals ik. Aangezien de bevalling van Jasmijn vrij soepel was en ik er niets aan over heb gehouden, viel er dus weinig te controleren. Maar ik heb het moment aangegrepen om te overleggen over anticonceptie. Want welk soort gaan we gebruiken?

Liever geen pil

Ik wil eigenlijk liever niet meer aan de pil. Ik heb jarenlang de Diane 35 geslikt. Nou, die wordt zoals jullie waarschijnlijk weten wegens allerlei redenen niet meer voorgeschreven als anticonceptie. Zo niet, kun je hier er meer over lezen. Daarna heb ik de Microgynon 30 geslikt. Toen ik stopte met de pil om destijds zwanger proberen te raken, voelde ik me opeens veel beter. Ik heb sinds mijn tienerjaren altijd de pil geslikt, dus had al ruim 10 jaar niet meer zonder al die hormonen in mijn lijf geleefd. Toen ik na al die jaren stopte, was ik minder moe en had ik veel minder last van hoofdpijn. Je stopt toch allemaal hormonen in je lijf, en eigenlijk wil ik daarvan af.

Wat dan wel?

Dus met dat verhaal zat ik van de week bij de gynaecoloog. Wat welke moeten we dan gaan gebruiken? Ik word vrij heftig ongesteld elke maand, dus er moet wel iets gebeuren om dat een beetje in goede banen te leiden, want anders ben ik elke maand bijna 2 weken daar ziek van. Dus alleen condooms is niet echt een optie. Ook wil ik het graag kunnen uitstellen ivm bijvoorbeeld vakantie. De gynaecoloog raadde toch een (lichte) pil aan of een Mirena-spiraal. Daar moest ik me maar eens over inlezen. Nu klinkt het misschien gek nadat ik twee kinderen op de wereld heb gezet, maar het inbrengen (en ooit weer eruit halen) van zo’n spiraal lijkt me toch best eng en ook behoorlijk pijnlijk. En dan kan ik mijn menstruatie dus niet verschuiven. Maar ja, de pil wil ik liever ook weer niet aan.

Definitieve maatregelen

Nu kunnen we natuurlijk wat definitievere maatregelen nemen qua anticonceptie. En ondanks dat we 99,9% zeker weten dat er geen derde kindje komt, vinden we dat nog een te grote stap. Ik zou het vreselijk vinden als die wens er toch ooit komt en wij dan al iets hebben gedaan waardoor het niet meer mogelijk is. Daarom hebben we besloten dat pas op ons 40e te doen. Maar die 6,5 jaar voor we 40 zijn moeten wel overbrugd worden natuurlijk.

Ik ben er alleen nog niet helemaal uit hoe…..

Welke vorm van anticonceptie gebruiken jullie?

 

De afbeelding is van Shutterstock.

Facebook Comments

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Eline 19 april 2017 at 06:34

  Mirena spiraal, ideaal! De pil werkt bij mij niet (wordt niet goed opgenomen), dus ik moest ook wel. Ben met dat ding helemaal niet meer ongesteld, dus verschuiven hoeft ook niet. Plaatsen is even vervelend, maar hij mag 5 jaar blijven zitten, dus dat hoeft niet vaak.

 • Reply Angela - Mamametpassie 19 april 2017 at 06:46

  Lastig! Die uitdaging krijgen wij straks ook weer. Bij mij komen er nooit meer hormonen in mijn lijf door de pil of wat ook. Mijn eczeem begint meteen weer te komen dan. Na de bevalling van Naomi probeerde ik namelijk de minipil met de borstvoeding. Geen succes, want kreeg meteen dus eczeem en doorbraakbloedingen door dat ding. Daarnaast vind ik een spiraal geen prettig idee, vanwege de manier hoe hij werkt. Begreep namelijk dat je gewoon een eisprong krijgt, je dus eigenlijk bevrucht kan raken, maar het dan niet in kan innestelen. Vind ik geen fijn idee. Dus wat wij doen of 3 maanden? Ik heb geen idee nog!

  Angela – Mamametpassie onlangs geplaatst…Mijn favoriete verzorgingsproducten tijdens mijn zwangerschapMy Profile

 • Reply Mathiske -gelukineenrompertje- 19 april 2017 at 07:00

  Ik vind de mirena wel erg fijn. Het inbrengen en eruit halen viel me eigenlijk helemaal niet tegen, zeker na de bevalling. Je lijf moet daar wel even aan wennen maar daarna kan het zijn dat je dus jaren niet of nauwelijks menstrueert. Ik heb normaal, net als jij omschrijft, een hele heftige menstruatie. En dat had ik met de mirena niet. Succes met je keuze!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Paas-Plog. Amstel Gold Race, weekend Maastricht en brunch.My Profile

 • Reply Charlotte 19 april 2017 at 10:26

  Hier gaat Maikel er een knoop in laten leggen 😉 Alleen wanneer is nog de vraag haha
  Charlotte onlangs geplaatst…Wat vindt Aukje van haar zusje?My Profile

 • Reply Daisy Dingen 19 april 2017 at 19:23

  Ik zit met dezelfde twijfels als jij… Ik voel me door de pil ook niet perse altijd optimaal maar een definitieve keus wil ik ook nog niet maken… Uiteindelijk na een gesprek met de huisarts toch weer aan de pil, omdat ik het ook gewoon niet weet en alle andere dingen ook hun eigen minpunten hebben, Ik kan je helaas dus geen advies geven
  Daisy Dingen onlangs geplaatst…Mama sieraad (+winactie!)My Profile

 • Reply Merel 19 april 2017 at 21:01

  Ik heb een koperspiraal.
  Mijn menstruaties zijn heviger dan hiervoor, maar ik heb weinig andere opties. Condooms vind ik ook weer zo’n ding, kunstmatige hormonen zorgen bij mij voor heftige bijwerkingen (zelfs de minipil) en daardoor valt dus eigenlijk verder alles af. Het zetten valt reuze mee, ik voelde er nauwelijks iets van. Enige is dat je na afloop echt niet zelf moet gaan rijden, omdat je een beetje duizelig kan zijn en instabiel.
  Merel onlangs geplaatst…Stichting Babyspullen – Omdat 1 op de 9 kindjes in armoede geboren wordtMy Profile

 • Reply Iris 20 april 2017 at 15:44

  Ook ik zat met hetzelfde dilemma na twee kids en heb gekozen voor het anticonceptiestaafje Implanon.
  Ik moet nog steeds een afspraak maken om hem in te laten brengen (uitstelgedrag), dus ik heb er nog geen ervaring mee

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  Zwangerschapsverlof zit erop! Weer aan het werk

  Jeetje. Vandaag moet ik weer aan de bak. Mijn zwangerschapsverlof zit er alweer op :( Samen naar de gastouder De...

  Sluiten