TV-series

Vijf redenen waarom Catfish een fantastisch programma is

28 juli 2016

Een TV-programma waar ik al jarenlang groot fan van ben is Catfish van MTV. Nu ben ik met mijn 33 jaar misschien al lang niet meer de doelgroep van deze zender, maar dit programma is echt een juweeltje wat mij betreft. Mocht je het niet kennen, even een korte uitleg. Catfish wordt gemaakt door Nev Schulman en Max Joseph. Nev is bekend van de documentaire Catfish. Dit is echt een fantastische docu en zeker een aanrader, mocht je het nog niet gezien hebben. Het is een ontzettend uitgebreid en interessant verhaal, maar in het kort komt het hier op neer; Nev wordt verliefd op een meisje dat hij online heeft ontmoet. En zij blijkt niet degene te zijn die ze zegt dat ze is. Een catfish is dan ook iemand die zich anders online voordoet dan hij of zij echt is. Dus bijvoorbeeld een jongen die zich voordoet als een meisje online (of andersom) of een normaal iemand die foto’s van een superslank model gebruikt, noem maar op. Nev wordt tijdens de documentaire gefilmd. Deze docu is zo’n enorme hit geweest destijds, dat hij daarna overspoeld werd door berichtjes van mensen die ook een online relatie hebben, maar twijfels hebben of de andere persoon wel echt is wie hij/zij zegt dat ‘ie is of dat het een catfish is. En zo is het televisie programma Catfish geboren. Nev gaat met zijn goede vriend en filmmaker Max op stap om die mensen te helpen. Iedere aflevering is dus een zoektocht naar de online partner. Is diegene echt of een Catfish?

En mensen, al die seizoenen lang (volgens mij zijn we in seizoen 5 nu), houdt dit programma mij zo geboeid. Vandaag vijf redenen waarom!!

Nev & Max

Deze twee jongens zijn fantastisch. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar werkelijk waar zo sympathiek. Wat ik heel mooi en knap vind aan ze, is dat ze niet snel oordelen en de mensen in hun waarde laten. Ja, ze worden wel eens boos als iemand de boel enorm geflest heeft en daar stoer over doet en het niet wil onderkennen, maar over het algemeen zit achter de Catfish ook een heel verhaal. Soms heeft diegene last van ernstig overgewicht en is altijd gepest. Uiteindelijk daarom maar een profiel online gemaakt met foto’s van een ander (slank) persoon om zo geaccepteerd te worden. Noem maar op. En het mooie is dat zij heel respectvol hiermee omgaan. Echt klasse, ik vind het echt heel knap.

Spannend

Het is vaak zo spannend!! Je weet nooit of de andere persoon echt is of niet, en hun zoektocht naar de andere persoon is vaak heel spannend. Is het een echt persoon of is hij/zij nep? Woont degene wel waar hij zegt dat ‘ie woont? Ze bouwen de spanning heel mooi op in het programma en aan het einde als ze dan vaak door de deur bij die persoon staan, weet je nog niet precies hoe het zit! En wie doet er dan open? Is het inderdaad de knappe bodybuilder van de foto’s of toch iemand anders?

catfish5

Het belicht beide kanten en doorbreekt taboes

Dit zit al een beetje in het eerste punt, maar dit is wat mij betreft echt de kracht van het programma. Door niet met de beschuldigende vinger te wijzen naar de catfish, maar echt naar het verhaal van diegene te luisteren, begrijp je vaak waarom iemand zich online anders voor heeft gedaan. Zo zijn er jongens die op jongens vallen en zich online voordoen als meisje omdat ze nog niet uit de kast durven te komen en op die manier jongens willen ontmoeten. Één van de meest ontroerende verhalen vond ik zelf een transgender meisje die dit echt niet durfde te zeggen, maar wel online met een jongen sprak die dus geen idee had dat ze als jongen was geboren. Via het programma is dit naar buiten gekomen en ook dat gebeurde op een buitengewoon stijlvolle manier. Ja natuurlijk zijn die catfishes soms gewoon koekkoek, maar over het algemeen zit er een mens achter met veel onzekerheden en een interessant verhaal.

Leerzaam

Mocht je ooit iemand online ontmoeten, kijk dan even een aflevering. Je kunt namelijk zoveel research doen om erachter te komen of jouw online love interest echt is of niet. Wil hij niet met je videochatten? Dan is dat een signaal dat er iets mis is! En wist je dat je op een afbeelding kunt zoeken? Zo vind je vaak al snel of deze persoon foto’s jat van een ander of dat hij of zij het echt is.

Het verveelt nooit

Ik heb bijna alle afleveringen gezien en ik kan je zeggen dat dit programma nooit verveelt. Ze helpen niet alleen mensen die online verliefd zijn geworden en hun partner willen zien, maar soms ook mensen die gestalkt zijn online, of bijvoorbeeld een keer een meisje wiens foto’s door iemand anders werd gebruikt. En dit houdt het programma heel afwisselend. Elk verhaal is anders, elk verhaal is uniek en daarom zeker het kijken waard.

Mocht ik je geïnteresseerd hebben, kijk eerst de documentaire. Die is briljant. En daarna alle seizoenen bingewatchen!!!

Heb jij wel eens een liefde online ontmoet of ben je wel eens gecatfished?! Laat het hieronder weten!!

 

Facebook Comments

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Nicole 28 juli 2016 at 05:46

  Ik vind het ook een pracht programma!!
  Nicole onlangs geplaatst…Picknick recepten | #mamachallenge2016My Profile

 • Reply Merel 28 juli 2016 at 05:58

  Zeker leuke show. Wij kijken meestal wanneer ze de marathon uitzenden op zaterdag en/of zondag. En je hebt gelijk, heel respectvol. Zitten eigenlijk maar weinig echte creeps tussen.

  Heb je even? Haha!

  Zelf ben ik weleens gecatfisht. Lang verhaal, was gelukkig niet verliefd maar dacht wel een vriendschap te hebben opgebouwd. Nam een risico door een onbekende te vertrouwen. Mijn vertrouwen in mensen kreeg wel tijdelijk een optater, maar dat is inmiddels weg. Snapte die jongen uiteindelijk wel.

  In de tijd van Hyves ontmoette ik een jongen die beweerde profvoetballer te zijn en een ticket te willen betalen voor me, zodat hij me in Engeland kon ontmoeten. Geloofde er niks van, dus nooit op in gegaan.

  En dan tot slot een jongen die ik leerde kennen in het echte leven, maar die online verhalen verzon over zijn carrière als motorcrosser. Zelfs tot overlijden van een teamgenoot aan toe.

  Haha zo bezien kan ik wel een boek schrijven over alle foute jongens die ik ooit ontmoette (vooral online want daten deed ik nauwelijks en dat is volgens mij maar goed ook 😄)
  Merel onlangs geplaatst…Barbecue tips voor een smakelijke zomer!My Profile

 • Reply Charlotte 28 juli 2016 at 07:15

  Nog nooit van gehoord… Ook nog nooit gezien dus haha 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Het maïsdoolhof is weer open!My Profile

 • Reply Tineke Rijpma 28 juli 2016 at 07:58

  Ben ook zeker niet van de MTV-generatie maar dit programma wel een paar keer gezien en ja, goed gemaakt, luisteren ook naar de andere kant. Aanrader!!

 • Reply Marleen@Burgertrutjes 28 juli 2016 at 08:15

  Ik heb al die afleverngen echt al 20 keer gezien maar het blijft prachtig :’)
  Marleen@Burgertrutjes onlangs geplaatst…Opvallen in een wereld vol kleurrijke personenMy Profile

 • Reply Es 28 juli 2016 at 10:33

  Ik ben ook verre van hun doelgroep, maar ik kijk het ook. Meestal omdat mijn dochter het opzet. Ik hoop dat het ooit op Netflix oud komt. Dan kan ik echt binge watchen!

 • Reply Eline 28 juli 2016 at 10:56

  Haha ik ben blij dat ik het online daten niet heb meegemaakt, ik zou het zo eng vinden allemaal! Maar interessant is het wel..

 • Reply Saskia 28 juli 2016 at 14:00

  Ja ik blijf het ook een leuke show vinden.
  Saskia onlangs geplaatst…Ik begon weer met Yoga en 5x tips waarom yoga jou juist zou kunnen helpenMy Profile

 • Reply Kleine Prinses 28 juli 2016 at 14:27

  ik kijk er ook altijd naar! I love Nev @ Max!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Mijn dochter is een slechte slaperMy Profile

 • Reply Jonna@Burgertrutjes 28 juli 2016 at 22:14

  Ik ben ook een groot fan van Catfish <3

 • Reply Carmen 29 juli 2016 at 03:24

  Haha en geloof je echt dat het (de serie) echt is? Volgens mij zijn het allemaal acteurs, ik vind de moraal er vaak juist te dik bovenop liggen, en dan komen die presentators met hun zogenaamd wijze lessen… Brr

  • Reply Nicole @ Everyday-Life 29 juli 2016 at 06:38

   Ja dat geloof ik echt want ik ga al die mensen daarna vaak opzoeken op sociale media en die hebben tot op de dag van vandaag nog echte accounts 😉

 • Reply Miss 29 juli 2016 at 11:49

  Hehe, ik ben ook groot fan van catfish! Zit geweldig in elkaar! Maar denk dat veel er van toch opgezet is, maar dat maakt het niet minder leuk hoor! 😉
  Miss onlangs geplaatst…Fashion // my color passportMy Profile

 • Reply Ilse van Kreanimo 31 juli 2016 at 13:47

  Ow, helemaal nieuw voor mij.

  Dus nee, maar je maakt we wel nieuwsgierig!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Heenreis was een hel – reisfotochallenge 30My Profile

 • Reply Mariëlle - ATB 2 augustus 2016 at 14:06

  Ik vind dit programma ook echt geweldig! Soms snap ik niet hoe mensen zo naïef kunnen zijn en zelf niet op onderzoek uitgaan. Maar als er een happy end aan vast zit is het helemaal tof!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Lees vorig bericht:
  GESLOTEN!!! Winactie & Review – Win een pakket schoonmaakproducten!

  Ik ben niet de allerbeste huisvrouw. Dit heb ik jullie al eens eerder verteld. Als ik dan wat in huis...

  Sluiten